Ο Ρωσο-Ουκρανικός πόλεμος και ο Μίκης Θεοδωράκης

Aγαπητοί αναγνώστες,

Αναγκαζόμαστε να τοποθετηθούμε για τα γεγονότα στην Ουκρανία σε σχέση με τον Μίκη Θεοδωράκη, καθώς παρατηρείται όλο και πιο συχνά το τελευταία διάστημα το φαινόμενο του να μιλάνε κάποιοι άνθρωποι που προέρχονται απ’ τον χώρο της δημοσιογραφίας, απ’ τον χώρο της πολιτικής ή απ’ τα social media, στο όνομα του Μίκη Θεοδωράκη. 

‘‘Ο Μίκης Θεοδωράκης θα έλεγε αυτό’’ ή ‘‘ο Μίκης Θεοδωράκης θα έγραφε το άλλο’’ ακούγεται και γράφεται πολύ συχνά.

Δηλώνουμε ως κάποιοι απ’ τους πιο στενούς του συνεργάτες απ’ το 2011 έως την ημέρα που έφυγε απ’ την ζωή, ότι ουδείς έχει το δικαίωμα να τον επικαλείται κατά αυτόν τον τρόπο και να εκφράζεται εξ ονόματός του, είτε γραπτά είτε προφορικά.

Θεωρούμε ως κοινό τσαρλατάνο όποιον μιλάει στο όνομά του τώρα. Και αυτό διότι όσο βρισκόταν στην ζωή μπορούσε να απαντήσει στον οποιονδήποτε σε περίπτωση που το έκρινε σκόπιμο, πράγμα που είχε κάνει διαχρονικά πάρα πολλές φορές και απ’ τον Θεοδωρακισμό αλλά και απ’ τον επίσημο τύπο.

Κανένας - ούτε φυσικά εμείς - δεν έχει το δικαίωμα να φέρνει τον Μίκη Θεοδωράκη στα μέτρα του για να δικαιολογήσει και να προβάλει τις δικές του απόψεις και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να τον επικαλείται σαν να είναι σίγουρος για το τι θα έγραφε ή θα έλεγε σε οποιαδήποτε τωρινή περίσταση.

Το μόνο που έχουμε δικαίωμα να κάνουμε είναι να αναδημοσιεύουμε και να προβάλουμε αυτούσια παλαιότερα κείμενά του και να τα αναλύουμε προσπαθώντας να συνθέσουμε το πάζλ της ζωής του, της ιδεολογίας και της φιλοσοφίας του. Είναι δεδομένο ότι η ίδια η πολυτάραχη ζωή του και οι μεγαλειώδεις αγώνες του δίνουν τρανταχτές απαντήσεις σε όλα τα επίπεδα της εθνικής μας ζωής αλλά και σε οικουμενικό επίπεδο.

Παλαιότερα κείμενά του πρέπει να κρίνονται και να αναλύονται μέσα στα πλαίσια και τις ιστορικές και κοινωνικές συνθήκες πάνω στις οποίες γράφτηκαν. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί αποσπασματικά φράσεις ή παραγράφους του από παλαιότερες εποχές για να κρίνει γεγονότα που συμβαίνουν τώρα και να τα χρεώσει στον Μίκη Θεοδωράκη ως θέση.

Ας μην επιδιώκουν κάποιοι να τον στρέψουν εναντίον ή υπέρ της Ρωσίας του Πούτιν και ας μην επιδιώκουν να τον στρέψουν υπέρ ή κατά της Δύσης και της ΕΕ. Η σκέψη του Μίκη Θεοδωράκη ήταν πιο πολύπλευρη και δεν συμβάδιζε πάντα με το ρεύμα και με την πολιτική ορθότητα. Η ανάλυσή του πολλές φορές ήταν απρόβλεπτη ακριβώς για τον λόγο του ότι ήταν εξαιρετικά διορατική και ‘‘προφητική’’. 

Ο Μίκης Θεοδωράκης συντασσόταν πάντα με το δίκαιο έτσι όπως εκείνος το πίστευε και πάντα υποστήριζε τα θύματα και ποτέ τους θύτες.

Οι αιτίες όμως που προκάλεσαν αυτόν τον πόλεμο δεν ανήκουν σε μια μόνο πλευρά και είναι διαχρονικές. Ακριβώς επειδή το θέμα είναι εξαιρετικά σύνθετο και λεπτό, θα παρακαλούσαμε για αυτοσυγκράτηση από όλους. Και όποιος έχει εμπεριστατωμένη άποψη για το θέμα θα πρέπει να την υπογράφει με το ονοματεπώνυμό του ως δική του θέση και όχι ως θέση του Μίκη Θεοδωράκη.


Οι συντελεστές του Θεοδωρακισμού / Theodorakism


Σχόλια

  1. Οι αιτίες που προκάλεσαν αυτόν τον πόλεμο προέρχονται από ένα διεστραμμένο καθεστωτικό σύστημα που έχει το όνομα Πούτιν!
    Επέφερε χιλιάδες θανάτους χωρίς έλεος και στις δύο χώρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πάρτε μέρος στον διάλογο.

Σχόλια υβριστικά και σχόλια που δεν έχουν σχέση με το περιεχόμενο της εκάστοτε ανάρτησης, όπως επίσης και σχόλια που προκαλούν εντάσεις και διαπληκτισμούς, θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Επίσης ανώνυμα σχόλια δεν θα αναρτώνται.