Πατριωτικό κίνημα αντίστασης – απαλλαγής – ανεξαρτησίας και ανάπτυξης - του Μίκη Θεοδωράκη

Η ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης που έγινε στις 7/11/2012, στα πλαίσια της εκδήλωσης της ΣΠΙΘΑΣ "Ο εθνικός μας πλούτος και η πολιτική του διαχείριση".


Συνεννοηθήκαμε και συνεργαστήκαμε - απλοί πολίτες και επιστήμονες ειδικευμένοι στην αναζήτηση και την αξιοποίηση του εθνικού μας πλούτου- με σκοπό να αποκαλύψουμε με αδιάσειστα στοιχεία στον ελληνικό λαό τον κρυμμένο πλούτο της χώρας και ταυτόχρονα να διακηρύξουμε τη θέλησή μας να αγωνιστούμε με όλα τα μέσα, ώστε ο μοναδικός ιδιοκτήτης και διαχειριστής αυτής της περιουσίας να είναι ο ίδιος ο λαός.

Θα επιδιώξουμε για τον σκοπό αυτό να δημιουργήσουμε ένα πλατύ αγωνιστικό μέτωπο το οποίο να κάνει πράξη αυτό το όραμά μας. Οι στόχοι μας είναι, επιδιώκοντας να κατακτήσουμε την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, να εξαλείψουμε το υπάρχον σύστημα εξουσίας που είναι υπόλογο για τα δεινά που έχει προκαλέσει στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό και να αναδείξουμε στη διακυβέρνηση της χώρας πολίτες-πατριώτες ανεξάρτητους, έντιμους και ικανούς.

Το πατριωτικό μας Κίνημα φιλοδοξεί να παίξει το ρόλο του πρωτοπόρου οραματιστή, οδηγού και οργανωτή, χωρίς να διεκδικεί μονοπωλιακά ρόλους και θέσεις εξουσίας, γιατί πιστεύουμε ότι μέσα από τον αγώνα μας για την κατάκτηση αυτών των στόχων θα αναδειχθούν μέσα από τον λαό τα ανεξάρτητα, έντιμα και ικανά στελέχη, σάρκα από τη σάρκα του, που θα αναλάβουν αυτό το τιτάνιο έργο. Δηλαδή να οδηγηθούμε από τα Τάρταρα στα οποία μας έχουν ρίξει σήμερα εξαρτημένοι, ανέντιμοι και ανίκανοι εξουσιαστές προς τις κορυφές όπου αξίζουν να βρίσκονται ο ελληνικός λαός και η Ελλάδα.

Η βεβαιότητα ότι ο κρυμμένος πλούτος ανέρχεται σε τρισεκατομμύρια Ευρώ μας καθιστά χώρα αυτάρκη και πλούσια. Ήδη τα κοιτάσματα που βρίσκονται νοτίως της Κρήτης και που είναι έτοιμα για άμεση αξιοποίηση εκτιμώνται σε 1 τρισεκατομμύριο Ευρώ. Με προοπτική, εάν και όταν υπάρξει η κατάλληλη εκμετάλλευση, να ανέλθουν μέσα σε 20 χρόνια σε 17 τρισ. Ευρώ. Το γεγονός αυτό θα καταστήσει την Ελλάδα μοναδικό τροφοδότη της Ευρώπης παράλληλα με την Ρωσία. Όπως βλέπετε, δεν συνυπολογίζουμε τις υπόλοιπες πηγές πλούτου (Ιόνιο, Μεταλλεύματα κλπ.), γιατί αυτή και μόνο η εικόνα αρκεί για να πείσει τους Έλληνες ότι είναι αυτάρκης και πλούσιος λαός χωρίς να έχει ανάγκη από προστάτες και άσπονδους φίλους.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι ορισμένοι «φίλοι» μας, γνωρίζουν ήδη αυτούς τους κρυμμένους θησαυρούς και το πιο πιθανό είναι ότι μας οδήγησαν επίτηδες στην παρούσα κρίση ανεβάζοντας το δημόσιο χρέος μας από το 112% στο 180% του ΑΕΠ μέσα σε δυόμιση χρόνια, ώστε να μας δέσουν καλά, να μας εξουδετερώσουν και να βάλουν στο χέρι με αποικιακού τύπου όρους όλον αυτόν τον πλούτο. Υπάρχει εξ άλλου σχετικός όρος στο Μνημόνιο Ι. που προβλέπει ότι σε περίπτωση που δεν θα μπορέσουμε να εξοφλήσουμε τους τόκους, οι δανειστές μας θα έχουν το δικαίωμα να πληρώνονται σε «είδος», δηλαδή να παίρνουν κομμάτια του εθνικού μας πλούτου. Και όταν λέμε «κομμάτια», εννοούμε τα πάντα! Ακόμα και τα αρχαία μας μνημεία. Είναι φυσικό λοιπόν -κλέβοντας ουσιαστικά τον δημόσιο πλούτο- να ξεκινήσουν από τα πιο πολύτιμα, δηλαδή τους υδρογονάνθρακες. Το περίφημο ΤΑΜΕΙΟ δημιουργήθηκε για τον σκοπό αυτό με τη δικαιολογία ότι με την πώληση π.χ. του Ελληνικού, μπαίνει ξένο κεφάλαιο και αξιοποιείται ο φυσικός μας πλούτος. Λιμάνια, αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομοι, έχουν ήδη μπει στον κατάλογο.

