Ο απαράδεκτος πόλεμος αντιπολίτευσης και ΜΜΕ κατά της κυβέρνησης και υπέρ των δανειστών την ώρα των διαπραγματεύσεων της χωράς

Toυ Γιώργου Κασιμάτη

27.03.2015



Η θέση που παίρνω δημόσια για τη συκοφαντική επίθεση κατά του καθηγητή και υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου δεν είναι μόνο για να υπερασπιστώ τον άξιο πανεπιστημιακό δάσκαλο και πολιτικό, του οποίου τις ικανότητες, το ήθος και την αγωνιστικότητα για τη δημοκρατία, το κοινωνικό κράτος και τα δικαιώματα του ανθρώπου γνωρίζω πολύ καλά από την εποχή που ήταν μαθητής μου στο Πανεπιστήμιο και από τη συνεχή συνεργασία μαζί του μέχρι σήμερα. Με τη θέση μου αυτή θέλω κυρίως να υπερασπιστώ την Ελλάδα από το κατρακύλισμα που την οδηγεί η κατάπτωση του πολιτικού ήθους, του ήθους, δηλαδή, ενός πολύ μεγάλου μέρους από τους πολιτικούς μας και τους υπεύθυνους έντυπων και τηλεοπτικών ΜΜΕ.

Η υπόθεση Κατρούγκαλου αποτελεί μια κορυφαία νότα της ενορχηστρωμένης επίθεσης που γίνεται από το εσωτερικό και από το εξωτερικό για να υποσκάψουν τον αγώνα των διαπραγματεύσεων της Χώρας μας. Από το εξωτερικό μπορεί να θεωρηθεί αναμενόμενη. Συμπίπτει, άλλωστε, απολύτως με εκείνη που γίνεται από τα ξένα κέντρα δυνάμεων που στηρίζουν την επέμβαση στην Ελλάδα. Ο προβολή της συκοφαντικής επίθεσης κατά του Γιώργου Κατρούγκαλου από τα ΜΜΕ της Γερμανίας είναι εύγλωττη. Από το εσωτερικό, όμως, το φαινόμενο είναι απαράδεκτο. Αλλά είναι και πρωτοφανές για κάθε πολιτισμένο και δημοκρατικό κράτος, καθώς και για κάθε πολιτική κοινωνία που σέβεται τον εαυτό της, κατά τη διάρκεια κρίσιμων το λαό διαπραγματεύσεων να ασκείται «από μέσα» κριτική που να βοηθά τους αντιπάλους. Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια από τις κρισιμότερες διαπραγματεύσεις της ιστορίας της με τους δανειστές της για να  απαλλαγεί από τα απάνθρωπα για το λαό της δεσμά και βάρη ενός γενικά κατακρινόμενου χρέους. Σ’ αυτές τις διαπραγματεύσεις –που έχουν, μάλιστα, και καθορισμένο χρόνο κατάληξης- γίνεται δημόσια και σε όλους τους τόνους μια ολόπλευρη τρομοκρατική για τους πολίτες και υβριστική κατά της κυβέρνησης, τώρα δε  και συκοφαντική επίθεση, που μόνο τους δανειστές ενισχύει και ωφελεί. Αυτό είναι αδιανόητο για κάθε λαό. Αν θέλουν η αντιπολίτευση και οι κορυφαίοι παράγοντες της ενημέρωσης να ασκήσουν εποικοδομητική κριτική για το συμφέρον της Ελλάδας, γιατί δε χρησιμοποιούν τα τόσα μέσα που υπάρχουν εμπιστευτικής συμβουλευτικής παρέμβασης στην κυβέρνηση, περιμένοντας, όπως επιβάλλει το πολιτικό ήθος και ο στοιχειώδης πατριωτισμός, να ξιφουλκήσουν δημόσια το κριτικό μένος τους -τότε που θα είναι χρήσιμο για τη δημοκρατία και για τη Χώρα; Αν, πάλι, τα ΜΜΕ απαντήσουν ότι εφαρμόζουν την αρχή της πλήρους ενημέρωσης του λαού, για την ενημέρωση του λαού, τότε γιατί λογοκρίνουν από το 2010 τα δημοσιεύματα που διατυπώνουν τις αντίθετες απόψεις για τον παράνομο δανεισμό της Χώρας; Γιατί αποκλείουν τη συζήτηση από όλες τις πλευρές με αντικείμενο το κύρος του δανεισμού και τις λύσεις που μπορεί να επιδιώξει  η Ελλάδα; Γιατί δε μεταφέρουν και τις αντίθετες απόψεις που επικρίνουν την επιβολή του χρέους στην Ελλάδα, αλλά συλλέγουν –στέλνοντας, μάλιστα, για το σκοπό αυτό και δημοσιογράφους στο εξωτερικό- για να συγκεντρώσουν και να δημοσιεύσουν εδώ τις απόψεις που στηρίζουν τα συμφέροντα των δανειστών; 

