Σχόλιο Μίκη Θεοδωράκη στον Θεοδωρακισμό για ΚΚΕ και το μέλλον!


Με αφορμή τη χθεσινή αξιόλογη ομιλία του Γ.Γ. του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, Δημήτρη Κουτσούμπα, ο Ιδρυτής της Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών, Μίκης Θεοδωράκης, απέστειλε στο ιστολόγιό μας το παρακάτω σχόλιο, απαντώντας εν μέρει στο ερώτημα των ημερών "Τι κάνουμε;"...

Όλο και πιο επιτακτικά ακούγεται το ερώτημα: "ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ;"

Στο μεταξύ, οι συνθήκες είναι σήμερα δυσκολότερες από ποτέ. Γι' αυτό, πριν αποφασίσουμε, πρέπει να σκεφτούμε πολύ. Φυσικά, η απόφαση που θα παρθεί, θα είναι συλλογική. Στο μεταξύ, θα πρέπει να δούμε πως σκέφτονται οι ελάχιστοι συνοδοιπόροι σ' αυτόν τον δύσκολο δρόμο.

Πάντως, η πιο αξιόλογη δύναμη που απέμεινε στον χώρο της Αριστεράς, μετά την εγκατάλειψή της από τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι το Κ.Κ.Ε. Ο Γεν. Γραμματέας του, Δημήτρης Κουτσούμπας, συνόψισε χθες την άποψη του κόμματός του. 

Ας τη διαβάσουμε.

Πιστεύω ότι μας βοηθά αυτή την ώρα της μεγάλης ευθύνης στη χάραξη του δικού μας δρόμου.

16-7-2015
Μίκης Θεοδωράκης 

Αφού ευχαριστήσουμε ακόμη μία φορά τον Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος από μακριά και διακριτικά δείχνει εμπράκτως την εμπιστοσύνη του στο ιστολόγιό μας, θα εκφράσουμε με τη σειρά μας τον δικό μας προβληματισμό προς το Κ.Κ.Ε., αλλά και τον Δημήτρη Κουτσούμπα ιδιαίτερα, αναρωτούμενοι, για ποιο λόγο στον εξαιρετικό επίλογο της ομιλίας του, όπου παραθέτει επιγραμματικά έναν "άλλο" δρόμο για τη διέξοδο, παρέλειψε την εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου μας. Έναν υποθαλάσσιο πλούτο, που τα τελευταία πέντε χρόνια, ο Μίκης Θεοδωράκης και η Κίνηση Ανεξάρτητων Πολιτών, έχει αναδείξει με σειρά εκδηλώσεων και τοποθετήσεις διακεκριμένων επιστημόνων και ειδικών, ως κυρίαρχο "χαρτί" στη προσπάθεια μίας ελεύθερης κυβέρνησης για απεγκλωβισμό από το "μαγγανοπήγαδο" της εξάρτησης. Η τελευταία μεγάλη εκδήλωση της Σπίθας δε, στο ίδρυμα Κακογιάννης, τον Νοέμβριο του 2012 (7/11), έφερε στην επιφάνεια στοιχεία που θα μπορούσαν να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα στο μέλλον αυτής της γωνίας του πλανήτη.

Παραθέτουμε για τους φίλους αναγνώστες, τον σύνδεσμο από την επίσημη ιστοσελίδα του Μίκη Θεοδωράκη σχετικά με την εκδήλωση της 7/11/2012, τα βίντεο και τις ομιλίες των συμμετεχόντων.


Παρακάτω, παραθέτουμε απόσπασμα με το οποίο κατέληξε στην ομιλία του ο Γ.Γ. του Κ.Κ.Ε. Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ πατώντας στο λινκ της ΠΗΓΗΣ, μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο από την ιστοσελίδα της εφημερίδας ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ:

"... Ομως, υπάρχει η πραγματική διέξοδος της ρήξης με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία του. Φτάνει ο λαός να πιστέψει στη δύναμή του και να οργανώσει την αντεπίθεσή του.

Υπάρχει ο δρόμος που καταργεί πραγματικά τις δεσμεύσεις της ΕΕ για την εγχώρια παραγωγή, απ' το κρέας και τη ζάχαρη μέχρι τα ναυπηγεία και άλλους τομείς της οικονομίας.