Θα ρωτήσετε ίσως, τι διαφορετικό θα μπορούσε να κάνει μια Ανεξάρτητη Κυβέρνηση. Είναι φανερό ότι για την αξιοποίηση του δημόσιου πλούτου μας χρειάζονται κεφάλαια και τεχνογνωσία. Το κριτήριο για τη σχέση μας με τους υποψήφιους συνεργάτες μας είναι με ποιον τρόπο θα διαφυλάξουμε το δικαίωμα ιδιοκτησίας σε κάθε περίπτωση και με ποιους οικονομικούς όρους θα γίνεται η συνεργασία. Το μοντέλο της Κοινοπραξίας για κάθε έργο πιστεύουμε ότι μας εξασφαλίζει και στις δύο περιπτώσεις. Δηλαδή απ’ τη μια μεριά να εξασφαλίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ενώ απ’ την άλλη η αμοιβή του συμβαλλόμενου ανταποκρίνεται στις δαπάνες που καταβάλλει.

Με τις σημερινές συνθήκες στις οποίες βρίσκεται η χώρα μας και με μια εξουσία που σέρνεται κυριολεκτικά από τη μύτη από τρεις τραπεζικούς υπαλλήλους, είναι βέβαιο ότι αν η κατάσταση αυτή παραταθεί, θα ξυπνήσουμε μια μέρα και θα είμαστε ξένοι στην ίδια τη χώρα μας, που στο μεταξύ θα έχει με τον α ή τον β τρόπο παραδοθεί στους αδηφάγους δανειστές μας.

Γι’ αυτόν τον λόγο κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου καλώντας τον ελληνικό λαό να συνέλθει από τη νάρκη, να ξεσηκωθεί για να σώσει τη χώρα του και να εξασφαλίσει το μέλλον των παιδιών του.

Άρα γε μέσα σ’ αυτή τη χώρα δεν υπάρχουν μια χούφτα άνθρωποι έντιμοι και ικανοί να αναλάβουν να την κυβερνήσουν χωρίς να έχουν από πάνω τους ξένα αφεντικά και χωρίς να είναι όπως οι σημερινοί, εξαρτημένοι από οικονομικούς μεγιστάνες και μεγαλοϊδιοκτήτες καναλιών και συγκροτημάτων τύπου; Γιατί η διαφθορά για την οποία κατηγορούν οι ξένοι τον ελληνικό λαό, είναι αυτό το βρώμικο αλισβερίσι που γίνεται στις κορυφές της εξουσίας και που συμβολίζει τόσο τραγικά θα έλεγα, η περίπτωση του Άκη Τσοχατζόπουλου. Άρα γε μόνο ένας Άκης υπάρχει; Ή -το πιο πιθανό- η περίπτωσή του χαρακτηρίζει την αποσύνθεση ενός Συστήματος Εξουσίας που κατέστρεψε τη χώρα και δυστυχώς εξακολουθεί να την καταστρέφει;

