Ομιλία Mίκη Θεοδωράκη στο Βελλίδειο & σχόλιο Θεοδωρακισμού



Αγαπητοί αναγνώστες και φίλοι του Θεοδωρακισμού,

Παραθέτουμε προς ανάγνωση, διάδοση και ενημέρωση την ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη στο Βελλίδειο Συνεδριακό κέντρο της Θεσσαλονίκης, που δόθηκε στις 27/2/2011. Την ομιλία αυτή, μαζί με μια σειρά από άλλες ομιλίες, την θεωρούμε άκρως επίκαιρη και σημαντική για την χώρα μας την συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Με αφορμή δε την ανάρτηση εκ νέου της ομιλίας στο Βελλίδειο, παραθέτουμε το παρακάτω σχόλιο που αφορά στην ΣΠΙΘΑ.

Οι συντελεστές του Θεοδωρακισμού


ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Απ' τον Δεκέμβριο του 2010 ο Μίκης Θεοδωράκης, ως ηγέτης και ιδρυτής του Κινήματος Ανεξάρτητων Πολιτών - ΣΠΙΘΑ, πραγματοποίησε 11 και πλέον γιγαντιαίες παλλαϊκές συγκεντρώσεις - ομιλίες ανα την Ελλάδα με σκοπό να ενημερώσει τον Ελληνικό λαό για τις συνέπειες και τα δεινά που θα επέφερε στην Ελλάδα το μνημόνιο και η ξένη εξάρτηση. 

Έβγαλε τον κόσμο στους δρόμους και τις πλατείες, διαμόρφωσε τις ιδεολογικοπολιτικές θέσεις της ΣΠΙΘΑΣ - αλλά ουσιαστικά και των υπόλοιπων πατριωτικών Κινημάτων που ακολούθησαν - έδωσε τα απαραίτητα εφόδια γνώσης στον αγωνιζόμενο λαό που είχε υποστεί το ΣΟΚ και το ΔΕΟΣ των μνημονίων, δημιούργησε την ιστοσελίδα της Κίνησης (αναλαμβάνοντας ο ίδιος προσωπικά το μεγάλο κόστος της κατασκευής της) δίνοντας Δημοκρατικό και ελεύθερο βήμα διαλόγου και έκφρασης σε όλους τους Σπιθιστές και τέλος, συσπείρωσε 500.000 κόσμο στο σύνταγμα την 12η Φεβρουαρίου του 2012. 

Στις ομιλίες αυτές στράφηκε εναντίον συγκεκριμένων πολιτικών παραγόντων και συνθηκών που μας οδήγησαν στα δόντια του μνημονίου, της Τρόικα και της ξένης εξάρτησης, συνδέοντάς τα με το απαραίτητο ιστορικό τους πλαίσιο. 

Στοχοποίησε συγκεκριμένα, μίλησε συγκεκριμένα, δεν στρογγύλεψε ούτε έκρυψε τα λόγια του. Δεν μίλησε σαν εξουσιαστής, αλλά σαν ένας αγνός πατριώτης που νοιάζεται για την πρόοδο της πατρίδας του.

Πέρα απ' τις διαπιστώσεις και την πάρα πολύ βαθιά και ουσιαστική ανάλυση, προχώρησε σε συγκεκριμένες προτάσεις και λύσεις για να ξεφύγει η χώρα απ' το αδιέξοδο και να αποκτήσει σταδιακά την Εθνική της Ανεξαρτησία, που τότε ήταν (και παραμένει) το κορυφαίο ζητούμενο. Η ανάλυσή του πάντα έβλεπε στο μέλλον και όχι στο τώρα και στο σήμερα.

Ο λαός και η κοινωνία σήμερα εν έτει 2014, χειμάζονται σε υπερθετικό βαθμό. 