Υπάρχει ο δρόμος που ξεριζώνει το καπιταλιστικό κέρδος ως βασικό κριτήριο της παραγωγής και θέτει ως γνώμονα τις κοινωνικές, τις λαϊκές ανάγκες.

Αυτός ο δρόμος θα επιτρέψει για παράδειγμα να βγούμε απ' την κρίση στον κλάδο των κατασκευών και να καλυφθούν οι ανάγκες σε έργα υποδομής, καθώς και οι στεγαστικές ανάγκες χιλιάδων νέων που ζουν σήμερα αναγκαστικά με τους γονείς τους.

Υπάρχει ο δρόμος που θα επιτρέψει να συναφθούν αμοιβαία επωφελείς διεθνείς συμφωνίες για την εισαγωγή τροφίμων και φαρμάκων, ενέργειας, αφού η Ελλάδα της λαϊκής εξουσίας θα έχει σπάσει τα δεσμά και τις αλυσίδες, με τις οποίες είναι χειροπόδαρα δεμένη από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Για ν' ανοίξει αυτός ο δρόμος, πρέπει άμεσα, τώρα να οργανωθεί και ενωθεί ο λαός, να ανασυνταχθεί το εργατικό κίνημα αμέσως, να αποκτήσει σαφή αντικαπιταλιστικό προσανατολισμό, στη βάση των βασικών αιτημάτων διεκδίκησης, να αναπτυχθεί η κοινωνική λαϊκή συμμαχία του με τα υπόλοιπα λαϊκά κινήματα που έχουν έναν προσανατολισμό ενάντια στα μονοπώλια, να δυναμώσει η συμπαράταξη με το ΚΚΕ, ανεξάρτητα από τις επιμέρους διαφορές και επιφυλάξεις.

Είναι η μόνη ελπίδα πλέον για το λαό, τη νεολαία, για την έξοδο από την κρίση σε όφελος της λαϊκής ευημερίας.

Να μην μπει ο λαός κάτω από ξένες σημαίες.

Η σημαία της εργατικής τάξης, των αγώνων του λαού μας, η βαμμένη με το κόκκινο αίμα των παιδιών του, η γαλανόλευκη σημαία των ηρώων αυτής της πατρίδας, θα κυματίζουν πραγματικά περήφανα, όταν ο ίδιος ο λαός μας αποφασίσει να τις πάρει στα χέρια του και να τις σηκώσει ακόμα ψηλότερα..."


Σχόλια

  1. δωσε το συνθημα μεγαλε μικη και ειμαστε μαζι σου!

    Μαρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το ΚΚΕ έχει αναφερθεί πολλές φορές με απολύτως αναλυτικό τρόπο στο πρόγραμμα ΛΑΪΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ. Στο συγκεκριμλενο απόσπασμα που παραθέτετε υπάρχει η φράση

    " Υπάρχει ο δρόμος που ξεριζώνει το καπιταλιστικό κέρδος ως βασικό κριτήριο της παραγωγής και θέτει ως γνώμονα τις κοινωνικές, τις λαϊκές ανάγκες."

    Όταν το ΚΚΕ μιλάει για "ξεριζωμό του καπιταλιστικού κέρδους" συμπεριλαμβάνει ΤΑ ΠΑΝΤΑ. Εξάλλου ορισμένα πράγματα είναι αυτονόητα για όσους ξέρουν το ΚΚΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χρήστος Σωτηρόπουλος17 Ιουλίου 2015 στις 10:42 π.μ.

    Συμφωνώ πως το ΚΚΕ και ο Δημήτρης Κουτσούμπας (όχι επί θητείας Αλέκας Παπαρήγα) έχει πολλάκις αναφερθεί στα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ελληνική ΑΟΖ. Στη συγκεκριμένη κρίσιμη ομιλία όμως, η οποία είναι εξαιρετικά αξιόλογη με ένα πιο "προσιτό" ύφος και λόγο (επίσης μία σημαντική αλλαγή επί Κουτσούμπα) δεν αναφέρθηκε, ενώ θα μπορούσε πλάι στις παραγωγικές και κατασκευαστικές δυνατότητες της χώρας.