Πρώτος μας στόχος είναι η κατάκτηση της εθνικής μας ανεξαρτησίας. Ακολουθούν: Η κατάργηση των Μνημονίων, η αναγνώριση της ΑΟΖ, η παύση των πληρωμών, η διευθέτηση των νόμιμων μη επαχθών τόκων με βάση το ελληνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο. Η άμεση σύναψη συμφωνιών-κοινοπραξιών για την ταχύτατη εκμετάλλευση του εθνικού μας πλούτου, που είναι από τα κύρια στοιχεία του Σχεδίου Εθνικής Ανάπτυξης σε όλους τους υπόλοιπους τομείς. Η ψήφιση νέου Συντάγματος για μια όσο γίνεται ουσιαστική και άμεση δημοκρατική διακυβέρνηση.

Η κατάκτηση της Εθνικής Ανεξαρτησίας σημαίνει πλήρη ελευθερία για τη σύναψη οικονομικών σχέσεων, γεγονός που δεν θα μας εξασφαλίσει μόνο τη συνεργασία με Κράτη και Εταιρίες για την εκμετάλλευση ειδικά των υδρογονανθράκων αλλά και άλλων σημαντικών έργων που αφορούν ζωτικούς κλάδους της εθνικής μας οικονομίας.

Περνώ τώρα στη θέση και το ρόλο της ΣΠΙΘΑΣ.

Η πρώτη φάση της Σπίθας που ξεκίνησε τον Δεκέμβρη του 2010 ήταν, θα λέγαμε, μια στάση άμυνας ή μάλλον της οργάνωσης της άμυνας του λαού μας στο μεγάλο κακό που μας βρήκε μετά την προδοσία του πρώτου Μνημονίου.
Εμείς πρώτοι αποκαλύψαμε τη δαιμονική του φύση αυτής της πρωτοφανούς συμφωνίας με την οποία μια χώρα παραχωρούσε χωρίς πόλεμο και χωρίς μάχη την Εθνική μας Ανεξαρτησία, λες και η Ανεξαρτησία ενός λαού είναι ένα πουκάμισο, ένα τίποτα. Και μαζί της παρέδωσε τον πλούτο της χώρας στη διάθεση των δανειστών αφαιρώντας μας το δικαίωμα να διαπραγματευθούμε με τρίτους ούτε ένα Ευρώ.

Το ξαναλέω καθαρά, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά στην τρισχιλιετή ιστορία της πατρίδας μας. Και ήταν φυσικό να οδηγήσει στο σημερινό δραματικό αδιέξοδο. Όπως είπα, εμείς που προβλέψαμε έγκαιρα αυτή την εξέλιξη, σήμερα μείναμε οι μόνοι που αναζητούμε την ενότητα του λαού εξακολουθώντας να πιστεύουμε ότι αποτελεί τη μοναδική λύση για την σωτηρία της πατρίδας μας.

Είχαν προηγηθεί τα ποτάμια και οι θάλασσες των συγκεντρώσεων, που όλες απαιτούσαν από μας ενότητα και αγώνα ως το τέλος. Δηλαδή την εκπόρθηση με τη λαϊκή ψήφο του ξενόφερτου και ξενόδουλου Συστήματος Εξουσίας με τη δημιουργία ενός Πανεθνικού Παλλαϊκού Μετώπου Αντίστασης και την αντικατάστασή του από μια λαϊκή Εξουσία Αντιπροσωπευτική, Ανεξάρτητη και ικανή να κάνει το πρώτο βασικό βήμα, την κατάργηση του Μνημονίου και την ανάκτηση της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας.

Και όταν τον Φεβρουάριο του 2012 φτιάξαμε την ΕΛ.ΛΑ.Δ.Α., είδαμε με πόση δύναμη και πόσο τεράστιο πλήθος κατέκλυσε όλο το κέντρο της Αθήνας. Σχεδόν 500.000, με μια προσμονή, μια εντολή και μια ευχή: Κρατείστε την Ενότητα, Πλατύνετε την Ενότητα, Δώστε φτερά στην Ενότητα, γιατί έτσι κι εμείς, ο Λαός, θα αποκτήσουμε φτερά και δύναμη για να πετάξουμε από πάνω μας το μεγάλο βάρος που μας πνίγει.