Το ΑΕΠ της χώρας μειώνεται, η ανεργία αυξάνεται, τα δημόσιο χρέος γιγαντώνεται, τα εργασιακά δικαιώματα και το κοινωνικό κράτος (κατακτήσεις που έχουν θεμελιωθεί με αιματηρούς μακροχρόνιους αγώνες) εξαφανίζονται, η κοινωνία αποσαθρώνεται, η εθνική περιουσία και ο συνολικός εθνικός πλούτος πωλείται στους ξένους και ενίοτε σε τιμή ευκαιρίας.

Για όλα τα παραπάνω ο Μίκης Θεοδωράκης και η ΣΠΙΘΑ είχαν προειδοποιήσει τον λαό ήδη απ' την Δεκέμβριο του 2010.

Πιο συγκεκριμένα, συνολικά οι μεγάλες συγκεντρώσεις που πραγματοποίησε η ΣΠΙΘΑ με κύριο ομιλητή τον Μίκη Θεοδωράκη είναι οι εξής:
  1. 1/12/2010 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Ιδρυτική Διακήρυξη της ΣΠΙΘΑΣ).
  2. 17/1/2011 στο Θέατρο ΡΕΞ (Μπορούμε).
  3. 5/2/2011 στο πολιτιστικό κέντρο Αργυρούπολης "Μίκης Θεοδωράκης" (Για το ιδεολογικό μας στίγμα)
  4. 27/2/2011 στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο της Θεσσαλονίκης (Όλα ή Τίποτα)
  5. 26/3/2011 στο Ηράκλειο Κρήτης (Να κάνουμε αυτό που δεν μπορούμε!).
  6. 31/5/2011 μεγάλη παλλαϊκή συγκέντρωση - ομιλία στα Προπύλαια.
  7. 9/6/2011 μεγάλη παλλαϊκή συγκέντρωση - ομιλία στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης.
  8. 26/6/2011 μεγάλη παλλαϊκή συγκέντρωση - ομιλία στην πλατεία Καρατάσου της Νάουσας. 
  9. 16/9/2011 μεγάλη παλλαϊκή συγκέντρωση - ομιλία στο πρώην δυτικό αεροδρόμιο (Για το Ελληνικό).
  10. 21/9/2011 μεγάλη παλλαϊκή συγκέντρωση - ομιλία στο θέατρο Ανατολικής τάφρου Χανίων (Αλλαγή πορείας).
  11. 1/2/2012 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Ίδρυση του Μετώπου ΕΛ.ΛΑ.Δ.Α)

Στο ιστολόγιό μας περιλαμβάνονται όλες στην κατηγορία "Ομιλίες".

Από αυτές τις ομιλίες εκδόθηκαν 2 βιβλία με τις ομιλίες και με τις θέσεις και αρχές του Κινήματος Ανεξάρτητων Πολιτών - ΣΠΙΘΑ. 


ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ

Όταν ιδρύθηκε η Κίνηση Ανεξάρτητων Πολιτών - ΣΠΙΘΑ τον Δεκέμβριο του 2010, γνωρίζαμε καλά από τότε ότι το σύστημα θα τρομοκρατηθεί μπροστά στο ενδεχόμενο του ξυπνήματος και της αφύπνισης του λαού, που ήταν βέβαιο ότι θα επακολουθήσει μετά την ίδρυση της Κ.Α.Π - ΣΠΙΘΑ. Η ιστορία της νεώτερης Ελλάδας και η προσωπική ιστορία του Μίκη Θεοδωράκη μας είχε δείξει και διδάξει, ότι το σύστημα και οι κάθε είδους (και εποχής) εξουσίες έτρεμαν την απήχηση και έμπνευση που εξέπεμπε στον απλό λαό αυτός ο άνθρωπος. Ήμασταν από τότε βέβαιοι και προετοιμασμένοι για όλα (και πάντα προσεκτικοί). Ξέραμε ότι αυτό ακριβώς θα συνέβαινε και το 2010, που ο Θεοδωράκης βγήκε μπροστά, για άλλη μια φορά.