    Στο ΚΚΕ πάντως φαίνεται κάτι να αλλάζει επικοινωνιακά και αυτό ήταν που χρειαζόταν εδώ και καιρό. Όχι να αλλάξει ουσία, αλλά να αλλάξει τρόπο επικοινωνίας, γλώσσα και προσέγγιση του Λαού...
    Προς αυτή τη κατεύθυνση παραθέτω δύο αποσπάσματα από τη προχθεσινή ομιλία, που θεωρώ πολύ σημαντικά και ιδιαίτερα ελπιδοφόρα για το μέλλον:

    1) "...να αναπτυχθεί η κοινωνική λαϊκή συμμαχία του με τα υπόλοιπα λαϊκά κινήματα που έχουν έναν προσανατολισμό ενάντια στα μονοπώλια, να δυναμώσει η συμπαράταξη με το ΚΚΕ, ανεξάρτητα από τις επιμέρους διαφορές και επιφυλάξεις."

    2) "Να μην μπει ο λαός κάτω από ξένες σημαίες.
    Η σημαία της εργατικής τάξης, των αγώνων του λαού μας, η βαμμένη με το κόκκινο αίμα των παιδιών του, η γαλανόλευκη σημαία των ηρώων αυτής της πατρίδας, θα κυματίζουν πραγματικά περήφανα, όταν ο ίδιος ο λαός μας αποφασίσει να τις πάρει στα χέρια του και να τις σηκώσει ακόμα ψηλότερα..."

    Ακόμη και σήμερα που μιλάμε, σε συζητήσεις με ορισμένους συντρόφους του ΚΚΕ, ακούγονται απαξιωτικά σχόλια για την ελληνική σημαία, για το αν χρειάζεται να σηκώνεται η ελληνική σημαία ανάμεσα στη bandiera rossa και για το αν χρειάζεται να σηκώνεται γενικότερα! Και εννοείται βέβαια πως λέγοντας "ελληνική σημαία" δεν εννοούμε το πανί, αλλά όλους τους συμβολισμούς που κουβαλά. Αυτές οι συζητήσεις με θλίβουν ιδιαίτερα και με κάνουν να απορώ, αν γίνονταν ίδιες συζητήσεις σε άλλους λαούς όπως οι Κουβανοί ("Patria 'O Muerte" έλεγε ο Φιντέλ), οι Ρώσοι ("Μαμά Ρωσία"), οι Κινέζοι, Βενεζεουλάνοι, Βολιβιανοί κ.ο.κ. Απορώ, για ποιό λόγο ορισμένοι υποστηρικτές του Κ.Κ. Ελλάδος, διαχωρίζουν τον διεθνισμό από τον πατριωτισμό, αντί να τα συνδυάζουν. Ανέκαθεν πίστευα πως οι Λαοί πρέπει να είναι ανεξάρτητοι και να στηρίζονται στον αλληλοσεβασμό, στην αλληλεγγύη και στην αμοιβαία αποδοχή της διαφορετικότητάς τους. Αυτά όλα γιατί "συγκρούονται" με τον διεθνισμό που επιθυμούν να επικαλούνται κάποιοι συναγωνιστές;

    Αυτά πρέπει λοιπόν να ξεκαθαριστούν και να συνδυαστούν με τον λόγο και το βάθος του ΚΚΕ, που δυστυχώς, επιβεβαιώνεται κάθε φορά. Αν επιβεβαιώνεται από το 7% όμως του εκλογικού σώματος, τότε αυτή η Κοινωνία χρειάζεται πολύ δουλειά σε επικοινωνιακό επίπεδο. Και εκεί είναι η μεγάλη ευθύνη του Κόμματος όλα αυτά τα χρόνια.
    Ή ο Λαός είναι κατά 93% ηλίθιος (οπότε, γιατί να παλέψεις για ένα τέτοιο ποσοστό ηλιθίων;),
    Ή ο δικός σου τρόπος να τον προσεγγίσεις είναι λάθος (το πιθανότερο).

    Με εκτίμηση,

    Χρ. Σωτ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για τους πατρώτες, ισχύει το "αιέν αριστεύειν" των Ελλήνων.
      Για τους διεθνιστές, "η αριστεία είναι ρετσινιά" του δηλωμένου Μαρξιστή Υπουργού Παιδείας.
      Χαώδης η διαφορά !..

      Α.Ρ.Η.Σ.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πάρτε μέρος στον διάλογο.

Σχόλια υβριστικά και σχόλια που δεν έχουν σχέση με το περιεχόμενο της εκάστοτε ανάρτησης, όπως επίσης και σχόλια που προκαλούν εντάσεις και διαπληκτισμούς, θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Επίσης ανώνυμα σχόλια δεν θα αναρτώνται.