Μίκης Θεοδωράκης: Η καλύτερη απάντηση στους καπηλευτές του συλλαλητηρίου

Γράφει ο Μιχάλης Σκολιανός


Η επικείμενη παρουσία του Μίκη Θεοδωράκη στο συλλαλητήριο της Κυριακής στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα για την ονοματοδοσία της ΠΓΔΜ είναι βαρύνουσας σημασίας γιατί μπορεί να λειτουργήσει ως κυματοθραύστης σε αυτούς που θα επιχειρήσουν και πάλι να το καπελώσουν. Θα λειτουργήσει ως ένα αντίβαρο στους ακροδεξιούς, στους φασίστες και στην Εκκλησία.

Η παρουσία του και μόνο δίνει αυτομάτως άλλη διάσταση στο συλλαλητήριο αποχαρακτηρίζοντας το ως μια ακροδεξιά εκδήλωση και συγχρόνως δίνοντας μια ηχηρή απάντηση σε όσους επιχειρούν είτε  να το μετατρέψουν σε πεδίο κομματικής και πολιτικής σπέκουλας είτε να χαρακτηρίσουν το συλλαλητήριο ως μια ακροδεξιά – φασιστική εκδήλωση και όλους τους συμμετέχοντες φασίστες.

Ο Μίκης Θεοδωράκης με την απόφασή του να παραστεί στο συλλαλητήριο της Κυριακής στην πλατεία Συντάγματος αποδεικνύει για ακόμη μια φορά πόσο σπουδαία προσωπικότητα είναι εκτός από ανυπέρβλητος μουσικοσυνθέτης. Με την ευθυκρισία που τον διακρίνει αντιλαμβάνεται τη σημασία του συλλαλητηρίου για το ιδιαίτερα εθνικά κρίσιμο ζήτημα της ονοματοδοσίας, όσο και αν προσπαθούν κάποιοι να το υποβαθμίσουν, και γνωρίζει ότι η φυσική του παρουσία και εν γένει η δημόσια στήριξη του αποτελεί ανάχωμα σε όλες τις σκοταδιστικές και μισανθρωπικές δυνάμεις αυτού του τόπου που προσπαθούν να το καπελώσουν, αλλά και στην άλλη πλευρά η οποία στηριζόμενη και εν τέλει εκμεταλλευόμενη το επιχειρούμενο καπέλωμα του συλλαλητηρίου προσπαθεί να το ταυτίσει στη συνείδηση του μέσου δημοκρατικού πολίτη από μια γραφική συνάθροιση χουντικών υπολειμμάτων μέχρι μια επικίνδυνη, φασιστική εκδήλωση. Ο Μίκης Θεοδωράκης όμως με την παρουσία του και κατ’ επέκταση τη δημόσια στήριξή του θέτει το συλλαλητήριο στη σωστή του βάση και χαλάει τα σχέδια και των μεν και των δε.

Με την παρουσία του αποχαρακτηρίζει το συλλαλητήριο ως μια συγκέντρωση φασιστών και χουντικών και κατ’ ακολουθία το απενοχοποιεί στη συνείδηση του όποιου δημοκρατικού πολίτη είχε ενδοιασμούς να συμμετάσχει σε αυτό. Ο Μίκης Θεοδωράκης τα γνωρίζει όλα αυτά πολύ καλά και για αυτό εκτιμώ ότι δέχθηκε να συμμετάσχει σε αυτό. Για να θέσει το συλλαλητήριο στη σωστή του διάσταση, να μας καταδείξει τη πραγματική του σημασία και αξία στο εθνικά κρίσιμο θέμα της ονοματοδοσίας της ΠΓΔΜ και για να το προστατεύσει από σκοταδιστικές κραυγές και σκόπιμες γενικεύσεις και στρεβλώσεις, παροτρύνοντας και ενθαρρύνοντας  όλους τους δημοκρατικούς πολίτες να συμμετάσχουν μαζικά. Εξάλλου αυτός είναι ο μόνος τρόπος να θωρακισθεί απέναντι στους πραγματικούς εχθρούς…


Σχόλια

  1. Aπ' τις πιο εύστοχες αναλύσεις που διαβάσαμε τελευταία, απέναντι στίς φανατικές φανφάρες που γράφτηκαν και απ' τα αριστερά και απ' τα δεξιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πάρτε μέρος στον διάλογο.

Σχόλια υβριστικά και σχόλια που δεν έχουν σχέση με το περιεχόμενο της εκάστοτε ανάρτησης, όπως επίσης και σχόλια που προκαλούν εντάσεις και διαπληκτισμούς, θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Επίσης ανώνυμα σχόλια δεν θα αναρτώνται.