Μίκης, Τσίπρας, Τσαουσέσκου - του Όθωνα Ιακωβίδη



Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο δίμετρος έφηβος επαναστάτης με τα 91 χρόνια στην πλάτη του (κάποια από τα οποία σε υγρά μπουντρούμια κι ανεμοδαρμένα ξερονήσια) κατάκοιτος από την υποτροπή πληγών παλιών βασανιστηρίων, αφουγκράζεται με την αίσθηση της σοφίας του τον παλμό της υποταγμένης κοινωνίας μας και ξεσπά : “Το φάντασμα του Τσαουσέσκου υπερίπταται της χώρας μας” !!! Με άλλα λόγια, ο Μίκης λέει: “Οι κατοχικές δυνάμεις που έχουν αλώσει τη Χώρα μας, λαμβάνουν χαρακτηριστικά τής σοσιαλιστικής/κομμουνιστικης “Δικτατορίας Τσαουσέσκου”.. (ίσως να σκέφτεται και το θεαματικό τέλος της.....)

Ανήμπορος να δράσει, ανήμπορος να βγεί στην Πλατεία και να μιλήσει ζωντανά στα παιδιά του, εμάς τους Έλληνες, ανήμπορος να πάει και να σταθεί μπροστά στήν αλωμένη “Βουλή των Άβουλων” και να απαιτήσει την παράδοσή της στο Λαό (όπως επιχείρησε πριν τέσσερα χρόνια, μαζί με τον Μανώλη Γλέζο και τον Γιώργο Κασιμάτη, όταν ακόμη μπορούσε να περπατά) “καρφώνει” το καθεστώς πολιτικό σύστημα, υπό τη σημερινή “για πρώτη φορά Αριστερά” ηγεσία του.

Ο μεγάλος αυτός πατριώτης, που έντυσε με τη μεθυστική μουσική του τα λόγια των μεγάλων ποιητών μας και μας τα δίδαξε για να πορευόμαστε με ελεύθερο πνεύμα στην καθημερινότητα μας μέσα σε ένα ανελεύθερο καθεστώς, εκείνο των δικτατόρων συνταγματαρχών, έρχεται σήμερα, 50 χρόνια μετά από τα γεγονότα εκείνης της μαύρης εποχής, να μας ξανακάνει το ίδιο μάθημα (τής αυτογνωσίας και της Αλήθειας) διότι βλέπει και είναι σίγουρος πως η κοινωνία ζεί πάλι κάτω από καθεστώς δικτατορίας. Μίας “εκλεγόμενης κομματικής δικτατορίας”, όπως το έχει αναλύσει ο καθ. Γ. Κοντογιώργης.

Ανασύρει και μας παροτρύνει να εμβαθύνουμε στους στοίχους (δικούς του) από δύο τραγούδια του εκείνης της εποχής, γραμμένους (δια χειρός του) από την τραγική κατάσταση εκείνης τής Δικτατορίας, κατά την οποία η Δημοκρατία μπήκε στο γύψο για μία επταετία (1967 – 1974) και ο επίλογος της οποίας ήταν η απώλεια του ομορφότερου 1/3 της Κύπρου μας από τους Τούρκους.

Ο Μίκης Θεοδωράκης, δεν έχει κάποια βλέψη. Ούτε βουλευτής θέλει να γίνει, ούτε Πρωθυπουργός. Τη θέση του ΠτΔ, όταν του την προσέφεραν, πρόσφατα, την αποποιήθηκε.

Ούτε, βέβαια, θέλει να “προμοτάρει” τα παλιά τραγούδια του ..... (εδώ, γελάμε).

Ο Μίκης Θεοδωράκης, ετοιμάζεται (για μία ακόμη φορά) να αναμετρηθεί με τον Χάροντα στα μαρμαρένια αλώνια και, όπως ο ίδιος έχει πεί, ίσως αυτή τη φορά να νικηθεί...

Οπότε τα λόγια του είναι αληθινά. Δεν λέγονται για να αποκομίσει κάποιο (οποιοδήποτε) όφελος . Οπότε έχουν μεγάλη αξία, για μάς, την Ελληνική κοινωνία.

