“Σε κάνει να αισθάνεσαι φως!”

Απο Γιώτα Κωνσταντινίδου


Με άκρως συγκινητικά και εγκωμιαστικά λόγια όπως, «πόσο ευγενικό και μεγαλόψυχο είναι να αναγνωρίζει κάποιος σπουδαίος και ξεχωριστός καλλιτέχνης του δικού σου διαμετρήματος έναν συνάδελφό του όπως εγώ. Στο παίξιμό του συνδυάζει τον Απόλλωνα με τον Διόνυσο. Μπορεί να γίνεται, από τη μια στιγμή στην άλλη, Απόλλων ή Διόνυσος. Αυτό είναι πολύ δύσκολο. Σε κάνει να αισθάνεσαι φως!», ο μεγάλος δάσκαλος και συνθέτης, Μίκης Θεοδωράκης χαιρετίζει τη νέα μουσική δουλειά του Στέφανου Κορκολή, «Συνάντηση», βασισμένη σε έργα του παγκόσμιου συνθέτη.



Tο καλοκαίρι καταπιαστήκατε με το έργο του μεγάλου έλληνα συνθέτη και δασκάλου, Μίκη Θεοδωράκη. Ήταν για σας κάτι σαν στόχος ζωής;

Θα μου επιτρέπατε να πω, του παγκόσμιου συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη. Η ενασχόλησή μου, με το έργο του, κυρίως το συμφωνικό, (δυστυχώς άγνωστο στο ευρύ κοινό), που τον κατατάσσει στις μεγαλοφυΐες του 20ου αιώνα – αυτό δεν το λέω εγώ, το έχει πει ο ίδιος ο Dmitry Shostakovich, o οποίος βράβευσε τον νεαρό τότε Μίκη Θεοδωράκη με το χρυσό μετάλλιο χρυσής ιδιοφυίας- ξεκίνησε, πριν από 4 χρόνια περίπου. Σίγουρα, εισχωρώντας στο μεγαλείο της μουσικής του, έγινε στόχος ζωής για μένα, το να μπορέσω να γνωστοποιήσω το συμφωνικό του, κυρίως, έργο, σε όσο το δυνατόν ευρύτερο κοινό.

Τι είναι αυτό που σας συγκλόνισε στην επαφή σας με το Μίκη Θεοδωράκη;

Πέραν της μουσικής του, συγκλονίστηκα και συνεχίζω να συγκλονίζομαι από το μυαλό του, την αγάπη του για την Ελλάδα και κυρίως από την απίστευτη γενναιοδωρία του.

Στην επιστολή του προς εσάς, γράφει: «πόσο ευγενικό και μεγαλόψυχο είναι να αναγνωρίζει κάποιος σπουδαίος και ξεχωριστός καλλιτέχνης του δικού σου διαμετρήματος έναν συνάδελφό του όπως εγώ.» Τι νιώσατε όταν διαβάσατε τα εγκάρδια αυτά λόγια του Μίκη;

Ένιωσα την υπέρτατη ευτυχία. Όπως, επίσης, τα λόγια, που είπε για μένα στους θεατές του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, μετά την παράστασή μας με την Σοφία Μανουσάκη, ήταν το πιο στοργικό χάδι, που έχω εισπράξει. Σας παραθέτω το σχετικό βίντεο με τις δηλώσεις του Μίκη:

«Αυτό το σημερινό, για τη μουσική μου, το θεωρώ ένα νέο ξεκίνημα. Είναι, λοιπόν, ένα καινούριο ξεκίνημα και το οφείλω στον (Στέφανο) Κορκολή. Γιατί ο (Στέφανος) Κορκολής είναι ένας σημαντικός, μεγάλος συνθέτης, κατ’ αρχήν, και είναι μεγάλο βάρος ένας συνθέτης ν’ αναγνωρίζει έναν άλλον συνθέτη. Αυτό δεν γίνεται ποτέ! Μόνον ο Λίστ το έκανε αυτό. Ήταν ο μόνος. Αυτή η αγάπη και η αφοσίωση του Κορκολή δεν είναι λόγια, είναι έργα….Στο παίξιμό του συνδυάζει τον Απόλλωνα με τον Διόνυσο. Μπορεί να γίνεται, από τη μια στιγμή στην άλλη, Απόλλων ή Διόνυσος. Αυτό είναι πολύ δύσκολο. Σε κάνει να αισθάνεσαι φως!».

Ενώ για τη συνέχεια της «Συνάντησής» του με τον Στέφανο Κορκολή, ο Μίκης Θεοδωράκης είπε:

«..τα τραγούδια, που θα κάνουμε στη συνέχεια είναι τα προδομένα τραγούδια. Μ’ απαγόρευαν τα κόμματα, μ’ απαγόρευε το κράτος, η αστυνομία, ο θρόνος, όλοι μ’ απαγόρευαν(…) Αυτά τα τραγούδια θα τα κάνουμε τώρα με τη νέα τους αυτή μορφή.»

Η νέα σας δουλειά, ονομάζεται, «Συνάντηση». Είναι  συνάντηση διαχρονικής αξίας μουσικού πλούτου;

Είναι συνάντηση ψυχής, είναι συνάντηση πανάκριβων συναισθημάτων.