Η συκοφαντική επίθεση κατά του Γιώργου Κατρούγκαλου συνίσταται μια ολοφάνερη διαστροφή της πραγματικότητας με σκοπό, προφανώς, την παραπλάνηση και την εξαπάτηση του κοινού: ονομάζει τη ανάληψη της δικαστικής προστασίας εργαζομένων από δικηγόρο «μεσιτεία» ή «διαμεσολάβηση» και τη συμφωνία απολύτως νόμιμης και ηθικής αμοιβής «προμήθεια». Αυτό είναι απίστευτο, δεδομένου, μάλιστα, ότι η ανάληψη αυτής της υπόθεση έγινε κατά τη διάρκεια που ο Γιώργος Κατρούγκαλος ήταν υποχρεωμένος από τους κανόνες του λειτουργήματός του να ασκήσει τα δικηγορικά του καθήκοντα για την παροχή δικαστικής προστασίας σε αιτούντες. Αυτό δεν έγινε κατά τη διάρκεια ισχύος ασυμβιβάστου. 

Για όλα αυτά, η επίθεση κατά του πανεπιστημιακού δασκάλου, βουλευτή και Υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου δεν αποτελεί μόνο άδικη προσβολή της προσωπικότητας, αλλά και προσβολή του κύρους της συνταγματικής και διεθνούς δικαίου αρχής της δικαστικής προστασίας, της δικαστικής λειτουργίας και του δικηγορικού δημόσιου λειτουργήματος. Για το λόγο αυτό διατυπώνω την έκκληση προς το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και προς την ανώτατη διοίκηση και προς τη σωματειακή εκπροσώπηση της Δικαιοσύνης να πράξουν ό,τι πρέπει για να προστατεύσουν με κατάλληλη παρέμβαση τα αγαθά αυτά.  Η συνήθης εύκολη απάντηση αποφυγής, ότι πρόκειται για «πολιτική υπόθεση», εδώ δεν ισχύει. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το λειτούργημα του δικηγόρου σε όλες της εποχές ήταν μέρος του λειτουργήματος της δικαστικής προστασίας και της Δικαιοσύνης. Μόνο με τη δίκαιη υπεράσπισή του το εξυψώνομε.

Πειραιάς, 24 Μαρτίου 2015

Γιώργος Κασιμάτης
Ομ. καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών


Σχόλια

  1. Αυτο που μας θλιβει σεβαστε Δασκαλε ειναι οτι τα ντοπια "Γιουσουφακια" ειναι βασιλικοτερα του κατακτητη.................................





    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια από τις κρισιμότερες διαπραγματεύσεις της ιστορίας της με τους δανειστές της για να απαλλαγεί από τα απάνθρωπα για το λαό της δεσμά και βάρη ενός γενικά κατακρινόμενου χρέους".. Γ. Κασιμάτης 24-3-2015.

