Ο Ηλίας Κονοφάγος στον Θεοδωρακισμό: "Ο Μίκης διείδε πρώτος πως το φυσικό αέριο εγγυάται Ειρήνη!"


Ο Ηλίας Κονοφάγος στην Εκδήλωση του Κ.Α.Π.-Σπίθα στις 7/11/2012

Διαβάστε επίσης: 
Με αφορμή το ρεπορτάζ της Καθημερινής στο πρώτο φύλλο του νέου έτους («Οι ενεργειακοί Κολοσσοί στη κυπριακή ΑΟΖ», 1/1/2017), όπου παρουσιάζεται η πρόοδος των εξορύξεων πετρελαίου και υδρογονανθράκων στα «οικόπεδα» νότια της Κύπρου, ο Θεοδωρακισμός/Theodorakism επικοινώνησε με τον ειδικό σε θέματα ερευνών υδρογονανθράκων Ηλία Κονοφάγο, ζητώντας από τον διακεκριμένο επιστήμονα την δική του άποψη για το ενεργειακό θέμα. Ένα θέμα, το οποίο από την πρώτη στιγμή της μνημονιακής κρίσης (2010), ο Μίκης Θεοδωράκης το έθεσε ως το μοναδικό τρόπο στην επίλυση του οικονομικού αδιεξόδου της Ελλάδας.

Υπενθυμίζουμε, πως σε μία μεγάλη εκδήλωση του Μίκη Θεοδωράκη και της Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών-Σπίθα τον Νοέμβριο του 2012, ο Ηλίας Κονοφάγος, μαζί με τους Νίκο Λυγερό και Αντώνη Φώσκολο, παρουσίασαν αναλυτικά, αποκαλυπτικά στοιχεία πάνω στην διαχείριση του υποθαλάσσιου πλούτου της Ελλάδας σε υδρογονάνθρακες, ο οποίος, σύμφωνα με τους ειδικούς ερευνητές σε Ελλάδα και εξωτερικό, ανέρχεται σε τρισεκατομμύρια, σε βάθος 50ετίας.

Όπως μας αναφέρει μάλιστα ο κος Κονοφάγος βάσει των συνομιλιών τους πίσω στο 2012, ο Μίκης Θεοδωράκης προχώρησε το σκεπτικό και την πρότασή του ακόμη περισσότερο και πέρα από τα οικονομικά δεδομένα, καθώς μέσω της πρότασης των Κοινοπραξιών με μεγάλες εταιρείες ενέργειας από Ευρώπη, ΗΠΑ, Ασία αλλά και Ρωσία, θα εξασφαλιζόταν και η πολιτική σταθερότητα στην περιοχή, μέσω του τεράστιου οικονομικού συμφέροντος όλων των εμπλεκομένων πλευρών.

Ο Μίκης Θεοδωράκης αναλύει την πρότασή του για Κοινοπραξίες σε τηλεοπτική εκπομπή το 2012

«Μέσω του αερίου διασφαλίζεται η Ειρήνη στην περιοχή!» 
   
ΣτΘ: Κύριε Κονοφάγε, υπέπεσε στην αντίληψή μας το ρεπορτάζ της Καθημερινής για τις εταιρείες που προσέλκυσε το ενεργειακό ζήτημα στην Κύπρο και την πρόοδο των εργασιών πάνω στην εξόρυξη πετρελαίου και υδρογονανθράκων. Αυτό που συμβαίνει στην Κύπρο, είναι κοντά σε αυτό που προτείνει εδώ και χρόνια ο Μίκης Θεοδωράκης για την εξασφάλιση εσόδων του ελληνικού κράτους μέσω της μεθόδου των Κοινοπραξιών σε εξορύξεις των ελληνικών θαλάσσιων «οικοπέδων»;


