ΠΡΟΔΟΜΕΝΑ ΕΡΓΑ: ΜΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑ ΓΕΜΑΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

"... Κάθε βροχή και μία μουσική
έτσι όπως κλείνει ο Κύκλος του Νερού κι η μοναξιά μου μέσα του ανθίζει ..."

Έτος κυκλοφορίας δίσκου: 1994
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
Στίχοι/Ποίηση: Δήμητρα Μαντά
Ερμηνεία:  Angélique Ionatos (Αγγελική Ιονάτος)
Ενορχήστρωση: Christian Boissel (AUVIDIS, Paris)

Ολόκληρο το έργο μπορείτε να ακούσετε δωρεάν και σε κορυφαία ποιότητα ήχου απ' την προσωπική ιστοσελίδα του Μίκη Θεοδωράκη πατώντας εδώ

Διαβάστε επίσης:
 


Αγαπητοί αναγνώστες,

Παραθέτουμε σήμερα ένα ιδιαιτέρως ξεχωριστό έργο του Μίκη Θεοδωράκη, που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα "προδομένα" της περιόδου 1980-2000 και που αποτελεί ίσως τη κορυφαία έκφραση λυρισμού του συνθέτη στα μέσα της δεκαετίας '90 (1994). Αυτή του Θεοδωρακισμού/Theodorakism μάλιστα, και το αναφέρουμε με μεγάλη μας λύπη, είναι η πρώτη και μοναδική ολοκληρωμένη παρουσίαση του έργου "Μία θάλασσα γεμάτη μουσική" στο ελληνικό διαδίκτυο, 21 ολόκληρα χρόνια μετά τη κυκλοφορία του!

Το έργο "Μία θάλασσα γεμάτη μουσική", μπορούμε με σιγουριά να πούμε πως είναι παντελώς άγνωστο στο ελληνικό κοινό, εν αντιθέσει με το ...γαλλικό, που όχι μόνο γνώρισε την εξαιρετική δημιουργία τριών συντελεστών (Μ. Θεοδωράκης-Α. Ionatos-C. Boissel) αλλά και την εκτίμησε, μέσω δεκάδων διθυραμβικών κριτικών! Σε αυτό βέβαια συντέλεσε το γεγονός πως η αρχική έκδοση του δίσκου έγινε από γαλλική εταιρεία, την AUVIDIS, στο Παρίσι. Ωστόσο, μέχρι και σήμερα, ο δίσκος δεν έχει κυκλοφορήσει από καμία ελληνική εταιρεία...

Και πραγματικά, το "Μία θάλασσα γεμάτη μουσική" είναι ένα δισκογραφικό διαμάντι που έλαμψε εκτυφλωτικά στην αμφιλεγόμενη -μουσικά- περίοδο της ευρωπαϊκής μουσικής της δεκαετίας του '90, ενώ ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε και στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού Ωκεανού, μετά από σειρά εμφανίσεων της Angelique Ionatos! Εκ των κορυφαίων γαλλικών εφημερίδων, η Les Echos, ανέφερε σχετικά:

"Υπάρχουν μερικές φορές συναντήσεις που δημιουργούν πανέμορφους δίσκους! Το "Μία θάλασσα γεμάτη μουσική", είναι ένα έργο που μεταφέρει το ρομαντισμό των συνθέσεων του Μίκη Θεοδωράκη με κομψότητα και ακρίβεια σε μια κατευναστική ατμόσφαιρα."

Η ερωτική ποίηση της Δήμητρας Μαντά αγκαλιάζει τα στοιχεία της φύσης, και κυρίως τη θάλασσα και το νερό, βρίσκοντας τον Μίκη Θεοδωράκη σε μία εξαιρετικά γόνιμη περίοδο της μουσικής του, με τη σύμπραξη των δύο να "γεννούν" ένα ομολογουμένως μαγευτικό αποτέλεσμα.

Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να "ρουφήξουν" και τα 20 τραγούδια αυτού του δίσκου, ενώ δε κρύβουμε την αδυναμία μας στα "Ο κύκλος του νερού", "Μία θάλασσα", "Απ' τ' ανοιχτό παράθυρο", "όσο διαρκεί η θάλασσα", "Τέτοια στιγμή" και "Έλα κρυφά"...

Οι συντελεστές του Θεοδωρακισμού


Απόσπασμα επιστολής του Μίκη Θεοδωράκη προς την Αγγελική Ιονάτος (7 Νοε. 1994):

"Ως συνθέτης νιώθω τη φωνή σας να διεισδύει στις πιο κρυφές γωνιές της μουσικής μου και αυτό -νομίζω - είναι η επιτομή της επικοινωνίας και της νέας δημιουργίας." (πηγή: επίσημη ιστοσελίδα της Angelique Ionatos)



(Ε.Μ. από το πρωτότυπο: «En tant que compositeur je sens ta voix pénétrer aux coins les plus secrets de ma musique. Et cela – je pense – constitue la quintessence de la communication et de la re-création. » 

Lettre de Mikis Theodorakis à Angélique Ionatos, le 7 novembre 1994)

Η Αγγελική Ιονάτος για τον Μίκη Θεοδωράκη:



"Το 1971 ήρθε στη Λιέγη για συναυλία ο Μίκης Θεοδωράκης μαζί με τη Φαραντούρη, τη Δημητριάδη, τον Πανδή και τον Καλογιάννη. Οι Έλληνες είχαμε πιάσει το επάνω διάζωμα και το δάκρυ που έπεσε εκείνη την ημέρα, δεν λέγεται… Όταν ο Θεοδωράκης βγήκε επάνω στη σκηνή και άνοιξε τα χέρια του για να διευθύνει, έμοιαζε με πουλί που ετοιμάζεται να πετάξει. Τότε είπα στον εαυτό μου, ότι «αν η μουσική έχει αυτή τη δύναμη, θα γίνω μουσικός». Έτσι, ο Θεοδωράκης είναι ο μουσικός μου πατέρας, ενώ ο Ελύτης ο ποιητικός μου πατέρας. Έχω περισσότερη αδυναμία στον Χατζιδάκι, αλλά συγκινησιακά και συναισθηματικά, ξέρω ότι όταν «φύγει» ο Θεοδωράκης, θα είναι πολύ μεγάλο πλήγμα για μένα, γιατί ξύπνησε μέσα μου την ποίηση και τη μουσική..."  

(πηγή: musicpaper.gr)




Τα τραγούδια


 1.  Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ   
2.  ΜΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑ


  3.  ΒΑΘΕΙΑ ΣΤΗ ΜΟΙΡΑ ΜΟΥ 
4.  ΧΡΩΜΑΤΑ ΝΥΧΤΕΡΙΝΑ
  5.  ΩΣΠΟΥ ΞΑΝΑΓΕΝΝΗΘΗΚΑ 
6.  ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΑΠΕΙΡΟ

 
  7.  ΔΙΟΤΙΜΑ/ΓΙΑΤΙ ΕΙΣΑΙ Ο ΑΝΕΜΟΣ 
   8.  ΚΑΙ Σ' ΑΓΑΠΩ 


  9.  ΗΧΩ ΘΑΝΑΤΟΥ 
 10.  ΑΠ' Τ' ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ 
 11.  ΟΣΟ ΔΙΑΡΚΕΙ Η ΘΑΛΑΣΣΑ 

 

12.  ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ 
13.  ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ 
14.  ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΣΟΥ 


15.  ΚΕΡΙΝΙΑ/ΤΑ ΚΥΜΑΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΣΟΥ 
 16.  ΕΚΦΡΑΣΗ 


17.  ΤΕΤΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ
18.  ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΟ ΟΝΕΙΡΟ 
19.  ΕΛΑ ΚΡΥΦΑ 
20.  ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ



