ΣΠΑΝΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Η ιστορική φωτογραφία προέρχεται απ' το φωτογραφικό αρχείο του Μουσείου Μπενάκη
Φωτογράφος: Βούλα Παπαϊωάννου


Αγαπητοί Αναγνώστες,

Μια σπάνια και συγκλονιστική φωτογραφία απ' την απελευθέρωση της Αθήνας στις 12 Οκτωβρίου του 1944 καταφέραμε τυχαίως να "αποκωδικοποιήσουμε"...

Στους πανηγυρισμούς στην οδό Σταδίου, στην πρώτη γραμμή κρατώντας μια Ελληνική σημαία με ένα μεγάλο κοντάρι διακρίνεται καθαρά ο 19χρονος τότε Μίκης Θεοδωράκης. 

Αποστείλαμε την φωτογραφία στον Μίκη Θεοδωράκη (φωτογραφία της οποίας και ο ίδιος αγνοούσε την ύπαρξη) και μας επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για τον ίδιον...

Μπροστάρης στις πιο σημαντικές πατριωτικές διαδηλώσεις και παρών σε όλους τους μεγάλους αγώνες και ιστορικές στιγμές του λαού και της πατρίδας μας, από τότε.


Είμαστε περήφανοι που αυτός ο σπουδαίος άνθρωπος είναι Έλληνας και ζει, αναπνέει και δημιουργεί ανάμεσά μας. 

Βλέποντας αυτές τις φώτο αισθανόμαστε πολύ μικροί και ασήμαντοι μπροστά του. Καταλαβαίνουμε ότι για να ξεπληρώσουμε έστω και ελάχιστα από αυτά που αυτός ο άνθρωπος έχει προσφέρει στην πατρίδα και τον λαό μας, θα πρέπει να κάνουμε πολλαπλάσιες προσπάθειες και δουλειά, όλοι μαζί, σε όλα τα επίπεδα...


Οι συντελεστές του Θεοδωρακισμού / Theodorakism


Σχόλια

  1. .... είμαστε Δύο είμαστε τρείς ΕΙΜΑΣΤΕ 1013 ... καβάλα....



    Αχιλλέας Θεομηνίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η υπερηφάνεια δεν είναι αρκετή μπροστά στο δικό του Μεγαλείο! Σημασία έχει να αγαπάμε την αλήθεια του όπως αγαπάμε ένα μικρό παιδί που μόλις γεννιέται! Ο Μίκης δεν αισθάνεται ήρωας είναι μία Σπίθα που κάθε στιγμή εκρήγνυται θετικά για τον διπλανό του, όποιος δηλαδή μπορεί να βρεθεί δίπλα του ανά πάσα στιγμή! Είναι ένας θεϊκός ήχος μία θεϊκή εικόνα που την βλέπεις και σε κάνει να παίρνεις την λάμψη του! Είναι μία λάμψη που την έχεις για πάντα! Κάθε λέξη του καρφώνεται για πάντα μέσα στην ψυχή σου και θέλεις όσο ζείς να τον ακολουθείς γιατί ο στόχος του είναι η αγάπη για την Ελλάδα! Η ανεξαρτησία της Ελλάδας..!
    Είναι το δίδαγμα για το Χρέος που έχουμε για Αγώνα χωρίς να υπολογίζουμε τον θάνατο! Σήμερα αυτό είναι που φοβούνται οι άνθρωποι, τον θάνατο! Δεν ξέρουν όμως πως ο θάνατος για την πατρίδα είναι ο δρόμος για την Αιωνιότητα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πάρτε μέρος στον διάλογο.

Σχόλια υβριστικά και σχόλια που δεν έχουν σχέση με το περιεχόμενο της εκάστοτε ανάρτησης, όπως επίσης και σχόλια που προκαλούν εντάσεις και διαπληκτισμούς, θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Επίσης ανώνυμα σχόλια δεν θα αναρτώνται.