    "Την επανάσταση δεν την διαπραγματεύεσαι. Την κάνεις!"
    Μίκης Θεοδωράκης, 2-5-2013

    Όποιος δεν συμφωνεί με την κυβέρνηση, δεν σημαίνει αυτομάτως ότι συμφωνεί με τους δανειστές της..
    Φαντάζεστε, να το είχε επικαλεστεί αυτό ο Γ. Παπανδρέου, όταν αξιότιμε κύριε καθηγητά, αναλύατε από την 1/12/2010 δίπλα στον Μίκη Θεοδωράκη, τους επαχθείς όρους του Μνημονίου, τις κατάπτυστες αυτές δανειακές συμβάσεις, την αντισυνταγματικότητά τους και την ανάγκη απαλλαγής ; πότε έως σήμερα αναφερθήκατε σε διαπραγμάτευση αυτού του χρέους για το οποίο μάλιστα γράψατε και βιβλία ότι πρέπει να απαλλαγούμε ;

    Επικίνδυνη είναι η άποψη ότι αν διαφωνώ με την στάση Τσίπρα, σημαίνει ότι συμφωνώ με τους δανειστές.
    Επιτρέψτε μου να διαφωνώ και με τους δύο, οι οποίοι μάλιστα δεν φαίνεται να διαφωνούν τελείως αναμεταξύ τους...

    Υπήρξατε βασική επιρροή για τον Μίκη Θεοδωράκη, με τις προτροπές και αποτροπές σας σε καίριες πρωτοβουλίες και κινήσεις του την τελευταία 5ετία. Όταν αναφερόταν σ'εσάς, έλεγε "ο σοφός Κασιμάτης".
    Τώρα όμως, φαίνεται ότι η "σημαία" της αντισυνταγματικότητας των ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ με την εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας μας, αντικαταστάθηκε από την ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ.
    Τίποτα δεν είναι τυχαίο.

    Α.Ρ.Η.Σ.
    (Παρακαλώ, να μην λογοκριθεί το σχόλιο από τους συντελεστές του Θεοδωρακισμού. θα ήταν προτιμότερη μία απάντηση-αντίλογος. Έχω προσωπική γνώμη γι'αυτά που γράφω, γιατί έζησα από πολύ κοντά όσα συνέβαιναν στην Σπίθα, από την αρχή μέχρι το τέλος της. Και εξηγούνται πολλά με αυτήν την τοποθέτηση του Καθηγητή).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν λογοκρίνουμε ποτέ κανένα σχόλιο, εκτός αν είναι υβριστικό. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε συκγεκριμένα τους όρους που έχουμε θέσει ώστε να διατηρήσουμε το ιστολόγιο σε ένα επίπεδο και να μην γίνει αρένα αντιπαραθέσεων.


      "Πάρτε μέρος στον διάλογο.
      Σχόλια υβριστικά και σχόλια που δεν έχουν σχέση με το περιεχόμενο της εκάστοτε ανάρτησης, όπως επίσης και σχόλια που προκαλούν εντάσεις και διαπληκτισμούς, θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
      Επίσης ανώνυμα σχόλια δεν θα αναρτώνται."

      Διαγραφή
    2. Ο κ.Καθηγητής Γ.Κασιμάτης μας έστειλε το παρακάτω σχόλιο ως απάντηση στο σχόλιο του Α.Ρ.Η:

      ΑΠΑΝΤΗΣΗ
      Φαίνεται ότι ο σχολιαστής του Α.Ρ.Η.Σ. δεν έχει αντιληφθεί το μέγεθος της πνευματικής και της πολιτικής δύναμης της προσωπικότητας του Μίκη Θεοδωράκη –μιας δύναμης που είναι παγκόσμιας εμβέλειας και που δεν προέρχεται από λόγια, αλλά από τεράστια δημιουργία Τέχνης και Λόγου και από τιτάνιους αιματηρούς αγώνες για τον Άνθρωπο και την Ελλάδα. Είναι τουλάχιστον αδιανόητο –για να μην πει κανείς «ανόητο»- να υποστηρίζεται ότι υπάρχει σήμερα άνθρωπος που μπορεί να επηρεάσει ή να αλλάξει αυτή την ιστορική πορεία της σκέψης του Μίκη Θεοδωράκη. Ταυτίστηκα και ταυτίζομαι αταλάντευτα με το Μίκη Θεοδωράκη στην ιδέα και στην πράξη της ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ κατά του παράνομου και απάνθρωπου καθεστώτος δανεισμού που επιβλήθηκε στην Ελλάδα. Ως προς τα άλλα των σχολιαστών που αφορούν εμένα, είναι κανείς ελεύθερος να λέει και να γράφει ό,τι θέλει.