Βιογραφικά των συντελεστών





Σχόλια

  1. Πράγματι, είναι από τα ωραιώτερα έργα της λυρικής αυτής περιόδου του Μίκη. Μόνο που δεν θα το χαρακτήριζα "προδομένο" αφού η Ιονάτος το παρουσίασε αρκετές φορές στις συναυλίες της, και μάλιστα μέχρι και ολοκληρωμένη παρουσίαση στη γαλλική τηλεόραση έκανε. Σίγουρα όμως άγνωστο στο ελληνικό κοινό. Αξίζει ν'αναφερθεί και η θαυμάσια ορχηστρική σουΐτα, διασκευή για πιάνο και βιολοντσέλο των Henning Schmiedt και Jens Naumilkat που κυκλοφόρησε το 2008 με τίτλο "East of the Aegean". Όσοι δεν το ξέρετε, ψάξτε το.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Τάκη,

      προδομένο το χαρακτηρίζει ο κ.Θεοδωράκης στην επιστολή του για τα προδομένα έργα. Και το συμπεριλαμβάνει σε αυτά. Απ' την στιγμή που κι εσύ χαρακτηρίζεις αυτό το έργο άγνωστο προς το Ελληνικό κοινό (για το οποίο Ελληνικό κοινό αναφέρεται η επιστολή) σημαίνει τελικά ότι πράγματι είναι προδομένο. Ας μην αναλύσουμε ποιος φταίει ακριβώς, αλλά σίγουρα είναι ένα άθροισμα παραγόντων και λόγων και δεν ισχυριζόμαστε ότι φταίνε μονάχα οι ερμηνευτές.

      Διαγραφή
  2. Χρήστος Σωτηρόπουλος17 Απριλίου 2015 στις 4:41 μ.μ.

    Πράγματι, σε αυτή τη περίπτωση, το "προδομένο" αφορά ολόκληρο το μουσικό Σύστημα της χώρας μας, αλλά όχι την ερμηνεύτρια! Είναι δυνατόν να κυκλοφορεί τέτοιο δίσκο ο Μίκης Θεοδωράκης και να μη βρεθεί ένας ραδιοφωνικός σταθμός να το στηρίξει, να το παρουσιάσει και να το αναδείξει;;; Αντίθετα, στη Γαλλία αναδείχθηκε περίτρανα!

    Αν το ψάξετε σε αλλοδαπές ιστοσελίδες, θα βρεθείτε προ εκπλήξεως όταν ανακαλύψετε την επιτυχία των ζωντανών εμφανίσεων της Ionatos στις ΗΠΑ, παρουσιάζοντας το "Mia Thalassa"!!!

    Και στην Ελλάδα, ο Θεοδωρακισμός είναι η πρώτη ιστοσελίδα που το αναδεικνύει...21 χρόνια μετά τη κυκλοφορία του!!!

    Ποτέ δεν είναι αργά όμως και έστω και τώρα, το ελληνικό κοινό μπορεί να γνωρίσει αυτό το διαμάντι της ελληνικής δισκογραφίας!

    Χρ. Σωτ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συγχαρητηρία στον Θεοδωρακισμό, που μέσω του blog προβάλλει αυτά τα μεγάλα έργα που δεν προβλήθηκαν οταν κυκλοφόρησαν, παγιδευμένα σε "Μια Θάλασσα" συμφερόντων, και πληρωμένων playlist... Μέσω των εαρθρων αυτών ενημερώνεται ο κόσμος για τα εργα αυτα, τα οποια είναι μια αποκάλυψη, διευρυνοντας τους μουσικους μας οριζοντες...

    Αρετή&Ιωάννα Σπανομάρκου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πάρτε μέρος στον διάλογο.

Σχόλια υβριστικά και σχόλια που δεν έχουν σχέση με το περιεχόμενο της εκάστοτε ανάρτησης, όπως επίσης και σχόλια που προκαλούν εντάσεις και διαπληκτισμούς, θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Επίσης ανώνυμα σχόλια δεν θα αναρτώνται.