Ας τα διαβάσουμε και ας τα ξαναδιαβάσουμε πολλές φορές, ως που να τα καταλάβουμε και να τα χωνέψουμε.

Είναι ένα μάθημα ΑΛΉΘΕΙΑΣ και ΑΥΤΟΓΝΩΣΊΑΣ.

Σου είπαν ψέματα πολλά
ψέματα σήμερα σου λένε ξανά
κι αύριο ψέματα ξανά θα σου πουν.
Ψέματα σου λένε οι εχθροί σου
μα κι οι φίλοι σου με ψεύτικες αλήθειες σε κοιμίζουν.
Ψεύτικη δόξα σου τάζουν οι ψεύτες
μα κι οι φίλοι σου σού κρύβουν την αλήθεια.
Πού πας με ψεύτικα όνειρα;
Πού πας με ψεύτικα όνειρα;
Καιρός να σταματήσεις
καιρός να τραγουδήσεις
καιρός να κλάψεις και να πονέσεις
καιρός να δεις.


Είσαι Έλληνας 
Αυτό που ήσουν κάποτε, θα γίνεις ξανά.
Πρέπει να γίνεις, πρέπει να κλάψεις.
Ο εξευτελισμός σου να γίνει τέλειος.
Η εκπόρθηση να φτάσει ως τις ρίζες των βουνών.
Είσαι Έλληνας. Είσαι Έλληνας.
Πίνεις την προδοσία με το γάλα.
Πίνεις την προδοσία με το κρασί.
Ο εξευτελισμός σου να γίνει τέλειος.
Πρέπει να δεις, πρέπει να γίνεις.
Αυτό που ήσουν κάποτε, θα γίνεις ξανά.


Σ' ευχαριστούμε Μίκη Θεοδωράκη. Σ' ευχαριστούμε για όσα μας έμαθες και για όσα, ακόμα προσπαθείς να μας μάθεις !!!...

Ο Τσαουσέσκου δεν θα μπορέσει, με όποιο ψευδώνυμο, να φιμώσει τον Κάλβο και τον Σικελιανό!!

Ο Τσαουσέσκου δεν θα μπορέσει, με όποιο ψευδώνυμο, να νικήσει τον Ελύτη και τον Γκάτσο !!

Ο Τσαουσέσκου δεν θα μπορέσει , με όποιο ψευδώνυμο, να μουγγάνει τον Σεφέρη και τον Παλαμά !!

Η “εκλεγόμενη κομματική δικτατορία” δεν θα μπορέσει, με όποιο ψευδώνυμο, να φυλακίσει επί μακρών, τη Δημοκρατία.....

ΑΥΤΌ ΠΟΥ ΉΜΑΣΤΑΝ ΚΆΠΟΤΕ, ΘΑ ΓΊΝΟΥΜΕ ΞΑΝΆ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ.

Σχόλια

  1. Ποιητική αδεία εντάξει, αλλά είναι υπερβολικό να συγκρίνουμε το καθεστώς Τσαουσεσκου με την σημερινή Ελλαδα έστω και στα χάλια που είναι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλησπέρα Ανδρέα,

      Εμείς δεν βρίσκουμε καμία υπερβολή σε αυτόν τον παραλληλισμό.

      Ο Αλ.Τσίπρας και η κυβέρνησή του έχουν ως μοναδική έγνοια την νομή και διατήρηση της εξουσίας (όπως ο Τσαουσέσκου).

      Λειτουργεί ως ΤΣΙΜΠΟΥΡΙ που έχει εισχωρήσει στην Ελλάδα και τον Ελληνικό λαό (ένα άρρωστο άλογο) και του πίνει το αίμα αργά αργά (όπως ο Τσαουσέσκου) για να τον αποτελειώσει.

      Κάθεται στον γυάλινο πύργο του (Μέγαρο Μαξίμου) μαζί με τη παρέα του (τους κολλητούς του απ' το σχολείο!!) και απολαμβάνει τα προνόμια που του δίνει η εξουσία (όπως ο Τσαουσέσκου).

