Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: «Συνταγματική εκτροπή» η μεταβίβαση μνημείων στο Υπερταμείο


ΤΟΤΕ:
"...Έχει μπει στο σφυρί, όλη η περιουσία μας και ο εθνικός μας πλούτος......
... Θα οριστεί μία επιτροπή εμπειρογνωμώνων για την ολοκληρωτική εκποίηση του εθνικού μας πλούτου, ανεξάρτητη και πάνω από κάθε δικό μας έλεγχο, θα εκτιμά την αξία κάθε περιουσιακού στοιχείου και θα λέει: <<έχω ένα ωραίο κομμάτι. Το λένε "Ακρόπολη". Πόσο κάνει; 100. Θα έρχεται ο Κινέζος 100, ο Σκοπιανός 102, ο Τούρκος 110! Κατοχυρώνεται στον Τούρκο! 
Έτσι φτάνουμε στο απόλυτο ξεπούλημα της πατρίδας μας στους ξένους, στην απόλυτη ντροπή και στην έσχατη εθνική προδοσία!

Μίκης θεοδωράκης, 31-5-2011, Προπύλαια Πανεπιστημίου Αθηνών


------------------------------------------------------------------------------
ΣΗΜΕΡΑ: 

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: 
«Συνταγματική εκτροπή» η μεταβίβαση μνημείων στο Υπερταμείο

«Την άμεση εξαίρεση μεταβίβασης της κυριότητας και διαχείρισης των μνημείων των Χανίων και άλλων περιοχών της χώρας που περιλαμβάνονται στον μακρύ κατάλογο των 10.119 ακινήτων προς μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ ΑΕ» ζητά από το ΥΠΠΟΑ και την κυβέρνηση ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, κάνοντας λόγο για «συνταγματική εκτροπή».

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «το πρωτοφανές αυτό γεγονός έγινε γνωστό με αφορμή τη δημοσιοποίηση καταλόγου των μνημείων που υπάγονται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων. Διαπιστώθηκε ότι σ’ αυτόν περιλαμβάνονται μεγάλα τμήματα της ανατολικής τάφρου των Ενετικών οχυρώσεων, η τάφρος του Βυζαντινού τείχους, η νότια τάφρος των Ενετικών οχυρώσεων, ακίνητα στα οποία έχουν έλθει στο φως σημαντικά μινωικά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα, συγκροτήματα ενετικών νεωρίων, ο προμαχώνας Μοnigo, o Ενετικός προμαχώνας Lando, το φρούριο Φιρκά και το τούρκικο χαμάμ (ακίνητα απαλλοτριωμένα για αρχαιολογικούς σκοπούς από το ΥΠΠΟΑ ή και ακίνητα στα οποία έχουν επίσης πραγματοποιηθεί εργασίες ανάδειξης και αποκατάστασης)».

«Περιλαμβάνονται ακόμη και τα Αρχαιολογικά  Μουσεία (!), τόσο το στεγαζόμενο στον ναό του Αγίου Φραγκίσκου αλλά και το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο και άλλα όπως το Εθνικό Μουσείο Ελευθέριος Βενιζέλος ή το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης. Η κίνηση αυτή είναι πρωτοφανής για τα έως σήμερα δεδομένα της διαχείρισης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και πρόκειται δικαιολογημένα να ξεσηκώσει θύελλες αντιδράσεων σε τοπικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο» τπροσθέτει.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«O Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων τονίζει για μία ακόμη φορά ότι τα μνημεία προστατεύονται από το Σύνταγμα και αποτελούν de facto ακίνητη περιουσία του δημοσίου, εκτός κάθε συναλλαγής. Καταγγέλλει την επιχειρούμενη εκχώρηση της διαχείρισης όλων των μνημείων, αρχαίων και νεώτερων, τα οποία περιλαμβάνονται στην υπ΄ αριθμ. ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018 «Μεταβίβαση, κατ’ άρθρα 196 παρ. 6 και 209 του Ν. 4389/2016, ακινήτων στην Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.» (ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε.)», σύμφωνα με την υπ΄ αριθμ. 86/18.06.2018 Απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής.  (ΦΕΚ 2320/ 19-6-2018/ Τεύχος Β΄).

