«90 χρόνια Μίκης - 90 ώρες ο Μίκης στον κινηματογράφο» στην Αλκυονίδα!



Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη με τίτλο «90 χρόνια Μίκης-90 ώρες ο Μίκης στον κινηματογράφο» διοργανώνει ο κινηματογράφος Αλκυονίς από τις 23 ως τις 29 Ιουλίου με προβολές ντοκιμαντέρ για τον συνθέτη καθώς και ταινιών στις οποίες έχει γράψει την μουσική.

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει γνωστές ταινίες όπως η «Ιφιγένεια» και η «Ηλέκτρα» του Μιχάλη Κακογιάννη και ταινίες σκηνοθετών που έχουν ασχοληθεί χρόνια με το έργο του Μίκη Θεοδωράκη όπως ο Αστέρης Κούτουλας, ο Γιώργος Κατωμερής καθώς και το ζευγάρι παραγωγών- σκηνοθετών-δημοσιογράφων Γιώργος και Ηρώ Σγουράκη.

Ο Αστέρης Κούτουλας έχει συνεργαστεί με τον Θεοδωράκη  σε πολλές χώρες του εξωτερικού μεταξύ των οποίων η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Χιλή, το Ισραήλ, η Ρωσία  καθώς είναι μουσικός παραγωγός και μάνατζερ του στο εξωτερικό από το 1986. Από τότε, όπως λέει, κινηματογραφούσε τον Μίκη και το αρχείο του περιλαμβάνει 600 ώρες υλικού. Στο αφιέρωμα προβάλλεται «ως δώρο στα 90 χρόνια του Μίκη» μια πρώτη έκδοση του ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ταξιδεύοντας με τον Μίκη» (η ταινία θα ολοκληρωθεί σε λίγους μήνες).

Ο σκηνοθέτης Αστέρης Κούτουλας, στο πλευρό του Μίκη Θεοδωράκη
Η ταινία αφηγείται σε 90 λεπτά εξήντα ιστορίες πάνω σε εξήντα μουσικές του Θεοδωράκη. «Είναι ένα όργιο από μουσική και χιλιάδες εικόνες. Είναι χωρίς διάλογο, υπάρχουν μερικές διασκορπισμένες φράσεις, χωρίς αξία επεξηγηματική. Είναι, επίσης, ένα ταξίδι σε πολλά επίπεδα. Τον βλέπουμε στα παρασκήνια, σαν μαέστρο, σε παρέες». Μέσα σε αυτό το ταξίδι βλέπουμε πολλούς νέους καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο να τραγουδούν με τον δικό τους τρόπο την μουσική του Θεοδωράκη και να γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία. Το γεγονός αυτό έχει κάνει μεγάλη εντύπωση στον Αστέρη Κούτουλα και αποδεικνύει ότι «υπάρχει μια δύναμη μέσα στις μελωδίες που αντιστέκεται στο χρόνο και αρέσει».  

Επίσης, θα προβληθεί σε παγκόσμια πρεμιέρα το έργο του Κούτουλα «Ανακυκλώνοντας την Μήδεια», το πρώτο μέρος μιας τετραλογίας (τα υπόλοιπα δύο είναι η Αντιγόνη και η Ηλέκτρα που δεν έχουν γυριστεί ακόμα και το τέταρτο μέρος είναι το «Ταξιδεύοντας με τον Μίκη»). Η ιδέα για την ταινία προέκυψε όταν είδε σε μια πρόβα, που είχε πάει μαζί με τον Θεοδωράκη, την Μαρία Κουσουνή, Α' χορεύτρια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, να χορεύει μπαλέτο. «Μου άρεσε πάρα πολύ και αποφάσισα να το κάνω ταινία». Η ταινία δεν παρακολουθεί μόνο τον χορό της Κουσουνή, αλλά και την ιστορία μιας νέας κοπέλας από την Γερμανία. Επίσης, υπάρχουν και εικόνες από τις αναταραχές στους δρόμους της Αθήνας. Οι εικόνες αυτές έδωσαν μια άλλη διάσταση γιατί ήταν αληθινές. «Μέσα στο θέατρο σκοτώνει η Μήδεια τα παιδιά της και έξω από το θέατρο σκοτώνει η κοινωνία τα παιδιά της», αναφέρει ο Κούτουλας.