Η.Κ.: Αυτό που κάνει η Κύπρος, είναι αυτό που πρότεινε ο Μίκης το 2012. Από την στιγμή που ένα κράτος δεν διαθέτει τα απαραίτητα κονδύλια για τέτοια έργα, είναι απόλυτα φυσιολογικό και θεμιτό να προχωρήσει σε Κοινοπραξίες με μεγάλες εταιρείες για να τα υλοποιήσει. Και χρειάζονται έμπειροι και έντιμοι άνθρωποι, για να διαπραγματευτούν για λογαριασμό του Δημοσίου τις εν λόγω συμφωνίες ώστε να καθίστανται ωφέλιμες για το ίδιο το κράτος και τον Λαό. Για παράδειγμα στην Αίγυπτο, σε ένα συγκεκριμένο οικόπεδο που πραγματοποιούνται εξορύξεις, το ποσοστό επί των καθαρών κερδών που έχει  το αιγυπτιακό κράτος, είναι 65% και το υπόλοιπο 35% το κατέχει η εταιρεία που αναλαμβάνει την εξόρυξη. Μιλάμε για δισεκατομμύρια και τρισεκατομμύρια δολαρίων όμως σε βάθος 15-20 χρόνων! Οπότε, με τον κατάλληλο σχεδιασμό, σαφώς και είναι εφικτές τέτοιες συμφωνίες που θα βοηθήσουν σημαντικά την Ελλάδα. Ο Μίκης το είδε πρώτος αυτό και το «φώναξε»! Αλλά…

ΣτΘ: Στο ρεπορτάζ της Καθημερινής για την Κύπρο, αναφέρονται συνοπτικά και τα οφέλη στον γεωστρατηγικό τομέα. Τι θα σήμαινε κάτι αντίστοιχο για την Ελλάδα;

Η.Κ.: Ο Μίκης ήταν ο πρώτος που διείδε επίσης την διαχείριση του υποθαλάσσιου πλούτου, ως μέσο εγγύησης της Ειρήνης στην περιοχή της Ελλάδας και της Κύπρου. Πάντοτε υπάρχει το ενδεχόμενο του πολέμου, αλλά αν σε μία περιοχή βρεθούν 4-5 χώρες, όπου θα επωφελούνται από τις εξορύξεις αερίου ή πετρελαίου, τότε αυτό αυτόματα τις καθιστά «φύλακες» του χώρου αυτού που δεν θα αφήσουν το ενδεχόμενο ενός πολέμου να βάλει φρένο στα έσοδά τους! Αυτό αναφέρεται συνοπτικά στο ρεπορτάζ της Καθημερινής, αλλά ο Μίκης μας το είχε πει από το 2012 και προσωπικά εκτιμώ πως είναι το πρώτιστο που πρέπει να τονιστεί σε αυτή την περίπτωση και προηγείται των οικονομικών οφελών. Και ενώ ο Μίκης το έλεγε από το 2012, ακόμη και σήμερα ουδείς το τονίζει! Η Ειρήνη που θα εξασφαλιζόταν σε μία τέτοια περίπτωση, είναι αυτό που πρέπει να προσέξουμε. Αν λόγου χάρη, εταιρείες από τις ΗΠΑ και από ευρωπαϊκές χώρες δούλευαν πάνω στα οικόπεδα της Ελλάδας και αποκόμιζαν οικονομικά οφέλη από αυτό, επ ουδενί δεν θα επέτρεπαν σε κάποιο εξωτερικό παράγοντα –όπως επιθέσεις άλλων χωρών ή οργανώσεων- να τους διαταράξει την πηγή εσόδων τους! Κι ο Μίκης επέμενε για την συμμετοχή της Ρωσίας σε τέτοιες Κοινοπραξίες! Ο Μίκης θεωρούσε απαραίτητη τη δημιουργία μιας ελληνικής στρατηγικής ανάδειξης του ορυκτού μας πλούτου, που θα συμπεριελάμβανε -με έξυπνο τρόπο- προσέλκυση επενδύσεων από όλες τις πλευρές δηλ. Κοινοπραξίες από Ευρώπη, Ρωσία, Η.Π.Α. και Κίνα. Με αυτόν τον τρόπο, θα επιτυγχανόταν μία απολύτως ασφαλής Ειρήνη στην περιοχή, παράλληλα με την εισροή εσόδων για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές!

