Παραμύθι χωρίς τέλος

Παρά τα παχιά λόγια, τους διθυράμβους και τα πλατιά χαμόγελα των κυβερνητικών στελεχών, στις 21 Αυγούστου η Ελλάδα δεν βγαίνει από τα μνημόνια. Απλώς, στις 21 Αυγούστου παίρνει από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας την τελευταία δόση ύψους 15 δισ. ευρώ, του δανείου που είχε ζητήσει η κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο του 2015, συνολικού ύψους 61.9 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το καταστατικό του ΕΜΣ, η Ελλάδα, αφού δανειοδοτήθηκε απ’ ευθείας από αυτόν, δέχθηκε αυτόματα ότι το χρέος της είναι βιώσιμο, παραιτήθηκε αυτόματα από κάθε δικαίωμα στην άσκηση δικής της οικονομικής πολιτικής, παραιτήθηκε από την δημόσια περιουσία της και δεν μπορεί να αποφασίσει οτιδήποτε, έστω ασήμαντο, χωρίς την έγκριση αυτού του οργανισμού. Για την ακρίβεια, δεν μπορεί καν να φέρει για συζήτηση στην Βουλή οποιοδήποτε νομοσχέδιο, αν δεν το εγκρίνει το Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας!!!

Επίσης η χώρα, δεν μπορεί να υπαναχωρήσει σε οτιδήποτε, δεν μπορεί να πετύχει οποιαδήποτε ξεχωριστή συμφωνία και δεν μπορεί να προσφύγει στα διεθνή δικαστήρια, δηλαδή δεν έχει το δικαίωμα δικαστικής προστασίας για οποιοδήποτε ζήτημα την αφορά σχετικά με δάνεια.

Ο ΕΜΣ δεν χορηγεί κανένα δάνειο, αν δεν υπογραφεί μνημόνιο, το οποίο δεν είναι αποτέλεσμα διμερούς συμφωνίας, αλλά προβλέπεται από την Συνθήκη Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και με πράξεις του Δικαίου της.

Τέλος η κυβέρνηση οφείλει «άνευ όρων και αμετάκλητα» να ακολουθεί κατά γράμμα ότι αποφασίζει η Ευρ. Επιτροπή και το διοικητικό συμβούλιο του ΕΜΣ.

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του ΕΜΣ Κλάους Ρέκλινγκ η Ελλάδα θα παραμείνει σε καθεστώς επιτήρησης μέχρι το 2022, η οποία θα είναι πιο “σφιχτή” από όσο ήταν για άλλες χώρες Δηλαδή μέχρι το 2022 η χώρα θα έχει ένα τέταρτο μνημόνιο που θα περιλαμβάνει πάλι σκληρές πολιτικές, όπως αυξήσεις φόρων και νέες μειώσεις στις συντάξεις.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με απόφαση του Eurogroup, η Ελλάδα θα πρέπει να έχει πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2023 και 2,2% από το 2023 μέχρι το 2060 ενώ οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα πρέπει να παραμείνουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και κάτω από το 20% του ΑΕΠ στη συνέχεια, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι το χρέος μειώνεται σταθερά!!! Αυτή είναι η περίφημη “καθαρή έξοδος από τα μνημόνια”. Η 21η Αυγούστου είναι η σφραγίδα έγκρισης όσων έχουν συμβεί στην Ελλάδα από την εποχή της υπογραφής του πρώτου μνημονίου μέχρι σήμερα, δηλαδή την μείωση του ΑΕΠ κατά 27%, το ξεπούλημα των κερδοφόρων Δημοσίων επιχειρήσεων, των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας του Δημόσιου Τομέα και των πλουτοπαραγωγικών πηγών, την αύξηση της πραγματικής ανεργίας, την αυξανόμενη μείωση (κλείσιμο) των επιχειρήσεων, την καταβαράθρωση των μισθών και των συντάξεων στον ιδιωτικό τομέα, την διάλυση της Δημόσιας Υγείας, της Δημόσιας Παιδείας και των ασφαλιστικών ταμείων, τις κατασχέσεις σπιτιών, χωραφιών και τραπεζικών λογαριασμών, την αδυναμία του 61% των νοικοκυριών να καλύψουν βασικότατες ανάγκες και υποχρεώσεις τους, την πολύ επικίνδυνη πορεία των εθνικών θεμάτων και όλα όσα βιώνει στην καθημερινότητά του ο απλός πολίτης και ο επιχειρηματίας. Είναι δεδομένο ότι μια χώρα που έχει βρεθεί σε τέτοια οικτρή κατάσταση δεν θα μπορέσει ποτέ να πετύχει τα πλεονάσματα που απαιτούν οι δανειστές κι έχει αποδεχθεί η κυβέρνηση και δεν θα μπορέσει ποτέ να αποπληρώσει το 75% των δανείων(*) όπως έχει συμφωνηθεί. Είναι αφελές να πιστεύει κάποιος ότι οι δανειστές δεν γνωρίζουν ότι αυτοί οι στόχοι είναι ανέφικτοι. Το συμπέρασμα που προκύπτει κατ’ ανάγκην είναι πως έχουν πάρει την απόφαση να αρμέγουν την αγελάδα κρατώντας την μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, μέχρι να ψοφήσει ή να την σκοτώσουν για να πουλήσουν ακόμα και τα κόκκαλά της.

Η έξοδος από τα μνημόνια στις 21 Αυγούστου είναι άλλο ένα μεγάλο ψέμα, από μια κυβέρνηση που έχει εθισθεί στην ψευδολογία και την κοροϊδία, σε μη αναστρέψιμο βαθμό.


Προκόπης Μπίχτας

(*) Η ύπαρξη ή όχι του χρέους αξίζει να αναλυθεί σε άλλο άρθρο.


Σχόλια