Μεγάλη επετειακή συναυλία στη Θεσσαλονίκη, αφιερωμένη στον Μίκη Θεοδωράκη και το έργο του



Επετειακή συναυλία για τα 60 χρόνια από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και τα 20 χρόνια λειτουργίας του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, αφιερωμένη στον πρώτο επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Μ.Ε.Τ., Μίκη Θεοδωράκη και το έργο του, θα δοθεί το Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018, στις 9 το βράδυ, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (κτήριο Μ1 - Αίθουσα Φίλων Μουσικής).

Με την ευκαιρία της σημαντικής αυτής εκδήλωσης και πριν από την έναρξή της, θα πραγματοποιηθεί δημόσια τελετή κατά την οποία θα υπογραφεί συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου, καθηγητή Αχιλλέα Ζαπράνη και τον Πρόεδρο του δ.σ. του ΟΜΜΘ, Νικήτα Μυλόπουλο.

Τη συναυλία θα χαιρετίσει με μήνυμά του, το οποίο θα αναγνωσθεί πριν από την εκδήλωση, ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης και πρώτος επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος, Μίκης Θεοδωράκης. 

Το εστιασμένο στο έργο του μουσικό πρόγραμμα που θα ακολουθήσει, θα παρουσιάσουν αποκλειστικά μέλη του Τμήματος Μ.Ε.Τ. και είναι αποτέλεσμα του εκπαιδευτικού έργου διδασκόντων και διδασκομένων στα οργανικά και φωνητικά σύνολα κατά το τρέχον χειμερινό εξάμηνο 2017-2018. Θα συμμετάσχουν η Ορχήστρα Πνευστών, τα Σύνολα Παραδοσιακής Μουσικής, η Ορχήστρα Εγχόρδων, καθώς και η Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία.

Το σύμφωνο συνεργασίας που θα υπογραφεί προβλέπει, μεταξύ άλλων, την πρακτική άσκηση φοιτητών στο ΜΜΘ, καθώς και την αμοιβαία αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού, χώρων, αιθουσών και εργαστηρίων, με σκοπό την εκπαιδευτική και καλλιτεχνική προετοιμασία και πλαισίωση παραστάσεων, συναυλιών, συνεδρίων και άλλων εκδηλώσεων.

Επίσης, προβλέπεται η συνεργασία σε προγράμματα διά βίου μάθησης και προγράμματα εξειδίκευσης. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η έκδοση εκπτωτικής κάρτας ώστε οι φοιτητές και το προσωπικό του Πανεπιστημίου να μπορούν να παρακολουθούν με μικρότερο κόστος τις εκδηλώσεις του Μεγάρου, καθώς και η παραχώρηση δικαιώματος έκδοσης κάρτας δανεισμού στο όνομα του ΟΜΜΘ για χρήση της ηλεκτρονικής και έντυπης Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου.


«Η συναυλία που διοργανώνεται προς τιμήν του μεγάλου μας μουσικοσυνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη, πιστεύω ότι είναι αντάξια της σημαντικής και ευτυχούς συγκυρίας του συνεορτασμού των 60 χρόνων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και των 20 χρόνων από τη λειτουργία του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης. Ενός Τμήματος που στο διάβα των ετών έχει αποδείξει έμπρακτα την αξία του ως σημαντικού πυλώνα της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό, κάνοντας το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας υπερήφανο που το ίδρυσε, το υποστήριξε και το υποστηρίζει με όλες του τις δυνάμεις ως σήμερα», δήλωσε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητής Αχιλλέας Ζαπράνης. Ο ίδιος τόνισε ότι «η ταυτόχρονη υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, επιβεβαιώνει τον σταθερό εξωστρεφή προσανατολισμό του Πανεπιστημίου, με στόχο την όσο το δυνατόν ευρύτερη κινητοποίηση των δυνάμεων προόδου της περιοχής».


Ο Νικήτας Μυλόπουλος, πρόεδρος του δ.σ. του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (ΟΜΜΘ), δήλωσε τα εξής: «Η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, και ειδικά με το εξαιρετικά δραστήριο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, είναι ένα ακόμη βήμα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης προς τη διαμόρφωση μιας νέας πολιτισμικής και εκπαιδευτικής ταυτότητας, ενός νέου προτύπου στη διαχείριση του δημόσιου πολιτισμού. Μετά το μνημόνιο συνεργασίας με το έτερο δημόσιο πανεπιστήμιο της πόλης, το ΑΠΘ, αλλά και την επιστροφή της ΚΟΘ, τις συμπράξεις με το Κρατικό Ωδείο, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, τον Δήμο, το ΚΘΒΕ, τα Μουσεία και τόσους άλλους φορείς και οργανισμούς, το Μέγαρο εμπλουτίζει τώρα με το Πα.Μακ. την πολιτική των συνεργειών, περνώντας από τη συρρίκνωση στην εξωστρέφεια και από το μεταπρατικό μοντέλο του παρελθόντος στην ανατροφοδότηση της τοπικής -και όχι μόνο- καλλιτεχνικής παραγωγής. Η Παιδεία συναντά τον Πολιτισμό, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας γιορτάζει τα γενέθλιά του στο Μέγαρο και η μουσική του Μίκη απλώνεται στην πόλη από τους φοιτητές της. Αν έτσι είναι τα χρόνια, τότε ναι, Χρόνια Πολλά».

Η είσοδος στην συναυλία θα είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου, τα οποία οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να προμηθεύονται στην είσοδο του Μεγάρου, από τις 7 μέχρι τις 9 το βράδυ της συναυλίας. Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας! Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα: 2310-895.938-9 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.