Το πρωτοφανές αυτό γεγονός έγινε γνωστό με αφορμή τη δημοσιοποίηση καταλόγου των μνημείων που υπάγονται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων. Διαπιστώθηκε ότι σ’ αυτόν περιλαμβάνονται μεγάλα τμήματα της ανατολικής τάφρου των Ενετικών οχυρώσεων, η τάφρος του Βυζαντινού τείχους, η νότια τάφρος των Ενετικών οχυρώσεων, ακίνητα στα οποία έχουν έλθει στο φως σημαντικά μινωικά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα, συγκροτήματα ενετικών νεωρίων, ο προμαχώνας Μοnigo, o Ενετικός προμαχώνας Lando, το φρούριο Φιρκά και το τούρκικο χαμάμ (ακίνητα απαλλοτριωμένα για αρχαιολογικούς σκοπούς από το ΥΠΠΟΑ ή και ακίνητα στα οποία έχουν επίσης πραγματοποιηθεί εργασίες ανάδειξης και αποκατάστασης). Περιλαμβάνονται ακόμη και τα Αρχαιολογικά  Μουσεία (!), τόσο το στεγαζόμενο στον ναό του Αγίου Φραγκίσκου αλλά και το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο και άλλα όπως το Εθνικό Μουσείο Ελευθέριος Βενιζέλος ή το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης. Η κίνηση αυτή είναι πρωτοφανής για τα έως σήμερα δεδομένα της διαχείρισης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και πρόκειται δικαιολογημένα να ξεσηκώσει θύελλες αντιδράσεων σε τοπικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Η εξαίρεση των μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, σύμφωνα με το άρθρο 196, παράγρ. 4 του Ν. 4389/2016, αποτελεί προσχηματική δικαιολογία, δεδομένου ότι αναιρείται από την αμέσως επόμενη παράγραφο, την παράγραφο 5 του ίδιου άρθρου, σύμφωνα με την οποία τα εξαιρούμενα ακίνητα παραμένουν στη διαχείριση της ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε., μάλιστα με την «επιφύλαξη υφιστάμενου δικαιώματος οποιουδήποτε νομικού προσώπου εκτός του Ελληνικού Δημοσίου». Η νομή, χρήση και διαχείριση λοιπόν των σημαντικότερων μνημείων των Χανίων δεν θα ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού και τις Περιφερειακές Υπηρεσίες του, κατά παράβαση του πνεύματος του άρθρου 24 του Συντάγματος.
Τα μνημεία και οι αρχαιότητες είναι αντικείμενα εκτός συναλλαγής, αμεταβίβαστα, ακατάσχετα, αναπαλλοτρίωτα. Κάθε απόπειρα μεταβίβασης αυτών προς διαχείριση από τρίτους μας βρίσκει αντίθετους. Αυτό αποτελεί πάγια θέση του Συλλόγου μας και γι΄ αυτό θα αγωνιστούμε με κάθε νόμιμο μέσον, προκειμένου να διατηρηθεί ο χαρακτήρας των αρχαιοτήτων ως δημόσιου κοινωνικού αγαθού.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων δεν θα επιτρέψει την παραχώρηση αρχαιολογικών χώρων και μνημείων ως εγγύηση δανείου του δημοσίου χρέους για έναν ολόκληρο αιώνα, με άγνωστη εν τέλει έκβαση. Η απαράδεκτη αυτή ενέργεια, αν και συντελείται σε καιρό ειρήνης, μπορεί να παραλληλιστεί μόνο με τους βανδαλισμούς μνημείων και τη λεηλασία αρχαιοτήτων στα πέτρινα χρόνια της κατοχής ή τις αρπαγές αρχαιοτήτων κατά τον 19ο αιώνα. Αποτελεί ύστατο σημείο συνταγματικής εκτροπής που μάλιστα λαμβάνει χώρα την ίδια στιγμή που θα περιμέναμε συντονισμένες ενέργειες για την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιοτήτων και τις νόμιμες αποζημιώσεις για την καταστροφή τους σε καιρό πολέμου.

Για τους παραπάνω σοβαρούς λόγους ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ζητά από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ και την κυβέρνηση:

-την άμεση εξαίρεση μεταβίβασης της κυριότητας και διαχείρισης των μνημείων των Χανίων και άλλων περιοχών της χώρας που περιλαμβάνονται στον μακρύ κατάλογο των 10.119 ακινήτων προς μεταβίβαση στην ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε.

-την ενημέρωση των αρμόδιων Υπηρεσιακών μονάδων και των κατά τόπους Περιφερειακών Υπηρεσιών σχετικά με τα ακίνητα που έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο της ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε.»

Πηγή: kathimerini.gr

Σχόλια

  1. Ερώτηση Περιφερειακών συμβούλων «Για την εκχώρηση ακινήτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο Υπερταμείο - Ελληνικής Περιουσίας Α.Ε.».

    Στη Λακωνία, το κτίριο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Σπάρτης, το παλαιό Δικαστικό Μέγαρο, η πλατεία στο κενοτάφιο του αγάλματος του Λεωνίδα, το κτίριο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο λόφος του Ξενία, ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Σπάρτης και το οικόπεδο του πρώην ΦΙΞ που θα γίνει το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης.