ΣτΘ: Σε κυβερνητικό επίπεδο, τι απήχηση βρίσκουν οι προτάσεις σας;

Η.Κ.: Επί πρωθυπουργίας Σαμαρά, είχαμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για το θέμα των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, αλλά δεν προχώρησαν καθώς συναντήσαμε εμπόδια από την ίδια την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας! Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ουδείς μας έχει προσεγγίσει, από τον Ιανουάριο του 2015 έως σήμερα. Προφανώς και «βολεύονται» με τις εισαγωγές αερίου και πετρελαίου από Αζερμπαϊζάν, Αλγερία κ.α. 
Δυστυχώς, επιβεβαιώνεται ξανά ο Μίκης που μας είχε πει το εξής:
«Το δυστύχημα σε αυτήν την περίπτωση είναι πως το όφελος θα φανεί σε βάθος χρόνου και δεκαετιών, και όχι σε βάθος …τετραετίας!».

«Ο μόνος που μας έδωσε σημασία ήταν ο Μίκης Θεοδωράκης»

ΣτΘ: Κε Κονοφάγε, πόσοι Έλληνες ειδικοί ερευνητές με την εμπειρία σας υπάρχουν σήμερα και θα μπορούσαν να βοηθήσουν μία κυβέρνηση στο ενεργειακό ζήτημα του υποθαλάσσιου πλούτου της χώρας;

Η.Κ.: Είμαστε μόνο μία ομάδα 6-7 Ελλήνων επιστημόνων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που έχουμε την κατάλληλη εμπειρία και τεχνογνωσία στο αντικείμενο της εξόρυξης πετρελαίου και υδρογονανθράκων. Έχουμε εκδώσει εκατοντάδες σχετικά κείμενα και μελέτες. Ο Νίκος ο Φώσκολος βοηθά, ενώ κατέχει εξέχουσα θέση στον Καναδά. Υπάρχει και ο Νίκος Λυγερός ενώ εγώ έχω γυρίσει τον κόσμο με ομιλίες και αυτή τη στιγμή ετοιμάζομαι μάλιστα να μεταβώ στην Κύπρο για μία σχετική ομιλία που με έχουν προσκαλέσει. Ωστόσο, ο μοναδικός άνθρωπος που μας έδωσε ουσιαστική σημασία και μας άκουσε σοβαρά, ήταν ο Μίκης Θεοδωράκης!

ΣτΘ: Ποιος είναι ο λόγος λοιπόν που η Ελλάδα δεν βαδίζει στα χνάρια της Κύπρου, σε ότι αφορά στην απαραίτητη θέσπιση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), τις έρευνες και έπειτα στην εξόρυξη των υδρογονανθράκων στα χωρικά μας ύδατα;

Η.Κ.: Αν μία ελληνική κυβέρνηση υιοθετούσε τις προτάσεις του Μίκη Θεοδωράκη περί Κοινοπραξιών και έκανε ότι ακριβώς κάνει η Κύπρος, αυτό αυτόματα θα σήμαινε και την διέξοδο από την πολιτική των χρεών και των Μνημονίων! Προφανώς, αυτός είναι και ο λόγος που στις ελληνικές κυβερνήσεις δεν «επιτρέπεται» να προχωρήσουν όπως η Κύπρος. Οι δυνάμεις που επέβαλλαν το Μνημόνιο, επιθυμούν να έχουν την Ελλάδα χρεωμένη για να την ελέγχουν ευκολότερα! Και είναι αλήθεια πως στο Μνημόνιο υπάρχει όρος πως κάθε έσοδο του Δημοσίου θα χρησιμοποιείται για εξυπηρέτηση του χρέους.

Άρα οι Κυβερνήσεις μας πρέπει να προβλέψουν στις επιμέρους Συμβάσεις Αξιοποίησης Κοιτασμάτων Υδρογοναθράκων που θα συμφωνήσουν με τις εταιρείες να συμπεριλάβουν ότι κάθε επιμέρους έσοδο του Δημοσίου από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων ΕΞΑΙΡΕΙΤΑΙ υποχρεώσεων Χρέους και θα πηγαίνει απ' ευθείας π.χ. στα Ταμεία Ασφαλιστικών Συντάξεων, στις Ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων ή σε Ενεργειακά Δημόσια Έργα κ.λ.π. 


