Ο Μίκης Θεοδωράκης λίγες μέρες πριν ιδρύσει την ΣΠΙΘΑ (video & απομαγνητοφώνηση)



Ο Μίκης Θεοδωράκης λίγες μέρες πριν την ίδρυση της ΣΠΙΘΑΣ στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στις 1/12/2010,  παραβρέθηκε στις 8 Νοεμβρίου του 2010 στο θέατρο ΑΛΦΑ για να παρακολουθήσει την παράσταση ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ. Στον απόηχο της παράστασης ο Μίκης Θεοδωράκης είπε συγκλονιστικά πράγματα, που τώρα για άλλη μια φορά επαληθεύονται. Πέντε ολόκληρα χρόνια μετά λοιπόν, ακούστε και διαβάστε απ' την απομαγνητοφώνηση που κάναμε, τι δήλωνε, τι προέβλεπε και τι ανέλυε ο Μίκης Θεοδωράκης και συνδέστε το με αυτά που ζούμε σήμερα, με τις εκλογές που έρχονται και με αυτούς που σας γέλασαν και σας κορόιδεψαν με τον χειρότερο τρόπο παριστάνοντάς σας τους αριστερούς επαναστάτες... Από τότε ο Μίκης Θεοδωράκης μίλησε για την Διαφώτιση του λαού μέσω μιας εκτεταμένης ιδεολογικής ζύμωσης! 

Οι συντελεστές του Θεοδωρακισμού


Μ.Θ: Σήμερα λοιπόν συμπτωματικά - επειδή ερχόμουν εδώ - είδα τα αποτελέσματα των εκλογών, ουσιαστικά πρέπει να κυβερνάει η πλειοψηφία, βέβαια επειδή αυτή είναι μια ισχνή μειοψηφία – εγώ είμαι κομμουνιστής παλιός, τελοσπάντων προσαρμόστηκα και έφερα και τον Καραμανλή για την δημοκρατία, δεν μπορεί να μου πει κανείς τίποτα – αλλά κάνουν 47% μπορούν να κυβερνάνε το 53% (που για μένα δεν είναι απόλυτα σωστό). Τώρα όμως φτάσαμε στο 32-34%, λοιπόν είναι μια κυβέρνηση μειοψηφίας. Ο κανόνας της δημοκρατίας είναι η πλειοψηφία κυβερνά και η μειοψηφία ελέγχει, τώρα είναι η μειοψηφία κυβερνά και η πλειοψηφία υφίσταται.

- Υφίσταται, ακριβώς.

Μ.Θ: Λοιπόν γι' αυτό νομίζω ότι η ανυπακοή πλέον στους νόμους που φτιάχνουν σήμερα είναι το μοναδικό καθήκον.

- Ο μόνος δρόμος είναι η ανυπακοή και αυτό να το κάνουμε πράξη.

Μ.Θ: Δεν γίνεται αλλιώς! Κανονικά βέβαια το σύνταγμα δεν προβλέπει παρέμβαση του Προέδρου γιατί έγινε μια ανατροπή του παλιού συντάγματος που ήταν προεδρικό...

Σήμερα έχοντας αποχή και έχοντας και τα κόμματα τα άλλα φτάσαμε τα δύο κόμματα το πρώτο κόμμα να έχει 34% και το άλλο 32%, πώς θα κυβερνήσει; Δεν μπορεί να κυβερνήσει, είναι δηλαδή παράτυπο, ουσιαστικά είναι αντιδημοκρατικό και ο μόνος τρόπος πλέον από εμάς είναι η ανυπακοή.

- Αυτή κηρύττουμε και εμείς στην πράξη.

Όχι μόνο τα διόδια, ανυπακοή,.... δεν πληρώνω φόρο, δεν πληρώνω τη ΔΕΗ και αυτό να γίνει παντού. Δεν γίνεται είναι μια πρωτοφανής συνθήκη που ζούμε στη Ελλάδα, εγώ τη θεωρώ εφάμιλλη με ξένη κατοχή, δεν έχουμε τα SS απ' έξω με τα πιστόλια αλλά έχουμε τα SS μέσα στο σπίτι μας με την τηλεόραση και έχουμε τη φορολογία, χάνουμε τη δουλειά μας, μας παίρνουν την εργασία μας, μας παίρνουν τα σπίτια μας είναι ακόμα χειρότερα!

- Εσείς που είστε και παλιός κομμουνιστής θεωρείτε ότι αυτό το σύστημα έχει να μας προσφέρει πράγματα, παίρνει διορθώσεις ή πρέπει να το ανατρέψουμε;

Μ.Θ: Κοίταξε κάτι, το σύστημα αυτό όπως είναι δεν ανατρέπεται, είναι σάπιο, δεν μπορεί να υπάρξει λύση μέσα από τα κόμματα τα υπάρχοντα αυτά και λοιπά. Όμως οι παλιές θεωρίες που είχαμε... γιατί εδώ να το πάρεις ως εξής: το σύστημα είναι ένα τεράστιο φρούριο, δεν είναι μόνο τα κόμματα είναι τα Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης, ο κρατικός μηχανισμός, είναι η αστυνομία, είναι ο στρατός και όλα αυτά. Ο λαός λοιπόν τι έχει να κάνει; Εάν λένε μερικοί, να μπούμε μέσα στο φρούριο να το πάρουμε από τα μέσα, αυτοί αφομοιώνονται, χάνονται αυτοί. Άλλοι πάλι λένε να κάνουμε μετωπική επίθεση, αυτοί θα εξοντωθούν, δεν μπορούν να το κάνουν. Επτά χρόνια είχαμε χούντα και είχαμε όλη την ευχέρεια να το κάνουμε αυτό (και μας προκαλούσαν κιόλας...) Δεν έγινε... Διότι δεν είναι απλό πράγμα... Όταν ήθελε ο Λένιν να το κάνει αυτό, έκανε ένα κόμμα στρατό, το λενινιστικό κόμμα είναι στρατιωτικό κόμμα, το κομμουνιστικό κόμμα είναι στρατιωτικό κόμμα, γιατί το φτιάχνει για να χτυπήσει φρούρια! Και εκεί ήταν οι συνθήκες έτσι – τους βοήθησαν και οι συνθήκες βέβαια ο πόλεμος και λοιπά. 

Ο μόνος τρόπος που εγώ βλέπω είναι να αρχίσει η ζύμωση η ιδεολογική πλέον μέσα στο λαό, να καταλάβει ο ίδιος ο λαός που πρέπει να πάει, με ποιόν πρέπει να πάει θα βρει και θα βρουν νέες ηγεσίες μέσα από το λαό και δεν χρειάζεται να προσέξουμε αυτούς που υπάρχουν σήμερα και λοιπά.

- Προκειμένου να  καταλήξει σε μετωπική σύγκρουση;

Μ.Θ: Μόνο εάν υπάρχει ευνοϊκός συσχετισμός δυνάμεων.

- Κρίσιμη μάζα.

Μ.Θ: Και εμείς έχουμε μόνο το μαζικό κίνημα, εάν υπάρχει ένα μαζικό κίνημα το οποίο όμως θα είναι φλογερό, θα είναι ενωμένο, έχει στόχο, έχει οργάνωση, δεν φοβάμαι τίποτα!
  

Σχόλια