Στο χθεσινό μου σημείωμα μού διέφυγε η τεράστια ζημιά που προκάλεσε στη χώρα μας η στάση της Κυβέρνησης στις σχέσεις της με τους Ευρωπαίους δανειστές μας. Εδώ θα πρέπει να υπογραμμιστεί η μεγάλη διαφορά στις σκέψεις και τις ενέργειες ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Με μια λέξη θα χαρακτήριζα τη διαφορά αυτή ως διαφορά νοοτροπίας. Εκεί κυριαρχεί με παραλλαγές η διαύγεια της Καρτεσιανής σκέψης. Μπορεί ο Decarte να ήταν Γάλλος, όμως η θεωρία του κυριάρχησε σε όλους τους Ευρωπαϊκούς Λαούς.
Έτσι, η διαύγεια μπορούμε να πούμε ότι αποτελεί γι’ αυτούς δεύτερη φύση. Άλλωστε η Παπική εξουσία με τον Καθολικισμό και η Λουθηριανή πίστη με τους Προτεστάντες ορθώθηκαν μέσα από σκληρή πάλη αιώνων σαν ένας αδιαπέραστος τοίχος εναντίον της Ορθοδοξίας. Και το γεγονός αυτό είναι για μένα το βασικό στοιχείο της αντιπάθειας των Λαών της Ευρώπης (Καθολικών και Προτεσταντών) προς τους Λαούς της Ρωσίας και των Βαλκανίων, που εκπροσωπούν την Ορθοδοξία. Φυσικά μέσα στην ροή του χρόνου, τα θρησκευτικά μίση υποχώρησαν, για να μετατραπούν όμως σε βαθύτατες αντιθέσεις σε άλλους τομείς λ.χ. φυλετικούς, εθνικούς, οικονομικούς και πολιτικούς.
Επομένως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από την περίφημη δημιουργική ασάφεια. Είναι κάτι που τους βγάζει από τα ρούχα τους τους εκπροσώπους των Ευρωπαϊκών Κρατών και τους κάνει να ξεχνούν τους καλούς τρόπους, όπως συνέβη με την σχεδόν χυδαία ομαδική τους στάση εναντίον του Βαρουφάκη στην Ρίγα.
Έτσι, μέσα σ’ αυτούς τους λίγους μήνες, με την ηθελημένη ασάφεια στις συναντήσεις υψηλού επιπέδου στις οποίες συμμετείχε η χώρα μας, κατέρρευσε η προσπάθεια χιλιάδων Ελλήνων επαγγελματιών, επιστημόνων, καλλιτεχνών και αθλητών, που κατόρθωσαν με την προσωπική τους εργασία και το προσωπικό τους παράδειγμα να ανυψώσουν το κύρος της χώρας μας μέσα σ’ αυτή την εχθρική για μας περιοχή, δηλαδή την Ευρώπη αλλά και την Βόρεια Αμερική με τους στενούς δεσμούς της με την Ευρώπη.
Επειδή συγκαταλέγομαι μεταξύ εκείνων που προσπάθησαν με το έργο και με τη στάση τους να αποκτήσει η χώρα μας μεγαλύτερο κύρος και να κερδίσει την αναγνώριση και τον σεβασμό αυτών των δύο σπουδαιότερων περιοχών του κόσμου, θα ήθελα να ρωτήσω τον ΣΥΡΙΖΑ και την ηγεσία του, με ποιο δικαίωμα εκμηδένισαν τις προσπάθειές μας και μάλιστα σε μια εποχή τόσο σκληρή όπως η σημερινή, στην οποία η Μοίρα της Πατρίδας μας κρέμεται από μια κλωστή.
Είχαν το δικαίωμα να το κάνουν;
Όπως έγραψα και στο χθεσινό μου σημείωμα, πρέπει το συντομότερο δυνατόν να βρουν το θάρρος, την πυγμή, να εγκαταλείψουν την πολιτική της ασάφειας και να πουν σε μας και στους έξω με καθαρότητα και θάρρος τι πρόκειται να πράξουν, γιατί κάθε μέρα που περνά, μας πηγαίνει ένα μήνα πιο πίσω.
Αθήνα, 12.5.2015
Μίκης Θεοδωράκης
Τ Ο Π Ι Ο: Η ΕΛΛΑΔΑ ΧΘΕΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΔημοσιογράφοι και παρουσιαστές των ξένων ΜΜΕ μας περιγελούσαν. Ειρωνείες του τύπου: "Εντάξει, βαρέθηκε ο κόσμος με τα καμώματα των Ελλήνων".
Ο κ. Φίσσερ είπε: "Οίκτο για την Ελλάδα" και η ...φιλτάτη γερμανική Μπίλντ μας κατηγορούσε για απάτη.
