ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΖΩΝΤΑΝΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΒΟΛΟ



Πρώτη ανάρτηση: 17 Νοεμβρίου 2013

Εθνική Ανεξαρτησία! Ήταν το σύνθημα που δέσποζε στους τοίχους. Κατακόκκινο όπως  η ζωή. 

«Κάτω η Χούντα!»  
«Δημοκρατία!» 
«Ψωμί-παιδεία-Ελευθερία!»    

Ήξεραν οι αγωνιστές του Πολυτεχνείου ότι χωρίς Εθνική Ανεξαρτησία δεν μπορείς να έχεις τίποτα. Ούτε δημοκρατία ούτε ψωμί ούτε παιδεία. Και πως λαός χωρίς εθνική ανεξαρτησία δεν μπορεί να είναι ελεύθερος. Γι αυτό το αίτημα για Εθνική Ανεξαρτησία, συσπείρωσε τότε τη  συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων κι ο αγώνας έπαιρνε γενικευμένη διάσταση. 

Η Δικτατορία έγινε όταν οι Αμερικάνοι στη δεκαετία του 1960 απογοητευμένοι από τις αποτυχίες των δικών τους να καθυποτάξουν το μαζικό λαϊκό κίνημα, κατάλαβαν ότι θα έχαναν τον απόλυτο έλεγχο της χώρας. Όταν διαπίστωσαν ότι οι φίλοι τους, δηλαδή ο θρόνος, η μοναρχοφασιστική Δεξιά και το Κέντρο, απέτυχαν να διαλύσουν το μεγάλο λαϊκό κίνημα και το κίνημα των Λαμπράκηδων, τότε κατέβασαν τα τανκς.    

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου στις 17 Νοεμβρίου του 1973 οδήγησε τις εξελίξεις στην πτώση του δικτατορικού καθεστώτος. Η κοινοβουλευτική δημοκρατία αποκαταστάθηκε κι η ζωή πήρε πάλι το δρόμο της. Ο λαός ελεύθερος πια ήταν έτοιμος να σηκώσει και πάλι στους ώμους του την πατρίδα και τη ζωή του. Ο αγώνας όμως για την εθνική ανεξαρτησία συνεχιζόταν μέσα από τα Κινήματα για την Ειρήνη και τον Αφοπλισμό. Τότε ήλθε η τρομερή απάντηση του συστήματος: «Ανήκομεν εις την Δύσιν» αποφάσισαν ερήμην του λαού οι εκπρόσωποι του Συστήματος Εξουσίας  εξαναγκάζοντάς μας  να υποταγούμε εκ νέου στις ΗΠΑ.

Ο λαός όμως, προσπαθούσε να προκόψει με τη δουλειά και τους αγώνες του. Αλλά το εξαρτημένο Σύστημα κατάστρεφε ό,τι έχτιζε ο λαός. Μαζί με την υποταγή στις ΗΠΑ, επέβαλε και την υποταγή στο Διευθυντήριο της Ευρώπης. Το Σύστημα διέλυσε τη βιομηχανία της χώρας, τη βιοτεχνία, τη γεωργία, το εξαγωγικό εμπόριο και επέβαλε την παρασιτική οικονομία. Με την κομματοκρατία επέβαλε το διορισμό και το ρουσφέτι.  Το Σύστημα από τη μια χτυπούσε τον παραγωγικό ιστό της χώρας και από την άλλη κακοποιούσε τη σκέψη και τη ψυχή του λαού.  Κατάντησε την παιδεία «φροντιστήριο» , εμπόδισε την ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας, έπνιξε κάθε έκφραση ελληνικότητας στον πολιτισμό και στην διανόηση και επέβαλε την υποκουλτούρα. Στο αποκορύφωμά της η εξαρτημένη από ξένα κέντρα διανόηση, καλλιέργησε  τον εθνομηδενισμό  χτυπώντας την καρδιά της Ρωμιοσύνης, της Ελληνικότητας και της Ιστορίας. Η εξαρτημένη πολιτική εξουσία, μέσω των μηχανισμών προπαγάνδας αλλά και των εντεταλμένων της, επέβαλε, σε συλλογικό  επίπεδο, τον εγωπαθητικό ατομικισμό στον τρόπο της σκέψης και της συμπεριφοράς. Μεγάλο μέρος του λαού έχασε την ποιότητα και τις  αρετές του: τον αλτρουισμό, το ήθος και την τιμιότητα, τη φιλαλήθεια, την καλαισθησία, ακόμα και τη φιλοξενία. Με τον καταναλωτισμό καλλιέργησε μια νέα ψυχοσύνθεση στην κοινωνία και όρισε νέες αξίες και νέο ήθος. Τις αξίες και το ήθος του χρήματος, της εξαγοράς και της διαφθοράς. Και την ψυχοσύνθεση του αδιάφορου, ανάλγητου κι αναίσθητου Κτήνους. Κι αφού οι κυβερνήτες μας ολοκλήρωσαν το έργο τους έρχονται σήμερα να μας αποκαλέσουν «απατεώνες», «κλέφτες», «ανίκανους». Ποιοι; Όλοι αυτοί που επί εξήντα χρόνια, ανίκανοι να μας διοικήσουν , βρήκανε ως εύκολη λύση τα δάνεια από τους ξένους. Μέχρι που τα δάνεια και οι τόκοι έφτασαν σε δυσθεώρητα ύψη  και τότε οι  κυβερνήτες μας, ξαναβρήκαν την εύκολη αλλά και συμφέρουσα γι αυτούς λύση: Τα μνημόνια. Ώστε να μην υπάρξει ούτε μια χαραμάδα διαφυγής. 