Όμως ξαφνικά φύγανε όλοι, πήγανε από δω και από κει και έτσι μείναμε μόνοι, πάντα έξω και πάντοτε ενάντια στο Σύστημα Εξουσίας. Κι αυτή η φυγή. το ποδοπάτημα της λαϊκής ενότητας, έφερε ξανά στην εξουσία τα μνημονιακά κόμματα, ενώ τον λαό τον βύθισε σε γενικευμένη κρίση, που η χειρότερή της μορφή είναι αυτή που οδήγησε τους πιο απελπισμένους στην αγκαλιά της Χρυσής Αυγής.

Όλα αυτά ήταν φυσικό να βυθίσουν τη χώρα ακόμα πιο βαθειά και τον λαό μας στην πιο απελπιστική κατάσταση που βιώνει από την εποχή του εμφυλίου ως τώρα.

Για το λόγο αυτόν η Σπίθα ανανεωμένη και ενισχυμένη με τη μαζική συμμετοχή νέων κοινωνικών στρωμάτων Επιστημόνων, Καλλιτεχνών, Επαγγελματιών, Διανοουμένων και Νεολαιών, θα προσπαθήσει να γίνει πόλος συσπείρωσης με βασικούς στόχους τα 4 Α, δηλαδή Αντίσταση, Απαλλαγή, Ανεξαρτησία και Ανάπτυξη, με την ελπίδα ότι τούτη τη φορά θα μπορέσουμε να φτάσουμε ως το τέρμα, που είναι η κατάκτηση των παντοτινών μας στόχων, της Εθνικής Ανεξαρτησίας, της Παλλαϊκής Εξουσίας και της Πατριωτικής Αναγέννησης και δεύτερον στην κατάστρωση και πρόταση μιας νέα πολιτικής που να βασίζεται στην αποκάλυψη και εκμετάλλευση του πλούτου της χώρας.

Με άλλα λόγια τώρα σε αντιδιαστολή με την πολιτική που εφαρμόσαμε έως προχτές, περνάμε από τη φάση της Άμυνας στη φάση της Επίθεσης.

Στηριγμένοι σε όσα ακούσαμε έως τώρα από τα χείλη των επιστημόνων για τον πλούτο της χώρας, αποφασίσαμε να προσαρμόσουμε την πολιτική μας στα καινούρια δεδομένα που δημιουργεί για το μέλλον της χώρας μας η αποκάλυψη ενός πλούτου τόσο σημαντικού που εάν παραμείνει στα χέρια του λαού μας και με τα πλέον κατάλληλα και σύμφορα μέσα για την άμεση εκμετάλλευσή του, τότε θα μας μεταβάλει σε λαό όχι απλώς αυτάρκη αλλά πλούσιο. Αυτή η νέα πραγματικότητα απαιτεί την ένταση του αγώνα και την επίσπευση για την επιτυχία του, δεδομένου ότι έχει ήδη ξεκινήσει η λεηλασία από τους αδηφάγους φίλους μας και ίσως αύριο να είναι πια αργά.

Αυτό το μήνυμα, μήνυμα αισιοδοξίας και αυτοπεποίθησης, επιχειρούμε να απευθύνουμε σήμερα απ’ αυτό το βήμα προς τον ελληνικό λαό. Να τον διαβεβαιώσουμε ότι η χώρα μας είναι πλούσια και για τον λόγο αυτό με πρόφαση την οικονομία, έχουν πέσει επάνω μας σαν λυσσασμένοι λύκοι, για να μας εξουδετερώσουν και να μας λεηλατήσουν.

Να πούμε ακόμα στον λαό μας ότι από δω και πέρα θα πρέπει να συμπεριφερθεί ως ο μοναδικός ιδιοκτήτης και κυρίαρχος του πλούτου της χώρας του. Να μη δεχθεί να του την κλέψουν. Και να αυτοοργανωθεί με τέτοιον τρόπο, ώστε αυτός κυριαρχικά να αποφασίσει με ποιον τρόπο θα διώξει τους κλέφτες, θα περισώσει την περιουσία του και στη συνέχεια θα την αξιοποιήσει με μοναδικό γνώμονα το δικό του συμφέρον.

