«Η Καρδιά του Παιδιού για την Καρδιά του Μίκη»

«Η Καρδιά του Παιδιού για την Καρδιά του Μίκη»: Έτσι τιτλοφορείται η μουσική εκδήλωση που διοργανώνεται την προσεχή Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου στις 19:00, στο Θέατρο Ακροπόλ.

Την εκδήλωση διοργανώνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Ενημέρωσης και Βοήθειας Καρδιοπαθών Παιδιών «Η Καρδιά του Παιδιού», στην οποία οι χορωδίες της «Καρδιάς του Παιδιού» και της «Εκπαιδευτικής Αναγέννησης» θα παρουσιάσουν έργα του Μίκη Θεοδωράκη που έχει γράψει για τα παιδιά στα νεανικά του χρόνια.

Το έργο της «Καρδιάς του Παιδιού» γίνεται χρόνια τώρα γνωστό, μέσα από διαλέξεις, μελέτες, εράνους και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Είναι ευτύχημα που μερικά απ' αυτά τα τραγούδια θα τραγουδηθούν από παιδιά της "Χορωδίας της Καρδιάς του Παιδιού" αναφέρει ο Μίκης Θεοδωράκης

Σε αυτό το πλαίσιο, διοργανώνεται μία μουσική βραδιά με ελεύθερη είσοδο αφιερωμένη από τα παιδιά στον Μίκη Θεοδωράκη, που στα πρώιμα χρόνια της συνθετικής του δράσης έγραψε τραγούδια για το παιδί.
Μέσα στα Παιδικά Τραγούδια μου ξαναβρίσκω τον πυρήνα του μουσικού εαυτού μου, λέει ο Μίκης Θεοδωράκης
«Μέσα στην παγωνιά της Ιστορίας -στη δοκιμασία του '40- στην πρώτη μου εφηβεία, κλεισμένος στη μοναξιά μου στην Τρίπολη, συνέχισα να γράφω τραγούδια, το ίδιο όπως και προηγουμένως στην Πάτρα και στον Πύργο, με το αναγνωστικό του γυμνασίου και τα βιβλία του πατέρα μου, γεμάτα Σολωμό, Βαλαωρίτη, Παλαμά και άλλους ποιητές μας. Ήταν ένας τρόπος ζωής που μου έγινε βίωμα και συνήθεια, να ζω με την ομορφιά της ποίησης και της μουσικής. Που με θωράκισε και με προφύλαγε να περάσω ακέραιος τη μεγάλη δοκιμασία που κράτησε μια ολόκληρη ζωή» σημειώνει ο Μίκης Θεοδωράκης για την μουσική εκδήλωση της Δευτέρας και προσθέτει:
«Μέσα στα Παιδικά Τραγούδια μου ξαναβρίσκω τον πυρήνα του μουσικού εαυτού μου. Σε μερικά απ' αυτά θα βρει κανείς τα "μουσικά μόρια" τους "μουσικούς αρμούς", που μέσα απ' τα τραγούδια μου, που αργότερα έγιναν γνωστά, βρήκαν άμεση σχέση και απήχηση στον κοινό ακροατή, που είναι ο συνομιλητής μου.

Είναι ευτύχημα που μερικά απ' αυτά τα τραγούδια θα τραγουδηθούν από παιδιά της "Χορωδίας της Καρδιάς του Παιδιού" με τη συμμετοχή της παιδικής Χορωδίας της "Εκπαιδευτικής Αναγέννησης". Είναι σαν να ξαναγυρίζω κι εγώ μαζί τους πίσω, τότε που τα χρώματα είχαν άλλο χρώμα και τ' ακούσματα άλλο άκουσμα κι εγώ με τα μάτια ορθάνοιχτα, περίμενα τον Παράδεισο να 'ρχεται αγκαλιά με τους αγκαλιασμένους συντροφικά ανθρώπους».


Οι συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη που θα ακουστούν στην εκδήλωση είναι πάνω σε ποίηση των: Βασίλη Ρώτα, Χάρη Σακελλαρίου, Μιχαήλ Στασινόπουλου, Νίκου Γκάτσου, Αντιγόνης Μεταξά (Θείας Λένας), Γιώργου Σεφέρη, Brendan Behan σε απόδοση Βασίλη Ρώτα, Κώσυα Χατζόπουλου και Κώστα Βίρβου.

Στην εκδήλωση, την οποία θα παρουσιάσει η ηθοποιός και μεταφράστρια Μιμή Ντενίση, παίρνουν μέρος οι μουσικοί: Στέφανος Καρδιόλακας (ενορχήστρωση, διεύθυνση ορχήστρας), Μαρίνα Αυγέρη (πιάνο), Δημήτρης Κλειδάς (πιάνο) και Κώστας Ζαριδάκης (μπουζούκι).
O Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας, Ενημέρωσης και Βοήθειας καρδιοπαθών παιδιών «Η Καρδιά του Παιδιού» που ιδρύθηκε το 1983, στηρίζει κοινωνικά και οικονομικά τα παιδιά με συγγενείς ή επίκτητες καρδιοπάθειες. Πρόκειται για μη κερδοσκοπικό σωματείο, που διαχρονικά ενισχύει τόσο ηθικά όσο και οικονομικά τις οικογένειες τους και τα ίδια τα παιδιά με καρδιοπάθειες, το εξειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό του τόπου και την έρευνά του, ενώ βοηθά στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής νομοθεσίας ώστε τα πάσχοντα παιδιά να κατέχουν τη θέση τους στην κοινωνία.

Όραμα του Συλλόγου είναι μια κοινωνία που θα στηρίζει ουσιαστικά τα παιδιά που πάσχουν από συγγενείς καρδιοπάθειες, μέσω της επιστημονικής έρευνας, της πρόνοιας και της νομοθεσίας. Αποστολή του Συλλόγου είναι η υλοποίηση δράσεων μέσω των οποίων να επιτυγχάνεται η ηθική, υλική και ψυχολογική στήριξη των παιδιών που πάσχουν από συγγενείς καρδιοπάθειες και των οικογενειών τους, καθώς και η παροχή πληροφόρησης προς αυτούς και την κοινωνία.

«Η Καρδιά του Παιδιού» είναι ιδρυτικό μέλος και συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για τις Συγγενείς Καρδιοπάθειες ECHDO, είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Σπανίων Παθήσεων ΠΕΣΠΑ και μέλος του αντίστοιχου Ευρωπαϊκού Φορέα, Eurordis. Από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα έχει συμβάλει οικονομικά στην αποθεραπεία πάνω από 2.500 παιδιών με συγγενείς καρδιοπάθειες.

Η Καρδιά του Παιδιού για την Καρδιά του Μίκη

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Ενημέρωσης & Βοήθειας Καρδιοπαθών Παιδιών Η Καρδιά του Παιδιού παρουσιάζει έργα του Μίκη Θεοδωράκη με τις χορωδίες της Καρδιάς του Παιδιού & της Εκπαιδευτικής Αναγέννησης

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου, στις 7.00μμ

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Σχόλια