Μήνυμα Μίκη Θεοδωράκη για τους Χειμερινους Ολυμπιακούς Αγώνες 2014 στο Sochi της Ρωσίας

Με αφορμή την έναρξη των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων 2014, στο Σότσι της Ρωσίας, υπενθυμίζουμε το χαιρετιστήριο μήνυμα του Μίκη Θεοδωράκη, που διαβάστηκε στην Αρχαία Ολυμπία στις 21/9/2013...

Οι συντελεστές του Θεοδωρακισμού




Αγαπητοί φίλοι,

Τη στιγμή που με αφορμή τον συριακό εμφύλιο, ηχούν «τύμπανα πολέμου» και τα «μεγάλα αρπακτικά» συσκέπτονται για το πώς θα μπορέσουν για ακόμη μία φορά να επωφεληθούν από αυτό, το μήνυμα του Ολυμπισμού, του Πολιτισμού, του Ανθρωπισμού και της Ειρήνης είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

Πρόσφατα, έγραψα πως τελικά πίσω από κάθε δολάριο και κάθε ευρώ του κάθε πολίτη υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες θύματα των όπλων που κατασκευάζουν οι «πολιτισμένοι» για να εξοντώσουν τους «απολίτιστους», εισπράττοντας από τους θανάτους και τις καταστροφές τους κολοσσιαία κέρδη, ώστε να ζουν άνετα και πολιτισμένα και να δίνουν αφ' υψηλού μαθήματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Η «πολιτισμένη» Δύση των Μνημονίων και η Μέση Ανατολή των όπλων, είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος που ευθύνεται για έναν συνεχή, αέναο πόλεμο της αόρατης εξουσίας με μοναδικό σκοπό το κέρδος. Η χώρα μας και ο λαός μας, με τη πολιτιστική κληρονομιά και τους σύγχρονους ήρωες της Παγκόσμιας Ειρήνης, όπως ο Γρηγόρης Λαμπράκης, είναι οι πρώτοι που μπορούν να εναντιωθούν σε αυτή τη τακτική και να φωνάξουν σε όλους «φτάνει πια».

Εύχομαι αυτοί οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, στη χώρα όπου κάποτε ηττήθηκε ο Ναζισμός, να αποτελέσουν το ξεκίνημα για τη Παγκόσμια Ειρήνη. Όχι με ευχολόγια και ανακοινώσεις, αλλά με πράξεις και έργα.

Mίκης Θεοδωράκης
Αθήνα, 21/9/2013

Σχόλια