Για τον σκοπό αυτό η νέα δομή της Σπίθας θέτει σαν κύριους στόχους Πρώτον την ενημέρωση και Δεύτερον τη βοήθεια για την οργάνωση της ενότητας και της δράσης με νέες μεθόδους που δεν θα καπελώνουν αλλά θα οδηγούν στην κατάκτηση και δημιουργία ενός Εθνικού Συμβουλίου που θα αναδειχθεί μέσα από τον αγώνα της λαϊκής εξουσίας χωρίς να υπάρχουν εκ των προτέρων σωτήρες και κομματικοί μηχανισμοί έτοιμοι να καρπωθούν τους δικούς του αγώνες.

Η Σπίθα θα εξακολουθήσει να διατηρεί τη σημερινή της δομή. Όμως με νέες βαθειές τομές στην οργάνωση και τη λειτουργία των μελών και των οργανώσεών μας, που θα μας επιτρέψουν να την καταστήσουμε όπως είπαμε βάση συσπείρωσης λαϊκών δυνάμεων συγγενικών με τις αρχές, το πρόγραμμα, το σχέδιο δράσεων, την τακτική και τη στρατηγική μας. Το έναυσμα γι’ αυτή την αλλαγή μάς το έδωσε η παρουσία στο πλευρό μας δεκάδων καλλιτεχνών, που αυτόματα έθεσε το πρόβλημα της μορφής των σχέσεων μαζί τους. Ανάμεσα στην ένταξη όσων το επιθυμούσαν στις γραμμές της Σπίθας και μιας χαλαρής σχέσης μαζί τους, επιλέγουμε τη συνεργασία-συμπόρευση, με προϋπόθεση την αποδοχή από μέρους τους του ενωτικού-πατριωτικού μας προγράμματος.

Η συνεργασία αυτή μπορεί να στηρίζεται στη δημιουργία Επιτροπών Συνεργασίας, λχ. Καλλιτεχνών, Επιστημόνων, Ανένταχτων και ομάδων με γεωγραφικό, κλαδικό, επαγγελματικό προσδιορισμό, στις οποίες θα μπορούν να συμμετέχουν και μέλη της Σπίθας, ούτως ώστε να εξασφαλίζεται η κοινή πορεία. Πάντως κάθε Επιτροπή Συνεργασίας θα είναι αυτόνομη με βασικό στόχο την εξάπλωση και μαζικοποίησή της. Θα έχει τους δικούς της προβληματισμούς, προτάσεις, σχέδια δράσεις και δημόσιες παρεμβάσεις κάθε είδους. Η μεταξύ τους ενότητα θα εξασφαλίζεται με την αποδοχή του Ενωτικού Προγράμματος. Μέσα στα πλαίσια της τακτικής των Επιτροπών Συνεργασίας μπορούμε να δούμε και μορφές συνεργασίας με ανεξάρτητες πολιτικές δυνάμεις παραμένοντας απ’ τη μια μεριά πιστοί στις βασικές μας θέσεις και από την άλλη ανοιχτοί σε κάθε πρόταση που θα εμπλουτίζει και θα βελτιώνει τους βασικούς άξονες της στρατηγικής μας.

Υπενθυμίζω εδώ τις βασικές εκτιμήσεις και θέσεις του Προγράμματός μας:

1.- Η εκτίμηση ότι η χώρα τελεί σε καθεστώς εξάρτησης και επομένως βασικός μας στόχος είναι η κατάκτηση της Εθνικής Ανεξαρτησίας.

2.- Ο χαρακτήρας της βασικής αντίθεσης της ελληνικής κοινωνίας είναι πατριωτικός. Δηλαδή θίγεται εξ ίσου όλος ο λαός πλην των οικονομικών-πολιτικών και λειτουργικών δυνάμεων που συγκροτούν το Σύστημα Εξουσίας. Επομένως ο χαρακτήρας της πάλης είναι πατριωτικός και η επιδιωκόμενη Ενότητα του λαού είναι πατριωτική.

3.- Η θέση μας στην Ευρώπη δεν αποκλείει την εφαρμογή μιας ελεύθερης πολυδιάστατης εθνικής πολιτικής που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ελληνικού λαού.

