Τρίτη, 4 Αυγούστου 2015

Γράφει ο ...Σπινθήρας: ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ή ΑΓΡΑΝΑΠΑΥΣΗ στο 2015 (ή πως ο διαχρονικός λόγος ξεσηκώνει το αίσθημα)


Τον Ιούλιο του 2011, ο Μίκης Θεοδωράκης υπέγραφε ένα εκ των συγκλονιστικότερων κειμένων που έχει συντάξει ποτέ: ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ή ΑΓΡΑΝΑΠΑΥΣΗ. Προχωρήστε παρακάτω και μη βιαστείτε να απαντήσετε στο δίλημμα του Μίκη. Βρισκόμαστε στον Αύγουστο του 2015 και στο ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΙΙΙ με κυβέρνηση "αριστερού" ΣΥΡΙΖΑ, σαφώς και το ερώτημα φαντάζει ρητορικό! Αλλά...

Σε αυτό το κείμενο των 8,254 λέξεων (έπεσε κάτω κανείς σας;;;) ανέλυε τα ΠΑΝΤΑ από τον ρόλο της τότε κυβέρνησης, τον ρόλο της αντιπολίτευσης, τους Αγανακτισμένους των πλατειών και τη σημαντική διευκρίνιση στον "εθνικοπατριωτικό" χαρακτήρα που δίνει στον Αγώνα, πλάι στο "Ταξικό" που προτάσσει το ΚΚΕ. Επίσης διέκρινε, ανέλυε και πρότεινε λύσεις, μπροστά στην εμφάνιση των "παιδικών ασθενειών" σε ένα νεοσύστατο Κίνημα, όπως ήταν αυτό των Ανεξάρτητων Πολιτών-Σπίθα! Παρατηρήθηκε μάλιστα ...έξαρση παιδικών ασθενειών στη Σπίθα, για λόγους που ανέλυσε άψογα ο Μίκης Θεοδωράκης σε αυτό του το κείμενο. Στο "ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ή ΑΓΡΑΝΑΠΑΥΣΗ" όμως, ο Μίκης δεν αρκέστηκε, ποτέ δε το κάνει άλλωστε, στις ακριβείς αναλύσεις και στα συμπεράσματα, αλλά προχώρησε προσφέροντας τόσο το Όραμα όσο και τον τρόπο προσέγγισής του. Με ρωτάτε πόσοι ακολούθησαν τον τρόπο; Μη βιάζεστε, είναι νωρίς για να δικαιώσουμε τον Μίκη. Ας ανανεώσουμε το ραντεβού μας για τον Αύγουστο του 2065! Τόσο πίσω βρίσκεται ο νους του μέσου πολίτη, συγκριτικά με τον ...υπερηχητικό νου του Μίκη!

Ας αναρωτηθούμε όμως τι άλλαξε από τον Ιούλιο του 2011 και τις σκέψεις του Μίκη τότε, μέχρι σήμερα. Όποιος απαντήσει "η κυβέρνηση", να ξέρει πως πήρε κάτω από τη βάση και να έρθει να ξαναπροσπαθήσει τον Σεπτέμβρη! Όχι, δεν άλλαξε η κυβέρνηση, κυβέρνηση παραμένει η Τρόικα. Αν δε σας φτάνουν οι δικές μας παρατηρήσεις, συμμεριστείτε καλλίτερα τις δηλώσεις του ΓΓ Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Νίκου Ρωμανιά, ο οποίος δήλωσε στο "Πρωινό MEGA" πως: "... Και στις προηγούμενες κυβερνήσεις, και τώρα, οι νόμοι έρχονται έτοιμοι απ’ έξω. Δεν τους φτιάχνουμε εμείς...".

Τι άλλαξε λοιπόν; Η κατάσταση του Λαού μήπως; Και πάλι όχι. Στο ίδιο έργο θεατής βρίσκεται ο δύσμοιρος Λαός, με χειρότερη φορολογική επιβάρυνση μάλιστα και την ίδια ...ελευθερία έκφρασης. ΜΑΤ και χημικά στο Σύνταγμα κατά τη ψήφιση του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΙΙΙ, ΜΑΤ, τραμπουκισμοί και συλλήψεις και στις Σκουριές, όπου κάτοικοι διαμαρτύρονται για το εργοτάξιο της "Ελληνικός Χρυσός". Πρώτη φορά Αριστερά συνεχίζει να λέει ο Alexis, που ακόμη δεν έχει πάρει είδηση πως δε βρέχει, αλλά τον φτύνουν. Και θα είναι τυχερός αν το χαλάζι  που έπεσε στα Ιωάννινα, δε μετατραπεί σε πετροβόλημα στη Βουλή από αγανακτισμένα πλήθη...