Το σύστημα και τα παρακλάδια του, γνωρίζαμε καλά από τότε, ότι θα επιχειρήσει να χτυπήσει τον Μίκη Θεοδωράκη (και την Κ.Α.Π - ΣΠΙΘΑ) με όλους τους πιθανούς τρόπους. Άμεσους η έμμεσους. Και με απευθείας χτυπήματα (όλων των ειδών) προς τον ίδιο, αλλά και με έμμεσα χτυπήματα (όλων των ειδών) προς τους στενούς του συνεργάτες. 

Δυστυχώς δεν αργήσαμε να επιβεβαιωθούμε. 

Απ' την πρώτη στιγμή η ΣΠΙΘΑ του Μίκη Θεοδωράκη και ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης χτυπήθηκαν 

πρώτον, από το σύστημα εξουσίας 
δεύτερον, από μέσα. 

Με αυτό τον τρόπο το σύστημα τι θα κατάφερνε; Αυτό που επεδίωκε, να μην αφήσει την Κ.Α.Π - ΣΠΙΘΑ να προχωρήσει, να αναπτυχθεί και να παίξει τον σπουδαίο ιστορικό ρόλο για τον οποίο ήταν προορισμένη και για τον οποίο ιστορικό ρόλο αγωνίζεται με όλες του τις δυνάμεις ο Μίκης Θεοδωράκης, σε ολόκληρη την ζωή του. 

Στην ΣΠΙΘΑ εισχώρησαν φραξιονιστές, οπορτουνιστές, αριβίστες, καιροσκόποι και φυσικά πράκτορες του συστήματος. Απ' την πρώτη στιγμή της ίδρυσής της η ΣΠΙΘΑ μπήκε σε τεράστιες περιπέτειες. Και όποτε έκοβε ένα κεφάλι ξαφνικά πετάγονταν 5, σαν την Λερναία Ύδρα.

Δεν είχαμε ποτέ την αυταπάτη ότι θα μας άφηναν ήσυχους και φυσικά ούτε ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης είχε ποτέ αυτήν την αυταπάτη.

Ήταν φανερό ότι το σύστημα θα χτυπούσε (με τα τεράστια μέσα που διαθέτει) εκείνον που κάνει πραγματικό αγώνα και όχι εκείνον που παίζει ή εκείνον που του κάνει τα χατίρια. Είναι πλέον φανερό και στον πλέον αδαή πως το σύστημα προωθεί, αβαντάρει (και ελέγχει) κόμματα ή κινήσεις που δεν το ενοχλούν (βλέπε Ποτάμι). Και είναι πλέον κατανοητό για ποιόν λόγο με την ΣΠΙΘΑ και τον Μίκη Θεοδωράκη το σύστημα έπραξε ακριβώς το αντίθετο. Εξαφάνισαν την φωνή του και έκαναν το παν ώστε η πολιτική του - που είναι ένα καταστάλαγμα επτά δεκαετιών εμπειρίας στην μαχόμενη πολιτική - να μην γίνει γνωστή στον Ελληνικό λαό. Παράλληλα χτύπησαν το Κίνημά του και τους στενούς του συνεργάτες απ' τα μέσα, μεθοδικά και επαναλαμβανόμενα, ώστε το Κίνημα να μην παίξει τον ιστορικό του ρόλο. Το σύστημα έπρεπε να κάνει ότι ήταν δυνατόν ώστε να σιγουρευτεί ότι θα αποτύχει συνολικά το εγχείρημα του Μίκη Θεοδωράκη και της ΣΠΙΘΑΣ.

Η πρώτη απόπειρα της δημιουργίας του Μετώπου ΕΛ.ΛΑ.ΔΑ που προσπάθησε να συστήσει και να εδραιώσει ο Μίκης Θεοδωράκης, χτυπήθηκε από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Τους γνωρίζουμε με τα ονοματεπώνυμά τους. Οι ίδιοι πέρασαν απ' την ΣΠΙΘΑ. Κατείχαν κορυφαίες θέσεις και για αρκετό καιρό προσπαθούσαν να παραστήσουν τους γνήσιους επαναστάτες. Προσπαθούσαν να επιβάλλουν τις απόψεις τους μέσα στην ΣΠΙΘΑ, προσπαθούσαν να την ελέγξουν κάνοντας την μια φραξιονιστική ενέργεια πίσω από την άλλη, προσπαθούσαν να κάνουν τον Μίκη Θεοδωράκη να παραμερίσει... 