4.- Το σύστημα διακυβέρνησης απαιτεί άμεση Συνταγματική Αλλαγή και αλλαγές σε όλα τα επίπεδα των σχέσεων Κράτους-Εξουσίας και πολίτη. Η ιδανική μορφή είναι αυτή της Άμεσης Δημοκρατίας και προς τα εκεί θα προσπαθήσουμε να φτάσουμε αντιμετωπίζοντας όλα τα σχετικά σύγχρονα προβλήματα.

5.- Εάν η Δύση εξακολουθεί να μας αντιμετωπίζει -όπως από τις αρχές της δημιουργίας του ελληνικού κράτους- σαν χώρα και λαό β΄ κατηγορίας, να μη διστάσουμε -στα πλαίσια της εξασφάλισης της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας- να συνάψουμε σχέσεις, κυρίως οικονομικές, με τη Ρωσία και άλλες χώρες όπως η Κίνα, που αποτελούν το αντίπαλο δέος της Δύσης.

6.- Η Δύση με ναυαρχίδα το Τραπεζικό Σύστημα και όπλο την οικονομία, έχει στάση απέναντί μας καθαρά εχθρική. Με πρόσχημα το δημόσιο χρέος, που ήρθε για να το μειώσει και μέσα σε τρία χρόνια το αύξησε δραματικά) από το 112% του ΑΕΠ στα 2009 θα το φτάσει στα 180% του ΑΕΠ στα 2013), έχει γίνει φανερό ότι ήρθε για να μας καταστρέψει από κάθε άποψη, να κάμψει τις αντιστάσεις μας και να κλέψει τον μεγάλο (άγνωστο) πλούτο της χώρας. Επομένως ο χαρακτήρας της πάλης ενάντια στους ληστρικούς εισβολείς είναι απελευθερωτικός.

7.- Η επίγνωση ύπαρξης αυτού του πλούτου αλλάζει όλα τα δεδομένα για την άσκηση μιας καθαρά πατριωτικής πολιτικής.

α) Την καταγγελία-απαλλαγή μας από τα Μνημόνια με τα οποία οι ξένοι είναι αυτή τη στιγμή κυρίαρχοι της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας και δυνάμει ιδιοκτήτες του εθνικού μας πλούτου και την άμεση αναγνώριση της ΑΟΖ. Πρέπει να γίνει σε όλους σαφές, ότι ακόμα και ένα Ευρώ να αποκτήσει η χώρα μας από δική της παραγωγή, σύμφωνα με τα Μνημόνια το Ευρώ αυτό θα πρέπει να κατατεθεί στο λεγόμενο «Ταμείο» και από κει αν πάει στους πιστωτές μας.

β) Η λειτουργία της Βουλής των Μνημονίων χρησιμοποιείται από τους εχθρούς μας ως άλλοθι και βιτρίνα μιας δήθεν δημοκρατικής νομιμοποίησης. Μόνο το γεγονός ότι η Αντιπολίτευση δέχεται να συμμετέχει στην κραυγαλέα διακωμώδηση των ψηφοφοριών ενώ γνωρίζει ότι όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις είναι μειοψηφικές και επομένως αντισυνταγματικές (διότι λχ. οι εθνικές συμβάσεις απαιτείται να ψηφίζονται από τα 3/5 των βουλευτών) και ουσιαστικά κινούνται στα όρια προδοτικών ενεργειών εις βάρος του λαού μας και του έθνους, σημαίνει ότι συμμετέχει ουσιαστικά στον αποπροσανατολισμό του ελληνικού λαού. Τον διασπά, τον εξουδετερώνει. Με άλλα λόγια αποτελεί χρήσιμο όργανο στα χέρια όλων αυτών που μας χτυπούν αλύπητα, μας διαλύουν με στόχο να μας εξουδετερώσουν και να μας καταληστεύσουν.

Επομένως το Κίνημά μας στρέφεται συνολικά κατά του Συστήματος Εξουσίας συμπεριλαμβανομένης μιας Βουλής που κατάντησε ανδρείκελο στη διάθεση των Εξουσιαστών.

