Περισσότερες από 100 γερμανικές εφημερίδες "γιόρτασαν" τα γενέθλια του Μίκη!

«Μοναδική πηγή φωτός μέσα στο ζοφερό κλίμα ο Μίκης»

Περισσότερες από 100 γερμανικές εφημερίδες, μεγάλης κυκλοφορίας αλλά και τοπικές, φιλοξένησαν χθες στις σελίδες τους αφιερώματα για τον Μίκη Θεοδωράκη.

Μπέττυ Χαρλαύτη, Ελένη Βιτάλη και Αλέξια στη συναυλία για τον Μίκη
Μπέττυ Χαρλαύτη, Ελένη Βιτάλη και Αλέξια στη συναυλία για τα 90ά γενέθλια του Μίκη
Οι αναφορές στα 90ά γενέθλια του συνθέτη συνοδεύονταν όλες με διθυράμβους για το έργο και την προσωπικότητά του, αλλά και με ζεστά λόγια για την Ελλάδα. Μέσα από τίτλους όπως «Μόνο η Ελλάδα έχει Μίκη», οι εφημερίδες σχολίαζαν τη φωτεινή του παρουσία, μοναδική πηγή φωτός μέσα στο ζοφερό κλίμα της κρίσης, μοναδική πηγή παρηγοριάς για έναν λαό που υποφέρει.


Δύο κεράκια που συμβολίζουν 90 χρόνια έμπνευσης και δημιουργίας έσβησαν 3.500 θεατές, οι οποίοι βρέθηκαν προχθές βράδυ στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για να ευχηθούν στον «ημίθεο» (όπως τον χαρακτήρισε η Ελένη Βιτάλη) Μίκη Θεοδωράκη την ημέρα των γενεθλίων του.

Ο ίδιος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί για λόγους υγείας, όμως σε μήνυμα που διαβάστηκε, σημείωσε πως αισθάνεται πολύ άβολα που γίνονται αφιερώματα στη μουσική του «σε μία εποχή που κυριαρχείται από τον μεγάλο πόνο των γερόντων που λιώνουν στις ουρές για ένα πιάτο φαΐ.

Είναι επόμενο να αισθάνομαι ντροπή, ειδικά εγώ που ενώ κουβαλάω στην πλάτη μου τα ίδια χρόνια, έχω το προνόμιο, την ίδια στιγμή, να απολαμβάνω τη μεγάλη χαρά ενός ανθρώπου της Τέχνης, που βλέπει το έργο του να παρουσιάζεται μπροστά στο κοινό».

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

Σχόλια