      Πειραιάς, 1.4.2015
      Γιώργος Κασιμάτης



      Διαγραφή
    3. Ίσως να μην έχω αντιληφθεί το μέγεθος της πνευματικής και της πολιτικής δύναμης της προσωπικότητας του Μίκη Θεοδωράκη.
      Έχω αντιληφθεί όμως, ότι πρόκειται για άνθρωπο. Άνθρωπο που χτίζει σχέσεις εμπιστοσύνης-πίστης και μετοχής-συμμετοχής. Που επηρεάζει και επηρεάζεται, χωρίς να είναι απαξιωτικό αυτό για εκείνον.
      Δηλαδή, ο Φιντέλ Κάστρο που επηρεάστηκε από τον Μίκη, είναι υποδεέστερος από εκείνον ; Είναι απλώς έμ-πιστος.

      Το σχόλιο έγινε γιατί παρά τον σεβασμό που σας έχω δείξει προσωπικά (δεν το συζητώ για την αγάπη μου προς τον Μίκη Θεοδωράκη), δεν χαρίζομαι σε κανέναν όταν πρόκειται για την πατρίδα μου.

      Ευχαριστώ για την απάντηση.
      Θέση - Αντίθεση - Σύνθεση

      Α.Ρ.Η.Σ.

      Διαγραφή
  3. O ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΨΗΦΙΣΕ ΟΧΙ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΟΧΙ ΣΤΟ ΑΓΓΛΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ.
    Ο ΣΥΡΙΖΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟ Κ.ΣΤΑΘΑΚΗ ΔΗΛΩΣΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΉ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ(ΕΝΙΚΟΣ) ΟΤΙ Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΕ ΑΓΓΛΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ!!!!Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΟΥ ΑΠΟΨΗ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΑ ΜΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΑΞΗ.

    http://www.enikos.gr/ekpompes/306884,O-Giwrgos-Sta8akhs-kai-o-Kyriakos-Mhtsotakhs-ston-eniko-me-ton-Niko-Xatzhnikol.html...Απο 2:00εως 2:50