γ) Χτυπώντας μετωπικά το Σύστημα προσπαθούμε να προφυλάξουμε τον λαό μας με κάθε τρόπο αναπτύσσοντας ένα μεγάλο και δυνατό Κίνημα Εθνικής Αλληλεγγύης. Οφείλουμε επίσης να κρατήσουμε ψηλά την αισιοδοξία και την εμπιστοσύνη στον εαυτό του. Στον τομέα αυτό έχουν να προσφέρουν πολλά οι καλλιτέχνες και οι διανοούμενοι.

δ) Το Κίνημά μας αναλαμβάνει να διαφωτίσει τον Λαό μας για τον πλούτο που του ανήκει. Να ανεβάσει την ψυχολογία του και να του προσφέρει ένα νέο κίνητρο πείθοντάς τον ότι αυτός είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης-δικαιούχος και υπεύθυνος για τον εθνικό μας πλούτο. Να εμποδίσει με κάθε τρόπο το ξεπούλημά του. Να τον υπερασπίσει με νύχια και με δόντια. Και συγχρόνως να συμβάλει στην αξιοποίησή του.

ε) Το Κίνημά μας συνδέει άμεσα την ύπαρξη και αξιοποίηση του πλούτου αυτού με την απαλλαγή μας από τα Μνημόνια και την κατάκτηση της εθνικής μας ανεξαρτησίας. Εάν ο Λαός μάς προσφέρει δύναμη και κύρος, τότε γινόμαστε de facto εντολοδόχοι του, που σημαίνει ότι μπορούμε να διαπραγματευθούμε με δυνάμεις που θα θελήσουν και θα τολμήσουν να συζητήσουν μαζί μας για τους όρους συνεργασίας για την αξιοποίησή του. Το κρίσιμο σημείο για μας είναι η εξασφάλιση -έναντι της μελλοντικής συνεργασίας- ενός σημαντικού ποσού (μεταξύ 20 και 30 δισ. Ευρώ) που θα μας βοηθήσει κατά την κρίσιμη οικονομική περίοδο που θα μεσολαβήσει μεταξύ της κατάκτησης της εξουσίας και των πρώτων καρπών μιας οικονομικής ανάπτυξης που αρχικά θα στηριχθεί στην εκμετάλλευση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων.

στ) Ωστόσο έχοντας εξασφαλίσει αυτό το κρίσιμο διάστημα θα ξεκινήσουμε χωρίς καθυστέρηση την εφαρμογή ενός συνολικού Προγράμματος Οικονομικής-Κοινωνικής Ανάπτυξης και Πατριωτικής Αναγέννησης.

Στο διάστημα αυτό της πάλης για την απαλλαγή μας από τα Μνημόνια και την κατάκτηση της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας, θα έχει ολοκληρωθεί η δημιουργία του Εθνικού Συμβουλίου, που θα το αποτελέσουν εκπρόσωποι από το σύνολο των Συντονιστικών Επιτροπών (Σ.Ε.)

Ο υποθαλάσσιος πλούτος συνδέεται άμεσα με την ΑΟΖ. Όλα σχεδόν τα κράτη που έχουν ή πιστεύουν ότι έχουν υποθαλάσσια κοιτάσματα, έχουν καθορίσει κυριαρχικά τη δική τους ΑΟΖ. Όλα εκτός από την Ελλάδα. Άραγε γιατί; Ποιες δυνάμεις και ποια συμφέροντα εμποδίζουν τις ελληνικές κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε μια ενέργεια που για τους άλλους θεωρείται αυτονόητη; Αν και στις 10 Φεβρουαρίου του 2012 επετράπη με Προεδρικό Διάταγμα να γίνονται ερευνητικές γεωτρήσεις, η Κυβέρνηση διστάζει ή μάλλον δεν τολμά. 

Γιατί;

Γιατί προφανώς κάποιοι την εμποδίζουν. Όμως για ποιο λόγο; Ίσως γιατί, υποθέτω, αν αρχίσει η εκμετάλλευση με τις παρούσες συνθήκες, στις οποίες σύμφωνα με το Μνημόνιο κάθε έσοδο από οποιουδήποτε είδους εκμετάλλευση πηγαίνει υποχρεωτικά στο περίφημο ΤΑΜΕΙΟ και από κει κατ’ ευθείαν στους δανειστές, ο όποιος πλούτος θα προέλθει από αυτήν, θα πάει κι αυτός κατ’ ευθείαν στις ξένες Τράπεζες των δανειστών μας. Ενώ αν αναγνωρισθεί η ΑΟΖ που εκφράζει μια κυριαρχική κρατική πράξη, είναι πιθανόν να δυσκολευθεί η ομαλή εφαρμογή αυτού του ληστρικού όρου. Αυτή την πράξη δηλαδή τον άμεσο καθορισμό της ΑΟΖ, υποσχόμαστε να την κάνουμε εμείς ταυτόχρονα με την καταγγελία των Μνημονίων.

