Συνάντηση θεοδωρακιστών στα Εξάρχεια




Η πρώτη συνάντηση θεοδωρακιστών έγινε πραγματικότητα! 

Σε ταβέρνα στην περιοχή των Εξαρχείων, φίλοι "επώνυμοι" κι ανώνυμοι που αγαπούν τον Μίκη Θεοδωράκη πέρασαν κάποιες ώρες μαζί, συζήτησαν και φυσικά τραγούδησαν θεοδωρακικές μελωδίες!

Ευχαριστούμε τον Στέλιο Διαμαντή και τον "εμπνευστή" της βραδιάς Νίκο Ρίγγα για το ...ρεπορτάζ της συνάντησης και το κείμενο που ακολούθησε!

Το μόνο σίγουρο είναι πως θα ακολουθήσουν κι άλλες τέτοιες συναντήσεις!

Οι συντελεστές του Θεοδωρακισμού/Theodorakism



ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΛΛΙΜΑΡΜΑΡΟ ΣΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ - του Νίκου Ρίγγα

Από το Καλλιμάρμαρο (19/6/17 ) στα Εξάρχεια (26/6/17) και συγκεκριμένα στον πεζόδρομο της Δερβενίων – Μπενάκη, στην παλαιότερη ταβέρνα των Εξαρχείων  «ο Μπάρμπα Γιάννης», συνεχίστηκε ο συλλογικός και συνειδητός ύμνος  στον Απόλλωνα – Διόνυσο  ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ!


Συγκεκριμένα, έριξα την ιδέα στον Στέλιο Διαμαντή κι αυτός διοργάνωσε αυτή την αξέχαστη βραδιά που ήταν ξέχειλη από τραγούδια του Μίκη!

Τραγουδούσαμε όλοι μαζί και μπροστά απ’ όλους ο γνωστός  τραγουδιστής Τάκης Κωνσταντακόπουλος  που ακούστηκε σ’ όλα τα Εξάρχεια, ο επίσης γνωστός και αγαπητός μουσικοσυνθέτης Μιχάλης Τερζής με την κιθάρα του, η γνωστή τραγουδίστρια Νατάσα Τζαβέλα και ο φίλος  Πάνος με το μπουζούκι του!

Στο Καλλιμάρμαρο βιώσαμε στιγμές αληθινής Αθανασίας και ξεκρίναμε  τον Μίκη να μεριάζει και να προσπερνά και το Χρόνο και τον Θάνατο και να αποδείχνει πανηγυρικά ότι οι στιγμές μόνο μνήμης του Χρόνου και του Θανάτου αποτελούν την προς αυτούς ελεημοσύνη των Αθάνατων που χαράζουν το πέρασμά τους σαν πρωτοπόροι ερωτικοί που είναι οι επαναστάτες δημιουργοί!

Για τέτοιες ιστορικές ώρες είμαστε περήφανοι που δηλώσαμε το «παρών» , όπως και άλλες φορές στη ζωή μας. Οι στιγμές που ο ΜΙΚΗΣ έσκυψε και σκέπασε το πρόσωπό του με το αριστερό του χέρι, είναι στιγμές μοναδικά σημαδιακές και σημαίνουν την κωδική και βαθιά νοηματική λέξη “α κ ό μ α “!

Ο Παλαμάς, ο Ρίτσος, ο Νερούδα, ο Χικμέτ, ο Λόρκα, ο Σικελιανός, ο Μαγιακόφσκι, ο Μπρεχτ, ο Αναγνωστάκης , ο Λειβαδίτης, ο Βάρναλης, η Αλεξίου, ο Καζατζάκης  και πολλοί άλλοι, όπως ο Προμηθέας, η Αντιγόνη, ο Χριστός, ο Σπάρτακος μέχρι τον Μαρά, τον Λένιν, τον Ρήγα, τον Αρη, την Ηλέκτρα, τον Μπελογιάννη, τον Παναγούλη,  ακούμπησαν ματώνοντας βαθιά  πάνω σ’ αυτή τη διαχρονική λέξη – έννοια Α Κ Ο Μ Α, κρατώντας ακόμα μια σπίθα τρεμόσβηστη στις υγρές τους παλάμες !