Ήταν κοινοί πολιτικάντηδες που τους ενδιέφερε το προσωπικό τους όφελος, η προσωπική τους προβολή και ίσως η προσωπική τους επαγγελματική αποκατάσταση, μέσο της "επαγγελματικής" πολιτικής.

Έχουμε ήδη αναφερθεί στην μεγάλη και ηρωική μέρα ορόσημο της 12ης Φεβρουαρίου του 2012 και στην άνανδρη απόπειρα δολοφονίας του Μίκη Θεοδωράκη, στην πρώτη ουσιαστικά συγκέντρωση του μετώπου ΕΛ.ΛΑ.Δ.Α, εδώ

Η δεύτερη απόπειρα εδραίωσης του Μετώπου ΕΛ.ΛΑ.ΔΑ, χτυπήθηκε από Σπιθιστές. Τους γνωρίζουμε επίσης με τα ονοματεπώνυμά τους. Και η ιστορία θα τους κρίνει πολύ αυστηρά.


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Μέσα σε αυτές τις εχθρικές και τραγικές συνθήκες που έδρασε ο Μίκης Θεοδωράκης και η ΣΠΙΘΑ, το προοδευτικό πολιτικοκοινωνικό έργο που κατάφερε να επιτελέσει πρωτίστως ο ίδιος και δευτερευόντως τα καθαρά και αγνά μέλη της ΣΠΙΘΑΣ, κρίνεται αντικειμενικά ως ΤΕΡΑΣΤΙΟ και ουσιαστικότατο. 

Όλα όσα καταφέραμε ήταν ένας άθλος. 

Ευτυχώς τα γραπτά μένουν. Τα video μένουν. Οι λέξεις ειπώθηκαν. Και αυτές έχουν σημασία και θα έχουν περισσότερη σημασία στο μέλλον. Πλέον δεν γίνεται να εξαφανιστούν ούτε να σβήσουν. 

Ο Μίκης Θεοδωράκης μίλησε. Ήταν ο πρώτος που μίλησε και ο μόνος που μίλησε ουσιαστικά.

Καθήκον των Θεοδωρακιστών είναι να διαδώσουν όσα είπε και όσα έγραψε. 

Μέσα στις σημερινές και κυρίως μέσα στις αυριανές κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες, η εκτεταμένη και ουσιαστική διάδοση των κειμένων του Μίκη Θεοδωράκη και της ΣΠΙΘΑΣ, αποτελεί μια γνήσια επαναστατική πράξη.

