Ιστορική Δήλωση Θεοδωράκη για τα ΣΚΟΠΙΑ

Δ Η Λ Ω Σ Η

Η αιφνιδιαστική χειρονομία των ΗΠΑ προς τα Σκόπια με την ανθελληνική της αιχμή και ουσία πρέπει να αποτελέσει για μας το «καμπανάκι» που μας καλεί σε εγρήγορση και περισυλλογή. Είναι φανερό ότι η Ελλάδα, οι Έλληνες, ο Ελληνισμός ολόκληρος εισέρχεται σε περίοδο δύσκολη, κρίσιμη και επικίνδυνη, που δεν αφήνει περιθώρια αντιπαραθέσεων μικροπολιτικού χαρακτήρα. Γιατί μόνο ενωμένοι και αποφασισμένοι γύρω από μια κοινής αποδοχής εθνική πολιτική θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που μας περιμένουν και να βγούμε τελικά νικητές.

Ας μου επιτραπεί να εκθέσω τη γνώμη μου για μερικά άμεσα προβλήματα.

Πρώτον: Θα πρέπει κατ’ αρχήν να δείξουμε προς τους λαούς των Σκοπίων και της Αλβανίας ότι το συμφέρον τους είναι προς την κατεύθυνση των καλών σχέσεων με την χώρα μας. Ήδη η πραγματικότητα αυτό αποδεικνύει, αρκεί να δει κανείς τη συμβολή της Ελλάδας στην οικονομική ανάπτυξη των χωρών αυτών. Ως προς τα Σκόπια θα πρέπει νομίζω να τονιστεί ότι το στοιχείο εκείνο που μας κάνει να ορθώνουμε το ανάστημά μας και να είμαστε ένας άνθρωπος ενάντια στο όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» δεν είναι φυσικά οι λέξεις αλλά αυτό που ορισμένοι σηματοδοτούν φανερά πίσω από αυτές. Δηλαδή τις αλυτρωτικές βλέψεις ενάντια στην ακεραιότητα της χώρας μας. Αυτό είναι κάτι που δυστυχώς δεν έγινε αρκούντως γνωστό με τα γνωστά αποτελέσματα. Καιρός λοιπόν να το βροντοφωνάξουμε σήμερα προς κάθε κατεύθυνση και κυρίως προς τα ίδια τα Σκόπια, για να μην υπάρξει καμμία αυταπάτη ως προς την μελλοντική μας στάση που σε κάθε περίπτωση θα είναι αυτή που υπήρξε πάντοτε, κάθε φορά που η εθνική μας ακεραιότητα αντιμετώπισε κινδύνους.

Δεύτερον: Τα κύρια στηρίγματά μας στη νέα δύσκολη για μας ιστορική περίοδο πρέπει να είναι η Ευρώπη, ο Αραβικός Κόσμος, η Ρωσία και τα Βαλκάνια. Πράγματα για άλλους αυτονόητα, που όμως η σημασία τους θα πρέπει να αναλυθεί, ώστε Λαός και πολιτικός κόσμος να συσπειρωθεί πίσω απ’ τις πολιτικές αυτές, ανεξάρτητα από τις επιμέρους επιφυλάξεις του Α ή του Β. Πρέπει να δούμε καθαρά τον παρόντα και μέλλοντα συσχετισμό δυνάμεων, όπου όπως φαίνεται πια η χώρα μας και μαζί της και η Κύπρος αποτελούν στόχο της υπερδύναμης. Φυσικά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι άλλο μας περιμένει. Αυτό όμως που μπορούμε και οφείλουμε εμείς να πράξουμε είναι να είμαστε όπως είπα, αφ’ ενός συσπειρωμένοι και αποφασισμένοι και αφ’ ετέρου να στηριζόμαστε σε καλές και ισχυρές συμμαχίες.

Τρίτον: Ως προς την Τουρκία εξακολουθώ να πιστεύω ότι το εσωτερικό πρόβλημα της Τουρκίας δεν έχει λυθεί οριστικά. Και είναι φυσικό να υπάρχουν ακόμα ισχυρές δυνάμεις που δεν συμφωνούν μ’ αυτή την πολιτική των ειρηνικών σχέσεων με την Ελλάδα και είναι αποφασισμένες να την εκμηδενίσουν. Ένα από τα βασικά τους όπλα είναι - φαίνεται - η ένταση στο Αιγαίο με τις συνεχείς προκλήσεις, με την ελπίδα κάποιας «θερμής» εμπλοκής που θα ανατίναζε τις προσπάθειες της συντριπτικής πλειοψηφίας Ελλήνων και Τούρκων με απρόβλεπτα αποτελέσματα. Όμως η ειρηνική συνύπαρξη των δύό λαών είναι μονόδρομος. Κάθε άλλη οδός θα είναι πραγματικά καταστροφική.

Αθήνα, 7.11.2004
Μίκης Θεοδωράκης

Σχόλια