Λίγα λόγια για το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης

Το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης (ΤΜΕΤ) της Σχολής Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ιδρύθηκε το 1996, καλωσόρισε τους πρώτους τριάντα φοιτητές το 1998 και έχει απονείμει μέχρι σήμερα 618 πτυχία. Στο τρέχον, εικοστό ακαδημαϊκό έτος της λειτουργίας του, για τη διδασκαλία των συνολικά 540 ενεργών φοιτητών, διαθέτει 35 τακτικούς και 33 έκτακτους διδάσκοντες.

Με καταστατική αποστολή την καλλιέργεια και προαγωγή της μουσικής τέχνης στους κλάδους των εφαρμοσμένων καλλιτεχνικών σπουδών και των επιμέρους ειδικεύσεων στις Κατευθύνσεις: (i) Ευρωπαϊκής (κλασικής) Μουσικής, (ii) Βυζαντινής Μουσικής, (iii) Ελληνικής Παραδοσιακής (Δημοτικής) Μουσικής και (iv) Σύγχρονης Μουσικής, προσφέρει υψηλού επιπέδου σπουδές που συνδυάζουν την επιστημονική κατάρτιση με την καλλιτεχνική αριστεία και την έρευνα στη μουσική πράξη, την οργανική και φωνητική εκτέλεση, τη διεύθυνση οργανικών/φωνητικών συνόλων και τη σύνθεση/ποιητική. Λόγω αυτής της αδιαμφισβήτητης ιδιαιτερότητας της φυσιογνωμίας του, το ΤΜΕΤ απολαμβάνει της εμπιστοσύνης και της πρώτης προτίμησης των υποψήφιων σπουδαστών, με αποτέλεσμα την καταξίωσή του στο χώρο της Τριτοβάθμιας Μουσικής Εκπαίδευσης.

Στα χρόνια που μεσολάβησαν, με στόχο τη διαρκή εξέλιξη της σχέσης του τρίπτυχου Τέχνη - Παιδεία – Κοινωνία, επιτεύχθηκε η αυτοδύναμη -στο πλαίσιο του προγράμματος σπουδών- λειτουργία Συνόλων Μουσικής Δωματίου, Ορχήστρας Εγχόρδων, Ορχήστρας Πνευστών, Jazz Big Band, Συμφωνικής Ορχήστρας, Χορωδίας και Συνόλων Παραδοσιακής Μουσικής. Με την τακτική δραστηριότητα των οργανικών και φωνητικών του συνόλων που αναπτύσσεται ετησίως σε συνεργασία με φορείς της Θεσσαλονίκης, της Βόρειας Ελλάδας αλλά και της ελληνικής και διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας, προσφέρονται οι απαραίτητες δυνατότητες σε νέους μουσικούς εκτελεστές και συνθέτες να αναδείξουν το ταλέντο και τις δεξιότητές τους, να αποκτήσουν πλούσιες εμπειρίες, να προβάλλουν και να κάνουν γνωστά στο ευρύ κοινό έργα του ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου.

Ακόμη, για την εν γένει ενίσχυση και υποστήριξη της ερευνητικής διάστασης του έργου του, το ΤΜΕΤ ίδρυσε και λειτουργεί δύο Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών: «ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ» και «ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ», καθώς και Εργαστήρια: «Συνόλων Πνευστών Οργάνων - ΠΝ.Ο.Ε.Σ», «Τεχνολογίας Ήχου και Εικόνας – ΤΕΧΝΕΣ», «Έρευνας Σύγχρονης Μουσικής, Σύνθεσης, Ερμηνείας και Αυτοσχεδιασμού - ΕΡ.Ε.ΣΥ.Σ», «Κριτικής Μουσικής Έρευνας – Ε.Κ.Μ.Ε.» και «Έρευνας και Ανάπτυξης των Ελληνικών Παραδόσεων Μουσικής, Ποιητικής και Χορού – ΠΟΙΗΤΙΚΗΣ».

Με αφορμή τη συγκυρία εορτασμού του εικοστού χρόνου λειτουργίας του και της εξηκονταετούς επετείου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (1957-2017), με την υποστήριξη της «Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας», το Τμήμα Μ.Ε.Τ. εξέδωσε τον τρίτο κατά σειρά ψηφιακό δίσκο (CD) που προβάλλει το παραγόμενο κατά την τελευταία πενταετία έργο διδασκόντων και φοιτητών, διανθίζοντας έτσι το υφιστάμενο αρχείο ηχογραφήσεων και παραγωγών με τις προγενέστερες δισκογραφικές εκδόσεις: 1.«Ηχογραφήσεις 2004. Αποσπάσματα συναυλιών με έργα μουσικής δωματίου W.A. Mozart» και 2.«Συναυλία Φοιτητών στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής “Φραντς Λιστ”, Βαϊμάρη 25.05.2005».

Στο ίδιο πλαίσιο, το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, θέτοντας σε συν-λειτουργία το ανθρώπινο δυναμικό του, αποφάσισε να αφιερώσει την επετειακή εκδήλωση για τα 20 χρόνια της λειτουργίας του προς τιμή του «σπορέα» της ίδρυσής του, «ιθύνοντα νου» του εφαρμοσμένου χαρακτήρα της φυσιογνωμίας του και πρώτο αναγορευθέντα επίτιμο διδάκτορα, Μίκη Θεοδωράκη και το έργο του.


Πρώτο Θέμα



Σχόλια