    Ανάμεσα στα 10.119 ακίνητα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ανήκουν εκατόν εξήντα επτά (167) και τα μισά από αυτά στους κεντρικούς Δήμους των Π.Ε. ως εξής:

    Ενενήντα πέντε (95) ακίνητα ανήκουν στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας. (Κόρινθο 30)

    Τριάντα δύο (32) ακίνητα ανήκουν στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας. (Καλαμάτα 15)

    Δώδεκα (12) ακίνητα ανήκουν στην Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας. (Τρίπολη 12)

    Δέκα τέσσερα (14) ακίνητα ανήκουν στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας. (Σπάρτη 14)

    Δέκα τέσσερα (14) ακίνητα ανήκουν στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας. (Ναύπλιο 14)



    Σύμφωνα δε με τις πρώτες πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας ανάμεσα στα προαναφερόμενα ακίνητα βρίσκονται: Στη Μεσσηνία, η παραλία μπροστά από το «Πανελλήνιο», η πλατεία Φραγκόλιμνας, το Μπενάκειο Μουσείο, ο παραθαλάσσιος χώρος της Αεροπορίας στη Διασπορά, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, το Λύκειο Παραλίας, το κτίριο της Πυροσβεστικής και μια σειρά από άλλα ακίνητα.

    Στη Λακωνία, το κτίριο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Σπάρτης, το παλαιό Δικαστικό Μέγαρο, η πλατεία στο κενοτάφιο του αγάλματος του Λεωνίδα, το κτίριο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο λόφος του Ξενία, ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Σπάρτης και το οικόπεδο του πρώην ΦΙΞ που θα γίνει το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης.

    Επειδή θεωρούμε ότι η ενέργεια αυτή της κυβέρνησης είναι το καθοριστικό βήμα για το ξεπούλημα και αυτής ακόμα της δημόσιας περιουσίας η οποία δεν ανήκει σε καμιά κυβέρνηση αλλά στον Ελληνικό Λαό , προκειμένου να ξεπληρωθεί ένα απεχθές, άδικο και μη βιώσιμο χρέος, θίγει άμεσα τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών γιατί τα παραπάνω ακίνητα είναι μέρος της αρχιτεκτονικής , ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, σε αρκετά από αυτά στεγάζονται δημόσιες υπηρεσίες και ιδρύματα, πολλά από αυτά τα διεκδικούν Δήμοι και κινήσεις πολιτών για την απόδοσή τους στις τοπικές κοινωνίες.

    ΠΗΓΗ.http://www.arcadianews.gr/node/10349

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Α΄ ΜΕΡΟΣ
    Να πω ότι δεν τα ’λεγε ο Μίκης; Τα έλεγε.
    Να πω ότι δεν τα ’λεγε ο Κασιμάτης; Τα έλεγε.
    Να πω ότι δεν τα λέγαμε, ότι δεν τα γράφαμε; Και τα λέγαμε και τα γράφαμε. Αλλά «στου κουφού την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα» που λέει κι η λαϊκή παροιμία.

    Πώς λειτουργεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα σήμερα: Τα διεθνή funds, μόλις αγοράσουν κάποιο δημόσιο περιουσιακό στοιχείο ή το κατάσχουν, αυτομάτως το μετατρέπουν σε χρηματιστηριακό προϊόν. (Η λέξη «μετατρέπουν» δεν ξέρω αν είναι ο σωστός οικονομικός όρος, αλλά δεν είμαι οικονομολόγος.)

    Αυτό το χρηματιστηριακό προϊόν (Μουσείο, αρχαιολογικός χώρος, σιδηρόδρομος, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, αεροδρόμιο, αυτοκινητόδρομος κ.λπ.) τα funds το παίζουν (τζογάρουν) στα διεθνή χρηματιστήρια. Όταν κερδίσουν χρήματα από το χρηματιστηριακό προϊόν, τότε το βγάζουν προς πώληση στα χρηματιστήρια. Τότε, το αγοράζει, ένα άλλο fund, που και αυτό με τη σειρά του το παίζει στην αγορά, πάντα σαν χρηματιστηριακό προϊόν.

    Μόλις κερδίσει τα χρήματα που θέλει, το βγάζει προς πώληση στη διεθνή αγορά. Το αγοράζει κάποιο άλλο fund που και αυτό με τη σειρά του το παίζει στα διεθνή χρηματιστήρια και ούτω καθεξής. Έτσι, μπορεί σε 2-3-5-10 χρόνια η Ελλάδα να μην γνωρίζει σε ποιο fund ανήκει, ας πούμε, η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ, τα αεροδρόμια, ο Παρθενώνας, η Κνωσσός, τα λιμάνια, το φαράγγι της Σαμαριάς κ.λπ. ενώ τα διάφορα funds έχουν κερδίσει πακτωλό χρημάτων. Φτάνει, λοιπόν, μια μέρα που ολόκληρη η Ελλάδα είναι τεμαχισμένη, σε πολλά μικρά κομμάτια, και κάθε κομμάτι ανήκει σε διαφορετικό fund ανά τον κόσμο.

