Παρασκευή, 22 Απριλίου 2016

22/4: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ - ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΓΗΣ (video)

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σήμερα 22/4, Παγκόσμια Ημέρα της Γης, αναρτούμε ένα έργο του 1980 που -δυστυχώς- ελάχιστοι στην χώρα μας γνωρίζουν. Πρόκειται για το "Τραγούδι της Γης", σε ποίηση του ίδιου του Μίκη Θεοδωράκη, το οποίο αποτελεί μέρος της 2ης Συμφωνίας του Έλληνα μουσουργού.

Οι στίχοι συνθέτουν ένα από τα ωραιότερα ποιήματα του Μίκη Θεοδωράκη. Οι Συντελεστές του Θεοδωρακισμού/TheodorakismΑκολουθεί η περιγραφή του βίντεο από το Ίδρυμα Ευγενίδου:


Η επετειακή ψηφιακή παράσταση «Το Τραγούδι της Γης» δημιουργήθηκε από το Ίδρυμα Ευγενίδου και προβλήθηκε στο Πλανητάριο στις 14 Δεκεμβρίου 2010 για την εκδήλωση του Ιδρύματος: «85 χρόνια Μίκης».

Από το «Τραγούδι της Γης» - ποιητική σύνθεση του ίδιου του Μίκη - διαλέξαμε ηχοχρώματα και ρυθμούς που ήταν δυνατόν να έχουν πλανηταριακή αφήγηση και τη χορωδία του έργου. Μια χορωδία με ήθος ψαλμωδίας... Δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα μικρό ενθύμιο, στον άνθρωπο και το Συνθέτη που με το φως στους ώμους του, μας ταξίδεψε από το παραμύθι στο όνειρο και στον αέναο προβληματισμό. Ένας ελάχιστος φόρος τιμής στο μαγικό αυλό της ψυχής μας... Τον Μίκη Θεοδωράκη. Τον ευχαριστούμε που καταθέτοντας τη ζωή του ως ενέχυρο, χρηματοδότησε την παγκόσμια τράπεζα πολιτισμού, αλλά και το δικό μας μικρό... υποκατάστημα.

Παραγωγή: Ίδρυμα Ευγενίδου, 2010 (Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Σιμόπουλος, Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης, Sound Design: Αναστάσιος Κ. Κατσάρης)

-----------------------------------------------------------------------------

Ημέρα της Γης

Σημαία, ανεπίσημο σύμβολο της Ημέρας της Γης (1970)
Η Ημέρα της Γης αποτελεί μια ημερομηνία κατά την οποία διοργανώνονται εκδηλώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο με στόχο την ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά θέματα. Συντονίζεται παγκοσμίως από το Δίκτυο Ημέρας της Γης (Earth Day Network) και εορτάζεται σε περισσότερες από 175 χώρες κάθε χρόνο. To 2009, τα Ηνωμένα Έθνη όρισαν τις 22 Απριλίου ως «Διεθνή Ημέρα της Μητέρας Γης». Η Ημέρα της Γης έχει προγραμματιστεί για τις 22 Απριλίου τουλάχιστον μέχρι το 2015.

Η έμπνευση του θεσμού αποδίδεται στον ακτιβιστή Τζον ΜακΚόννελλ το 1969 σε ένα Συνέδριο της UNESCO στο Σαν Φρανσίσκο. Εκδηλώσεις έλαβαν χώρα για πρώτη φορά στο Σαν Φρανσίσκο και άλλες πόλεις στις 21 Μαρτίου 1970, ημέρα της εαρινής ισημερίας στο Βόρειο Ημισφαίριο.

Πηγή: wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάρτε μέρος στον διάλογο.

Σχόλια υβριστικά και σχόλια που δεν έχουν σχέση με το περιεχόμενο της εκάστοτε ανάρτησης, όπως επίσης και σχόλια που προκαλούν εντάσεις και διαπληκτισμούς, θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Επίσης ανώνυμα σχόλια δεν θα αναρτώνται.