Δημοσκόπηση Θεοδωρακισμού



Αγαπητοί αναγνώστες και φίλοι του Θεοδωρακισμού,

Αυτή την εβδομάδα «εγκαινιάσαμε» μία καινούργια στήλη στον «Θεοδωρακισμό», τη στήλη Δημοσκοπήσεων όπως τη διακρίνετε στα αριστερά της σελίδας μας.

Η αρχή έγινε με μία άκρως ενδιαφέρουσα - κατά τη γνώμη μας - ερώτηση:

«ΠΟΙΟ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΤΟ ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ;»

Μία ερώτηση που ίσως φαντάζει απλή, ωστόσο όταν καλούμαστε να την απαντήσουμε, ανακαλύπτουμε πως θα προτιμούσαμε να ήταν διατυπωμένη ως «θεωρείται» και όχι «θεωρείτε»! Θα ήταν πιο εύκολο να απαντήσουμε ποιο έργο θεωρείται ως το κορυφαίο, αν κοιτάξουμε - ενδεχομένως - τις πωλήσεις, την διαχρονικότητά ή την αναγνωρισιμότητά του σε παγκόσμιο επίπεδο!

Τα έργα ΤΟ ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ, CANTO GENERAL, MΑΟΥΤΧΑΟΥΖΕΝ, ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ, ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΥ ΑΔΕΡΦΟΥ και το ΜΠΑΛΕΤΟ του ΖΟΡΜΠΑ, σε αυτήν την περίπτωση θα βρίσκονταν σίγουρα στις πρώτες θέσεις.

Ωστόσο, όταν η ερώτηση διατυπώνεται ως «θεωρείτε», αμέσως ορθώνεται μπροστά μας ένα πελώριο μωσαϊκό από έργα, τα οποία έχουν συνδεθεί με τον Άνθρωπο, με τον Έλληνα, με τον Αγώνα, με τον Πολιτισμό, με την Ειρήνη, με την Αγάπη, με την Ελευθερία και αδυνατεί να ξεχωρίσει  το μάτι μας (η ψυχή μας εν προκειμένω!) κάποιο συγκεκριμένο σημείο του μωσαϊκού! Αδυνατούμε να ξεχωρίσουμε κάποιες από τις παραπάνω αξίες! Και τα έργα του Μίκη Θεοδωράκη τις έχουν «υπηρετήσει» πιστά όλες…

Ενδιαφέρουσα λοιπόν η ερώτηση, διότι καλείται ο αναγνώστης να ψάξει μέσα του και να επιλέξει το έργο που τον «αγγίζει» περισσότερο από κάποιο άλλο. Καλείται να επιλέξει το κάλλιστο, από τα υπέροχα. Δύσκολο, όσο και ενδιαφέρον!

Και επειδή, μία βοήθεια είναι πάντα ευπρόσδεκτη, σας δίνουμε την ευκαιρία πολλαπλής επιλογής. Ο κάθε χρήστης, μπορεί να επιλέξει από ένα έως τρία έργα, τα οποία θεωρεί ως τα κορυφαία του Μίκη Θεοδωράκη!

Σημειώνουμε ότι ήταν αδύνατον να συμπεριλάβουμε όλα τα έργα του Μίκη Θεοδωράκη εξαιτίας τεχνικών περιορισμών.

Όλοι οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάσουν τα της δημοσκόπησης στην παρούσα ανάρτηση και να "δικαιολογήσουν" την ψήφο τους αναλύοντας το έργο που ψήφισαν.

Επίσης μπορούν να διευκρινίσουν το έργο σε περίπτωση που επιλέξουν άλλο*.

Η δημοσκόπηση θα λήξει σε έναν μήνα ακριβώς, τη 1η Μαρτίου 2014 και θα ακολουθήσουν τα τελικά αποτελέσματα.

ΠΡΟΩΘΗΣΤΕ

Οι συντελεστές του Θεοδωρακισμού

Σχόλια

  1. Ψήφισα και "ΑΛΛΟ*" για το "Τραγούδι του νεκρού Αδελφού"!

    Παναγιώτης Αξιός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Mπράβο, ένα απ' τα κορυφαία έργα του Μίκη Θεοδωράκη που το συγκαταλέγουμε μέσα στα 3-4 απολύτως κορυφαία του.

      Δυστυχώς δεν μπόρεσε να συμπεριληφθεί στην δημοσκόπηση, εξαιτίας τεχνικών περιορισμών.

      Διαγραφή
  2. Ψήφισα και "ΑΛΛΟ*" για το "Τραγούδι του νεκρού Αδελφού"!
    Ilias Kalokerinos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. θεωρώ σπουδαίο έργο την ΦΑΙΔΡΑ, αλλά δεν βρήκα τον τρόπο να την ψηφίσω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κ.Vivi Itsopoulou συμφωνούμε. Δεν ήταν δυνατόν να συμπεριλάβουμε όλα τα έργα.

      Διαγραφή
  4. Ψηφισα ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΕΜΒΑΤΗΡΙΟ γιατι συμμαδεψε τη ζωη μου , οταν μαθητης ακομα το ακουσα απο ενα κασετοφωνακι φορητο, με παρανομη κασετα απο ενα συμμαθητη μου τοτε, κρυφα απο τους γονεις του !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ψηφίζω τον Μίκη για κάθε του έργο! Είναι η ίδια η ύπαρξη της χαράς ακόμα και μέσα από το θάνατο που έζησε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θα πρόσθετα τις "Μικρές Κυκλάδες" και το "Ένας όμηρος".... Βασικά η επιλογή των σημαντικότερων έργων του Μίκη συναρτάται με το ερώτημα "σε σχέση με τι"; Ως προς την πρωτοπορία, την πρωτοτυπία, τον αντίκτυπο, τη δεδομένη στιγμή, την προσωπική στιγμή, την κοινωνική και πολιτική συγκυρία, τη διαχρονικότητα, την παγκοσμιότητα και πολλά άλλα.. Επομένως όλα τα έργα του Μίκη είναι σημαντικά στο πέρασμα του τόπου και του χρόνου. Βγαλμένα από τα έγκατα της αλήθειας τους και υψωμένα στην οικουμενικότητα τους. Μια μεγάλη νίκη της υψηλής τέχνης και της πρόσληψής της από τον απλό λαό..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σήμερα επαναφέρει ο Μίκης τον ΕΠΙΒΑΤΗ και το ΡΑΝΤΑΡ του μεγάλου μας ποιητή Κώστα Τριπολίτη!
    Θεωρεί πως είναι Πυξίδα για τις μέρες που περνάει η πατρίδα μας!
    Οι νέες ηχογραφήσεις είναι με την Φωτεινή Δάρρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή Μary, το γνωρίζουμε και περιμένουμε πως και πως να αγοράσουμε τους δίσκους! Καθήκον όλων μας να τους διαδώσουμε ώστε να πάνε και στο τελευταίο σπιτι!

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πάρτε μέρος στον διάλογο.

Σχόλια υβριστικά και σχόλια που δεν έχουν σχέση με το περιεχόμενο της εκάστοτε ανάρτησης, όπως επίσης και σχόλια που προκαλούν εντάσεις και διαπληκτισμούς, θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Επίσης ανώνυμα σχόλια δεν θα αναρτώνται.