Σαββέρια Μαργιολά: Ο Μίκης Θεοδωράκης με παρακινεί να παλεύω για τα ιδανικά μου


Η Σαββέρια Μαργιολά, με γνώμονα τον απέραντο θαυμασμό και σεβασμό της για τον Μίκη Θεδωράκη παρουσιάζει το νέο της δίσκο «Ρόδα Αμάραντα», που κυκλοφορεί από την FM RECORDS με επανεκτελέσεις τραγουδιών του σπουδαίου συνθέτη.
 
Δέκα τραγούδια, διαλεγμένα με κύρια κριτήρια το συναίσθημα και τη συγκίνηση, παίρνουν νέα μορφή με τη ζεστή φωνή της Σαββέριας.

Η ίδια μας μίλησε για την απόφασή της να επιλέξει τραγούδια που άκουγε από παιδί.

Πώς προέκυψε ο νέος σας δίσκος;

Μια όμορφη κουβέντα με την εταιρεία Fm Records και τους συνεργάτες της ήταν η αφορμή  που με οδήγησε με λαχτάρα σ’ αυτό το καλλιτεχνικό βήμα. Γνώριζα  και μελετούσα το έργο του Μίκη Θεοδωράκη και δεν έλειπαν ποτέ τραγούδια του από τις προσωπικές μου παραστάσεις μέχρι τότε, αλλά δεν μου είχε δοθεί η ευκαιρία να προσεγγίσω το ρεπερτόριο του και δισκογραφικά. Αυτή η ιδέα ήρθε σαν δώρο ανεκτίμητο.

Ποια ήταν η έμπνευσή σας;

Το σπουδαίο του έργο αλλά και η στάση του όλα αυτά τα χρόνια ήταν αρκετά για να με εμπνεύσουν και να με βάλουν σε ένα νέο πλαίσιο δημιουργίας, διευρύνοντας τον καλλιτεχνικό αλλά τον προσωπικό μου ορίζοντα.

Πώς έγινε η επιλογή των κομματιών του δίσκου;

Δεν ήταν εύκολή διαδικασία καθώς έπρεπε να διαλέξω μόνο δέκα τραγούδια μέσα απ΄τους τόσους θησαυρούς που  έχει γράψει. Επικεντρώθηκα σε κάποια που με συγκινούν βαθιά, σε κάποια που ήταν πρόκληση για μένα να τα τραγουδήσω και σε κάποια πιο «σπάνια», που δεν έχουν τόσο ακουστεί.

Ποιο τραγούδι ξεχωρίζετε και γιατί;

Ένα τραγούδι που με δονεί, από αυτά τα δέκα του δίσκου, είναι το «Στα περβόλια», από «Το τραγούδι του νεκρού αδερφού» σε στίχους του ίδιου του Μίκη Θεοδωράκη γιατί προβάλλει με μοναδικό τρόπο τις αξίες και την πληρότητα της ζωής.

Πώς ήταν η συνεργασία σας με τον Μίκη Θεοδωράκη;

Λόγω της πανδημίας και της κατάστασης που βιώνουμε δεν είχα την ευκαιρία να τον συναντήσω μέχρι τώρα. Είχα όμως συντροφιά τον καλό του λόγο, που μου έδωσε φτερά και με έκανε να ξεχάσω κάπως το άγχος και την αγωνία μου μπαίνοντας στο στούντιο. Ανυπομονώ να τον δω, να του σφίξω το χέρι και να του πω ένα μεγάλο ευχαριστώ μέσα απ΄την καρδιά μου που μου έδωσε την ευκαιρία να τραγουδήδω κι εγώ κάποια από τα αριστουργήματά του.

Τι είναι για σας ο Μίκης Θεοδωράκης;

Είναι ένας άνθρωπος «σύμβολο». Η προσωπικότητά του, ο λόγος του, το πνεύμα του, η στάση του και το έργο του είναι για μένα ένας φάρος αξιών και έμπευσης που με γεμίζει δύναμη και όρεξη και με παρακινεί να παλεύω για τα καλλιτεχνικά και προσωπικά μου ιδανικά.

Τι μήνυμα θέλετε να περάσετε στον κόσμο;

Το μήνυμα το περνούν τα ίδια του τα τραγούδια που καλλιεργούν ένα πλαίσιο ενότητας, στήριξης και αλλυλεγγύης και είναι διαχρόνικά. Ο στόχος είναι, όπως μπορεί ο καθένας μας, να κοινωνούμε αυτές τις αξίες και στις νεότερες γενιές.

Πώς είναι η δισκογραφία στην Ελλάδα σήμερα;

Το τοπίο δισκογραφικά είναι πολύ διαφορετικό σε σχέση με παλαιότερα. Η ευκολία με την οποία βρίσκουμε τη μουσική πια μέσα από το διαδύκτιο και τις μουσικές πλατφόρμες οδήγησε στην κατάρρευση της δισκογραφίας, αφού σταμάτησαν να πωλούνται δίσκοι και οι εταιρείες έπαψαν να χρηματοδοτούν τις παραγωγές των καλλιτεχνών. Αναγκαστήκαμε να ακολουθήσουμε την νέα τάση και έτσι τις περισσότερες φορές πια, κουκλοφορούμε μεμονωμένα τραγούδια, σε ψηφιακή μορφή ή ολοκληρωμένα άλμπουμ, πάλι ψηφιακά, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι ακόμα σ’ αυτή την περίπτωση, τα έξοδα για μία σωστή παραγωγή είναι πολύ λιγότερα, αφού επι της ουσίας επωμιζόμαστε όλο το κόστος εκτός από το κόστος κοπής  και διανομής του δίσκου.  Υπάρχουν βέβαια ακόμα καλλιτέχνες που επιλέγουν να βγάζουν τη δισκογραφική τους δουλειά ως φυσικό προϊόν αλλά συμβαίνει όλο και σπανιότερα τώρα πια.

Ποια είναι τα πρότυπά σας στη μουσική;

Είναι καλλιτέχνες που υπηρετούν διάφορα μουσικά ειδή, τους οποίους θαυμάζω για το ταλέντο, το ήθος, τις αξίες, τη συνέπειά τους και την καλλιτεχνική τους διάσταση, τόσο Έλληνες όσο και ξένοι.

Ποια είναι τα επόμενά σας σχέδια;

Η περίοδος που διανύουμε δεν μας επιτρέπει να μπορούμε να προγραμματίσουμε εύκολα πράγματα για τον επόμενο καιρό. Ελπίζω ότι θα μας δοθεί η ευκαιρία για κάποιες καλοκαιρινές εμφανίσεις ανα την Ελλάδα και πάντα τηρώντας τα μέτρα προφύλαξης. Ωστόσο υπάρχει η ιδέα για  την παρουσιάση αυτού του καινούργιου δίσκου στις αρχές του χειμώνα.



Πηγή: in.gr

Σχόλια