Ο Μίκης «μιλά» με τον Σοπέν και τον Ντεμπισί - ΑΠΟΨΕ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Πόσες διαφορετικές αναγνώσεις µπορεί να επιδεχθεί µια σύνθεση; Πολλές, αν η σύνθεση είναι πραγµατικά σηµαντική και ο συνθέτης που θα την προσεγγίσει εκ νέου ικανός.

«Κόντρες» πάνω σε τζαζ μελωδίες θα κάνουν στο δεύτερο μέρος της αυριανής συναυλίας ο Χρίστος Παπαγεωργίου με τον καταξιωμένο πιανίστα Γιώργο Ψυχογιό, στη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη
Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από το έργο του Χρίστου Παπαγεωργίου «Στιλιστικές παραλλαγές πάνω στο "Περιγιάλι το κρυφό"» του Μίκη Θεοδωράκη, το οποίο θα παρουσιαστεί αύριο (σ.σ.: απόψε) βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο του κύκλου «Πιανόραµα», που επιχειρεί να ανιχνεύσει τις διαφορετικές όψεις του πιάνου.

Πρόκειται για ένα έργο που ο βιρτουόζος πιανίστας, συνθέτης και ενορχηστρωτής έγραψε πριν από πέντε χρόνια και παρουσιάζεται τώρα για δεύτερη φορά µεν, αλλά ολοκληρωµένο πλέον και µε όργανα εποχής.


Το µουσικό µέλλον

«Πρόκειται για 32 παραλλαγές πάνω στο συγκεκριµένο τραγούδι που στηρίζονται στο στυλ διαφορετικών συνθετών, ζώντων και µη, όπως ο Ραχµάνινοφ, ο Μπετόβεν, ο Μότσαρτ, ο Σοπέν αλλά και ο Ντεµπισί, και ο Γκέρσουϊν και ο Κιθ Τζάρετ», εξηγεί ο Χρίστος Παπαγεωργίου συµπληρώνοντας µε νόηµα πως «το έργο, µέσα από αυτές τις παραλλαγές, είναι σαν να "ντύνεται" τα ρούχα και της κάθε εποχής και το µουσικό ύφος του κάθε συνθέτη µε αποτέλεσµα ο Μίκης να "συνοµιλεί" στην ουσία µαζί τους».

Συµβολικό χαρακτήρα έχει η αρχή και το φινάλε του έργου, το οποίο παραπέµπει στο µουσικό µέλλον: «Δύο καθηγητές πανεπιστηµίου πέρασαν στο κοµπιούτερ το τραγούδι και το πιάνο και έφτιαξαν µια παραλλαγή εντελώς ηλεκτρονική», περιγράφει ο συνθέτης.

Μίκης Θεοδωράκης: "Αριστούργημα!"

Ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης πάντως, όταν το άκουσε, ενθουσιάστηκε και δήλωσε µεταξύ άλλων: «Αριστούργηµα... Θα µείνει στην ιστορία... Ενα µεγάλο µουσικό έργο και ταυτόχρονα η δυσκολότερη πρόκληση για κάθε συνθέτη. Ο µουσικός πρεσβευτής της Ελλάδας αυτήν τη στιγµή που πρέπει να παίζεται σε όλο τον κόσµο».

Στο δεύτερος µέρος της αυριανής (σ.σ.: αποψινής) µουσικής βραδιάς ο Χρίστος Παπαγεωργίου θα συµπράξει µε τον καταξιωµένο πιανίστα της τζαζ Γιώργο Ψυχογιό. Οι δυο τους θα επιδοθούν σε ένα αυτοσχεδιαστικό παιχνίδι, θα κάνουν «κόντρες», όπως µας είπε ο πρώτος χαριτολογώντας, αυτοσχεδιάζοντας πάνω σε τζαζ µελωδίες.

Πηγή: ethnos.gr

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Εκδοτήρια:
Βασ.Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα
Ομήρου 8, Αθήνα
Tηλ 210 7282333
ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ
Τηλ 210 7282367
 

Σχόλια