      Επιδιώκει να εξοντώσει πολιτικά τους αντιπάλους του ώστε να διατηρηθεί στην εξουσία. Το ίδιο έκανε και με την εσωκομματική του αντιπολίτευση, το ίδιο κάνει και τώρα με τα ΜΜΕ, τα οποία επιδιώκει να ελέγξει 100% και σαν πρόφαση επικαλείται το χαρτί της διαπλοκής, ενώ εκείνος πάει να στήσει μια πιο κλειστή, δική του διαπλοκή, με μοναδικό στόχο (το ξανα λέμε) την διατήρηση και διαιώνιση της εξουσίας και των προνομίων που απορρέουν από αυτήν.

      ​Τι υπερβολή βλέπεις σε όλα αυτά; Όταν ο Μίκης Θεοδωράκης τα λέει (που έχει γνωρίσει και τον Α.Τσίπρα και τον Τσαουσέσκου), κάτι ξέρει και δεν τα γράφει τυχαία!​

      Διαγραφή
    2. Ανδρέα καλησπέρα! Η ποιητική αδεία ανήκει στους ποιητές και εδώ ο Μίκης Θεοδωράκης κάνει πολιτική. Να σε ρωτήσω και αν θέλεις μου απαντάς. Συνεχίζετε να καταστρατηγείται το Ελληνικό Σύνταγμα; Το άρθρο 27 και 28 του Ελληνικού Συντάγματος σήμερα με αριστερή κυβέρνηση μπαίνει σε εξυγίανση στη βάση της πολιτικής ανάλυσης; οταν έχοντας χάσει την Εθνική ανεξαρτησία καταστρατηγείται κάθε κοινωνικός θεσμός η νέα αριστερή κάστρα της Ελλάδος αυτό όπως το ονομάζει; ένα κράτος που έχει χάσει την εθνική του ανεξαρτησία να δηλώνει και και να εφαρμόζει τη δημοκρατική του πορεία. Γιατί η εξυγίανση του ΣΥΡΙΖΑ έστησε τη φαρσοκωμωδία ενός Προέδρου Δημοκρατίας σε ένα κράτος που έχει χάσει τη δημοκρατία του; ο καποδίστριας είχε αναφέρει ότι οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για την ανεξαρτησία της πατρίδας είναι προδοσία γιατί η ανεξαρτησία δεν διαπραγματεύεται. Η κυβέρνηση Τσίπρα πώς ακριβώς ονομάζει την διαιώνιση στις διαπραγματεύσεις με το οικονομικό λόμπι της Ευρωπαϊκής Ενωσης; και κάτι τελευταίο βάση του τελευταίου μνημονίου και ως συνέχεια του πρώτου η Ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να νομοθετήσει εάν δεν το εγκρίνουν αυτό οι θεσμοί.
      Αυτό πώς ακριβώς εσύ ονομάζεις εδώ ειλικρινά θέλεις χρησιμοποίησε και..... ""ποιητική αδεία""

      Διαγραφή
  2. Όταν ο Μίκης έχει πεί (επανειλημμένως) πως η παρούσα κατάσταση κατοχής που βιώνει η Χώρα (επειδή είναι ύπουλα μεταμφιεσμένη και δεν φαίνεται το πραγματικό πρόσωπο της) είναι χειρότερη από την Γερμανική κατοχή του Β'ΠΠ, που την πολέμησε με το όπλο στα χέρια (ακόμη δεν είχε πιάσει τη μπαγκέτα του μουσουργού), τότε το "καθεστώς Τσαουσέσκου" δεν αποτελεί υπερβολή. Ταιριάζει πολύ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πάρτε μέρος στον διάλογο.

Σχόλια υβριστικά και σχόλια που δεν έχουν σχέση με το περιεχόμενο της εκάστοτε ανάρτησης, όπως επίσης και σχόλια που προκαλούν εντάσεις και διαπληκτισμούς, θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Επίσης ανώνυμα σχόλια δεν θα αναρτώνται.