Ο Μίκης στο Ισραήλ 43 χρόνια μετά!


  
Γράφει η Ιλένια Χρίστου

«Έπρεπε να ήσουν εδώ! Ήταν καταπληκτική συναυλία! Δεν περίμενα να κλάψω αλλά έπιασα τον εαυτό μου να μην με ελέγχω, όταν άκουσα το Μαουτχάουζεν! Χειροκροτούσαμε όλοι όρθιοι για πολλή ώρα!», το μήνυμα της φίλης μου Μάρθας στο facebook.

Η Μάρθα, που για λόγους διακριτικότητας δεν αναφέρω επώνυμο, μένει 18 χρόνια στο Τελ Αβίβ… Σπουδές και μετά δουλειά, οικογένεια… Το Ισραήλ είναι η δεύτερη πατρίδα της. Όταν διάβασα ότι η Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης θα έδινε συναυλία στο Τελ Αβίβ ήμουν σίγουρη πως η φίλη μου θα είχε ήδη αγοράσει το εισιτήριό της… Από τα συνεχόμενα ενθουσιώδη μηνύματά της αλλά και, ρωτώντας κάποιους από τους συντελεστές της «θρυλικής», τολμώ να πω εκδήλωσης, μάθαμε τα εξής:

Η τελευταία φορά που ο Μίκης επισκέφθηκε το Ισραήλ, για να δώσει συναυλία ήταν το 1973! Σαράντα τρία ολόκληρα χρόνια! Αυτό και μόνο έδινε «ειδικό βάρος» στην παρουσία των Ελλήνων καλλιτεχνών εκεί.

Η συναυλία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 14 Ιουνίου στο Τελ Αβίβ και συγκεκριμένα στο Θέατρο του Μουσείου Τέχνης με τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» και ερμηνευτές τον Δημήτρη Μπάση και τη Μπέττυ Χαρλαύτη.


Παρουσιάστηκαν κομμάτια του συνθέτη από διάφορους κύκλους τραγουδιών και βέβαια και η «Μπαλάντα του Μαουτχάουζεν» που γράφτηκε κατ' εξοχήν για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων.


Συντελεστές της παράστασης μάς εξομολογήθηκαν πως: «Ήρθαμε σε επαφή με ένα από τα πιο ένθερμα κοινά που ανταμώσαμε ποτέ και ζήσαμε μια βραδιά που σίγουρα θα συγκαταλέγεται μέσα στις top όλων μας .Εισπράξαμε άπειρο χειροκρότημα, φωνές ενθουσιασμού, που δεν είχαν να κάνουν μόνο με εμάς και την απόδοσή μας, αλλά και με μια βαθύτερη ιστορικά σχέση και αγάπη του λαού αυτού με την ελληνική μουσική και κουλτούρα γενικότερα».

Η Μπέττυ Χαρλαύτη μάς λέει χαρακτηριστικά: « Ζήσαμε, πέρα από τις ενθουσιώδεις αντιδράσεις του κόσμου, κι εγώ και ο Δημήτρης στιγμές συγκίνησης. Όταν για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της ερμηνείας λαϊκών κομματιών του Δημήτρη, όπως η «Δραπετσώνα», το «Της ξενιτιάς», το κοινό τραγουδούσε στα ελληνικά, καθώς γνώριζε τα λόγια!

Επίσης, απείρως συγκινητική και αξέχαστη για εμένα η στιγμή που τους τραγούδησα δυο κομμάτια από την Μπαλάντα του Μαουτχάουζεν ( το «Άσμα ασμάτων» και το «Άμα τελειώσει ο πόλεμος» ) .Μετά βίας κρατήθηκα να μην βάλω τα κλάματα, καθώς σκεφτόμουν επί σκηνής ότι οι περισσότεροι από εκεί μέσα όλο και κάποιον είχαν χάσει στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Τα τραγούδια αυτά τα ερμήνευσα μισά στα ελληνικά και μισά στην γλώσσα τους, τα εβραϊκά».


Παρούσα στη συναυλία ήταν αντιπροσωπεία από την Ελληνική Πρεσβεία μας στο Ισραήλ, η κόρη του μεγάλου συνθέτη, Μαργαρίτα Θεοδωράκη, φανερά συγκινημένη από την ενθουσιώδη υποδοχή, αλλά και ο τραγουδιστής Lior Yeini, o οποίος ερμήνευσε τον «Απρίλη μου» στα εβραϊκά.

Για την ιστορία του πράγματος αναφέρουμε ότι ο Lior Yeini είναι ο τραγουδιστής που ερμήνευσε το 1973 και δισκογράφησε τραγούδια του Θεοδωράκη στα εβραϊκά με την ορχήστρα του Μίκη!

Ένα από τα πιο συγκινητικά στιγμιότυπα της βραδιάς, η στιγμή που διαβάστηκε στα εβραϊκά ο χαιρετισμός που είχε στείλει ο Μίκης Θεοδωράκης!

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε τα μέλη της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης»:

Γιάννης Μπελώνης : πιάνο

Θανάσης Βασιλάς :μπουζούκι

Γιάννης Ματσούκας : μπουζούκι

Βαγγέλης Κονταράτος : κιθάρα

Ξενοφών Συμβουλίδης : μπαγλαμάς - όμποε - φλογέρες

Λευτέρης Γρίβας : ακορντεόν

Αρτέμης Σαμαράς : βιόλα

Θοδωρής Κουέλης : κοντραμπάσο

Νίκος Σκομόπουλος : Ντραμς

Στέφανος Θεοδωράκης -- Παπαγγελίδης, κρουστά


Ως Μουσικόγραμμα συγχαίρουμε θερμά όλους τους συντελεστές της μεγαλειώδους αυτής συναυλίας και ευχόμαστε να είναι πάντα άξιοι πρέσβεις της μουσικής ιστορίας του τόπου μας, σε όποιο σημείο του κόσμου κι αν βρεθούν!

Πηγή: mousikogramma.gr

Σχόλια

  1. ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ "ΜΙΚΗ" ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ 43 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ!!!

    Μία ηχηρή και απόλυτη απάντηση στην αυστριακή βουλή, που το 2011 απαγόρεψε την παρουσίαση του Μαουτχάουζεν, με ψεύτικες προφάσεις, με καθαρά βεβαίως πολιτικά κίνητρα, αφού τότε ο Μίκης γύριζε όλη την Ελλάδα, ξεσήκωνε και έκανε γνωστή την εξάρτηση της χώρας στους "μεγάλους" της Ευρώπης και τον δολοφονικό ρόλο της επιβολής των Μνημονίων στους ευρωπαϊκούς λαούς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πάρτε μέρος στον διάλογο.

Σχόλια υβριστικά και σχόλια που δεν έχουν σχέση με το περιεχόμενο της εκάστοτε ανάρτησης, όπως επίσης και σχόλια που προκαλούν εντάσεις και διαπληκτισμούς, θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Επίσης ανώνυμα σχόλια δεν θα αναρτώνται.