Μίκης: «Ο τρόπος που ερμηνεύει τα τραγούδια η Μαρία σε μαγεύει...»

Συντάκτης: Δημήτρης Κανελλόπουλος 


Στο αυριανό φύλλο του Σαββατοκύριακου της «Εφημερίδας των Συντακτών» που θα κυκλοφορήσει από Μεγάλη Παρασκευή και θα βρίσκεται στα περίπτερα όλες τις ημέρες του Πάσχα, σας προσφέρουμε, όπως σας έχουμε πει, ένα CD μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας. Λέγεται «Αλληλογραφία» και περιέχει τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη που διασκευάζει με έναν μοναδικό τρόπο η Μαρία Παπαγεωργίου. Είναι κομμάτια που επέλεξε ο ίδιος ο συνθέτης αφού άκουσε πριν από χρόνια την τραγουδίστρια να διασκευάζει καταπληκτικά το δικό του «Ξημερώνει» (στίχοι: Κώστας Τριπολίτης). Της είπε μάλιστα πως όταν τα έγραφε είχε φανταστεί μια φωνή σαν τη δική της για την ερμηνεία τους.

Συναντήθηκαν πολλές φορές οι δυο τους, αντάλλαξαν απόψεις (αλλά και γράμματα που θα τα βρείτε στην έκδοση του CD ως βιβλιαράκι), άκουσε τις διασκευές της ο Μίκης, έκανε και τις παρατηρήσεις του και ιδού λοιπόν, έτοιμος ο δίσκος. Επαναλαμβάνουμε πως η έκδοση θα είναι πολυτελής, με το βιβλιαράκι που σας είπαμε μαζί, μια μικρή κασετίνα όχι σαν εκείνες τις «φτωχές», ένα απλό φακελάκι, που προσφέρουν συνήθως οι εφημερίδες λόγω κόστους. Το αγοράζετε αύριο πρωί πρωί μαζί με την εφημερίδα μας και όσοι ταξιδεύετε (ταξιδεύουμε, για την ακρίβεια) προς την επαρχία έχετε ένα πρώτης τάξεως σάουντρακ για τον δρόμο.

ΜΕ ΤΗΝ «ΕΦ.ΣΥΝ.» ΤΟ CD «ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ»

Η Μαρία είναι γύρω στα 30 σε ηλικία, ο Μίκης στα 90, έχουν 60 και πλέον χρόνια διαφορά μεταξύ τους. Φαίνεται άραγε αυτό στη μουσική προσέγγιση των κομματιών που υπάρχουν στο άλμπουμ ή δεν έχει σημασία και απλώς είναι καλλιτεχνική άποψη ανεξαρτήτως ηλικιών; «Αμα το δεις με μουσικολογικούς όρους προφανώς και υπάρχουν μεγάλες διαφορές και δεν σου κρύβω ότι ήταν και η βασική μου αγωνία, όταν εργαζόμουν στα τραγούδια του», μας λέει η Μαρία Παπαγεωργίου.

«Εβαζα δικές μου εισαγωγές, άλλαζα το τέμπο, έκοβα κάποια μέρη που δεν με εξυπηρετούσαν για τη ροή της ιστορίας. Επρεπε να βρω μέσα σε όλη αυτή τη δίνη τη χρυσή τομή ανάμεσα στο πρωτογενές υλικό και την ανάγκη μου να δημιουργήσω από την αρχή μουσική και εικόνες που να μας αφορούν σήμερα. Αυτό που μου έκανε τρομερή εντύπωση όμως -και τελικά δείχνει πόσο κοντά μπορεί να είναι δύο άνθρωποι που έχουν διαφορά ηλικίας-, είναι όταν του παρουσίαζα και του εξηγούσα τους λόγους που έχω κάνει οποιαδήποτε αλλαγή ή επέμβαση στις μουσικές του. Ενθουσιαζόταν και η απάντησή του ήταν "μμμ… δεν το είχα σκεφτεί έτσι". Γι' αυτό στο δικό μου μυαλό ο Μίκης Θεοδωράκης είναι ένας 30χρονος άντρας στο σώμα ενός πιο μεγάλου ανθρώπου. Το μυαλό του είναι οξυδερκές και ο τρόπος που αγκαλιάζει το οτιδήποτε καινούργιο, ακόμα και σε δικές του δημιουργίες, είναι μοναδικός».

Η άποψη του Μίκη για τον τρόπο που τραγουδάει η Μαρία τα λέει όλα: «Αποτελεί μια ολοκληρωμένη καλλιτεχνική προσωπικότητα που συνδυάζει τη σπάνια ομορφιά της φωνής της με την ωριμότητα των εκφραστικών της μέσων. Το αποτέλεσμα αυτής της συνύπαρξης είναι ο συναρπαστικός τρόπος με τον οποίο ερμηνεύει τα τραγούδια που τραγουδά, ένας τρόπος που σε καθηλώνει και σε μαγεύει».

Στην έκδοση, εκτός των εκτενών αποσπασμάτων από τη μεταξύ τους αλληλογραφία (στέλνει και mail ο Μίκης, τόσο προχωρημένος!), υπάρχουν και φωτογραφίες από τη ζωντανή ηχογράφηση του δίσκου στον φιλόξενο χώρο του Skrow Theater. Τον Φεβρουάριο πραγματοποιήθηκε η ηχογράφηση, κλείστηκε η Μαρία Παπαγεωργίου μαζί με τους μουσικούς της μέσα εκεί για δύο ολόκληρες ημέρες μέχρι να βγάλουν το αποτέλεσμα που ήθελαν. Θα το ακούσετε κι εσείς από αύριο. Θα μαγευτείτε. Ανάσταση θα κάνετε πολύ πριν από την κανονική...


Σχόλια