    Η δέσμευση όλων των περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού Κράτους στους δανειστές έχει υπογραφεί από την πρώτη δανειακή σύμβαση (Μνημόνιο Ι), η οποία δεν ψηφίστηκε από τη Βουλή και ούτε η Βουλή γνώριζε τι υπέγραφαν οι Παπακωνσταντίνου και Παπανδρέου. Τότε στην Ελλάδα έγινε Συνταγματικό Πραξικόπημα, δηλαδή καταλύθηκε η αστική δημοκρατία. Τα επόμενα μνημόνια συμπεριλαμβάνουν αυτούς τους ίδιους όρους.

    Υπήρχε λύση; Βεβαίως! Ειδικά στην αρχή. Και μάλιστα λύση στα πλαίσια του αστικού συστήματος.
    Σήμερα υπάρχει λύση; Βεβαίως!

    Έχει ήδη ειπωθεί. Και βρίσκεται εδώ: www.mikistheodorakis.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Β΄ ΜΕΡΟΣ
    Θα πουν κάποιοι: «Ας έχουν οι ξένοι τα μουσεία μας, τα αρχαία μας, τα λιμάνια μας κ.λπ., γιατί εμείς είμαστε ανίκανοι να τα συντηρήσουμε και να τα εκμεταλλευτούμε σωστά. Στο κάτω κάτω, οι ξένοι θα κάνουν επενδύσεις, θα προσλάβουν υπαλλήλους, θα κινηθεί η οικονομία».

    Απαντάμε: Όποιο περιουσιακό στοιχείο της Ελλάδας παίρνουν οι ξένοι μέσω ΤΑΙΠΕΔ έχουν το δικαίωμα να ΜΗΝ δώσουν στην Ελλάδα ούτε ένα ευρώ από την οποιαδήποτε αξιοποίησή του. Παράδειγμα: Παίρνουν ένα μουσείο. Τα έσοδα από τα εισιτήρια δεν θα περνάνε καθόλου από το ταμείο του ελληνικού κράτους. Θα πηγαίνουν κατευθείαν στους δανειστές. Το ίδιο ισχύει αν πάρουν την Ακρόπολη ή το λιμάνι των Χανίων ή έναν αυτοκινητόδρομο.

    Καταλαβαίνουμε ότι επενδύσεις δεν θα γίνουν, γιατί η επένδυση προϋποθέτει πραγματική οικονομία και όχι το άυλο χρήμα των διεθνών τζογαδόρων.

    Θα πει κάποιος: «Δεν πειράζει ας δίνονται τα έσοδα έναντι του χρέους».

    Απαντά ο Κασιμάτης στο βιβλίο του: Δεν υπάρχει ρήτρα ή κάποιος όρος που να το θέτει ρητά αυτό.

    Αυτά όλα έχουν υπογραφεί από τις ελληνικές κυβερνήσεις και στα τρία μνημόνια.

    Ο Μίκης βγήκε στους δρόμους το 2010, το 2011, το 2012, το 2013, για να προλάβει όλα αυτά. Μας έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου, πρότεινε λύσεις ρεαλιστικές, εφικτές, ειρηνικές.

    Ο λαός του γύρισε την πλάτη. Η κομματική Αριστερά χλεύαζε και βανδάλιζε κάθε λέξη του, ως συνήθως. Κάποιες φωνές, από την κομματική Αριστερά, που στήριξαν τον Μίκη καταπνίγηκαν με συνοπτικές διαδικασίες.

    Η κομματική Δεξιά έχασκε στην αμάθεια και στον ατομικισμό της, ως συνήθως. Κάποιες φωνές, από την κομματική Δεξιά, που ψέλλισαν ότι συμφωνούν με τον Μίκη σώπασαν από φόβο ή υπέκυψαν σε συμφέροντα.

    Υπάρχει λύση; Βεβαίως! Θα την ανακαλύψουν στα κείμενα του Μίκη όσοι παραμένουν Έλληνες, όχι στην ταυτότητα, αλλά στη σκέψη.

    Διαβάστε το βιβλίο του Μίκη «Μονόλογοι στο λυκαυγές».

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πάρτε μέρος στον διάλογο.

Σχόλια υβριστικά και σχόλια που δεν έχουν σχέση με το περιεχόμενο της εκάστοτε ανάρτησης, όπως επίσης και σχόλια που προκαλούν εντάσεις και διαπληκτισμούς, θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Επίσης ανώνυμα σχόλια δεν θα αναρτώνται.