Οταν οι Beatles τραγούδησαν Θεοδωράκη



Σαν σήμερα, η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη μεταδόθηκε από το ερτζιανά ηχογραφημένη από τους Beatles . «Honeymoon Song», ή αλλιώς «Αν θυμηθείς τ' ονειρό μου».

Η ταινία του σκηνοθέτη Μάικλ Πάουελ «Luna De Meil» ή «Νύχτα Γάμου» στα ελληνικά στα τέλη του 1959, αποκτά μουσικό θέμα, από τον Μίκη Θεοδωράκη. Πρωταγωνιστές του φιλμ ο Αντονι Στιλ και η Λουντμίλα Τσερίνα.



«Honeymoon song» σε στίχους του Γουίλιαμ Σάνσομ και πρωτοπόρο ερμηνεία από τον Μαρίνο Μαρίνι και το κουαρτέτο του. Η ερμηνεία αυτή, έκανε τον Τζον Λένον και τον Πόλ Μακ Κάρτνεϊ να αποφασίσουν να το ηχογραφήσουν ξανά. Στις 16 Ιουλίου του 1963, οι Beatles το ηχογραφούν για τον κύκλο ραδιοακροαμάτων Pop Go The Beatles που ετοίμαζαν τότε για το BBC.

    Πολ ΜακΚάρτνεϋ (φωνητικά, μπάσο)
    Τζον Λένον (κιθάρα)
    Τζορτζ Χάρισον (κιθάρα)
    Ρίνγκο Σταρ (ντραμς)

Σαν σήμερα, μεταδόθηκε από τα ερτζιανά. Ωστόσο, παρέμεινε στα συρτάρια μέχρι τις 30 Νοεμβρίου του 1994, οπότε και συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ «The Beatles: Live at the BBC».

Στα ελληνικά το τραγούδι γνώρισε τεράστια επιτυχία με τον τίτλο «Αν θυμηθείς τ' όνειρό μου» σε στίχους Νίκου Γκάτσου και ερμηνεύτρια τη Γιοβάνα.

Η ηχογράφηση αποφασίστηκε ξαφνικά κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης μεταξύ Θεοδωράκη-Χατζιδάκι-Γκάτσου και άριχσαν οι πρόβες. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Γιοβάνα τραγουδούσε τη μελωδία χωρίς λόγια και ο Νίκος Γκάτσος έγραφε τους στίχους.

Το τραγούδι κυκλοφόρησε σε δίσκο 45 στροφών ως «flip-side» της «Μυρτιάς», επίσης σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη και στίχους Νίκου Γκάτσου (με το ψευδώνυμο Βασίλης Καρδής).

Οι στίχοι του «Honeymoon Song»

I never knew that a day like today lay before us
I’ve got the sun in my heart and my heart’s in the sun
Skies are as bright as your eyes
The horizon is open
Love is the ceiling
Feelings are reeling
Free as the air

Forever on and forever
Forever on side by side
Who ever knew that we two could be free as we’d fancy?
Fancy is free
But are we who are bound to each other by love?
To each other by love

Who ever knew that we two could be free as we’d fancy?
Fancy is free
But are we who are bound to each other by love?
To each other by love
To each other by love
To each other by love

Σχόλια