Οι συντελεστές του Θεοδωρακισμού

Σχόλια

  1. ΕΙΜΑΙ ΣΠΙΘΑ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΗ!
    ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΜΙΧΑΛΙΤΣΙΑΝΟΥ
    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
    ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Σπίθα που άναψε θα παραμείνει μέσα μας. Ο Μίκης ως γνήσιος επαναστάτης βγήκε μπροστάρης και μας φώτισε! Το τι επακολούθησε ας μείνει στην ιστορία να το κρίνει, αλλά κατά τη γνώμη μου ΤΙΠΟΤΑ μα ΤΙΠΟΤΑ δεν μπορεί να επισκιάσει το μεγαλείο αυτού του Έλληνα!
    Δεν θα πάψουμε ποτέ να διαδίδουμε τις ιδέες του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Σπίθα ήταν αυτή που γέννησε στην ουσία τον αντιμνημονιακό πόλο, προϋπήρξε όλων των κινημάτων και κομμάτων που τοποθετήθηκαν πολύ αργότερα, ενώ ήταν αυτή πάλι που έκανε το ΠΡΩΤΟ κάλεσμα πολύ πριν οι συνθήκες γεννήσουν τα κινήματα της πλατείας και των αγανακτισμένων.Ήταν αυτή που ξαναθύμισε ότι η αντίσταση μπορεί να πάρει σάρκα και οστά, και το πιο σπουδαίο ότι ο λαός έχει την δύναμη να παράξει μέσα από το δικό του ένστικτο, πολιτικό λόγο. Η Σπίθα που κινήθηκε με παροιμιώδης τόλμη και αφέλεια σε όλο το πολιτικό φάσμα, χωρίς ποτέ να γνοιαστεί πως να ισορροπήσει επικοινωνιακά, πως να θωρακιστεί από τις συστημικές επιθέσεις, πως να κεφαλαιοποιήσει την δράση της απέδειξε στους Έλληνες πως έχουν την δύναμη να αλλάξουν τα πάντα όταν είναι ενωμένοι. Την ώρα που θα το πιστέψουν θα συμβαίνει ήδη. Αλλά πρέπει να το πιστέψουν. Η Σπίθα έδωσε την μεγάλη μάχη της πίστης και την έχασε. Ο πολιτικός λόγος και το όραμα του Θεοδωράκη που βρήκε απήχηση σε χιλιάδες κόσμο άφησε έναν σπόρο και μια πιθανότητα πως ο λαός αυτός ίσως βρει τον δρόμο προς την αφύπνιση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aνώνυμε 1:57,
      Είναι πάρα πολύ εύστοχο το σχόλιό σας και χρήζει περαιτέρω ανάλυσης.

      Διαγραφή
  4. Είχα την τύχη κάποτε να γνωρίσω από κοντά και να συνεργαστώ μαζί του (ως νεαρός τότε μουσικός) τον άλλο μεγάλο μας συνθέτη,τον αγαπητό Μάνο Χατζηδάκι, τον οποίο ο Μίκης μας αγαπούσε και σεβόταν ιδιαίτερα. Τότε λοιπόν, εκείνα τα χρόνια, κάπου μετά το '84, "με τα λίγα γραμμάρια της ευτυχίας" και της υποτιθέμενης "αλλαγής", σκαβόταν επιμελώς ο λάκος του ευτέλειας και του εκφυλισμού του πολιτισμικού μας στοιχείου και ο αξέχαστος Μάνος καταμεσίς στο θέατρο της Δωδώνης φώναξε: "Είστε κάφροι" και ξεσηκώθηκαν οι επαγγελματίες δικαστές από τα Μ.Μ.Ε. της εποχής,αυτοί που κιόλας είχαν αρχίσει "τα ιδιαίτερα μαθήματα" για την ευκαθοδήγηση της κοινής γνώμης - με τα γνωστά ανταλλάγματα- "οι πανμέγιστοι κριτές των πάντων" και πήγαν να τον φάνε ζωντανό... Τότε ο Μίκης,"παλμογράφος της κάθε εποχής" είχε πιάσει το σφυγμό και έγραψε: "κάτι λέει ο Μάνος...!.",αλλά τότε "ποιός άκουγε?!" Τότε όταν ο Μίκης μιλούσε για "ομοσπονδία Ελλάδας-Τουρκίας" ποιός καταλάβαινε τί εννοούσε?! Τότε ήταν "προδότης αριστερός"και "προδότης δεξιός", "πρόβατο μαύρο", "ξένος εδώ και πρόσφυγας εκεί". Σήμερα οι πολιτικοί μας ασπάζονται τους ναζί και κλείνουν "δουλίτσες" μαζί τους, και οι πολίτες θυσιάζονται στους βωμούς των αριθμών, "νεκρές οπώρες, λιωμένες στα σαπιστήρια της παγκόσμιας οικονομικής ένωσης-της παγκόσμιας οικονομικής ολιγαρχίας",γιατί η ιδέα "λαός" αποδείχθηκε ουτοπία. Άνθρωποι μόνο υπάρχουν- μονάδες- ορισμένοι από τους οποίους έχουν και όνειρα.Η έννοια του λαού έτσι όπως επιμελώς μας την δίδαξαν δεν υπήρξε ούτε στο 1821- και τότε κάποιοι "έκλειναν δουλίτσες" και κάποιοι πολεμούσαν στο βουνό και ήταν "αναρχικοί"- ούτε τώρα υπάρχει "λαός" κι αυτά που μας σερβίρουν αφορούν ένα "λαό κατά το δοκούν". Αυτοδοξαστείτε λοιπόν και φτύστε κατόπιν τα μούτρα σας όπως κάθε δεκαετία! Βολεμένοι! Γι αυτό ο Μίκης δεν ήθελε εξ αρχής η Σπίθα να εξελιχθεί σε πολιτικό φορέα-κόμμα. Γιατί οι αστικές δημοκρατίες φαλυρίσανε. Αχ...αγαπημένε μας Μίκη...αχ αυτές οι Ιθάκες...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 1) Theodorakism: Περιμένουμε την ανάλυσή σας, όπως γράψατε στο σχόλιο του Ανώνυμου.

