Αποκλειστική συνέντευξη του Mίκη Θεοδωράκη στον Θεοδωρακισμό: "Εθνική Σχιζοφρένεια"


Δύο εβδομάδες πριν τη διεξαγωγή των τέταρτων εθνικών εκλογών στα τελευταία πέντε μνημονιακά χρόνια της χώρας μας, ο Μίκης Θεοδωράκης παραχωρεί τη πρώτη του συνέντευξη στον Θεοδωρακισμό! Μιλώντας στη συνεργάτιδα του ιστολογίου, Αναστασία Βούλγαρη, ο Μίκης Θεοδωράκης χαρακτηρίζει "Εθνική Σχιζοφρένεια" τη κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο πολιτικό σκηνικό, ενώ δίνει τη δική του εκτίμηση για το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου 2015, αλλά και για το μέλλον της χώρας!

Οι συντελεστές του Θεοδωρακισμού/Theodorakism



Μίκης Θεοδωράκης: "Εθνική σχιζοφρένεια"


Επιμέλεια/Σύνταξη: Αναστασία Βούλγαρη
1. Στις 20 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθούν εκλογές για τρίτη φορά μέσα σε πέντε χρόνια και μάλιστα λίγες εβδομάδες μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου. Ποια είναι η γνώμη σας;
Μ.Θ. Το νόημα των εθνικών εκλογών είναι να προτείνει το κάθε κόμμα το δικό του πρόγραμμα διακυβέρνησης της χώρας που υπόσχεται ότι θα εφαρμόσει μέσα  στα επόμενα τέσσερα χρόνια και ο κάθε πολίτης, ο κάθε ψηφοφόρος να μελετήσει τα προγράμματα αυτά και να ψηφίσει εκείνο που θεωρεί καλλίτερο για τη χώρα, την κοινωνία και για τον εαυτό του.

Στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου δεν υπάρχει αυτή η διαδικασία, γιατί όλοι γνωρίζουν ότι είμαστε αναγκασμένοι  σαν χώρα, σαν κοινωνία και σαν άτομα να εφαρμόσουμε υποχρεωτικά  ένα πρόγραμμα που έχει επιβάλει η Ευρώπη και που η Ελληνική Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το έχει αποδεχθεί και ο πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας το έχει υπογράψει. Δηλαδή το Τρίτο Μνημόνιο.

2. Θα θέλατε να κάνετε μια πρόβλεψη για το αποτέλεσμα των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου;
Μ.Θ. Οποιοδήποτε κόμμα και αν κερδίσει τις εκλογές δεν έχει άλλη επιλογή, δεν μπορεί να εφαρμόσει το δικό του πρόγραμμα, είναι αναγκασμένο να εφαρμόσει το Τρίτο Μνημόνιο.

Σε περίπτωση που ένα κόμμα που παραμένει ριζικά αντίθετο προς τα Μνημόνια, όπως το ΚΚΕ, κερδίσει τις εκλογές και γίνει κυβέρνηση, τότε είτε θα εφαρμόσει το Τρίτο Μνημόνιο  είτε θα πρέπει να πει ΟΧΙ στην Ευρώπη με όλες τις συνέπειες που θα προκαλέσει αυτή η άρνηση. Θα λέγαμε ότι  είναι υποχρεωμένο να μας οδηγήσει σε μετωπική σύγκρουση με τους πιστωτές. Με άλλα λόγια να  κάνει μια αληθινή Επανάσταση. Και επειδή κάτι τέτοιο δεν φαίνεται στον ορίζοντα, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι όλα τα κόμματα παλεύουν με στόχο να γίνουν κυβέρνηση εφαρμογής του Τρίτου Μνημονίου. Δηλαδή πρόκειται  για μια περίπτωση πρωτοφανή στην παγκόσμια ιστορία.



3. Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι, παρά το γεγονός ότι η Βουλή ψήφισε το τρίτο μνημόνιο, η κυβέρνηση αποφάσισε να προκηρύξει εκλογές;
Μ.Θ. Το λογικό θα ήταν να αφήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει το πρόγραμμά του. Δηλαδή το Τρίτο Μνημόνιο, μιας και όπως είδαμε είναι δική του επιλογή και απόφαση.

Όμως, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αντί να αναλάβει την ευθύνη και το κόστος της δικής της επιλογής, αποφασίζει να κάνει εκλογές.


Άραγε γιατί; Μα γιατί όταν συνειδητοποίησε τα μεγέθη και τις συνέπειες της δικής της πολιτικής, όπως σωστά ειπώθηκε, δραπέτευσε από το χρέος και τις ευθύνες που η ίδια επέλεξε. Δηλαδή η επιλογή των εκλογών δείχνει δειλία και οδηγεί σε εθνική σχιζοφρένεια.


Γιατί πράγματι δεν είναι σχιζοφρένεια να έρθει η Ν.Δ. πρώτη κάνοντας κυβέρνηση με διάφορες συνεργασίες και ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει Αξιωματική Αντιπολίτευση και να στηλιτεύει το Τρίτο Μνημόνιο, που θα είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει η κυβέρνηση Μεϊμαράκη και που όμως εκείνος υπέγραψε;


Αυτή η μετάθεση του ΣΥΡΙΖΑ στον  αντιπολιτευτικό ρόλο μέσα στη Βουλή,  θα τον αναδείξει σε κύριο εκπρόσωπο του πολιτικού τόξου που διαφωνεί με τα μνημόνια και αποτελείται από το ΚΚΕ και όλους εμάς που ξεκινήσαμε τον αντιμνημονιακό αγώνα και παραμένουμε πάντα πιστοί στις επιλογές μας.


4. Ο κ. Τσίπρας στην τελευταία του συνέντευξη, κατά την διάρκεια της τρέχουσας πρωθυπουργικής του θητείας, δήλωσε ότι ο ξεκάθαρος στόχος του είναι η αυτοδυναμία. Τόνισε δε, ότι δεν θα δεχθεί να είναι πρωθυπουργός σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας μαζί με τη Ν.Δ, το Πασοκ και το Ποτάμι. Ποια είναι η γνώμη σας γι αυτή του την δήλωση;   
Μ.Θ. Είναι φανερό ότι ο κ. Τσίπρας με την κάθετη άρνησή του για μια ενδεχόμενη συμμετοχή του σε Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, με την προβολή του συνθήματος της διαφοράς ανάμεσα στο παλιό και το νέο και βαφτίζοντας τον εαυτό του «νέο» και όλους τους άλλους «παλαιούς», φανερώνει τον κρυφό του πόθο να απαλλαγεί από το βάρος του δικού του έργου, του Τρίτου Μνημονίου, και -φορτώνοντας το σε άλλους- να μεταβληθεί ουσιαστικά σε πολέμιο του αμαρτωλού εαυτού του. Για όλους αυτούς τους λόγους,  εάν ήμουνα στη θέση του κ. Μεϊμαράκη  αλλά και των υπολοίπων (ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ) θα παρέδιδα με κάθε τρόπο την κυβερνητική εξουσία στον κ. Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑ για να βγάλουν σαν άντρες το φίδι από την τρύπα σαν μία πράξη σεβασμού απέναντι στην αλήθεια, στον ελληνικό λαό και στην ελληνική ιστορία.

5. Ύστερα από πέντε χρόνια εφαρμογής των δύο μνημονίων και την πρόσφατη ψήφιση από την Βουλή του τρίτου μνημονίου, τί προβλέπετε για το μέλλον της Χώρας;
Μ.Θ. Η Ελλάδα ούτως ή άλλως θα καταστραφεί. Αυτή είναι η επιδίωξη των ξένων επικυρωμένη, δυστυχώς, από τις λαθεμένες επιλογές του ίδιου του ελληνικού λαού. Και των εκλεκτών του, που ανέλαβαν το τελικό χτύπημα.

6/9/2015

Σχόλια