ΠΡΟΔΟΜΕΝΑ ΈΡΓΑ: ΠΟΛΙΤΕΙΑ Δ'

"Σε ποια πατρίδα θες να πας
και σε ποιο κόσμο να πετάς
και σε ποια κοινωνία.
Που είν όλοι σάπιοι και πονούν
κι έχουν δυο-τρεις που κυβερνούν
μες απ τα καφενεία"

Αγαπητοί αναγνώστες,

Άλλο ένα σπουδαίο έργο του Μίκη Θεοδωράκη αναρτούμε σήμερα. 

Έναν απ' τους σημαντικότερους σύγχρονους κύκλους τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη. Την άγνωστη, "προδομένη" και αδικημένη πέρα για πέρα ΠΟΛΙΤΕΙΑ Δ'. Μια ΠΟΛΙΤΕΙΑ αντάξια των θρυλικών τριών προηγούμενων Πολιτειών! 

Ο δίσκος αυτός εκδόθηκε το 1996 και οι στίχοι ήταν του Μάνου Ελευθερίου και του Σπύρου Τουπογιάννη. Αξίζει να σημειώσουμε ότι σε "επανεμφάνιση" απ' την πρώτη Πολιτεία ακούμε ξανά την Δραπετσώνα, σε ποίηση Τάσου Λειβαδίτη.

Ο Μίκης Θεοδωράκης επέλεξε για αυτόν τον κύκλο τραγουδιών τον Πέτρο Γαϊτάνο ως βασικό ερμηνευτή, όντας τότε στο "πικ" της καριέρας του και όσον αφορά τις φωνητικές του δυνατότητες αλλά και όσον αφορά την καλλιτεχνική του δημοτικότητα. 

Πρόκειται για έναν δίσκο με τραγούδια "διαμάντια", που δυστυχώς ο Ελληνικός λαός αγνοεί πλήρως, για τους γνωστούς λόγους που αναλύει ο Μίκης Θεοδωράκης στην επιστολή για τα προδομένα έργα που απέστειλε στον Θεοδωρακισμό. 

Ευχόμαστε αυτή η ανάρτηση να γίνει η αφορμή για να ακούσει και να γνωρίσει επιτέλους ο Ελληνικός λαός τον καταπληκτικό αυτόν κύκλο τραγουδιών. 

Οι συντελεστές του Θεοδωρακισμού



Έτος κυκλοφορίας δίσκου: 1996
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
Στίχοι: Μάνος Ελευθερίου, Σπύρος Τουπογιάννης
Ερμηνεία: Πέτρος Γαϊτάνος
Ενορχήστρωση, διεύθυνση παραγωγής: Γιάννης Κ. Ιωάννου

Ολόκληρο το έργο μπορείτε να ακούσετε σε κορυφαία ποιότητα ήχου απ' την προσωπική ιστοσελίδα του Μίκη Θεοδωράκη πατώντας εδώ

Σχόλια

  1. Άλλο ένα έργο που πρέπει να επανεκτελεστεί αν μη τι άλλο ώστε να μην χρειάζεται να το ακούμε με την φωνή ενός ανθρώπου που εκφράστηκε θετικά για τη Χρυσή Αυγή!

    Τάκης Παπαλεονάρδος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι ήταν μια πολύ κακή και ατυχής δήλωση απ' τον Πέτρο Γαιτάνο.

      Και ο Μπιθικώτσης όμως έκανε κάτι πολύ χειρότερο. Τραγούδησε τον ύμνο της χούντας. Ενός εν ενεργεία τυραννικού καθεστώτος. Τι πρέπει να πούμε για εκείνον; Να απορρίψουμε και εκείνον;

      Λάθη κάνουν όλοι. Ας έχουμε μεγάλη καρδιά και ας μάθουμε να συγχωρούμε.

      Ένα απ' τα πράγματα που μάθαμε δίπλα στον Μίκη Θεοδωράκη είναι η συγχώρεση...

      Διαγραφή
    2. Ο Μπιθικώτσης έκανε την επιλογή του καναπέ και της άρνησης του Αγώνα, μέσα σε ένα χουντικό καθεστώς απειλών βασανισμών, εξορίας και γενικευμένης βίας.
      Ο Γαϊτάνος όμως, εκφράστηκε ξεκάθαρα υπέρ ναζιστών και φασιστικών ενεργειών εν καιρώ Δημοκρατίας και υπό καμία πίεση! Αν ο φασισμός δεν χρησιμοποιούσε διαχρονικά χρήσιμους ηλίθιους (Γαϊτάνος, Σφακιανάκης, βουλευτές Κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) δε θα έβρισκε έδαφος ανάπτυξης η κάθε Χρυσή Αυγή.

      Σαφώς και η συνεργασία του Μίκη Θεοδωράκη με τον Πέτρο Γαϊτάνο πρέπει να ξεχαστεί πάσει θυσία... Συμφωνώ με τον φίλο Τάκη Παπαλεονάρδο. Τα σκουπίδια του φασισμού και τα υπολείμματα της Χούντας πρέπει να απομονωθούν, όχι να μνημονεύονται...

      Παναγιώτης Αξιός

      Διαγραφή
    3. Κύριε Αξιέ,

      Την βρίσκουμε λίγο υπερβολική την τοποθέτησή σας. Μια ατυχής - κακή δήλωση δεν μπορεί να σβήσει με μια μονοκοντυλιά μια συνεργασία και ένα έργο.

