Γράφει ο …Σπινθήρας: Ανυπακοή: Ένα καθήκον που ΠΡΕΠΕΙ να τιμωρείται





Η έννοια της «Πολιτικής Ανυπακοής» υφίσταται αρκετά χρόνια, με κύριους εκφραστές τον Αμερικανό θεωρητικό Χένρι Θόρο (1817-1862) και βεβαίως τον Ινδό Μοχάντας «Μαχάτμα» Γκάντι (1869-1948). Ο τελευταίος μάλιστα ακολουθώντας την τακτική, της «παθητικής» Πολιτικής Ανυπακοής (χωρίς τη χρήση βίας) σε άδικους νόμους επικυρίαρχων, κατάφερε με την στήριξη του ινδικού Λαού να «ρίξει» την Βρετανική Αυτοκρατορία και να κερδίσει η Ινδία την Ανεξαρτησία της! Στην Ελλάδα, η Πολιτική Ανυπακοή, ακούστηκε δυνατά το 2010, από τον Μίκη Θεοδωράκη στην Ιδρυτική Διακήρυξη της Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών!

Δεν έχουμε μάθημα ιστορίας σήμερα στη στήλη, αλλά η ιστορία πάντα μας διδάσκει, είτε της το ζητήσουμε, είτε όχι! Έχει αποδειχθεί δε, πως η ιστορία επαναλαμβάνεται, κάνοντας κύκλους. Και πώς να μην επαναλαμβάνεται, όσο το ζήτημα της εξουσίας δεν λύνεται ριζικά μέσα στις ανθρώπινες Κοινωνίες.

Με τον όρο «ζήτημα εξουσίας» εννοώ βέβαια το πώς διαχειρίζεται ο εξουσιαστής (Δήμαρχος, Νομάρχης, Υπουργός, Πρωθυπουργός, Πρόεδρος Κράτους ή Πλανητάρχης!) την εξουσία που κατέχει, είτε την κατέχει με λαϊκή εντολή (Δημοκρατία), είτε απολυταρχικά (Δικτατορία).

Ερχόμαστε στο σήμερα, καθώς ανοίγοντας την τηλεόρασή μας ή τον υπολογιστή μας, πέφτουμε σε δύο χαρακτηριστικές ειδήσεις: Η μία είναι της κατάστασης στην Καταλονία με το Δημοψήφισμα για την Ανεξαρτητοποίησή της και η άλλη της σύλληψης του Στράτου Δασκαρόλη, ανέργου από την Καλαμάτα, για μη πληρωμή διοδίων.

Στις δύο αυτές χαρακτηριστικές περιπτώσεις, έχουμε δύο κοινά. Το ένα είναι η Ανυπακοή και το άλλο η αντιμετώπιση της ανυπακοής από την εξουσία.

Όπως φαίνεται, η πλειοψηφία του καταλανικού Λαού, επιθυμεί την πλήρης ανεξαρτητοποίησή του, από το ισπανικό κράτος. Μέχρι τώρα, υπάρχει σχετική ανεξαρτησία σε επί μέρους θέματα (Παιδεία/Γλώσσα, Πολιτισμός, Δημόσια Διοίκηση, Οικονομία, κ.α.). Ωστόσο, την τελευταία 10ετία, έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες, φτάνοντας πλέον στο ιστορικό Δημοψήφισμα τα 1ης Οκτωβρίου για την πλήρης και οριστική Ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας.

Κάπου εδώ ερχόμαστε στην Ανυπακοή.

Η ισπανική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, κρίνει παράνομη την διεξαγωγή του Δημοψηφίσματος στην περιφέρεια της Καταλονίας. Η κυβέρνηση (διοίκηση) της Καταλονίας ωστόσο δεν πτοείται και προχωρά στην διεξαγωγή του Δημοψηφίσματος. Οι εικόνες που ακολούθησαν, με την αστυνομία να χρησιμοποιεί πρωτοφανή μέσα απέναντι σε άοπλους πολίτες, απαγορεύοντας την είσοδό τους με σκληρή βία στα εκλογικά κέντρα, ήταν κάτι που λίγοι ίσως φαντάζονταν πως θα μπορούσε να συμβεί. Παρ’ όλ’ αυτά, η συμμετοχή έφτασε στο 42% και το αποτέλεσμα ήταν κατά 90% υπέρ της Ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας από το ισπανικό κράτος.

