Γράφει ο ...Σπινθήρας: Κώνωψ και ταύρος (αντί άρθρου)


Κώνωψ ἐπιστὰς κέρατι ταύρου καὶ πολὺν χρόνον ἐπικαθίσας, ἐπειδὴ ἀπαλλάττεσθαι ἔμελλεν, ἐπυνθάνετο τοῦ ταύρου εἰ ἤδη βούλεται αὐτὸν ἀπελθεῖν. Ὁ δὲ ὑποτυχὼν εἶπεν· 

«Ἀλλ᾿ οὔτε, ὅτε ἦλθες, ἔγνων, οὔτε, ἐὰν ἀπέλθῃς, γνώσομαι.»

(Στα νέα Ελληνικά)

Ένα κουνούπι αφού στάθηκε επάνω στο κέρατο ενός ταύρου και αφού κάθισε εκεί για ώρα πολλή, κι επειδή αποφάσισε πως είχε έλθει πλέον η ώρα να φύγει, ζήτησε την γνώμη του ταύρου, εάν θα ήθελε πλέον να έφευγε. 'Ισα που του έδωσε σημασία ο ταύρος και του απάντησε: 

"Μα, ούτε που ήλθες δεν το πήρα χαμπάρι, αλλά ούτε και εάν φύγεις δεν πρόκειται να το πάρω είδηση".

(Σε έμμετρη απόδοση από Ι.Ν. Κυριαζής)

Σε ταύρου κέρατο έκατσε κάποτε ένα κουνούπι.
Εκεί καλά θρονιάστηκε, δεν το κουνούσε ρούπι.
Κι όταν τον ταύρο ρώτησε να φύγει ή να μείνει,
ετούτη την απάντηση μ’ αδιαφορία του δίνει:
« Ούτε σαν ήρθες σ’ ένιωσα ούτε κι άμα πετάξεις.
Καλό σε μένα δεν μπορείς ούτε κακό να πράξεις».

ΥΓ. Προτίμησα τον παραπάνω μύθο του Αισώπου, αντί άλλης δικής μου τοποθέτησης πάνω στην εξωφρενική, πλην όμως αναμενόμενη, επίθεση των αριστεριστών εκ Περισσού και λοιπών κυβερνητικών και φιλοκυβερνητικών εξωτικών πτηνών, στον Μίκη Θεοδωράκη, μετά το μεγαλειώδες και πρωτοφανές παλλαϊκό Συλλαλητήριο της 4ης Φεβρουαρίου.

Ο Σπινθήρας
info@theodorakism.gr

Σχόλια

  1. Χρήστος Σωτηρόπουλος9 Φεβρουαρίου 2018 στις 10:01 π.μ.

    Βλέποντας ψύχραιμα πλέον το αποτέλεσμα του Συλλαλητηρίου σχετικά με τους επικριτές του, καταλήγουμε πως δύο πράγματα πείραξαν περισσότερο:
    1) Για τους κυβερνητικούς και λοιπούς αριστεριστές εντός και εκτός Περισσού, η φράση "αριστερόστροφος φασισμός". Τόσο αληθινή που εξοργίζει, και

    2) Το γεγονός πως ο Μίκης είναι -ίσως- το πρώτο δημόσιο πρόσωπο που ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ τα τεράστια λάθη της ελληνικής πλευράς και αναγνωρίζει την -πλαστή μεν, υφιστάμενη δε- "μακεδονικότητα" των Σκοπιανών, την οποία ΟΥΔΕΙΣ αλλοεθνής (εκτός των Σκοπιανών), μπορεί ΠΛΕΟΝ να αλλάξει. Πικρή όσο και αληθινή, πραγματικότητα.

    Από την ομιλία του:
    "... Πρέπει επομένως κι εμείς να αναγνωρίσουμε ότι είναι και δική μας ευθύνη το γεγονός ότι επιτρέψαμε να ανατρέφονται τόσες γενιές Σκοπιανών με τις ιδέες που ανέφερα, ώστε σήμερα να εμφανίζεται ως μάταιο ή ακόμα και … άδικο να ζητάμε απ’ αυτούς να αλλάξουν το όνομά «τους» που έχει γίνει ένα με τον εαυτό τους και να έχουμε φτάσει στο θλιβερό σημείο που μας θίγει ως Λαό, να είμαστε σήμερα αναγκασμένοι να απολογούμεθα για τον πατριωτισμό μας!

    Από την άλλη πλευρά δεν μας επιτρέπεται να συμφωνήσουμε με αυτή την παραχάραξη της ιστορίας, γιατί τότε γινόμαστε συνένοχοι με τις δυνάμεις που στοχεύουν ανοιχτά κατά της εδαφικής μας ακεραιότητας!

    Τότε τι μπορεί να γίνει; Νομίζω ότι θα πρέπει να παραδεχτούμε τα λάθη και τις ευθύνες μας απέναντι στον γειτονικό μας λαό.

    Η μόνη λύση κατά την άποψή μου είναι να αφήσουμε τους Σκοπιανούς να πιστεύουν στον εθνικό τους μύθο και παράλληλα εμείς να παραμένουμε πάντα πιστοί και ανένδοτοι στην Ελληνικότητα της Μακεδονίας. ..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγκλόνιστικός ο παραλληλισμός με τον Μύθο του Αισώπου!
    Εύγε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πάρτε μέρος στον διάλογο.

Σχόλια υβριστικά και σχόλια που δεν έχουν σχέση με το περιεχόμενο της εκάστοτε ανάρτησης, όπως επίσης και σχόλια που προκαλούν εντάσεις και διαπληκτισμούς, θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Επίσης ανώνυμα σχόλια δεν θα αναρτώνται.