Αφού, λοιπόν, υποστήκαμε ακόμα έναν εξευτελισμό, ως έθνος, περάσαμε στην επόμενη είδηση: "Τα 240 δις είναι απαραίτητα για την Ελλάδα", είπε ο κ. Βαρουφάκης, ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, έχει αλλάξει στάση σώματος όταν συνομιλεί με τους...Θεσμούς και τα χέρια του δεν είναι πλέον στην τσεπη του αλλά σταυρωμένα μπροστά.
Στη συνέχεια, μάθαμε ότι η ΕΚΤ στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες με 1,1 δις ευρώ.
Εν τω μεταξύ, οι εθνομηδενιστές της Χώρας: Βερεμής, Διαμαντοπούλου, Σταύρος (από Ποτάμι) και άλλοι όμοιοι τους και με την στήριξη της σαμαρικής ακροδεξιάς οργάνωσαν ημερίδα με κεντρικό θέμα: "Όχι Μπαλτάς στην παιδεία". (Ενώ βουλευτής του Ποταμιού είχε δηλώσει προ ημερών: "Έξω οι γέροι από το θέατρο"). ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ με λάιφ στάιλ Χίπστερ.
Το αποκορύφωμα ήταν αργά το βράδυ, όταν στη ΝΕΡΙΤ στην εκπομπή της κυρίας Φλέσσα είδαμε έγκριτους επιστήμονες, πανεπιστημιακούς να μας λένε ότι: "Η Ελλάδα ανήκει στη Δύση. Αν θέλουμε η Ελλάδα να ενήκει στην Ελλάδα πρέπει να δεχτούμε ότι η Ελλάδα είναι Δύση". Το ερώτημα που είχε προηγηθεί από την Κα Φλέσσα ήταν: Η Ελλάδα ανήκει στην Ελλάδα ή στη Δύση;
Σήμερα το πρωί η εφημερίδα ΑΥΓΗ δημοσίευσε εκτενές άρθρο για τον πολιτισμό. Συμφωνούμε αλλά δεν ξεκαθαρίζει το εξής: ο πολιτισμός που θέλει να προβάλει τί πρόσημο θα έχει; ελληνικό και ταυτόχρονα οικουμενικό ή καθαρά δυτικό;
Όλ' αυτά τα γράφω για να πω ότι με την πολιτική της ασάφειας έχουμε πιαστεί στη φάκα. Από την μιά μας εξευτελίζουν οι ξένοι και από την άλλη στο εσωτερικό της χώρας μας χτυπάει από παντού το Σύστημα. Ανοίγει πολλά μέτωπα ταυτόχρονα, ώστε να μην μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κανένα.
Το πρόβλημα του Σύριζα είναι ότι ακόμα δεν έχει βρει το αφήγημα (δική τους η λέξη) για να πείσει τον λαό ότι είναι αντικειμενικά αδύνατον να έλθει σε ρήξη, ώστε να σβήσει τις αντιδράσεις από τα αριστερά.
Εμείς νομίζουμε ότι το αφήγημα του θα είναι περίπου αυτό: Αφού ο λαός δεν αντιστέκεται και δεν αντιδρά, αφού δεν υπάρχει λαϊκό κίνημα εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά. Επομένως μία η λύση: ο συμβιβασμός. Δηλαδή, θα τα ρίξουν το φταίξιμο στον λαό.
Θα ήμασταν προκλητικοί αν θυμίσουμε ότι ο Σύριζα επί 4 χρόνια χρησιμοποίησε όλες τις μεθόδους -και την ασάφεια- προκειμένου να διαλυθεί το λαϊκό κίνημα;
Θα ήμασταν λάθος αν υποστηρίζαμε ότι πληρώνουμε το "άδειασμα" (για να μην πω κάτι χειρότερο) του λαϊκού κινήματος στις 12 Φεβρουαρίου 2012;
Θα ήμασταν κυνικοί αν λέγαμε ότι και με την ασάφεια διέλυσαν το Κίνημα του Μίκη ώστε να οδοηγήσουν τη Χώρα εκεί που την οδηγούν; Όλος ο λαός το βλέπει πού την οδηγούν. Το συζητάμε καθημερινά με τον κόσμο.
Όσο για την πυγμή, αν την είχαν, αγαπητέ μου Μίκη, τότε στις 12 Φεβρουαρίου δεν θα σας είχαν αφήσει, Εσένα τον Γλέζο και τον Κασιμάτη, μόνους όταν σας επιτέθηκαν τα ΜΑΤ. Θα ήταν στο πλευρό σας. Και μετά όταν μπήκες στη Βουλή δεν θα καθόντουσαν σαν τους δειλούς, άπραγοι. Θα είχαν "εκμεταλλευτεί" την παρουσία σου και θα είχαν κάνει άλλα πράγματα...