Γράφει ο …Σπινθήρας: Επιτέλους σας βρήκαμε, ω αυτόκλητοι προστάτες



Τα τελευταία 24ώρα, παρακολουθώντας το Διαδίκτυο και την αγαπημένη μου Τηλεόραση, θέλω να σας εκμυστηρευτώ πως ζω σε έναν ονειρικό κόσμο, όπου η Τρόικα (συγγνώμη, οι «Θεσμοί») έχουν πλέον ξεχαστεί, ο Λαός έχει αφήσει πίσω τα προβλήματά του, η χώρα έχει ανακτήσει την Ανεξαρτησία και την Κυριαρχία της και ο επαναστατικός ελληνικός Τύπος έχει την ευκαιρία να θίξει τα καίρια προβλήματα που έχουν ανακύψει, όπως το βίντεο που εμφανίζεται ο Μίκης Θεοδωράκης στο κρεβάτι του! Διότι, μέχρι σήμερα όλοι πιστεύαμε πως ο 92χρονος Μίκης το μεσημέρι ξεκουραζόταν πάνω σε δέντρα και το βράδυ κοιμόταν στις κορυφές των ουρανοξυστών της Γκόθαμ Σίτι!

Ευτυχώς όμως, οι δαιμόνιοι ρεπόρτερς της αθάνατης ελληνικής δημοσιογραφίας ανακάλυψαν το βίντεο και το προέβαλλαν, για να «χτυπήσουν» την ρίζα του κακού που θέλει να …σπιλώσει το όνομα του Μίκη Θεοδωράκη, παρουσιάζοντάς τον «ανύμπορο» να περνά ανέμελες στιγμές στο σπίτι του με την κόρη του! Καθώς, είναι γνωστό σε όλους μας, πως όταν κάποιος είναι «ικανός» και «μάχημος», δεν ασχολείται με τέτοια ευτελή θέματα, όπως τα παιδιά του και λοιπές ανοησίες!

Και καλά, με την αθάνατη ελληνική δημοσιογραφία δεν αξίζει να ασχοληθώ. Την γνωρίζουμε, όσοι έχουμε ακόμη τα ματάκια μας ανοικτά και παρατηρούμε τα όσα συμβαίνουν, έναντι της συντριπτικής πλειονότητας των αναγνωστών και τηλεθεατών που δεν παρατηρεί, αλλά απλά βλέπει! Και αυτή η συντριπτική πλειονότητα είναι που συντηρεί τις κάθε Athens Voice, ΑΝΤ1 και λοιπά κουτσομπολίστικα φυλλαδιάκια ή καναλάκια.

Σήμερα θα ασχοληθώ με μία άλλη ομάδα ανθρώπων που χρίζει κοινωνιολογικής και ψυχολογικής έρευνας και αυτοί είναι οι γνωστοί αυτόκλητοι προστάτες του Μίκη που επαγρυπνούν και έσπευσαν να τον προστατέψουν μετά την προβολή του βίντεο!

Με μία διαφορά όμως. Όταν το κάνουν, δεν παραλείπουν ποτέ να αναφέρουν πως «γνωστή η πολιτική δράση του Μίκη, αλλά αν μη τι άλλο, να προστατευτεί ο …Μουσικός Μίκης Θεοδωράκης»!

Μιλάμε δηλαδή, για το μοναδικό φαινόμενο παγκοσμίως, που μία τέτοια επαναστατική και μουσική ιδιοφυία όπως είναι η προσωπικότητα του Μίκη Θεοδωράκη, αντιμετωπίζεται διαφορετικά ως …πολιτικός (διότι ως καλός πολιτικός κρίνεται ο βουλευτής ή ο υπουργός του κόμματος της αρεσκείας μας, δεν κρίνεται όμως ο επαναστάτης, ο εξόριστος, ο βασανισμένος, ο λαϊκός Ηγέτης!) και διαφορετικά ως …μουσικός!

Και ευχαριστούμε εσάς, ω, αυτόκλητοι προστάτες του Μίκη και του Δικαίου, που μας ανοίγετε τα μάτια και υπερασπίζεστε το όνομα και το επώνυμο του «γνωστού Μουσικοσυνθέτη» μας!