Η Κύπρος το Πέτυχε με τους Δανειστές. Γιατί να μην Μπορούμε και Εμείς;


Οι συντελεστές του Θεοδωρακισμού/Theodorakism


Ακολουθεί το ρεπορτάζ της Καθημερινής

Οι ενεργειακοί κολοσσοί στην κυπριακή ΑΟΖ


Η διείσδυση ενεργειακών κολοσσών στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη αυξάνει τη γεωπολιτική αξία αλλά και τις οικονομικές προοπτικές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η σωστή διαχείριση των νέων δεδομένων θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση του προέδρου Αναστασιάδη στις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού, αλλά και τον ρόλο της Κύπρου στο πλαίσιο των περιφερειακών συνεργασιών που αναπτύσσονται στην Ανατολική Μεσόγειο, με την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Η επιλογή κορυφαίων εταιρειών στον χώρο της ενέργειας παγκοσμίως –της αμερικανικής Exxon Mobil, της καταρινής QPI, της γαλλικής Total και της ιταλικής ENI– να αγοράσουν δικαιώματα για τη διεξαγωγή ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ σημαίνει ότι υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για την ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων, κάτι που αναμένεται να επηρεάσει τον στρατηγικό σχεδιασμό της Λευκωσίας.

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στην εμπλοκή της Exxon Mobil, που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία έρευνας, εξόρυξης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στον κόσμο, αλλά και της Qatar Petroleum International που είναι η μεγαλύτερη στην υγροποίηση φυσικού αερίου. Η συμμετοχή της τελευταίας επιβεβαιώνει ως πιθανό στόχο τη δημιουργία τερματικού υγροποίησης. Στην κοινοπραξία της Exxon Mobil-QPI παραχωρήθηκε το οικόπεδο «10», που θεωρείτο το «φιλέτο» λόγω της γειτνίασης με το τεράστιο κοίτασμα «Ζορ» που εντοπίστηκε στην αιγυπτιακή ΑΟΖ. Το ενεργειακό παζλ αποκτά άλλη διάσταση μετά και τον διορισμό στην ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ του μέχρι σήμερα προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Exxon Mobil, Ρεξ Τίλερσον. Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο κ. Αναστασιάδης είχε συναντηθεί με τον κ. Τίλερσον, ο οποίος ήταν «ενήμερος των προοπτικών» που διανοίγονται στην περιοχή.

Προσδοκίες και συμφέροντα

Παράλληλα, αυξημένες προσδοκίες δημιουργεί η όλο και μεγαλύτερη διείσδυση της γαλλικής Total –έχει και το οικόπεδο «11» που γειτνιάζει με το «Ζορ»– όπως και της ιταλικής ENI. Η ανάθεση του «6» στην κοινοπραξία Total-ΕΝΙ σημαίνει ότι θα διεξαχθούν εκτενείς σεισμογραφικές έρευνες και σε αυτή την περιοχή στην οποία έχει προβάλει διεκδικήσεις η Τουρκία. Η ΕΝΙ εξασφάλισε επίσης το οικόπεδο «8», ενώ έχει ήδη τα δικαιώματα, σε κοινοπραξία με την κορεάτικη KOGAS, για το «2», το «3» και το «9».

Τα μεγέθη είναι αστρονομικά, τα συμφέροντα που διακυβεύονται τεράστια, και οι κινήσεις στις οποίες προβαίνουν όλοι οι πρωταγωνιστές στο πολυσύνθετο αυτό ενεργειακό παζλ καθόλου τυχαίες. Η παρουσία Αμερικανών, Γάλλων, Ιταλών και Καταρινών εκ των πραγμάτων δυσχεραίνει πιθανές «επιθετικές» δράσεις της Αγκυρας.

Ενας από τους ελάχιστους ξένους ηγέτες με τους οποίους συναντήθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ στο περιθώριο της πρόσφατης Γεν. Συνέλευσης του ΟΗΕ ήταν ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι. Εδώ εμπλέκεται άλλος ένας ενεργειακός κολοσσός, η βρετανική BP, η οποία πρόσφατα αγόρασε από την ΕΝΙ, αντί 380 εκατ. δολαρίων, το 10% των δικαιωμάτων στο κοίτασμα «Ζορ».

