Και ο Μίκης υπέρ ενός νέου φορέα αντί της ΑΕΠΙ

Φωτεινή Λαμπρίδη


Ο σημαντικός συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης με χειρόγραφο σημείωμα σε έναν άλλο μεγάλο του τραγουδιού μας,  τον Σταύρο Ξαρχάκο, προσθέτει την στήριξή του όπως και η μεγάλη πλειοψηφία των δημιουργών, στη δημιουργία νέου, δίκαιου και καθαρού Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης αντί της ΑΕΠΙ.

Στον Σταύρο Ξαρχάκο ανήκει η ιδέα για έναν νέο φορέα, την οποία υιοθέτησε το σωματείο ΑΣΜΑ 450+ στο οποίο ανήκει και ο συνθέτης, όταν συνειδητοποίησε πως η προσπάθεια για εξυγίανση της εταιρείας είναι μάταιη, καθώς τα χρέη ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Εκτός από αυτό, οι προϋποθέσεις που θέτει η διαπραγματευτική ομάδα των τεχνοκρατών των οποίων εντολείς είναι τα σωματεία ΜΕΤΡΟΝ και ΣΩΜΣΕ, περιλαμβάνουν κούρεμα ή χάρισμα των χρεών της εταιρείας προς δημιουργούς πράγμα που δεν δέχονται τα σωματεία ΑΣΜΑ και ΥΠΕΡΒΑΣΗ τα οποία υποστηρίζουν τη λύση ενός νέου φορέα, αλλά δεν τη δέχονται επίσης ούτε και οι εκπρόσωποι των ξένων δημιουργών.

Να σημειώσουμε πως ο Σταύρος Ξαρχάκος, είναι χρόνια απέναντι στις μεθοδεύσεις της ΑΕΠΙ και πρόσφατα μάλιστα δικαιώθηκε μαζί με άλλους συναδέλφους του από το διοικητικό εφετείο, για την καταγγελία που είχαν κάνει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού σε σχέση με τις υψηλές προμήθειες της εταιρείας.

Πριν λίγες μέρες η πολιτεία με παρέμβασή της μετά από εισήγηση της επιτρόπου Μαρίας Βλάχου, αποδέσμευσε τα 5 εκατομμύρια της εταιρείας , τα οποία είχε δεσμεύσει το δημόσιο για οφειλές της προς αυτό, προκειμένου να πληρωθούν οι δημιουργοί, τους οποίους αδυνατούσε να πληρώσει η ΑΕΠΙ καθώς τα ταμεία είναι άδεια.

Εντωμεταξύ έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από τη δημοσίευση του πορίσματος της Ε&Υ το οποίο πρώτο το tvxs.gr έφερε στο φως και ο εισαγγελέας δεν έχει μιλήσει ακόμα. Το πόρισμα που είχε προκαλέσει την κοινή γνώμη, φανέρωνε αρνητικά ίδια κεφάλαια αλλά και υπέρογκους μισθούς στη διοίκηση δηλαδή στους ίδιους τους μετόχους που σε κάποιες περιπτώσεις έφταναν ή και ξεπερνούσαν τα 50 . 000 ευρώ μηνιαίως.

Τα σωματεία ΑΣΜΑ και ΥΠΕΡΒΑΣΗ που στοιχίζονται πίσω από την πρόταση Ξαρχάκου στου οποίου το πρόσωπο έχει συμβολοποιηθεί ο αγώνας αυτός, περιμένουν από την πολιτεία να συνδράμει προκειμένου να γίνει η μετάβαση σε έναν υγιή οργανισμό που θα ελέγχεται από τους δημιουργούς, προτού να είναι αργά καθώς η επιτροπεία λήγει σε περίπου έναν μήνα.


Σχόλια