Η οριοθέτηση και μόνο της ΑΟΖ, με τον πλούτο που κρύβει, σύμφωνα με τους επιστήμονές μας και η διαχείρισή της με βάση μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, θα μας δώσει άμεσα και την τεράστια οικονομική δύναμη να αντιμετωπίσομε οποιαδήποτε οικονομική ανάγκη της χώρας μας και του λαού μας.

Έχοντας στη διάθεσή της άμεσα ας πούμε 30 δισ. Ευρώ, η νέα κυβέρνηση θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τα αναμενόμενα σκληρά οικονομικά μέτρα που ασφαλώς θα θελήσουν να μας επιβάλουν οι δανειστές.

Επομένως η ύπαρξη αυτού και μόνο του εθνικού πλούτου -γιατί υπάρχουν κι άλλοι- εξασφαλίζει στο Κίνημα την ομαλή μετάβαση προς την πλήρη κατάκτηση της εθνικής μας ανεξαρτησίας. Δηλαδή με άλλα λόγια ο στόχος που θέτουμε είναι εφικτός. Ρεαλιστικός.

Και ο Καθηγητής Γιώργος Κασιμάτης έχει πει επανειλημμένα και μας είπε και σήμερα, ότι ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος αντιμετώπισης της απάνθρωπης κρίσης και εθνικής υποδούλωσης στην οποία μας οδήγησαν οι δανειστές μας σε συνεργασία με τις ελληνικές κυβερνήσεις, είναι αυτός. Επί πλέον δε είναι και ο μόνος νόμιμος και δημοκρατικός και ο μόνος σύμφωνος με το Σύνταγμα, με τις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με το Διεθνές Δίκαιο. Επίσης βασιζόμαστε σε πρόσφατα ιστορικά παραδείγματα που αφορούν ακόμα και την ίδια την Γερμανία.

Εάν ο Λαός το θελήσει, όλα μπορούν να εξελιχθούν ομαλά, δεδομένου ότι η ίδια η βάση των αγώνων μας στηρίζεται επάνω σε αρχές και δικαιώματα του ίδιου του ΟΗΕ.

Το μόνο που χρειάζεται είναι να εκδηλωθεί μαζικά και αποφασιστικά η θέληση του Λαού για την απαλλαγή του από την σημερινή κατάσταση που όχι μόνο τον καταπιέζει οικονομικά αλλά και τον ντροπιάζει είναι ο Αγώνας για την κατάκτηση της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας, που θα μας οδηγήσει στην οικονομική και κοινωνική Ανάπτυξη. Και παράλληλα την Πατριωτική, Μορφωτική και Πολιτιστική Αναγέννηση.

Έχω επίγνωση ότι το Όραμα που σας προσφέρω όσο είναι όμορφο και πολύτιμο, άλλο τόσο είναι επίπονο και δύσκολο.

Εκείνο που θέλω από σας είναι να με ακούσετε προσεχτικά τώρα όσο είναι καιρός, για να μη βρεθείτε στη θέση να ξαναπείτε για πολλοστή φορά «Είχε δίκιο ο Μίκης», όταν θα είναι πια αργά και θα έχει χαθεί κι αυτή η ύστατη για την χώρα ευκαιρία.

Εγώ από την πλευρά μου σας διαβεβαιώ και σας υπόσχομαι ότι έχω όχι μόνο τη θέληση, τη δύναμη και το σθένος να σταθώ στην πρώτη γραμμή στο πλευρό σας σε όλη αυτή τη δοκιμασία αλλά και σωματική δύναμη που θα με βοηθήσει να παραμείνω όρθιος έως την τελική νίκη.

Αθήνα, 21.10.2012
Μίκης Θεοδωράκης

Σχόλια