Και μέσα σ’ αυτή τη συλλογική , επίγνωτη , αλλά και ορμέφυτη έξαρση που λειτουργούσε σαν ψυχική λυδία λίθος επαληθεύαμε το μεγαλείο του άυλου ποιοτικού μας πλούτου και έτσι δικαιολογημένα νιώθουμε περήφανοι γι αυτό.

Και το επιβεβαιώσαμε ξανά αυτό εδώ στα Εξάρχεια, την πιο ξύπνια γειτονιά της Αθήνας, μέσ’ από τα αγιόμυρα βλέμματά μας όπου καθρεφτίζονταν η ομορφάδα της ψυχής μας, μέσα στο αφκιασίδωτο χαμόγελό μας όπου ζωγραφίζονταν μια ανοιχτή αγκαλιά, και μέσα στο γλυκό  μας  λόγο που τον καρπωνόμασταν ευεργετικά σαν αδερφικό φιλί! Και με τη συλλογική αυτή  μαγεία και την ανταποδοτικότητα του τραγουδιού θωρακίσαμε νοερά το “ ακόμα“ όλων των επαναστατών, όλων των ποιητάδων, όλων των ανύπνωτων ονειρευτών . Γι αυτό και θα συνεχίσουμε ν’ ανταμώνουμε και να τραγουδάμε τα τραγούδια του ζητούμενου ανθρώπου όλης της γης.

Ν α ι    ω ρ έ    Μ α μ ω ν ά δ ε ς    κ α ι   π ο λ ε μ ο κ ά π η λ ο ι    ό λ ω ν     τ ω ν    α ι ώ ν ω ν, θα παραμείνουμε Άνθρωποι έως ότου, ζωντανοί και πεθαμένοι, θα χορέψουμε νοερά το διπλοκάγκελο οικουμενικό χορό της αδερφοσύνης!

Τελειώνοντας θα πω ότι η σκληρή λογομαχία ανάμεσα στη Σκέψη και την Ψυχή του Μίκη, που εύλογα  άρχισε μετά το Καλλιμάρμαρο, εύχομαι να καταλήξει σ΄ εκείνη τη μεριά που συνειδητά και δικαιολογημένα ο ίδιος κρίνει ως τη σωστή!

Η απόλυτη κατανόηση, όσων καταλαβαίνουμε αυτή τη λογομαχία, αποτελούν αποκλειστικά στοιχεία των πρωτοπρώτων ερωτικών ανθρώπων που είναι οι  ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΪ ΚΑΙ ΚΗΡΥΚΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΑΜΟΙΒΑΙΟΥ “Σ ‘ ΑΓΑΠΩ”.





Σχόλια

  1. Tην επομενη φορα Αντρεα σιγουρα θα σε ειδοποιησουμε οπως και πολλους αλλους...Συνεχιζουμε!!!!!
    ΣΤΕΛΙΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ήταν ένα πρώτο και άκρως επιτυχημένο "πείραμα"...

    Έγινε η αρχή. Η συνέχεια θα είναι καλλίτερη και πιο ενδιαφέρουσα!

    Μείνετε συντονισμένοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αχ τα ίδια κάναμε και στην Κρήτη οι Σπιθιστές.. Αλλά μετά ήρθε ο συριζα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πάρτε μέρος στον διάλογο.

Σχόλια υβριστικά και σχόλια που δεν έχουν σχέση με το περιεχόμενο της εκάστοτε ανάρτησης, όπως επίσης και σχόλια που προκαλούν εντάσεις και διαπληκτισμούς, θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Επίσης ανώνυμα σχόλια δεν θα αναρτώνται.