Η Λευκωσία επενδύει στη συνεργασία με την Αίγυπτο και το Ισραήλ – διμερώς, αλλά και στο πλαίσιο των τριμερών σχημάτων στα οποία συμμετέχει και η Ελλάδα– για να «θωρακιστεί» έναντι του ετεροβαρούς συσχετισμού δυνάμεων με την Αγκυρα. Οι παραπάνω συνεργασίες, αλλά και η εμπλοκή των ενεργειακών κολοσσών, δημιουργούν νέα δεδομένα και στέλνουν μηνύματα με πολλούς αποδέκτες.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης κατέστησε σαφές ότι οι εταιρείες-κολοσσοί στον χώρο της ενέργειας δεν συνδέουν την εμπλοκή τους στην κυπριακή ΑΟΖ με την επίτευξη λύσης. «Εάν τη συνέδεαν, δεν θα υπέβαλλαν προτάσεις», τόνισε με έμφαση σε συνέντευξή του στην «Κ» πριν από λίγες ημέρες και προσέθεσε ότι «η κυρίαρχη Κυπριακή Δημοκρατία έχει τη δική της ΑΟΖ μέσα στην οποία αδειοδοτούνται θαλάσσιες περιοχές και θα έχει την αποκλειστική ευθύνη διαχείρισης και εκμετάλλευσης». Ο Κύπριος πρόεδρος θεωρεί ότι το αέριο και η προοπτική κάλυψης σημαντικού μέρους των ενεργειακών αναγκών της Τουρκίας μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό κίνητρο για να συναινέσει η Αγκυρα σε λύση του Κυπριακού. Ωστόσο, εάν ο Τούρκος πρόεδρος άλλη μία φορά υπερεκτιμήσει τη θέση του, το συγκεκριμένο «καρότο» μπορεί να αποτελέσει και «μαστίγιο» καθώς η Κύπρος εντάσσεται πλέον σε έναν πολύ ισχυρό γεωπολιτικό και ενεργειακό σχεδιασμό.

Δεν είναι τυχαία η επισήμανση του συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την ενέργεια, Αμος Χόκσταϊν, σε πρόσφατη συνέντευξή του στην «Κ» ότι «η Τουρκία δεν θα πάρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ εάν δεν υπάρξει συμφωνία στο Κυπριακό». Παράλληλα, η Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να παραμείνει απαθής σε περίπτωση παρενόχλησης της νόμιμης λειτουργίας της Exxon Mobil. Ο κ. Χόκσταϊν είχε υπογραμμίσει ότι «η Τουρκία μπορεί να μη σέβεται την ΑΟΖ της Κύπρου, τη σέβονται όμως οι ΗΠΑ».

Το κρίσιμο email

Ενδεικτικό του πνεύματος που επικρατεί στη γραφειοκρατία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι και σχετικό email συμβούλου της πρώην υπουργού Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, του Οκτωβρίου 2011 με τον τίτλο «Κύπρος και Noble Energy», που απεκάλυψε το WikiLeaks. Από αυτό προκύπτει η έντονη ενόχληση της τότε επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την παρουσία τουρκικών πολεμικών σκαφών κατά τη διάρκεια της γεώτρησης της αμερικανικής εταιρείας Noble. Γίνεται δε λόγος για παρέμβασή της προς τον ομόλογό της, Αχμέτ Νταβούτογλου, για να επιστρέψουν πίσω τα τουρκικά πολεμικά πλοία που παρενοχλούσαν τους Αμερικανούς που εργάζονταν για τη Noble. Σημείωνε χαρακτηριστικά ότι «τουρκικά πλοία εξακολουθούν να επιχειρούν εντός κυπριακών υδάτων και να διεξάγουν παράνομες στρατιωτικές ασκήσεις περίπου 60 χιλιόμετρα από την εξέδρα γεωτρήσεων της Noble Energy», και ζητούσε από την κ. Κλίντον να «καταστήσει σαφές ότι η ασφάλεια Αμερικανών πολιτών βρίσκεται σε κίνδυνο».

Σε ανάλογο πνεύμα, περί προστασίας των δικών τους επιχειρηματικών συμφερόντων στην κυπριακή ΑΟΖ σε περίτπωση τουρκικών παρενοχλήσεων, κινήθηκε η ανάλυση που έκανε πρόσφατα στην «Κ» υψηλόβαθμος Γάλλος αξιωματούχος με αφορμή την εμπλοκή της Total. Ξεκαθάρισε ότι η Γαλλία θα κάνει ό,τι χρειασθεί και υπενθύμισε ότι το αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκωλ» βρίσκεται στην περιοχή.

Σχόλια