Στο αφιέρωμα θα προβληθούν δυο δραματοποιημένα ντοκιμαντέρ του Γιώργου Κατωμερή. Το πρώτο με τίτλο «Μίκης Θεοδωράκης: Το χρώμα της Ελευθερίας»  καλύπτει τα νεανικά χρόνια του συνθέτη από το 1925 ως το 1950 και το δεύτερο «Μίκης Θεοδωράκης: Ο συνθέτης των ποιητών και των οραμάτων», το οποίο ξεκινά από το '50 και φτάνει μέχρι τις μέρες μας, αναφέρεται στο δημιουργικό έργο του συνθέτη ενώ στο τέλος γίνεται ένας απολογισμός της πορείας όλων αυτών των χρόνων.

Τέλος, θα προβληθεί μια αυτοβιογραφική ταινία για τον Μίκη Θεοδωράκη διάρκειας πέντε ωρών των Γιώργου και Ηρούς Σγουράκη. Στην ταινία, η οποία παρακολουθεί τον Μίκη από το 1974, ο ίδιος αφηγείται την ζωή του. Όπως λέει η δημοσιογράφος και συνεργάτης του ζευγαριού Ιωάννα Κολοβού «όταν βγαίνει ο Μίκης να μιλήσει υπάρχει μια θλίψη και ένας καημός της ρωμιοσύνης».

Το πρόγραμμα των προβολών διαμορφώνεται ως εξής:

Πέμπτη 23/7
18.30 ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ  του ΝΙΚΟΥ ΚΟΥΝΔΟΥΡΟΥ
20.30 Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕ ΤΟ ΓΑΡΥΦΑΛΛΟ του ΝΙΚΟΥ ΤΖΙΜΑ
23.00 "Sutjeska", Γιουγκοσλαβία, του Stipe Delic, 1973 (με ΑΓΓΛΙΚΟΥΣ ΥΠΟΤΙΤΛΟΥΣ)
  
Παρασκευή 24/7 
18.30    Μίκης Θεοδωράκης.Συνθέτης  του ΑΣΤΕΡΗ ΚΟΥΤΟΥΛΑ (KLAUS SALGE 2011)
20.30 ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ του Μ.ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
23.00 Ντοκουμέντα για τον ΜΙΚΗ κινηματογραφημένα από τον Γιάννη Κατωμερή
   
Σάββατο  25/7
18.30  "Sun and Time" του ΑΣΤΕΡΗ ΚΟΥΤΟΥΛΑ 
20.30 ΗΛΕΚΤΡΑ του Μ.ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
23.00  Nτοκουμέντα για τον ΜΙΚΗ κινηματογραφημένα από τον Γιάννη Κατωμερή
   
Κυριακή 26/7
12:00:ΖΟΡΜΠΑΣ του Μ.ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ 
18.30 "ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΜΗΔΕΙΑ" του ΑΣΤΕΡΗ ΚΟΥΤΟΥΛΑ
20.30 ΤΡΩΑΔΕΣ του Μ.ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
23.00  "Actas de Marusia", Μεξικό-Χιλή, Μιγκέλ Λιττιν (1976_

Δευτέρα 27/7
18.30 έως 24.00: Ντοκουμέντα για τον ΜΙΚΗ κινηματογραφημένα από τους
Ηρώ και Γιώργο Σγουράκη 

Τρίτη  28/7
18.30 Dance Fight Love Die - Unterwegs mit Mikis του ΑΣΤΕΡΗ ΚΟΥΤΟΥΛΑ 
21.00 Ντοκουμέντα για τον ΜΙΚΗ κινηματογραφημένα από τους
          Ηρώ και Γιώργο Σγουράκη 
23.00 Ντοκουμέντα για τον ΜΙΚΗ κινηματογραφημένα από τον  Γιάννη Κατωμερή
   

Τετάρτη  29/7
18.00 ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΚΡΗ
19.30 ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΜΗΔΕΙΑ του ΑΣΤΕΡΗ ΚΟΥΤΟΥΛΑ
21.00 ΖΟΡΜΠΑΣ του Μ.ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ 

Πληροφορίες
Ημερήσιο εισιτήριο: 5 ευρώ

Αλκυονίς-  new star art cinema
Ιουλιανού 42-46, Πλατεία Βικτωρίας (Μετρό Βικτώρια)
Τηλ.210 8220008: 210 8220023

Parking διαθέσιμο κάτω από τον κινηματογράφο

Σχόλια