    2) Συμφωνώ με τον Ανώνυμο 14/3 1:57 και προσθέτω ακόμα ότι οι συστημικές δυνάμεις που βρίσκονταν εντός της Σπίθας μετά την 12η Φεβρουαρίου 2012 που το μαζικό κίνημα σημείωσε μία χαμένη μάχη, έσπειραν την απογοήτευση μέσα στη Σπίθα.
    Μετά τα γεγονότα του Μαίου 2012 και του Ιουνίου ο Θεοδωράκης προσπάθησε να κινητοποιήσει πάλι τις οργανώσεις, εν τω μεταξύ όμως οι συστημικές δυνάμεις είχαν προκαλέσει ζημιά.
    Λίγους μήνες μετά, το Νοέμβριο του ίδιου έτους ο Θεοδωράκης, κάνει τις μεγάλες αποκαλύψεις για τον εθνικό πλούτο. Τότε οι συστημικές δυνάμεις χτύπησαν δυνατότερα τη Σπίθα. Τα μέλη της άπειρα, απροετοίμαστα και χωρίς ουσιαστική γνώση της πολιτικής πρότασης της Σπίθας, υπέκυψαν στα χτυπήματα.
    Ο κόσμος δεν ήταν προετοιμασμένος να δεχθεί μια πρόταση σαν αυτή της Σπίθας. Δεν ήταν ώριμες οι υποκειμενικές συνθήκες. Γι αυτό ο ελληνικός λαός εγκατέλειψε τον Μίκη.
    Η λέξη "ΤΕΛΟΣ" το Σεπτέμβριο του 2013 στο site της Σπίθας ήταν μαχαιριά στην καρδιά όσων πίστεψαν στο όραμα του Θεοδωράκη. Η πληγή που άνοιξε εκείνη τη μαύρη μέρα αιμορραγεί ακόμα.
    Μίκη δάσκαλε μου, "καρδούλα της καρδιάς μου", παντοτινή μου ελπίδα και πίστη, "εγώ δεν παραδέχτηκα την ήττα" κι όρθιος και μόνος περιμένω "μες τη φοβερή ερημία του πλήθους". Ολομόναχος περιφέρομαι ανάμεσα στους ανθρώπους, μιλάω τα λόγια σου και γουρλώνουν τα μάτια τους από την έκπληξη. Δεν γνωρίζουν.
    Η Σπίθα δεν έσβησε! Ζωντανή μέσα στην καρδιά μας καίει τα σωθικά μας. Όπως το όραμα της λευτεριάς που έμεινε ζωντανό μέσα στις καρδιές των Ελλήνων κι έκαμαν το '21 κι έπειτα το ΕΑΜ.
    Η Σπίθα δεν τελείωσε Μίκη. Γιατί ακόμη δεν άρχισε...




