ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΙΣΜΟΥ για το ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ στα ΧΑΝΙΑ


Με ιδιαίτερη έκπληξη διαβάσαμε στον Τύπο το ενδεχόμενο να χρηματοδοτηθεί το Μουσείο Θεοδωράκη στα Χανιά, από τον επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη. 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, ο ίδιος ο κος Μαρινάκης απέστειλε επιστολή στον Δήμαρχο Χανίων, καλώντας τον να κάνει αποδεκτή την δωρεά για να ξεκινήσει το έργο. 

Ως συντελεστές του Θεοδωρακισμού/Theodorakism, μελετητές του έργου του Μίκη Θεοδωράκη και ως κάποιοι απ' τους πιο στενούς συνεργάτες και φίλοι του απ' το 2010 έως και την ημέρα που ο Μίκης Θεοδωράκης έφυγε, εκφράζουμε την απόλυτη εναντίωσή μας σε αυτό το ενδεχόμενο.

Κατόπιν διερεύνησης του θέματος, ανακαλύψαμε πως κατατέθηκε πρόταση χρηματοδότησης μέσω του κρατικού προγράμματος «Α. Τρίτσης», η οποία ωστόσο απορρίφθηκε για λόγους που μόνο ο Δήμος Χανίων γνωρίζει. Αυτό όμως είναι το ένα σημαντικό ζητούμενο (κρατική χρηματοδότηση για ένα τέτοιο έργο). Το άλλο ζητούμενο είναι να μην παραχωρηθεί ένα τέτοιο «δικαίωμα» σε κύκλους επιχειρηματιών και δη σε κάποιους εξ αυτών εμπλεκομένων σε εν ενεργεία ανακριτικές πράξεις για εμπλοκή σε υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών. 

Το όνομα του Μίκη Θεοδωράκη και το έργο του, δεν θα μπορούσε ποτέ να μπει υπό οποιαδήποτε μορφή δίπλα σε τέτοιους κύκλους.

Καλούμε τον Δήμαρχο Χανίων και το Δημοτικό Συμβούλιο των Χανίων να αναλογιστούν την ουσία, το μέγεθος και την σημασία της κληρονομίας που τους άφησε ο Μίκης Θεοδωράκης και να φερθούν με σύνεση σε οτιδήποτε σχετίζεται με τα παραπάνω. 

Τους καλούμε να προστατέψουν το όνομα και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη, που αποτελούν εθνική και παγκόσμια κληρονομία, αφήνοντάς τα έξω από οποιοδήποτε προεκλογικό παιχνίδι.

Τέλος, καλούμε το ΔΣ του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη να απορρίψει οριστικά και αμετάκλητα με δημόσια δήλωση - δέσμευση, αυτό το ενδεχόμενο


Οι συντελεστές του Θεοδωρακισμού/Theodorakism


Σχόλια