Αν άλλαξε κάτι λοιπόν, αυτό είναι η διάθεση του Λαού, μπρος στη πρωτόγνωρη επίθεση που δέχεται από μία κυβέρνηση που αυτοαποκαλείται "αριστερή". Η διάθεση για Αγώνα που είχε όλα αυτά τα χρόνια ο Λαός, έχει δώσει τη θέση της στο "υπομονή λίγο ακόμα" και στο "κάτσε να δούμε..."! Παρότι νιώθει στο πετσί του την ίδια μνημονιακή πολιτική και ίδιους ή περισσότερους φόρους, έχει διαφορετική διάθεση! Κι αυτή, είναι η απόλυτη επιτυχία ενός Συστήματος. Εφαρμόζει τη τακτική του "ΣΟΚ και ΔΕΟΣ" στα κεφάλια ενός Λαού και καταφέρνει να διασπά και να εξαθλιώνει μία Κοινωνία, κερδίζοντας παράλληλα χρόνο! Μεγάλο επίτευγμα αυτής της κυβέρνησης, με τον "κερδισμένο χρόνο" να είναι η κύρια διαφορά της με τις προηγούμενες και αυτό που "επέβαλλε" την ανάδειξή της σε εξουσία. Ακόμη και οι πρώην υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ και νυν επικριτές, αντί να ανεβούν στα "κάγκελα" εξαγριωμένοι, παραμένουν στα αυγά τους βλέποντας τον "επαναστάτη" Λαφαζάνη να τα "χώνει" στον αρχηγό του. Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου...

Το παραβάρυνα, πάμε πάλι στα δικά μας...

Ο Μίκης βγήκε πάλι μπροστά! Κυκλοφορεί τα τελευταία 24ωρα όλο και περισσότερο η "Διακήρυξη" που υπογράφουν προσωπικότητες και που καλούν τον ελληνικό Λαό και τους Λαούς της Ευρώπης να υπερασπιστούν το "ΟΧΙ" του περασμένου Ιουλίου και να αντισταθούν στις πολιτικές αφανισμού, είτε κοινωνικού είτε οικονομικού, ολόκληρων πληθυσμών!

Παράλληλα στις γειτονιές, πολίτες από κάθε χώρο, ενώνονται υπό την αόρατη σκέπη του "ΟΧΙ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ" συζητούν και διαμορφώνουν τη τακτική του άμεσου μέλλοντος για αυτή την μάχη του "Δαυίδ" ("διάσπαρτος" Λαός) με τον "Γολιάθ" (κυβέρνηση και "καρέ" θεσμών!). Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται αυτές οι συναντήσεις, ώστε να αποφευχθούν "καπελώματα" από πολιτικούς ή άλλους χώρους. Ωστόσο, το πρόσφατο παρελθόν μας έχει κάνει πιο σοφούς και προσωπικά έχω μεγαλύτερη αισιοδοξία αυτή τη φορά!

Ο σπινθήρας πρέπει να ανάψει ακόμη μία αλυσιδωτή πυρκαγιά, εφάμιλλη αλλά πιο υπεύθυνη από εκείνη του 2010! Η παρούσα έκκληση απευθύνεται βέβαια και στους συναγωνιστές Σπιθιστές, είτε γνωρίζουν πως είναι Σπιθιστές είτε όχι! Αυτή είναι η στιγμή να ενταθούν οι προσπάθειες όλων μας, από οποιοδήποτε μετερίζι για Αντίσταση και Ανυπακοή, για Ενότητα και συλλογικό Όραμα! Τα 10 βήματα που αναφέρει ο Μίκης Θεοδωράκης στον επίλογο του "ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ή ΑΓΡΑΝΑΠΑΥΣΗ" είναι αρκετά...

Ακόμη κι αν μείνει πάνω στον κόσμο, ένας τελευταίος Σπιθιστής και Θεοδωρακιστής, γνήσιος καρπός της σποράς του Μίκη Θεοδωράκη, αυτός μόνο θα είναι αρκετός να σώσει τη παρτίδα (σε όποιο σημείο κι αν τοποθετήσετε το "ρ")... διότι:

Κι αν πλήθος τ'ασχημα,
κι αν είναι τ'άδεια αφέντες,
φτάνει μια σκέψη, μια ψυχή, φτάνεις εσύ, εγώ φτάνω,
να δώσει νόημα στων πολλών την ύπαρξη.
Ένας φτάνει.

(Κ. Παλαμάς - "Ένας φτάνει")

Ο Σπινθήρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάρτε μέρος στον διάλογο.

Σχόλια υβριστικά και σχόλια που δεν έχουν σχέση με το περιεχόμενο της εκάστοτε ανάρτησης, όπως επίσης και σχόλια που προκαλούν εντάσεις και διαπληκτισμούς, θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Επίσης ανώνυμα σχόλια δεν θα αναρτώνται.