Μια σπίθα, μια σκέψη, μια πρωτοβουλία αρκεί...

Μια σπίθα, μια σκέψη, μια πρωτοβουλία αρκεί για να γεννηθεί ένα όμορφο μουσικό έργο. Και στην περίπτωση της νέας δισκογραφικής δουλειάς με τίτλο «Φύλαξα τ' όνειρο», που βασίζεται σε τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, τη σπίθα άναψε η αιώνια μούσα του και ιδανική ερμηνεύτρια των έργων του, η Μαρία Φαραντούρη.





Τα τραγούδια του Μίκη εμπνέουν ακόμα
Εκείνη είχε την ιδέα να συγκεντρώσει, για πρώτη φορά όλους μαζί, τρεις από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ελληνικής τραγουδοποιίας, τον Σωκράτη Μάλαμα, τον Αλκίνοο Ιωαννίδη και τον Γιάννη Χαρούλη, για να προσεγγίσουν, με τον δικό του τρόπο ο καθένας, τα τραγούδια του Μίκη. Αυτό ήταν το πολύτιμο δώρο της στον συνθέτη για τα 90ά του γενέθλια.

«Ανταποκρίθηκαν όλοι με μεγάλη αγάπη. Ηρθαν στο σπίτι μου, ακούσαμε πολλά τραγούδια και διάλεξαν εκείνα που ήθελαν να πουν και τον τρόπο που ήθελαν να τα πουν. Κι ακούγοντάς τους ένιωσα κι εγώ τη μέθεξη και τον θαυμασμό που νιώθει το κοινό τους» εξομολογείται η ερμηνεύτρια και προσθέτει με νόημα: «Τα τραγούδια του Μίκη έχουν ταυτιστεί με τις κοινωνικές διεκδικήσεις. Αυτά τα τραγούδια δεν εξαντλήθηκαν ποτέ. Συνεχίζουν να εμπνέουν και να παρακινούν για νέες κατακτήσεις».

Τη μεγάλη χαρά αλλά και τη συγκίνησή τους για την ευκαιρία που είχαν να αγγίξουν το έργο του Μίκη Θεοδωράκη εξέφρασαν οι τρεις τραγουδοποιοί που συμμετέχουν σ' αυτό το διπλό CD:

«Γνωρίζω τον Μίκη από τότε που γεννήθηκα ακούγοντας τα τραγούδια του. Θέλω να του πω ένα πολύ μεγάλο ''ευχαριστώ'' γιατί υπάρχει, υπήρχε και θα υπάρχει στη ζωή μου» λέει ο Σωκράτης Μάλαμας, ενώ ο Γιάννης Χαρούλης εξομολογείται ότι «το ότι μπόρεσε να πει αυτά τα τραγούδια αποτέλεσε για εκείνον μάθημα ζωής, μια σημαντική εμπειρία μέσα από την οποία βγήκε πιο πλούσιος».

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης πάλι περιγράφει τη δική του βιωματική σχέση με τον Μίκη: «Εχοντας μεγαλώσει στην Κύπρο, σε εποχές δύσκολες, τα τραγούδια του Μίκη και η φωνή της Φαραντούρη έζησαν μαζί μας την τραγωδία, τις δυσκολίες. Γι΄ αυτό και για μένα αυτά τα τραγούδια έχουν ιερό χαρακτήρα».

«Ανταποκρίθηκαν όλοι με μεγάλη αγάπη. Ηρθαν στο σπίτι μου, ακούσαμε πολλά τραγούδια και διάλεξαν εκείνα που ήθελαν να πουν και τον τρόπο που ήθελαν να τα πουν», λέει η Μαρία Φαραντούρη για τους Αλκίνο

Για τον ίδιο τον συνθέτη η προσέγγιση του έργου του από τους συγκεκριμένους καλλιτέχνες αποτελεί, όπως ο ίδιος παραδέχεται, μια σημαντική επιβεβαίωση: «Η επιβεβαίωση για έναν καλλιτέχνη αποτελεί σκοπό ζωής. Κι όταν προέρχεται από συναδέλφους του και μάλιστα με τον πλούτο και την ποιότητα έργου και με τη σφραγίδα της αναγνώρισης από το πλατύ κοινό, τότε η χαρά και η ικανοποίηση είναι ακόμα πιο μεγάλη».

Το σημαντικότερο ωστόσο σ' αυτή τη δουλειά είναι το μουσικό αποτέλεσμα, το οποίο είναι σύγχρονο, ιδιαίτερα γοητευτικό και υπογραμμίζει τη δύναμη και τη διαχρονικότητα των μεγάλων τραγουδιών.

Πηγή: ethnos.gr

Σχόλια