Την ίδια περίοδο, προέκυψε στη χώρα μας η είδηση της σύλληψης του ανέργου Στράτου Δασκαρόλη για ανυπακοή στη πληρωμή διοδίων. Το ποιος είναι ο Στράτος, ποιο το παρελθόν του, ουδεμία σημασία έχει. Αυτό που έχει σημασία, είναι πως συμμετείχε κάποτε σε ένα Κίνημα άρνησης πληρωμής διοδίων, το οποίο τότε στηρίχτηκε από τα μέλη της τωρινής κυβέρνησης! Της κυβέρνησης δηλαδή, που τώρα φυλακίζει αυτούς που έπρατταν, όπως ακριβώς έπρατταν και τα δικά της μέλη, πριν γίνει κυβέρνηση! Η απόλυτη σχιζοφρένεια των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Ο Στράτος Δασκαρόλης λοιπόν, εφάρμοσε την ανυπακοή του, απέναντι σε άδικους νόμους, όπως είναι η ύπαρξη διοδίων σε χώρα με επικίνδυνους/ανύπαρκτους δρόμους και παράλληλα με την ύπαρξη φορολογίας, μέσω τελών …κυκλοφορίας! Είμαστε δηλαδή η μοναδική –απ’ όσο γνωρίζω- χώρα, που έχει θεσπίσει παράλληλα με την ύπαρξη διοδίων κατά μήκος και πλάτος της επικράτειάς της ΚΑΙ τέλη κυκλοφορίας. Και ο Στράτος, μαζί με 100άδες άλλους, τι έπραξε; Ανυπακοή.

Ποια ήταν η αντιμετώπισή του από το κράτος; Η φυλάκιση, σε περίπτωση άρνησης πληρωμής προστίμων. Όπως και έγινε.

Θα μου πείτε, αρκετοί άλλοι εφάρμοσαν τέτοιου είδους ανυπακοή, ανάμεσά τους και ο υπογράφων! Και ακόμη την εφαρμόζουμε! Προφανώς όμως, έπρεπε να υπάρξει το παράδειγμα εκφοβισμού προς τους άλλους! Ένας στη φυλακή, για να συμμορφωθούν και οι υπόλοιποι. Θα έρθει και η σειρά μας; Καλώς να ορίσουν…

Αλλά βρε παιδί μου, αυτή η περίπτωση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν χωνεύεται με τίποτα! Εκεί που λες «τα έχω δει όλα», σου κάθεται μία τέτοια είδηση και λες, «ε, όχι!».



Η τωρινή κυβέρνηση, το 2011-12 συμμετείχε ενεργά ως αντιπολίτευση, στο κλείσιμο των διοδίων! Δίπλα σε αυτούς που δικάζει σήμερα, βρισκόταν ο πρωθυπουργός Alexis Tsipras και άλλα μέλη της σημερινής κυβέρνησης, στηρίζοντας την άρνηση πληρωμής διοδίων! Μέλη του …ΣΥΡΙΖΑ, έκλειναν τα διόδια! Ναι, οι φωτογραφίες των μελών του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά από μπλοκαρισμένα διόδια δεν είναι …μοντάζ!

Ο ίδιος ο Alexis, το έλεγε ξεκάθαρα μπροστά στις κάμερες:
«Εάν φτάσουμε στο σημείο, τη στιγμή που δεν έχει κάτσει στο σκαμνί ούτε ένας υπουργός για τη Siemens, ούτε ο Τσουκάτος ούτε ο Μαντέλης για όλα αυτά τα σκάνδαλα, τη στιγμή που οι μεγαλοκατασκευαστές κερδίζουν από τον ιδρώτα του ελληνικού λαού και δεν υπάρχει ένας να καταγγείλει αυτές τις αποικιοκρατικές συμβάσεις, και κάτσουν στο σκαμνί πολίτες που αρνούνται να πληρώσουν το χαράτσι των διοδίων, τότε η αντίδραση θα είναι ακόμη μαζικότερη»!

Αυτά δήλωνε ο Alexis Tsipras σαν αντιπολίτευση. Την στιγμή που σήμερα σαν εξουσία, φυλακίζει αυτούς που έμειναν πιστοί στην τακτική της Ανυπακοής.

Δεν θα σας κουράσω άλλο, με το «ζήτημα της εξουσίας» σήμερα. Ως πολίτης όμως, πιστός στην Ανυπακοή που πρώτος στην Ελλάδα κήρυξε ο Μίκης Θεοδωράκης το 2010, αφιερώνω στον ίδιο την φράση του πρωθυπουργού μας στο παρακάτω βίντεο, αναφερόμενος στην τότε κυβέρνηση:

«Οι μέρες της εξουσίας τους, θα είναι μετρημένες»

Ναι Alexis, οι μέρες της εξουσίας σου, είναι μετρημένες.


Ο Σπινθήρας
info@theodorakism.gr

Σχόλια