Τι θα «συναντήσουμε», τι κομμάτια;

Απ’ όλο το φάσμα του συνθέτη, από τα πιανιστικά, κλασικά του έργα, όπως η μικρή σουίτα για πιάνο και το πρελούδιο 3, κάποιες διασκευές, που έχω κάνει, φυσικά με την άδειά του, πάνω στα θέματα των χαρταετών και του ζορμπά και φυσικά τα υπέροχα τραγούδια του, κυρίως της ρομαντικής περιόδου. Νομίζω πως πολύ σημαντικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά, θα παρουσιάσουμε και κάποια τραγούδια, από τον κύκλο «Μια θάλασσα γεμάτη μουσική» σε ποίηση Δήμητρας Μαντά, τα οποία ανήκουν στα «προδομένα έργα», όπως τα ονομάζει ο ίδιος, σε πρόσφατη επιστολή του, που αναρτήθηκε στο blog Θεοδωρακισμός, της περιόδου 1980-2000.

Ερμηνεύει η Σοφία Μανουσάκη. Τι στοιχεία διακρίνατε για να την επιλέξετε;

Ιδιαίτερη χροιά και ωριμότητα, πρωτόγνωρη για την ηλικία της, σοβαρότητα και θέληση, επιλογή στο δύσκολο. Ευτυχώς, που με δικαίωσε στη γνώμη μου, ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος την χαρακτήρισε ως απίστευτη ερμηνεύτρια και η Μαρία Φαραντούρη την αποκάλεσε ως το τέλειο μουσικό όργανο. Νομίζω πως θα εκπλαγείτε, όταν την ακούσετε ζωντανά.

Το κοινό αγκάλιασε αμέσως αυτή τη δουλειά. Αυτό επιβεβαιώνει ότι η αξεπέραστη μουσική έχει πάντα θέση στη ζωής μας ακόμα και τις πιο δύσκολες εποχές;

Ναι, τελικά φαίνεται πως άγγιξε πολλές ψυχές και εκ του γεγονότος πως έγινε χρυσό και μάλιστα σ’ ένα από τα πιο περιπετειώδη καλοκαίρια, που πέρασε η χώρα μας, μετά την μεταπολίτευση.

Έχοντας ο καθένας από μας αυτή τη σπουδαία δουλειά στη μουσική του συλλογή, τι ιστορία αποκτά ταυτόχρονα;

Νομίζω πως πέρα της υπέροχης μουσικής του Μίκη, ο ακροατής αποκτά την σοφία και την μεγαλοσύνη του λόγου των ποιητών μας, με αποτέλεσμα ν’ ανοίγουν οι αισθήσεις διάπλατα, στην αληθινή ομορφιά

Μπορείτε να ξεχωρίσετε ένα μουσικό κομμάτι και τι αναμνήσεις σας ξυπνά ή με τι εικόνες σας τροφοδοτεί;

Δύσκολο να ξεχωρίσω πραγματικά, συναισθηματικά, θα ξεχώριζα το «Μαργαρίτα Μαγιοπούλα», διότι ήταν το πρώτο κομμάτι του Μίκη, που άκουσα σε ηλικία τεσσάρων ετών και χαράχτηκε ανεξίτηλα στην ψυχή μου.

Ο Κωνσταντίνος Καβάφης στο ποίημα, «Μελαγχολία του Ιάσωνος Κλεάνδρου ποιητού εν Κομαγηνή 595 μ.Χ.», λέει, «Τα φάρμακά σου φέρε τέχνη της Ποιήσεως». Λειτούργησε αυτή η δουλεία σαν φάρμακο για εσάς;

Νομίζω πως η ενασχόλησή μου, με το έργο του Μίκη Θεοδωράκη, δεν λειτούργησε «ως φάρμακο», αλλά ως ελιξίριο για μία καινούρια μουσική ζωή μου.  Άλλωστε όλη μου η ζωή είναι μουσική και η μουσική ζωή μου.


*19/11, Μέγαρο Μουσικής, ώρα: 21:00  (ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΡΙΑΔΗΣ Μ2) Τιμές εισιτηρίων: 25€, 18€, 12€

Ο Στέφανος Κορκολής για πρώτη φορά αγγίζει σαν σολίστ του πιάνου έργα του Μίκη Θεοδωράκη από όλο το μουσικό φάσμα του μεγάλου Έλληνα συνθέτη. Βασισμένες στο ομώνυμο CD οι συναυλίες είναι μία μουσική Συνάντηση με πρελούδια για πιάνο, μεταφορές/διασκευές ορχηστρικών έργων για πιάνο και λυρικά τραγούδια σε ερμηνεία της ταλαντούχας ερμηνεύτριας Σοφίας Μανουσάκη.

Η σχέση που δημιουργήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια μεταξύ του Μίκη Θεοδωράκη και του Στέφανου Κορκολή όπως και η καταλυτική φράση στην επιστολή του συνθέτη προς τον διεθνούς φήμης πιανίστα, όπου αναφέρεται στον Στέφανο Κορκολή ως “ιδανικό ερμηνευτή και πρεσβευτή της μουσικής τους προς το ελληνικό και το διεθνές κοινό”, δημιούργησε στον Στέφανο την επιθυμία να μπει στο στούντιο και να αρχίσει να ηχογραφεί έργα του συνθέτη μαζί με την Σοφία Μανουσάκη -μια νεότατη ερμηνεύτρια- αποκάλυψη, κατ’ ομολογία του ίδιου του συνθέτη. Τα έργα αυτά παρουσιάζονται και στη συναυλία, μαζί με την επανεκτέλεση τραγουδιών από τη λίστα των “προδομένων” έργων του Μίκη Θεοδωράκη της περιόδου 1980-2000 που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα! Πρόκειται για το Μια Θάλασσα Γεμάτη Μουσική, ίσως το πιο λυρικό έργο του μεγάλου συνθέτη σε ποίηση Δήμητρας Μαντά, που κυκλοφόρησε το 1994 από την Γαλλική εταιρεία AUVDIS.


Σχόλια