Οι φασίστες που η νεολαία του Νοέμβρη του 1973 αντιμετώπισε νικηφόρα, σήμερα ασχημονούν πάνω στο σώμα της κοινωνίας. Η εγκληματική συμμορία των ναζί κατέχει έδρανα στη Βουλή. Τα μέλη της έξω από τη Βουλή δολοφόνησαν τον Παύλο Φύσσα. Και αυτό δεν ξεχνιέται.

Ο λαός μας  σήμερα ζει σε συνθήκες κατοχής και βίας. 

Τα παιδιά βιώνουν  την απόλυτη στέρηση της μόρφωσης. Οι νέοι επιστήμονες εξαναγκάζονται να ξενιτεύονται κατά χιλιάδες. Οι ηλικιωμένοι πεθαίνουν καθημερινά μέσα στα νοσοκομεία επειδή δεν υπάρχουν φάρμακα, γιατροί και μηχανήματα.

Προσβάλλεται η περηφάνια του κάθε εργαζόμενου όταν αναγκάζεται να δουλεύει 12 ώρες τη μέρα για 300 ευρώ το μήνα. Η ανεργία αυξάνει με αλματώδεις ρυθμούς.  Όσοι άνεργοι δεν αντέχουν τον εξευτελισμό δίνουν τέλος στη ζωή τους ως ύστατη προσπάθεια να διατηρήσουν κάτι από τη χαμένη αξιοπρέπειά τους. Οι διαδηλωτές δέρνονται από τα ΜΑΤ. Οι απεργοί απολύονται. Η κοινωνική αλληλεγγύη διώκεται. Οι εθελοντές καλλιτέχνες συλλαμβάνονται. Η ελληνική γλώσσα διώκεται. Η καλλιτεχνική δημιουργία αν έχει πρόσημο ελληνικότητας δυσφημείται. Τί περισσότερο έκαναν οι Γερμανοί κατά την περίοδο της Κατοχής; Τί λιγότερο έκαναν οι φασίστες του δικτατορικού καθεστώτος; 

Όλο αυτό το κακό που μας βρήκε έχει ένα όνομα: Εξάρτηση. Οι υπηρέτες της έφτασαν στο έσχατο σημείο της υποτέλειας τους όταν υπέγραψαν την απώλεια της εθνικής μας κυριαρχίας. 

Τέτοια σκλαβιά η Ελλάδα ουδέποτε έζησε! Το όνομα της σκλαβιάς αυτής ένα όνομα έχει: Εξάρτηση. 

Σαράντα χρόνια μετά, το όραμα του Πολυτεχνείου για Εθνική Ανεξαρτησία παραμένει επίκαιρο. Να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι αυτό πρέπει να είναι το διακύβευμα του αγώνα. Χωρίς εθνική ανεξαρτησία δεν μπορούμε να έχουμε τίποτα. Ούτε ψωμί, ούτε παιδεία, ούτε ελευθερία. Κι αν δεν έχουμε ελευθερία τότε είμαστε ένα τίποτα. Σαν ένα ξερόφυλλο  που ο άνεμος σέρνει από δω κι από κει. 

Ας μην περιμένουμε από το πολιτικό σύστημα  να μας δώσει τη λύση. Δεν μπορεί γιατί είναι εξαρτημένο. Τη λύση θα βρούμε μόνοι μας. Αρκεί  να ξαναβρούμε το Όραμα. Που δεν είναι άλλο από την Εθνική Ανεξαρτησία.

Μεθαύριο  που θα τιμήσουμε την εξέγερση της 17ης του Νοέμβρη του 1973, να θυμηθούμε τα λόγια του Μίκη Θεοδωράκη, από τη Θεσσαλονίκη το Φεβρουάριο του 2011:   

«Είμαστε Έλληνες πατριώτες. Πιστεύουμε στην Ελευθερία και στην Κοινωνική Δικαιοσύνη. Και οραματιζόμαστε μια κοινωνία με ουσιαστικά ίσα δικαιώματα. Μια Κοινωνία Οικονομικής και Κοινωνικής Ανάπτυξης, υψηλού μορφωτικού και πολιτιστικού επιπέδου αποτελούμενη από συνειδητούς και ολοκληρωμένους πολίτες, ώριμους και υπεύθυνους να διαχειριστούν βασικά οι ίδιοι τη μοίρα της χώρας τους». 

Να πάρουμε στα χέρια μας την υπόθεση της Πατρίδας. Έλληνες είμαστε. Αυτό κάναμε πάντα. Ενάντια σ’ όλους τους Θεούς και τους Δαίμονες. Ενάντια σ’ όλους τους Εφιάλτες. Και πάντα στο όνομα της μιας και μοναδικής μεγάλης μας αξίας: της Ελευθερίας.   

Το μεγάλο όραμα του Πολυτεχνείου παραμένει ζωντανό και φωτοβόλο. Κι εκπέμπει φως ελληνικό.  Ωσάν ήλιος ανέσπερος. 

Οι συντελεστές του Θεοδωρακισμού/Theodorakism

Σχόλια

  1. Να προστεθεί ακόμα ότι ένα από τα βασικά αιτήματα του Πολυτεχνείου ήταν και αυτό της Λαϊκής Κυριαρχίας.

    Ειρήνη Δ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πάρτε μέρος στον διάλογο.

Σχόλια υβριστικά και σχόλια που δεν έχουν σχέση με το περιεχόμενο της εκάστοτε ανάρτησης, όπως επίσης και σχόλια που προκαλούν εντάσεις και διαπληκτισμούς, θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Επίσης ανώνυμα σχόλια δεν θα αναρτώνται.