    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Με αφορμή το σχόλιο του Θεοδωρακισμού, το οποίο αναδημοσιεύουμε παρακάτω αυτούσιο, στην Ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη στο Βελλίδειο στις 27/02/2011, κρίνουμε σκόπιμο να μεταφέρουμε κάποια γεγονότα, τα οποία δεν είναι ευρέως γνωστά, ώστε για να γίνει κατανοητό πόσο καίριο είναι το σχόλιο των συντελεστών του Θεοδωρακισμού.

    Κάνοντας αυτήν την ιστορική ανασκόπηση και το ανασκάλεμα στην μνήμη μας, μπορούμε να καταλάβουμε το μέγεθος της προσπάθειας και της δυσκολίας που ενείχε το εγχείρημα.
    Ουσιαστικά ήταν ένα μεγάλο πείραμα το ξεκίνημα μιας τέτοιας προσπάθειας από τον Μίκη Θεοδωράκη και όλων όσων συμμετείχαν.
    Είναι μια τεράστια παρακαταθήκη για όσους παραμένουμε στις επάλξεις και όχι μόνο.
    Ήταν ένα μεγάλο ''πανεπιστήμιο'', για να χρησιμοποιήσουμε μια φράση της καθομιλουμένης.

    Η Κίνηση, τότε, έκλεινε μόλις 2 μήνες ζωής, όταν μας ανακοινώθηκε η επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη να μιλήσει στον λαό της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος.
    Δεν υπήρχε καμία οργανωτική δομή και σύνδεση μεταξύ των Σπιθών ανά την Ελλάδα και ειδικά των Σπιθών της Περιφέρειας όπως ήταν η Σπίθα Θεσσαλονίκης.
    Απλά μας μεταφέρθηκε η επιθυμία του Μίκη να διοργανωθεί μια μεγάλη ομιλία στο Βελλίδειο και ξεκινήσαμε την προετοιμασία.

    Λίγοι γνωρίζουν ότι η εκδήλωση εκείνη κόντεψε να ακυρωθεί από οργανωμένη ομάδα που είχε δημιουργηθεί μέσα στους κόλπους της Σπίθας Θεσσαλονίκης.
    Κατάφεραν με συντονισμένες κινήσεις, όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος, να αποδυναμώσουν την δυναμική των συνελεύσεων και από συνελεύσεις των 300-400 ατόμων να καταλήξουν σε συνελεύσεις των 50-60 λίγο πριν την εκδήλωση.

    Όταν το κατάφεραν αυτό έβαλαν θέμα οικονομικό για την διοργάνωση της εκδήλωσης προσπαθώντας να περάσουν απόφαση που να ενημερώνει τον Μίκη Θεοδωράκη ότι είναι αδύνατο να καλυφθούν τα έξοδα της διοργάνωσης (εκμίθωση χώρου, αφίσσες, φυλάδια κ.τ.λ.) ζητώντας του ουσιαστικά να τα καλύψει ο ίδιος.

    Μια μικρή ομάδα ανθρώπων ήταν αυτήν η οποία αντέδρασε στα σχέδια τους αναλαμβάνοντας την κάλυψη των εξόδων τα οποία τους επεστράφησαν, μετά από την επιτυχή εκδήλωση, από το ποσό που συγκεντρώθηκε εντός του Βελλιδείου από τον κόσμο που συμμετείχε.

    Είχε προηγηθεί μια σειρά επιστολών προς τον Μίκη Θεοδωράκη με επιθέσεις και προσβολές ουσιαστικά στο πρόσωπο του με αφορμή δηλώσεις που είχε κάνει σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Γ. Καραμπελιά, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής τότε, για τον Σιωνισμό και τον Σημιτισμό.
    Μέχρι και το Κ.Ι.Σ. είχε καταφέρει να εμπλέξει, με δεκάδες επιστολές που είχε αποστείλει συγκεκριμένο άτομο σε πολλά ιδρύματα και πρεσβείες.
    Τα άτομα αυτά αφού μεταπήδησαν σε άλλο κίνημα το αμέσως επόμενο διάστημα, έπραξαν κατά τον ίδιο τρόπο και εκεί και κατέληξαν υποστηρικτές του κόμματος που ευελπιστεί να κυβερνήσει την Χώρα. Εκεί κάπου τα ίχνη τους χάνονται.