      Ρωτούμε ξανά: Δηλαδή να σβήσουμε και τον Μπιθικώτση σαν σπουδαία καλλιτεχνική μορφή επειδή τραγούδησε τον ύμνο της χούντας;

      Διαφωνούμε με τέτοιους υπερβολικούς αφορισμούς και γενικεύσεις.

      Επίσης σημειώνουμε ότι αναρτούμε τα Προδομένα Έργα του Μίκη Θεοδωράκη και στην προκειμένη περίπτωση το σημαντικό και άγνωστο έργο που λέγεται ΠΟΛΙΤΕΙΑ Δ'.

      Κακώς η συζήτηση έχει σταθεί στον κ. Γαιτάνο. Δεν μνημονεύουμε τον Γαιτάνο, αλλά το έργο. Μήπως θα θέλατε να μην αναφέρουμε καν το όνομα του ερμηνευτή;

      Φιλικά.

      Διαγραφή
  2. Και η Χ. Αυγή είναι σημείο των καιρών..
    Και ο Γ. Κατσαρός συνέθεσε τον ύμνο της Χούντας!
    Ο Πέτρος Γαϊτάνοςαγαπά και σέβεται τον Μίκη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όμορφα τραγούδια ανύπαρκτα για μένα!
    Ευχαριστούμε πολύ για τις αναρτήσεις αυτές, ευκαιρία με το νέο έτος να γνωρίσουμε παρ΄όλα αυτά εν μέρει τον δημιουργό Μίκη Θεοδωράκη!
    Γειά σου Μίκη της Ελλάδας και του Κόσμου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μα είμαστε σοβαροί; Να ξεχαστεί ένας δίσκος επειδή ο τραγουδιστής ξαφνικά έκανε δηλώσεις υπέρ της Χ.Α; Κακώς έπραξε, κάκιστα. Ο δίσκος τί φταίει; Ωραία, λοιπόν, ας ξεχαστεί με τον συγκεκριμένο τραγουδιστή και ας γίνει επανέκδοση με άλλον καλλιτέχνη. Όσοι, όμως, το προτείνουν αναλαμβάνουν τη διάδοση της επανέκδοσης του, εάν γίνει; ή και τότε ο επόμενος καλλιτέχνης που θα το τραγουδήσει θα μπει στην κρισάρα, όπως έγινε και με την Φωτεινή και θ' αρχίσουμε ως άλλοι επαΐοντες να αναλύουμε αν είπε καλά το "λα", όπως έγινε με την Φωτεινή;

    Πολλή μεμψιμοιρία όταν πρόκειται για τον Μίκη και τεράστια ανοχή για το σκουπιδαριό (ναι σκουπιδαριό) του λεγόμενου "νεοέντεχνου" (ας γελάσω!) του κάθε γκρατσανιστή κιθαρωδού που έμαθε πέντε ακόρντα και παριστάνει τον συνθέτη και γράφει για γάτους Τούρκους, για ατέλειωτα τσιγάρα, για καρδιές που πονάνε όταν μεγαλώνουν και για ουρακοντάγκους.Τί στίχοι, τί υψηλά νοήματα! Αλλά αυτά δεν μας ενόχλησαν ποτέ. Οι τραγουδιστές του Μίκη είναι το πρόβλημα.

    Πολλή κριτική και "γκρίνια" για τον Μίκη, πάντα. Διυλίζουμε τον κώνωπα αλλά καταπίνουμε την κάμηλο.

    Κι ο Βαμβακάρης βασιλικός ήταν στα πιστεύω του κι όμως είναι πάντα Ο Βαμβακάρης. Κι ο Ζαμπέτας μέχρι που πέθανε "συμμοριτοπόλεμος" έλεγε, αλλά έγραψε σπουδαία λαΐκά τραγούδια που τα τραγουδάμε όλοι. Κι η τεράστια Μοσχολιού μέλος της δεξιάς ήταν. Αλλά ποια άλλη τραγούδησε τόσο σπαραχτικά το "άνθρωποι μονάχοι"; Ποια άλλη απέδωσε τον υπέροχο Ξαρχάκο όπως εκείνη;

    Ο Μίκης έχει τοποθετηθεί στο θέμα της πολιτικής άποψης του καλλιτέχνη και πιστεύει ότι αν το έργο του είναι σπουδαίο, αυτό θυμάται ο λαός κι αυτό μένει στην ιστορία.

    Απολαύστε τα τραγούδια κι ας υποστηρίζει ο Γαΐτάνος ό,τι θέλει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μα ποιος είπε να ξεχαστεί το έργο; Εγώ, που έκανα το πρώτο σχόλιο, πάντως όχι.

    Μια πρόταση προς τον Μίκη και τη Μαργαρίτα: η Ορχήστρα να ετοιμάσει ένα πρόγραμμα-αφιέρωμα και στις 4 (5) ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ (συμπεριλαμβάνω και τον "Οκτώβρη '78").

    Τάκης Παπαλεονάρδος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πάρτε μέρος στον διάλογο.

Σχόλια υβριστικά και σχόλια που δεν έχουν σχέση με το περιεχόμενο της εκάστοτε ανάρτησης, όπως επίσης και σχόλια που προκαλούν εντάσεις και διαπληκτισμούς, θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Επίσης ανώνυμα σχόλια δεν θα αναρτώνται.