Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2018

Με αφορμή τις ημέρες του Πάσχα - του Μίκη Θεοδωράκη

Στην προσωπική ιστοσελίδα του Μίκη Θεοδωράκη είδαμε αναρτημένη στην «Καρφίτσα» την ακόλουθη δήλωσή του για την κακοποίηση των ζώων.

Την αναρτούμε κι εμείς με την ελπίδα να γίνει επί τέλους κάτι σε αυτή τη χώρα για το σημαντικότατο θέμα της κακοποίησης των ζώων, που δυστυχώς τον τελευταίο καιρό παρουσιάζει μια επικίνδυνη και πολύ προβληματική - για το σύνολο της κοινωνίας μας - έξαρση. 

Για τον Μίκη Θεοδωράκη που γνωρίζουμε εδώ και χρόνια για την βαθιά του ευαισθησία στα θέματα αυτά, δεν είχαμε καμία αμφιβολία ότι θα τοποθετηθεί και θα φωνάξει. Πρέπει όμως να ακολουθήσουν και να τοποθετηθούν κι άλλοι, επώνυμοι και μη, διότι μόνο εκείνος δεν αρκεί. 

Το θέμα της κακοποίησης των ζώων και το θέμα του πως φέρεται μια κοινωνία στα ζώα και πως τα αντιμετωπίζει, είναι ξεκάθαρος δείκτης πολιτισμού. 

Ακολουθεί αυτούσια η σημερινή δήλωση του Μίκη Θεοδωράκη καθώς και τα links από ανάλογα θέματα της ενότητας ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.

Οι συντελεστές του Θεοδωρακισμού / Theodorakism


Πλησιάζει και πάλι το Πάσχα. Πλησιάζουν οι μέρες της αθρόας σφαγής αθώων ζώων χάριν ενός βάρβαρου «εθίμου» που θα έπρεπε να έχει προ πολλού εκλείψει.

Βεβαίως αυτή είναι απλά μια πτυχή του όλου θέματος.

Κάθε μέρα διαβάζουμε όλο και περισσότερα περιστατικά κακοποίησης ζώων, περιστατικά φριχτά που «λογικά» δεν μπορεί να διαπράττονται από ανθρώπους και μάλιστα -πολλές φορές- από νέους ανθρώπους.

Τι δείχνει άραγε αυτό για την κοινωνία μας; Τι άλλο παρά την γενικευμένη σε όλους τους τομείς σήψη!

Η Πολιτεία είναι ανεπαρκής έως εντελώς απούσα. Ενώ θα ΄πρεπε να είναι παρούσα όχι μόνο κατασταλτικά αλλά πρώτα απ’ όλα παρέχοντας την ανάλογη ΠΑΙΔΕΙΑ από την νηπιακή ακόμα ηλικία. Αν βεβαίως θέλουμε πραγματικά να απαλλαγούμε κάποτε οριστικά από αυτή την «εθνική μας ντροπή».

Έτσι, όλο το βάρος πέφτει όπως πάντα στον «πατριωτισμό των Ελλήνων». Στους αφανείς ζωόφιλους που αφιερώνουν όλο τον ελεύθερο χρόνο τους και από το υστέρημά τους κάνουν ό,τι μπορούν.

Και φυσικά κανείς υπεύθυνος δεν μιλά για τα σφαγεία (που ίσως θα έπρεπε να είναι το πρώτο θέμα), για τα πειράματα, για την καταστροφή που έχει προκαλέσει ο άνθρωπος σε όλο το περιβάλλον του.

Δεν ωφελεί να κάνουμε ότι δεν ξέρουμε.

Ας αρχίσουμε αλλάζοντας τον εαυτό μας και ας αγωνιστούμε παράλληλα για να αλλάξει η απαράδεκτη αυτή κατάσταση γύρω μας.

Είναι καιρός να κάνουμε κάτι.

Είναι καιρός να πάψουμε να ντρεπόμαστε που είμαστε άνθρωποι!

Πηγήhttp://www.mikistheodorakis.gr/el/writings/articles/?nid=5343

Links με αντίστοιχη θεματολογία απ' την προσωπική ιστοσελίδα του Μίκη Θεοδωράκη

http://mikistheodorakis.gr/el/environment/env_video/?nid=4985
http://www.mikistheodorakis.gr/el/environment/environment_articles/?nid=5344
http://www.mikistheodorakis.gr/el/environment/environment_articles/?nid=5341
http://www.mikistheodorakis.gr/el/environment/env_video/?nid=5286
http://www.mikistheodorakis.gr/el/environment/env_video/?nid=5295

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάρτε μέρος στον διάλογο.

Σχόλια υβριστικά και σχόλια που δεν έχουν σχέση με το περιεχόμενο της εκάστοτε ανάρτησης, όπως επίσης και σχόλια που προκαλούν εντάσεις και διαπληκτισμούς, θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Επίσης ανώνυμα σχόλια δεν θα αναρτώνται.