Αλλά δεν θα σας ρωτήσω που ήσασταν, όταν ο πολιτικός Θεοδωράκης, σας καλούσε από το 1971 έως το 1974 να ενώσετε την Αριστερά! Ούτε θα σας ρωτήσω που ήσασταν όταν έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου διαβλέποντας την καταστροφική ψηφοθηρική κοινωνική τακτική του Ανδρέα Παπανδρέου μετά το 1981! Δεν θα σας ρωτήσω, ούτε καν που ήσασταν το 2010, όταν ξεσηκώθηκε 86 ετών πρώτος ενάντια στην απειλή των Μνημονίων αποκαλύπτοντας την ουσία πίσω από την κυβέρνηση Γ.Α. Παπανδρέου και τις ανακοινώσεις στο Καστελόριζο. Και σίγουρα, δεν θα λαϊκίσω, απαιτώντας να μάθω που ήσασταν το 2012, όταν μαζί με τον Μανώλη Γλέζο σας κάλεσε να ενωθείτε πάνω από κόμματα, κατεβαίνοντας μέσα στα χημικά της πλατείας Συντάγματος! Διότι, ο ίδιος ο 88χρονος «κακός πολιτικός» Μίκης ήταν αυτός που δέχθηκε δύο φορές ληγμένα χημικά στα πόδια και δεν ήθελε να υποχωρήσει!

Ας μην ασχοληθούμε άλλο με τον «κακό πολιτικό» Μίκη Θεοδωράκη…

Μήπως θέλετε να μιλήσουμε για τον «μουσικό» Θεοδωράκη που τόσο εκτιμάτε;

Θα ήθελα να μάθω όμως, γιατί τον εκτιμάτε ως μουσικό; Εκτιμάτε το έργο του «μουσικά»; Είστε συνθέτες; Είστε μουσικολόγοι; Είστε μουσικοί μελετητές; Είστε χομπίστες κριτικοί μουσικής;

Και πως το εκτιμάτε;

Το εκτιμάτε ως «επαναστατικό»; Μα τότε δεν τον εκτιμάτε ως «μουσικό», αλλά ως Επαναστάτη, διότι το θεοδωρακικό έργο δεν χωρίζεται σε μουσικό, πολιτικό ή κοινωνικό. Είναι Ένα! Ο επαναστάτης Θεοδωράκης, βρίσκει εφαρμογή και δράση το ίδιο στη μουσική, στη πολιτική, όσο και στην Κοινωνία, στους λαϊκούς Αγώνες ή στις ένοπλες εξεγέρσεις! Ο Θεοδωράκης δημιουργεί επαναστατική μουσική, διότι είναι ο ίδιος Επαναστάτης! Πως εσείς, αυτόκλητοι προστάτες του διαδικτύου βγαίνετε δημόσια και διαχωρίζετε τον «μουσικό» από τον …υπόλοιπο Θεοδωράκη;

Αλλά ας μείνουμε στη μουσική, ω, αυτόκλητοι προστάτες του Μίκη.

Που ήσασταν μεταπολιτευτικά όταν οι εταιρείες «απαγόρευαν» ξεδιάντροπα την μουσική του Μίκη, από το να φτάσει στον Λαό;

Που ήσασταν όταν οι μεγαλοεταιρείες  παραγωγής απέσυραν τους δίσκους του Μίκη από τα καταστήματα;

Που ήσασταν όταν το καθεστώς του Ανδρέα και οι παρατρεχάμενοι (ξέρετε, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι!) «έθαβε» επί μία 20ετία το έργο του Μίκη Θεοδωράκη με τους περισσότερους από 20 (!) δίσκους;

Που ήσασταν όταν ο Μίκης μελοποιούσε Μάνο Ελευθερίου και φώναζε σε έναν λαό «Μήπως ζούμε σ’ άλλη χώρα»! Που ήσασταν όταν την εποχή που τα γαρύφαλλα και τα πιάτα έφταναν στο ταβάνι των σκυλοπόπ μαγαζιών, ο Μίκης μελοποιούσε τη Δήμητρα Μαντά δημιουργώντας εκ των πιο λυρικών και ευγενικών μελωδιών που έχει γνωρίσει η μουσική ιστορία αυτής της χώρας; Που ήσασταν όταν ο Μίκης Θεοδωράκης δεχόταν επιθέσεις από Εφημερίδες, Τηλεοπτικούς και Ραδιοφωνικούς σταθμούς, που απαγόρευαν «υπογείως» τη μουσική του, όχι επί χούντας, αλλά επί …παπανδρεϊκής Δημοκρατίας;

Μήπως αναφέρομαι σε «περσινά ξινά σταφύλια»;

Πάμε στο σήμερα!

Που ήσασταν τον Οκτώβριο του 2014, ω, αυτόκλητοι προστάτες, όταν ο Μίκης μέσω αυτού του ιστολογίου, έκανε αναφορά με ένα εκ βαθέων κείμενό του, στα «προδομένα» τουέργα της περιόδου 1980-2000; Πόσοι από εσάς, ω αυτόκλητοι προστάτες του, προβάλλατε την επιστολή του που τα έβαζε με το βρώμικο καθεστώς των εταιρειών παραγωγής δίσκων και των παρατρεχάμενων καλλιτεχνών;

Που ήσασταν να τον υπερασπιστείτε τότε, να τον στηρίξετε και να τον προστατέψετε, έστω και με καθυστέρηση …20 χρόνων από την εποχή που συνέβαιναν αυτά!

Που ήσαστε τους τελευταίους μήνες να στηρίξετε το αίτημά μας, για εγκαίνια της Νέας Λυρικής Σκηνής με όπερα του Μίκη Θεοδωράκη; Που ήσαστε τους τελευταίους μήνες που περισσότεροι από 3,000 θεοδωρακιστές έχουμε υπογράψει την επιστολή για την προβολή του συμφωνικού έργου του Μίκη Θεοδωράκη στη Νέα Λυρική Σκηνή, κόντρα στην ξενομανία των υπευθύνων;

Επειδή δεν υπάρχει περίπτωση να απαντήσει  κανείς από εσάς, θα απαντήσω εγώ!

Ήσασταν στο σπιτάκι σας, στη δουλίτσα σας, καλοί νοικοκυραίοι,  την στιγμή που ο κόσμος γύρω σας καιγόταν, οι πιο ευγενικές αξίες εξευτελίζονταν και το ήθος μίας Κοινωνίας κατηφόριζε με ταχύτητα φωτός!

Ήσασταν στην εφημεριδούλα σας, που εκτελούσατε πιστά και με ακρίβεια τις εντολές των διευθυντών και των εκδοτών, που με την σειρά τους εκτελούσαν πιστά και με ακρίβεια τις εντολές των δικών τους πολιτικών και επιχειρηματικών αφεντικών!

Ήσασταν στον καναπέ σας, απολαμβάνατε τον φραπέ ή το «σκοτς ον δε ροκς» σας και ακούγατε τα αγαπημένα σας σκυλάδικα μετά τις 02:00, στους «ναούς του πολιτισμού»!

Σήμερα, είστε ο καθένας στο κομματικό του πόστο, ακολουθώντας την γραμμή του "αρχηγού", ανάλογα με τα θιγόμενα συμφέροντά σας!

Τώρα όμως, με αφορμή το βίντεο της Μαργαρίτας Θεοδωράκη (που να ήξερε η δόλια πως θα κατάφερνε να ξεσηκώσει τον «πνευματικό» κόσμο της χώρας, υπέρ του …πατέρα της με ένα βίντεο!), υψώσατε το ανάστημά και την φωνή σας όλοι εσείς, ω αυτόκλητοι προστάτες του Μίκη!

Όλοι εμείς οι θεοδωρακιστές, σας ευγνωμονούμε και σας ευχαριστούμε. 
Είστε αυθεντικά τέκνα της νεοελληνικής δημοσιογραφίας!

Ο Σπινθήρας
info@theodorakism.gr

Σχόλια