"Διαπιστώνω ότι το αμερικανικό όνειρο έχει ήδη μεταβάλει αυτή την μεγάλη χώρα με τις τόσες δημοκρατικές παραδόσεις, σε ένα σύγχρονο έθνος, όπου εκκολάπτεται ένας λαϊκός ιμπεριαλισμός, δηλαδή μία αλαζονική, ρατσιστική και στρατοκρατική αντίληψη, που δεν αφορά μόνο τις κυρίαρχες τάξεις, όπως συνέβαινε έως τώρα, αλλά όλο και πιό πλατιά στρώματα του αμερικανικού λαού".
"Η περιφρόνηση του κοινωνικού κράτους, ως φαίνεται με την επιβολή του Νόμου του ελεύθερου ανταγωνισμού, όπου νικά ο ισχυρότερος, διέπλασε εκατομμύρια ανθρώπους, που θεωρούν τον αδύνατο και όλους τους αδύνατους υποδεέστερους, σε βαθμό που να τους επιτρέπει να τους σκοτώνουν και να τους βασανίζουν χωρίς ντροπή, θα έλεγα, με υπερηφάνεια!
Ένα χρόνο αργότερα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "La Nacion" του Μπουένος Άϊρες, ο Μίκης Θεοδωράκης συμπλήρωνε :
"Η επίθεση του Ισραήλ στον Λίβανο, με την συμπαράσταση των ΗΠΑ, με οδήγησε σε μία βαθιά αναθεώρηση, ως προς την φύση και τα αίτια του πολέμου με τον χαρακτήρα της γενοκτονίας, που μας παραπέμπει στα εγκλήματα του ναζισμού.
Διαπιστώνω δηλαδή ότι η τερατώδης συσσώρευση βίας από ένα κράτος, μεταλλάσσει τον άνθρωπο και τον μεταβάλλει σε κτήνος".
...."Έχω καταλήξει λοιπόν στα εξής συμπεράσματα :
1) Εάν δεν καταργηθούν οι βιομηχανίες πολέμου και ακόμα καλύτερα, εάν από βιομηχανίες πολέμου δεν μεταβληθούν σε βιομηχανίες ειρήνης, είναι περιττό πιά να ελπίζουμε ότι μπορεί να υπάρξει στο μέλλον για κάθε λαό ελευθερία, δημοκρατία, πρόοδος, πολιτισμός,ειρήνη.
Λόγω της παγκυριαρχίας των ΗΠΑ, έχουμε ήδη φτάσει στο σημείο μηδέν.
2) Η συνύπαρξη στον ΟΗΕ κρατών- σαρκοβόρων και λαών - φυτοφάγων, μεταβάλλει τον άλλοτε πολύτιμο οργανισμό σε κωμωδία.
3) Η μόνη σωτηρία είναι να βρεθεί τρόπος να συνεργαστούν οι ... "φυτοφάγοι", πριν να είναι αργά γι' αυτούς.
Πιστεύω ακράδανατα ότι κάθε κράτος που διαθέτει ισχυρή βιομηχανία πολέμου, είναι εν δυνάμει υποψήφιο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Υπενθυμίζω τα σημαντικότερα, δηλαδή, ΗΠΑ, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Κίνα.
Ακολουθούν όσα διαθέτουν οπλοστάσια με πυρηνικά όπλα"
Με βάση λοιπόν τις παραπάνω διαπιστώσεις του Μίκη, που προφητικά έγιναν μία δεκαετία πριν και με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην Κορεατική Χερσόνησο (βλέπε εκτοξεύσεις πυραύλων), και την απάντηση της Υπερδύναμης μαζί με τους συμμάχους της, διαπιστώνουμε τα εξής :
1) Δημιουργείται μία ομάδα κρατών, των οποίων οι οικονομίες στηρίζονται στην παραγωγή θανάτου. Τα κράτη αυτά ανήκουν σε όλο το φάσμα του ιδεολογικού περιεχομένου Αριστεράς-Δεξιάς και δημιουργούν ιμπεριαλιστικούς πολέμους.
Πώς άλλωστε θα μπορούσαν να πουλήσουν τον θάνατο χωρίς πόλεμο;
2) Η βασική λοιπόν αντίθεση σήμερα είναι το δίλημμα ένα και μοναδικό: Πόλεμος ή Ειρήνη;
Όλα θυμίζουν μέρες του 1939.
3) Ο ιμπεριαλισμός (η ανώτατη μορφή του καπιταλισμού), δείχνει τα δόντια του στα κράτη - φυτοφάγα, κυρίως σε αυτά με μεγάλο φυσικό πλούτο, που με την σειρά του παραδίνεται βορά στο πολυεθνικό κεφάλαιο.
4) Οι οικονομίες όλων αυτών των κρατών - σαρκοβόρων που παράγουν τον θάνατο,στηρίζονται στο αίμα αθώων. Η ευημερία των πολιτών τους, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την διατήρηση και την επέκταση των πολεμικών συγκρούσεων.
5) Το δόγμα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, το οποίο ξεκίνησε από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα με τον σημερινό Πρόεδρο Τραμπ, επιτάσσει : "Ή μαζί μας ή εχθροί μας".
Η απάντηση των λαών στο ιστορικό αυτό ερώτημα, θα κρίνει και το μέλλον του κόσμου.
Εδώ λοιπόν έρχεται να τονιστεί και να αναδειχτεί η σημασία της πρότασης του Μίκη Θεοδωράκη που έγινε στις 3/12/2013 στην Ακαδημία Αθηνών, για την Ουδετερότητα.
Σκοπός του οράματός του είναι η ΕΙΡΗΝΗ, που έχει στόχο την συναδέλφωση των λαών, την κατάργηση των πολεμικών μέσων, την κοινωνική δικαιοσύνη και την λειτουργία ενός ιστού, πάνω στον οποίο θα πλέκονται όλοι οι πολιτισμοί, με απώτερη επιδίωξη να πλεχτεί στο μέλλον ένας ενιαίος, οικουμενικός και ανθρωποκεντρικός πολιτισμός, που θα δημιουργείται από όλους αντάμα τους ανθρώπους της Υφηλίου.
Γιατί αν δεν μπορούμε να καταργήσουμε τους πολέμους, μπορούμε να τους επιβραδύνουμε...
ΠΟΛΕΜΟΣ Ή ΕΙΡΗΝΗ ΛΟΙΠΟΝ;
Στέλιος Διαμαντής
Πηγές: Μίκης Θεοδωράκης "Διάλογοι στο Λυκόφως" (Εκδόσεις "ΙΑΝΟΣ")
Νίκος Ρίγγας "Το μεγάλο όραμα του Μίκη Θεοδωράκη
ξαιρετικό κείμενο και εμπεριστατωμένο΅, άκρως επίκαιρο, όπως και οι δηλώσεις του Μίκης μας που συμπεριλαμβάνεις Στελάκι μου σε αυτό που πρέπει να διαβαστεί. Αξίζει να αντιστρέψουμε όλα αυτά μέσα από αγώνες για να βρούμε την ελευθερία μας !!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή