Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ Α.ΒΟΥΛΓΑΡΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

¨Μίκης Θεοδωράκης, Διάλογοι στο λυκόφως: Συνοπτική παρουσίαση"

Τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου, παρουσιάστηκε με ιδιαίτερη επιτυχία, το νέο βιβλίο της Αναστασίας Βούλγαρη ¨Μίκης Θεοδωράκης, Διάλογοι στο λυκόφως: Συνοπτική παρουσίαση" από τη Σπίθα Θεσσαλονίκης. Παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες ,η προσέλευση του κόσμου ήταν εντυπωσιακή!



Μπαίνοντας στον όμορφο και ζεστό χώρο του "Ζώγια", ο νεαρός Δανιήλ Βογιατζής υποδέχτηκε τους καλεσμένους παίζοντας στο σαξόφωνο  μελωδίες του Μίκη.

Τη συγγραφέα παρουσίασε η γνωστή δημοσιογράφος Μαρία Αναγνωστίδου, η οποία στη συνέχεια συντόνισε και τη συζήτηση. Ο Αν.καθηγητής Φιλοσοφίας κ.Παναγιώτης Δόικος ξεκίνησε την ομιλία του για το βιβλίο της κ.Βούλγαρη, επισημαίνοντας τις διαφορές της "Θεοδωρακικής σκέψης" με την Μαρξική αριστερά, τονίζοντας ότι ο Μαρξ αντιλαμβάνεται τον άνθρωπο μόνο ως ορθολογικό ον, ενώ ο Θεοδωράκης εμβαθύνει στο υπερλογικό, κτηνώδες και μεταφυσικό στοιχείο του ανθρώπου, πιστεύοντας πως έτσι θα οδηγηθεί η ανθρώπινη ύπαρξη στην εξύψωση.


Ακολούθως μίλησε ο θεολόγος-φιλόλογος/συγγραφέας κ. Τριαντάφυλλος Σερμέτης ο οποίος αναφέρθηκε στη βάση της φιλοσοφικής θεωρίας του Μίκη. Ανέλυσε με κατανοητό τρόπο τη "Συμπαντική Αρμονία"  και εξήγησε τον αέναο αγώνα του ανθρώπου να φτάσει από το Χάος στην Αρμονία. Παραλληλίζοντας τη σημερινή κατάσταση με το "χάος" αναφέρθηκε στις τέσσερις ιστορικές ευκαιρίες που είχαμε ως κοινωνία για να φτάσουμε στην Αρμονία , λέγοντας ότι η σπίθα αποτέλεσε την τέταρτη απ΄αυτές..Μίλησε για το φόβο αυτών που απαγόρευσαν και απαγορεύουν τον αγωνιστή,πολιτικό και μουσικό Θεοδωράκη και εξήγησε τους λόγους , λέγοντας πως ο Μίκης εξυψώνει τους Έλληνες και κάποιοι προφανώς φοβούνται τις κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες που θα έχει η ανάκτηση της πολιτισμικής και πολιτιστικής ταυτότητας των Ελλήνων.Ως πρόταση κατέθεσε την ένωση όλων των θυλάκων Αντίστασης και τη δημιουργία ενός νέου κινήματος "Λαμπράκηδων", αφού δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή αν δεν γίνει πρωτίστως πολιτιστική επανάσταση.

Στη συνέχεια μίλησε η συγγραφέας, η οποία εμφανώς συγκινημένη δήλωσε ότι δεν έχει ξαναζήσει κάτι ανάλογο σε εκδήλωση για τον πολιτικό Θεοδωράκη. Έκανε εκτενή αναφορά στη φίμωση που υπέστη ο Μίκης , και συγκεκριμένα όρισε ως "αρχή του κακού"τον κιτρινισμό από αστικές εφημερίδες του δημοκρατικού χώρου και μετέπειτα  της συστημικής αριστεράς, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζει η νέα γενιά τον αγώνα, τη φιλοσοφία και τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη. Η κ. Βούλγαρη εδώ και πολλά χρόνια -παράλληλα με την πετυχημένη συγγραφική της πορεία- μελετά  αναλύει και προάγει την απαγορευμένη  "Θεοδωρακική σκέψη".

Αμέσως μετά ακολούθησε η κλήρωση για τα τρία βιβλία " Διάλογοι στο λυκόφως"που πρόσφερε υπογεγραμμένα ο κ .Θεοδωράκης, Το βιβλίο της κ. Βούλγαρη διανεμήθηκε δωρεάν σε όλους τους παρευρισκόμενους, σύμφωνα με επιθυμία που εκδήλωσε ο ίδιος ο Μίκης, ώστε αυτό το βιβλίο να φτάσει στα χέρια του κάθε πολίτη.

Την εκδήλωσε έκλεισε η κ. Χρυσούλα Ανδρέου ,μέλος της Σπίθας Θεσσαλονίκης αναφερόμενη στον πόλεμο που δέχτηκε τόσο ο Μίκης όσο και η ίδια η Κ.Α.Π- ΣΠΙΘΑ, ξεκαθαρίζοντας ότι ως συνεχιστές του Θεοδωρακικού Οράματος και ως Σπιθιστές όχι μόνο δεν πτοούνται από τα συστημικά χτυπήματα αλλά γίνονται ακόμα πιο δυνατοί.


Σπίθα Θεσσαλονίκης


Σχόλια