Η Νότια Αυστραλία τίμησε τον Μίκη Θεοδωράκη!

O κορυφαίος μουσικοσυνθέτης έστειλε τους αγωνιστικούς του χαιρετισμούς και την αγάπη του στην ομογένεια

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση-συναυλία προς τιμήν του Μίκη Θεοδωράκη
Η ομογένεια της Νότιας Αυστραλίας υποκλίθηκε στον Μίκη Θεοδωράκη κατά τη διάρκεια της μεγαλειώδους συναυλίας που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του το περασμένο Σάββατο, 3 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του 13ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ «Οδύσσεια», που διοργανώνει κάθε χρόνο η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Νότιας Αυστραλίας.

Ο πλούσιος συμφωνικός ήχος, συνδυασμένος με τον βαθιά λυρικό και επικό χαρακτήρα του παγκοσμίως αναγνωρισμένου Έλληνα συνθέτη, αποδέσμευσε τη μουσική δύναμη των λέξεων στη ποίηση του Ρίτσου, του Γκάτσου, του Καμπανέλλη, του Λόρκα.

Το τοπικό μουσικό σχήμα «Μεράκι και Φίλοι» συνέθεσε και ερμήνευσε το πρόγραμμα, υπό τη διεύθυνση της εθνομουσικολόγου Δήμητρας Τσούνη, ζωντανεύοντας επί σκηνής έργα και συνθέσεις που αποτελούν μέρος του πολιτιστικού θησαυρού της Ελλάδας.

Αριστουργήματα όπως το «Βρέχει στη Φτωχογειτονιά», «Δραπετσώνα», «Ένα Δειλινό», «Μέρα Μαγιού», «Άσμα Ασμάτων» και δεκάδες άλλα αποδόθηκαν μοναδικά από το μουσικό σχήμα.

Ο Μίκης Θεοδωράκης έχει ηχογραφήσει εκατοντάδες άλμπουμ και έχει περιοδεύσει τον κόσμο με την συμφωνική μουσική και τα ελληνικά λαϊκά τραγούδι ενώ έχει συνθέσει και για ξένους καλλιτέχνες.

Η μουσική του είναι εμπνευσμένη από τα βάθη της ανθρώπινης ζωής, αλλά και των μεγάλων γεγονότων που σημάδεψαν την πορεία της ελληνικής ιστορίας – αγώνες για δημοκρατία, ειρήνη, ανθρώπινα δικαιώματα, κοινωνική δικαιοσύνη, ανεκτικότητα, περιβάλλον και ελευθερία από την τυραννία.

Στη σύντομη ομιλία του, λίγο πριν την έναρξη της συναυλίας, ο Πρόεδρος της Πολιτιστικής Επιτροπής της Κοινότητας, κ. Παναγιώτης Ππύρος, είπε ότι ύστερα από τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον ίδιο τον συνθέτη, ήταν στην ευχάριστη θέση να μεταφέρει τους εγκάρδιους χαιρετισμούς του και την αγάπη του προς τους ομογενείς της Νότιας Αυστραλίας.

Η μεγάλη συναυλία έληξε με τον αγαπημένο χορό «Ζορμπάς», υπό το ασταμάτητο χειροκρότημα του κοινού.

Στη συναυλία έλαβαν μέρος οι μουσικοί Δήμητρα Τσούνη (διεύθυνση, πιάνο), Τάσος Μπουγέσης, Άνθια Σιδηροπούλου, Βασίλης Ιωαννίδης και Ιωάννα Σάλτη (φωνητικά), Άγγελος Αβραμάκης (μπουζούκι), Μαίρη Ράπτη (βιολί), Margaret Carney (τσέλο), Αναστασία Αστερίου (Φλάουτο), Αλέξανδρος Ιωακείμ (κλαρίνο), Τζόσουα Τσούνης (κιθάρα) Στηβ Παπαδόπουλος (κιθάρα), Πωλ Τζάνκοβιτς (μπάσο), Κώστας Ντάλας (τουμπερλέκι).



Σχόλια