Σχετικά με τη συνεχιζόμενη δίωξη της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη (ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ)




Η νέα δίωξη της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη είναι πράξη βίας και μισαλλοδοξίας απέναντι σε έναν παγκόσμιο μουσουργό, του οποίου το έργο (λαϊκό και συμφωνικό) απολαμβάνουν οι λαοί του κόσμου αδιάλειπτα επί δεκαετίες. (Δ. Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδά, Ρωσία, Λατινική Αμερική, Νότιο Κορέα και τα τελευταία χρόνια και στην Κίνα). 

Εμείς οι φίλοι της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη καταδικάζουμε και τον δεύτερο αποκλεισμό της μουσικής του από τη Νέα Λυρική Σκηνή.

Καταδικάζουμε την απηνή δίωξη της μουσικής του που εκφράζεται και με τον αποκλεισμό του έργου του από το κρατικό ραδιόφωνο συχνά και από τα δημόσια θέατρα. Το δε συμφωνικό έργο του (Συμφωνίες, Όπερες, Ορατόρια κλπ) είναι παντελώς αποκλεισμένο. 

Μετά τις διώξεις των τραγουδιών του Μίκη από την Ακροδεξιά της περιόδου 1960-1967, μετά το χουντικό διάταγμα Αγγελή (απαγόρευση της μουσικής του συνθέτη με ποινή κάθειρξης έως και 20 χρόνια), μετά τις διώξεις κατά τη δεκαετία του 1980 με εντολή της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ (αποκλεισμός της μουσικής του από τα κρατικά ραδιόφωνα και την κρατική τηλεόραση, αποκλεισμός από όλα σχεδόν τα δημόσια θέατρα, επαγγελματικοί διωγμοί των τραγουδιστών του, κ.ά.), έρχεται σήμερα να προστεθεί στην επί δεκαετίες απαγόρευσή του  και η απαγόρευση της Νέας Λυρικής Σκηνής με ευθύνη τού διορισμένου από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα διευθυντή κ. Κουμεντάκη.

Η δίωξη της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη είναι δίωξη ενός έργου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Είναι απαγόρευση στον ελληνικό λαό να έρθει σε επικοινωνία με ένα τεράστιας έκτασης και μεγάλης ποικιλίας μουσικό έργο, που αποτελεί μέρος της πολιτιστικής του κληρονομιάς.  

Είναι παραβίαση του δικαιώματος του ελληνικού λαού να παρακολουθήσει στα δημόσια θέατρα, τα οποία ο ίδιος ο λαός  χρηματοδοτεί, το μουσικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη.  

Καλούμε τους φίλους της μουσικής του Μίκη να αντιδράσουν σ’ αυτήν την αυταρχική και αντιδημοκρατική ενέργεια της Λυρικής και του κ. Κουμεντάκη.

Αθήνα, 4.12.2018
Υπογράφουν, οι:

Θεοδωρακισμός/Theodorakism
Φίλοι Μίκη Θεοδωράκη
Mikis Radio
Ομάδα «Μίκης Θεοδωράκης: “Έχω μια λέξη ζωής για σένα”» https://www.facebook.com/groups/theodorakism

*Σημ.: Οι υπογραφές θα εμπλουτίζονται κάθε μέρα.

Σχόλια

  1. ΣΠΥΡΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ
    Συμφωνώ και υπογράφω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προσυπογραφουμε!
    Ιωάννα & Αρετή Σπανομάρκου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνω και Προσυπογράφω ΚΑΙ OXI MONO... EΠΡΕΠΕ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΝΑ ΕΙΧΕ ΤΙΜΗΣΕΙ τον ΜΕΓΑ ΜΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ, ΜΕ ΤΟ ΑΞΙΩΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΣΥΜΦΩΝΩ ΚΑΙ ΥΠΟΓΡΑΦΩ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παρά το ότι η μουσική του Μίκη δεν έχει ανάγκη από κανέναν φορέα γιά να γίνει γνωστή - αφού ήδη είναι γνωστή παγκοσμίως- αποτελεί πρόκληση το γεγονός ότι ακόμη διώκεται όπως και επί χούντας κ.λ.π...... λυπάμαι γιά την κατάντια μας!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Προσυπογράφω!
    Ο Θεοδωράκης είναι θρύλος και η μουσική του ιερή! Αίσχος και ντροπή στους υπαίτιους!
    Χρυσάνθη Σάρφ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν είναι ο Μίκης Θεοδωράκης που διώκεται, είναι ο ελληνικός πολιτισμός. Και επειδή ο Μίκης Θεοδωράκης είναι ο ζωντανός Ορφέας της ελληνικής μουσικής παράδοσης, διώκεται από όλες τις κυβερνήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. προσυπογράφω
    Ιωνάθαν Κωνσταντίνου
    Δικηγόρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αποδεικνύεται, ότι ακόμη και η μουσική του ΜΙΚΗ είναι μορφή αντίστασης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μιχαηλάγγελος Παγανόπουλος7 Δεκεμβρίου 2018 στις 12:09 π.μ.

    Προσυπογράφω

    Μιχαηλάγγελος Παγανόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Προσυπογράφω!
    Ελισάβετ Βερούλη
    Μουσικός, Μουσικοπαιδαγωγός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Προσυπογράφω
    και θέλω να εκφράσω την αγανάκτησή μου για την πολιτική αποκλεισμού του συνολικού έργου του Θεοδωράκη.Μάλλον οι πολιτισμικοί φορείς αυτού του τόπου θα πρέπει να μας επιστρέψουν τους φόρους για να μπορούμε να πάμε στο Βερολίνο ώστε ν΄ακούσουμε Μίκη!Όσο για τον κ.Κουμεντάκη και τους φίλους του τους κυβερνητικούς αλλά και στους συμπαθούντες την πολιτική βία θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι οι πολιτιστικοί φορείς θα πρέπει να είναι ζωντανά δημοκρατικά κύτταρα στην κοινωνία και όχι να εξυπηρετούν τους κομματικούς εργολάβους του πολιτισμού!
    Χρυσούλα Ανδρέου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Προσυπογράφω Σαββιδάκης Κωστής ηθοποιός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Προσυπογράφω Σαββιδάκης Κωστής ηθοποιός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Η υπογραφή είναι το λιγότερο. Η μουσική του Μίκη είναι η Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ο Μίκης είναι η ΕΛΛΑΔΑ
    Φυσικά και εγώ μαζύ σας
    Δημήτρης Σελμπέρης
    Οικονομολόγος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πάρτε μέρος στον διάλογο.

Σχόλια υβριστικά και σχόλια που δεν έχουν σχέση με το περιεχόμενο της εκάστοτε ανάρτησης, όπως επίσης και σχόλια που προκαλούν εντάσεις και διαπληκτισμούς, θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Επίσης ανώνυμα σχόλια δεν θα αναρτώνται.