ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: Η σύλληψη της Αθανασίας Παναγοπούλου



Διαβάστε επίσης: 

Σαν σήμερα, 12 Ιουλίου 1967, η 23χρονη Αθανασία Παναγοπούλου συλλαμβάνεται στην Αθήνα, επειδή έπαιζε στο σπίτι της δίσκους του Μίκη Θεοδωράκη.

Συνελήφθη και παρεπέμφθη εις τον Βασιλικόν Επίτροπον του Εκτάκτου Στρατοδικείου Αθηνών η Αθανασία Π. Παναγοπούλου, ετών 23. Εις την οικίαν της, επί της οδού Ευελπίδων 37, είχεν τοποθετήσει εις το πικ απ της δίσκους τού κομμουνιστού συνθέτου Μίκη Θεοδωράκη και μετέδιδεν αυτούς εις μεγάλην έντασιν. Εις χείρας της κατεσχέθησαν 12 δίσκοι' 

(Δημοσίευμα της φιλοδικτατορικής εφημερίδας Ελεύθερος Κόσμος, 12/9/1967).

Κι ένα σχετικό ανέκδοτο:

Κατά την διάρκεια της χούντας, πολίτης βαδίζει αμέριμνος σιγοτραγουδώντας τραγούδια τού Μίκη. Άλλος πολίτης τον ακούει και αρχίζει να τον παρακολουθεί με σκοπό να τον καταδώσει μόλις συναντήσουν αστυνομικό. Δεν χρειάστηκε να περιμένει πολύ, καθώς εκείνη την εποχή οι αστυνομικοί αποτελούσαν είδος εν επαρκεία. Πριν προλάβει όμως να ανοίξει το στόμα του, ακούει τον προπορευόμενο να απευθύνεται στον αστυνομικό: 'Συλλάβετε αυτόν που με ακολουθεί, κύριε αστυφύλαξ. Ακούει Θεοδωράκη'. (Ανέκδοτο της πρώιμης μεταπολιτευτικής περιόδου).


Σχόλια