«Τους παλιούς μου φίλους καλώ» - των συντελεστών του Θεοδωρακισμού

Θεοδωρακισμός/Theodorakism
Ο Θεοδωρακισμός είναι ένα ιστολόγιο με σκοπό τη διάδοση του συνολικού έργου του Μίκη Θεοδωράκη. Μουσικού και συγγραφικού. Τεράστιο το έργο του Μίκη: 3.191 μουσικά κομμάτια, περισσότερα από 40 βιβλία και χιλιάδες άρθρα. Πάνω απο 5000 συναυλίες σε Ελλάδα και εξωτερικό, εκ των οποίων οι 1500 περίπου κατά την διάρκεια την χούντας μόνο την τετραετία 1970 - 1974.

Εμείς, λάτρεις της μουσικής του μεγάλου μας Μίκη και συνοδοιπόροι στον στοχαστικό του κόσμο, ενωθήκαμε και πήραμε μια απόφαση ζωής: να κοινωνήσουμε τον θεοδωρακικό «σύμπαν» σε όλους εκείνους που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν το έργο αυτού του μοναδικού ανθρώπου.

Δεν διαχωρίζουμε τον Μίκη σε «μουσικό Θεοδωράκη», «πολιτικό Θεοδωράκη», «στοχαστή». Ο Μίκης είναι το έργο του και το έργο του είναι ο Μίκης. Είναι αυτό το Όλον που μας συνταράσσει, μας διαμορφώνει και μας οδηγεί. Αυτό προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε και γι αυτό να ανοίξουμε ένα διάλογο. 

Αυτό το Όλον  δεν χωρά σε δυϊσμούς και διχασμούς. Αντίθετα στέκεται απέναντι τους και καλεί σε ενότητα, παραβιάζοντας τα τεχνητά σύνορα που στήνει το σύστημα ανάμεσα στους ανθρώπους. Το θεοδωρακικό έργο σπάει τις γραμμές, γκρεμίζει τα τείχη, ενώνει τους ανθρώπους με την λαϊκότητά του, τους εξυψώνει με την υψηλή αισθητική του και τον ποιητικό λόγο. Αρκεί ο λαός να το γνωρίσει. Γιατί, παρά τα όσα γράφονται, το νήμα μεταξύ λαού και θεοδωρακικού έργου, έχει κοπεί από καιρό… ας είμαστε ειλικρινείς. 

Ο Θεοδωρακισμός, επομένως,  δεν είναι ένα «φαν κλαμπ» του Μίκη Θεοδωράκη, όπως γράφτηκε ή εννοήθηκε σε πρόσφατο άρθρο των Νέων!

Πολλά γράφτηκαν και μετά τη συναυλία για το «Άξιον Εστί» στη Νέα Σμύρνη στις 2 Μαΐου 2015. 

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ουδείς αναφέρθηκε στην ουσία της επιστολής Θεοδωράκη (21/4/15) για την απαγόρευση της μουσική του ακόμα και μετά τη δικτατορία! Τη σιωπή και την ανοχή της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων σ’ αυτή την απαγόρευση. Και μετά την επιστολή πάλι η σιωπή από το λαό..

Η συναυλία, όμως, στη Νέα Σμύρνη δίνει μια μεγάλη ευκαιρία στους φίλους της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη. Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να ξεκινήσουμε ένα δημόσιο διάλογο για:

1) Την επιστολή Θεοδωράκη "Δήλωση-απάντηση για το ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ στη Νέα Σμύρνη"

2) Το συνολικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη, μουσικό και συγγραφικό. 

Καλούμε όλους τους λάτρεις του θεοδωρακικού έργου, από τον καλλιτεχνικό χώρο, από το χώρο της δημοσιογραφίας  αλλά και από τον Λαό, σε έναν ανοιχτό διάλογο για να ενώσουμε και πάλι το νήμα. Εκείνο το κόκκινο νήμα που ενώνει τη ζωή με την τέχνη  την βγαλμένη από τα σπλάχνα του λαού γι αυτό τόσο δική του. Το έργο του Μίκη που ομορφαίνει τον άνθρωπο!

«Ο Πολιτισμός μας ενώνει! Το ΕΓΩ δίνει τη θέση του στο ΕΜΕΙΣ. Στάλα στάλα η ευτυχία της κοινής προσπάθειας ενώνει τις καρδιές μας και μεταβάλλεται σε δύναμη! Με τη βοήθεια του πολιτισμού η αισθητική χαρά μεταμορφώνεται σε ηθική δύναμη και σε ιδεολογικό περιεχόμενο. Ο Πολιτισμός μας καλεί να ενωθούμε με τις μεγάλες στιγμές της ιστορίας μας, ανταμώνοντας τους ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους για να ζούμε εμείς ελεύθεροι!»
Μίκης Θεοδωράκης

Οι συντελεστές του Θεοδωρακισμού

Σχόλια

  1. φιλοι μου αυτο το μπλογκ ειναι ισως το κορυφαιο πολιτιστικο μπλογκ της ελλαδας αυτη τη στιγμη! και πως θα μπορουσε να ειναι αλλιως οταν ειναι αφιερωμενο στον μικη? μην ακουτε κανεναν και συνεχιστε δυναμικα!

    Τάσος Σολδάτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πάρτε μέρος στον διάλογο.

Σχόλια υβριστικά και σχόλια που δεν έχουν σχέση με το περιεχόμενο της εκάστοτε ανάρτησης, όπως επίσης και σχόλια που προκαλούν εντάσεις και διαπληκτισμούς, θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Επίσης ανώνυμα σχόλια δεν θα αναρτώνται.