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κύριε Κασιμάτη,
    Θα έπρεπε να μην σπεύσετε να τοποθετηθείτε δημοσίως υπερασπιζόμενος τον «πρωην μαθητή σας « κλπ,κλπ ,και τωρινο υφυπουργο Διοικ. Μεταρρυθμισης,πριν τουλαχιστον αποφανθουν τα αρμοδια και εντεταλμενα γα όλα αυτά δικαστικα η αλλα οργανα.
    Φυσικα, επειδη και εσεις και ο κ. Κατρούγκαλος αποτελείτε εξεχοντα μελη της Ελιτ της Εξουσίας,για να θυμηθω και τον Ράιτ Μιλλς, εντος της οποίας αναπτυσσεται πλην των άλλων και το γνωστο συντεχνιακό πνεύμα της αλληλουποστηρίξεως, το παράξενο θα ηταν να μη τυχη της ανευ ορων (για τουτο και εσπευσμενης) υποστηριξεως από τα μελη της συντεχνιας του. Όπως,για να αντιστρεψω το παραδειγμα,θα ηταν παραξενο η και παραδοξο ακόμη,εάν καποιος καθηγητης Νομικης -εσεις ή άλλος- υπερασπιζοταν ποτέ έναν «ασημο», «ανωνυμο» ,»μη εγκριτο»,»αγνωστο στους πολλους» , πολίτη,ο οποίος –όπως καθημερινα και σωρηδόν πλέον συμβαινει- θα εδιωκετο από τον αναλγητο κρατικο μηχανισμο .
    Φυσικα ,προέρχεσθε και οι δύο από τον ίδιο πολιτικό οργανισμό,το ΠΑΣΟΚ, ,και αυτό αποτελεί προφανως ένα ακομη λόγο να εχετε κοινό σύστημα,πολιτικών,κοινωνικών και ηθικών αξιών-προ πάντων των τελευταίων- το οποίο επικαθορίζει και τις προτεραιότητες των συμπεριφορων σας,για να ειμαι ακριβεστερος των θεμελιακων αξιολογικων στοιχείων που καθοριζουν ένα κοινωνικο αξιακο συστημα, των μετα-αξιων (meta-valeurs),υπό την έννοια που αναπτυσσει ο Eugen Cizec ,ο μεγάλος Ρουμανος ρωμαιστης,στο εργο του «Mentalites et intitutions politiques romaines”,Fayard,1990 ιδιως στο κεφ. ΙΙ .
    Επειδη δε διαβλέπω στο κειμενό σας και το άλλο χαρακτηριστικό του εξουσιαστικού λογου,ητοι το αιτημα της αληθείας των λεγομένων-εφ ‘οσον σε κάθε περιπτωση προέρχονται από καποιον που ex officio και ex cathedra –ητοι εξ ορισμού γνωριζει και φθέγγεται την αλήθεια,θα ηθελα να σας πω να μην εισθε τοσο σιγουρος για την αποδοχη της θέσεώς σας ,διοτι χιλιαδες επέρασαν από τα πανεπιστημια και γνωριζουν πάρα πολύ καλά τις διαδικασιες και τα μέσα επιλογης ,από την καστα των καθηγητών ,εκεινων των «ηγαπημενων μαθητων» τους ,που προφανως ησαν προ-ωρισμενοι να τους διαδεχθούν.
    Τελος δε, εάν εσεις και οσοι αλλοι συναδελφοι σας εξιφουλκουσαν κατά των μνημονίων ,επιστεύατε τοσον πολύ τα ιδια σας τα λεγόμενα,γιατί δεν εκανατε μια απλούστατη κινηση,που εάν δεν ειχε νομικο αποτελεσμα -λογω του κυβερνητικου ελεγχου επι της δικαιοσυνης- θα ειχε ένα τουλαχιστον πολιτικο αντικτυπο στον πολύ κοσμο,ητοι να καταθεσετε μήνυση για εσχατη προδοσια κατά του τοτε προεδρου Παπούλια και των μετεπειτα πρωθυπουργών,με πρωτο και καλυτερο τον ΓΑΠ ? Γνωριζετε πολύ καλα ότι μηνυσεις ή μηνυτηριες αναφορες από «ανωνυμους» και «ασημους» και «μη έγκριτους» πολιτες ή νομικους ,(ορους τους οποιους δεν ειδα πουθενα και ποτε να μην αποδεχεσθε-τουναντιον) ,θα ετιθεντο αυτοματως σχεδον εις το αρχειο από τους εισαγγελεις και δη τον Αρειο Παγο. Αντι λοιπον δηλωσεων και κηρυγματων,που δεν εχουν καμμιά απολύτως νομικη αξια,οπως καλα γνωριζετε,θα ηταν πολύ πιο χρησιμη μια τετοια κινηση από μερους σας.Τα υπόλοιπα ,και με συγχωρειτε για τη χρήση της εκφράσεως,είναι «λογια της καραβάνας»,όπως λεει και ο λαός .
    Χρήστος Παρίσης,ενας «μη εγκριτος» ,»ανωνυμος» κλπ πολίτης ,με κατοικια στην Αθηνα και τηλ. 697.236.435.6 , για οσους καλοθελητες θελησουν να απαντησουν ότι εκμεταλλευομεθα την «ανωνυμια» μας .[συνυπογραφω-εννοειται- το σχολιο του ΑΡΗ και petronikolios)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πάρτε μέρος στον διάλογο.

Σχόλια υβριστικά και σχόλια που δεν έχουν σχέση με το περιεχόμενο της εκάστοτε ανάρτησης, όπως επίσης και σχόλια που προκαλούν εντάσεις και διαπληκτισμούς, θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Επίσης ανώνυμα σχόλια δεν θα αναρτώνται.