Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας βραβεύει τον Μίκη Θεοδωράκη

Το ΕΕΑ με χαρά ανακοινώνει αυτή την σεμνή πρωτοβουλία και καλεί όλους τους επαγγελματίες να τιμήσουν με ιδιαίτερη ευαισθησία, τον άνθρωπο που τώρα, στο γέρμα του βίου του, 89 ετών, εξακολουθεί να αγωνιά για τον τόπο, για τον λαό, για τη χώρα.

Η ανακοίνωση του ΕΕΑ

Με ιδιαίτερη τιμή και χαρά, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας ανακοινώνει την απόφαση του να τιμήσει μία φωτεινή προσωπικότητα που έχει «σφραγίσει» τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας, τον μεγάλο Έλληνα κ. Μίκη Θεοδωράκη.

Η προσφορά του στην Τέχνη, ανεκτίμητη. Η ζωή του, μυθιστορηματική. Το όνομα του, πασίγνωστο σε όλες τις γωνιές του πλανήτη. Οι αγώνες του για κοινωνική δικαιοσύνη τον έφεραν πολλές φορές αντιμέτωπο με απολυταρχικά καθεστώτα και τυράννους, χωρίς όμως να τον λυγίσουν. Πάντα στις επάλξεις, με τον παρεμβατικό του λόγο παραμένει ένας ενεργός πολίτης που συνεχίζει να μάχεται και να διεκδικεί ένα καλύτερο αύριο για όλους μας.

Με τη μουσική του «ταξίδεψε» την Ελλάδα στα πέρατα της οικουμένης. Έγινε παράδειγμα προς μίμηση και σημείο αναφοράς για διεθνείς καλλιτέχνες. Σε όποιο μέρος του πλανήτη και αν εμφανιζόταν τα εισιτήρια εξαντλούνταν, ενώ οι κριτικές για το έργο του ήταν διθυραμβικές.

Αφουγκράστηκε και εξέφρασε τον καημό και τις αγωνίες ενός ολόκληρου λαού. Μέσω των δημιουργιών του, έβαλε στο σπίτι όλων μας τους μεγάλους Έλληνες ποιητές τους οποίους μελοποίησε, στοιχείο ανεκτίμητο για την πολιτιστική μας ιστορία. Οι συνθέσεις του ξεσήκωναν τον κόσμο, του χάριζαν όραμα, τον έκαναν να ονειρεύεται, να αντιστέκεται, να παλεύει. Αυτή ακριβώς η παρεμβατικότητα της μουσικής του τρόμαζε τους τυράννους, σε σημείο που στα δύσκολα χρόνια να απαγορεύουν να ακούγεται το έργο του, ενώ και ο ίδιος κυνηγήθηκε, φυλακίσθηκε, βασανίστηκε. Ανυποχώρητος και περήφανος, δεν δείλιασε μπροστά σε διώξεις και απειλές.

Έως και σήμερα δεν διστάζει να παίρνει θέση απέναντι στα «κακώς κείμενα» , επιχειρώντας όπως πάντα να σταθεί δίπλα στον απλό πολίτη.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας, θεωρεί ότι ο κ. Μίκης Θεοδωράκης, αυτός ο «αιώνιος έφηβος» και μαχητής της ζωής, αποτελεί λαμπρό παράδειγμα δημιουργίας και πολυποίκιλης προσφοράς στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Ειδικά σε μία χρονική στιγμή που λόγω των δυσμενέστατων οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών, κυριαρχούν η ανασφάλεια, ο φόβος, η υστεροβουλία, είναι απαραίτητο να στρέψουμε το βλέμμα στους μεγάλους Έλληνες που ενέπνευσαν, μεγαλούργησαν και άλλαξαν προς το καλύτερο την πορεία αυτού του τόπου. Και ο κ. Μίκης Θεοδωράκης ανήκει σίγουρα σε αυτή την κατηγορία των μεγάλων Ελλήνων. Ίσως και να είναι ο τελευταίος εξ αυτών.

Για την απόφαση του Ε.Ε.Α. να τιμήσει τον κ. Θεοδωράκη, ο Πρόεδρος του κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου αναφέρει:

«Ο Μίκης Θεοδωράκης αποτελεί έως και σήμερα «φάρο» έμπνευσης για όλους τους Έλληνες. Με τις μουσικές του μεγάλωσαν γενιές και γενιές, ενώ με την στάση ζωής του έχει σταθεί παράδειγμα προς μίμηση. Το να τιμήσουμε τον Μίκη της Ελλάδας είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε, απέναντι σε αυτόν τον σπουδαίο άνθρωπο και καλλιτέχνη. Θεωρούμε πραγματική τύχη για τη χώρα που παραμένει ενεργός πολίτης. Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε μέσω της βράβευσης του, είναι ότι σε αυτές τις δύσκολες στιγμές είναι χρήσιμο για όλους μας να αντλούμε δύναμη και έμπνευση από προσωπικότητες αυτού του βεληνεκούς. Και τέλος, είναι κάτι που του οφείλουμε, καθώς ελάχιστοι άνθρωποι στην σύγχρονη ελληνική ιστορία, είχαν προσφορά ανάλογη αυτής του μεγάλου Μίκη Θεοδωράκη».

Η βράβευση του κ. Μίκη Θεοδωράκη θα γίνει μέσω απονομής τιμητικής πλακέτας από τον Πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου, σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.  


Σχόλια