Η Αριστερά αποστρέφεται τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε την ανοικτή στήριξη που του είχαν προσφέρει απλόχερα ιστορικές μορφές της Αριστεράς στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, στη Λατινική Αμερική, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, για να κατακτήσει την εξουσία.


Γράφει ο Ιάσων Πιπίνης

«Υποστηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να σχηματίσει μια κυβέρνηση που θα καταγγείλει το Μνημόνιο και θα επιδιώξει την ανάκτηση της εθνικής μας κυριαρχίας», είχε δηλώσει ήδη από το 2012 ο Μίκης Θεοδωράκης.

Ανάλογη στήριξη παρέσχε και ο αγωνιστής Μανώλης Γλέζος, ο οποίος μάλιστα συμπεριελήφθη στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας εργαλειοποίησε αυτή τη στήριξη για να μαζικοποιήσει και να μορφοποιήσει την οργή και την απογοήτευση μιας μεγάλης μερίδας πολιτών που πίστεψε τις υποσχέσεις της Αριστεράς.

Η συνέχεια είναι γνωστή. Η πολιτική διαδρομή του Αλέξη Τσίπρα και η πολιτική που εφάρμοσε στα περίπου τριάμισι χρόνια διακυβέρνησης διέψευσε τις προσδοκίες των αγωνιστών και των διανοουμένων της Αριστεράς και πρόδωσε τη στήριξη που του είχαν προσφέρει. Η αριστερή διανόηση σήμερα αποστρέφει το πρόσωπό της από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Μίκης Θεοδωράκης δεν έμεινε σιωπηλός. Με δημόσιες παρεμβάσεις του όλα αυτά τα χρόνια φρόντισε να αποδομήσει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα, το οποίον χαρακτήρισε «εγκέφαλο για την επιβολή του Μαδουρισμού στη χώρα μας».

Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης είχε υποστηρίξει μάλιστα πως «από τη στιγμή που ένας αριστερός μεταβάλλεται σε έναν αμοραλιστή εξουσιομανή δεν υπάρχουν ηθικά εμπόδια προκειμένου να διατηρήσει επ’ αόριστον τα προνόμια της εξουσίας του». Την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε και ο Μανώλης Γλέζος, υποστηρίζοντας μάλιστα πως ο Αλέξης Τσίπρας προσφέρει «γη και ύδωρ» στους Αμερικανούς. Ομως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συγχωρεί.

Μετά τη συγκλονιστική ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη στη μεγάλη διαδήλωση για το Μακεδονικό στο Σύνταγμα, στελέχη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ δεν δίστασαν να επιτεθούν με σφοδρότητα στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη και αγωνιστή της Αριστεράς.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είχε δηλώσει πως «η μετατόπιση του κ. Θεοδωράκη σε θέσεις μισαλλόδοξες και πολιτικά ακραίες είναι μια θλιβερή εξέλιξη», ενώ ο βουλευτής Γιώργος Κυρίτσης είχε κάνει λόγο για «άθλια» και «αισχίστου είδους» ομιλία. Η ανοίκεια επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσωπο του Μίκη Θεοδωράκη, που είχε στηρίξει την πορεία του Αλέξη Τσίπρα προς την εξουσία, συνιστά ιστορική αθλιότητα. Δείχνει επίσης πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ηθικά διλήμματα έναντι εκείνων που θεωρεί ότι στέκονται εμπόδιο στις επιδιώξεις του. Ακόμη και αν πρόκειται για τους ιστορικούς αγωνιστές της Αριστεράς.

Ενας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της αριστερής διανόησης στην Ευρώπη, ο Ιγνάσιο Ραμονέ, πρώην διευθυντής της Le Monde Diplomatique, με πλούσιο συγγραφικό έργο, όπως οι «Εκατό ώρες με τον Φιδέλ», είχε δηλώσει στο παρελθόν πως για να αλλάξει η Ευρώπη «πρέπει να φανταστούμε έναν Τσίπρα στη Γαλλία ή στη Γερμανία».

Σήμερα, εκφράζει και εκείνος την απογοήτευση που προκάλεσε η διακυβέρνηση του Τσίπρα στην παγκόσμια Αριστερά. Σε πρόσφατη συνέντευξή του (Εφημερίδα των Συντακτών) το εξήγησε λέγοντας: «Αντί για έναν Τσίπρα στο τιμόνι της Γαλλίας ή της Γερμανίας, έχουμε τώρα έναν Τσίπρα που έχει μεταμορφωθεί σε Μέρκελ. Επομένως, δεν μπορούμε πια να τον κατατάσσουμε στην Αριστερά στην οποία θεωρούσαμε ότι ανήκε παλαιότερα».

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου


Σχόλια