Σοφία Μανουσάκη: Η κούκλα 22χρονη ερμηνεύτρια που τραγουδά Θεοδωράκη και μαγεύει



Από τον Άρη Βασιλειάδη

Ασφαλώς η γνωριμία και μόνο με τον Μίκη Θεοδωράκη,ένα μυθικό πλέον καλλιτέχνη, είναι κάτι που ξεπερνάει τη λογική. Η Σοφία Μανουσάκη όχι μόνο μίλησε μαζί του κατά τη διάρκεια των δύο δίσκων, Συνάντηση Ι και Συνάντηση ΙΙ στους οποίους συνεργάστηκαν και έγιναν χρυσοί, αλλά την καθοδήγησε προσωπικά για να είναι όσο πιο άρτια γίνεται η ερμηνεία της.

«Τον Μίκη Θεοδωράκη τον ακούω από πολύ μικρή ηλικία. Τον είχα πάντα στο μυαλό μου σαν ένα γίγαντα, ως το μεγαλύτερο συνθέτη, σαν ένα ζωντανό μύθο. Έβγαζε πάντα δυναμικότητα και σπίθα μέσα από τις μελωδίες του και πράγματι, όταν τον γνώρισα από κοντά, ήταν ακριβώς έτσι όπως τον είχα σκεφτεί. Μαχητής, καλόκαρδος και γενναιόδωρος. Ό,τι έχει πει για μένα ήταν το μεγαλύτερο δώρο που θα μπορούσε να μου κάνει, όπως και να μου εμπιστευτεί τα έργα του και κυρίως τα “Προδομένα”. Είναι μεγάλη ευλογία που βρίσκομαι κοντά του», λέει στο People.


Της έκανε εντύπωση που οι δίσκοι τους άρεσαν σε τόσο κόσμο σε μια δύσκολη εποχή;


 «Ήταν απίστευτο. Ειδικά στις μέρες μας, που τόσο εύκολα και γρήγορα όλοι ακούνε τα τραγούδια από το Ίντερνετ και το YouTube. Με χαροποιεί το γεγονός ότι υπάρχει κοινό που αγαπάει τον ήχο του CD και δεν επιλέγει, για παράδειγμα, να τα ακούσει από ένα κινητό που αλλοιώνει τις μελωδίες».

Ο κόσμος στο εξωτερικό, όπως στην Κολωνία και το Ντίσελντορφ, όπου εμφανίστηκαν τον περασμένο Μάιο, τι γνώμη έχει για το έργο του Μίκη Θεοδωράκη;

«Το μουσικόφιλο κοινό στη Γερμανία αλλά και παντού τιμάει απίστευτα το συμφωνικό έργο του. Δεν είναι τυχαίο το ότι σε κάθε γωνιά του πλανήτη ιδρύονται μουσικές ακαδημίες που φέρουν το όνομα του μεγάλου μας συνθέτη. Προσωπικά βίωσα αυτή την αγάπη παρακολουθώντας τη μεγάλη συναυλία που δόθηκε στην αίθουσα Tonhalle του Ντίσελντορφ, όπου μετά τη δεύτερη και την τρίτη συμφωνία του ο κόσμος επί δέκα ολόκληρα λεπτά χειροκροτούσε ασταμάτητα. Τον Θεοδωράκη στο εξωτερικό τον θεωρούν ισότιμο συνθέτη με τους μεγάλους του 20ού αιώνα. Εύχομαι κάποια στιγμή και στην Ελλάδα να μελετήσουμε περισσότερο το συμφωνικό θησαυρό του Θεοδωράκη, γιατί πραγματικά είναι λίγοι αυτοί που γνωρίζουν το συμφωνικό του έργο».

Πηγή: peoplegreece.com

Σχόλια