    Η συστημική προπαγάνδα έφτασε στο σημείο να διακινεί την πληροφορία ότι μπορεί να γίνει βομβιστική επίθεση στο χώρο ώστε να φοβίσει τον κόσμο για να μην προσέλθει.

    Ήταν τέτοια η λυσσώδης προσπάθεια του συστήματος και των χρήσιμων ηλιθίων να ακυρώσουν την εκδήλωση που ανάγκασαν τον υπεύθυνο της Κίνησης που είχε ορίσει ο Μίκης να έλθει στην Θεσσαλονίκη ώστε να διερευνήσει τι ακριβώς γίνεται και αν ήταν εφικτό να γίνει η εκδήλωση.

    Όταν διαπίστωσε την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητα των Σπιθιστών παρά τις αντιξοότητες έφυγε ικανοποιημένος για την Αθήνα έχοντας στα χέρια του το υλικό της εκδήλωσης, την αφίσα που είχε γεμίσει την Θεσσαλονίκη και τις υπόλοιπες πόλεις της Β. Ελλάδος με το κάλεσμα για την 1η Πανελλήνια συνάντηση Σπιθών.

    Μόνο που οι προσπάθειες των προβοκατόρων και διασπαστών δεν τελείωσαν εκεί.
    Μερικές μόνο μέρες πριν την ημέρα της εκδήλωσης κάποιος κατάφερε να εισέλθει παράνομα στον επίσημο μέιλ της Σπίθας Θεσσαλονίκης και να στείλει μαζικό μήνυμα στην λίστα επαφών αποπροσανατολίζοντας τις ομάδες προετοιμασίας της εκδήλωσης.
    Δεν ήταν τυχαίο ότι για την ''εισβολή'' χρησιμοποιήθηκε το wifi του Πανεπιστημίου.

    http://diktioellada.blogspot.gr/2014/03/27022011.html#more
    Συνεχίζεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η τελευταία διασπαστική προσπάθεια έγινε την Παρασκευή και το Σάββατο πριν την εκδήλωση όταν διαπιστώθηκε ότι γινόταν προσπάθεια να αποκλειστεί το σύνολο των Σπιθιστών της Θεσσαλονίκης από την προγραμματισμένη συνάντηση του Μίκη με τις Σπίθες στο ξενοδοχείο Ηλέκτρα Παλλάς.

    Όλα αυτά αντιμετωπίσθηκαν αποφασιστικά χάρη στην επιμονή συγκεκριμένων προσώπων που λόγω αυτής της στάσης τους βρέθηκαν πολύ νωρίς στο μάτι του κυκλώνα, από όλους αυτούς που τώρα είτε είναι μέλη των κομμάτων της Βουλής είτε έχουν δημιουργήσει δικά τους κόμματα με σκοπό την συμμετοχή τους στο σύστημα που δήθεν θέλανε να ανατρέψουν.

    Η ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη, με τον τίτλο ορόσημο ΟΛΑ Ή ΤΙΠΟΤΑ, είχε τεράστια επιτυχία με πάνω από 4000-5000 κόσμο να κατακλύζει την αίθουσα.

    Είναι απόλυτα χρήσιμο να την ξαναθυμηθούμε διότι πράγματι είναι επίκαιρη όπως και τόσα άλλα κείμενα και ομιλίες του μεγάλου μας Μίκη Θεοδωράκη.

    http://diktioellada.blogspot.gr/2014/03/27022011.html#more

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πάρτε μέρος στον διάλογο.

Σχόλια υβριστικά και σχόλια που δεν έχουν σχέση με το περιεχόμενο της εκάστοτε ανάρτησης, όπως επίσης και σχόλια που προκαλούν εντάσεις και διαπληκτισμούς, θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Επίσης ανώνυμα σχόλια δεν θα αναρτώνται.