Κορκολής & Μανουσάκη μάγεψαν τον Ιανό!

 
Ο Στέφανος Κορκολής & η Σοφία Μανουσάκη βρέθηκαν στη σκηνή της αλυσίδας πολιτισμού Ιανός την Παρασκευή 11 και το Σάββατο 12 Νοεμβρίου, ερμηνεύοντας έργα του Μίκη Θεοδωράκη.
Ήμασταν εκεί στη δεύτερη παράσταση, στην οποία, ο κόσμος εκτός από ενθουσιώδης, ήταν και απόλυτα εναρμονισμένος με τα τραγούδια τα οποία ακούστηκαν, συμμετέχοντας είτε με χειροκροτήματα είτε τραγουδώντας τα περισσότερα από αυτά. (Για την πρώτη βραδιά γράφει η συγγραφέας Αναστασία Βούλγαρη) Και λέμε τα περισσότερα, γιατί ακούστηκαν κάποια ακυκλοφόρητα - μέχρι στιγμής - κομμάτια του μεγάλου Έλληνα μουσουργού, τα οποία ευτύχησαν να συμπεριλάβουν στη δεύτερη δισκογραφική τους δουλειά με έργα του Μίκη που έχει τον τίτλο «Συνάντηση ΙΙ» και κυκλοφόρησε την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το cd αυτό κάνει την παρουσία του μόλις ενάμισι χρόνο από την κυκλοφορία του πρώτου cd με τίτλο «Συνάντηση» και το οποίο έγινε χρυσό σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Στο πρόγραμμα ακούστηκαν πολλά αγαπημένα κομμάτια του Μίκη (πχ «Φαίδρα», «Του μικρού βοριά», «Άρνηση», «Δρόμοι παλιοί», αλλά και το ορχηστρικό «Μικρή Σουίτα για πιάνο», με το οποίο ο Στέφανος Κορκολής -όπως ο ίδιος δήλωσε- ξεκινάει σχεδόν πάντα τις εμφανίσεις του. Η έκπληξη ήρθε όταν παίχτηκαν κάποια από τα «προδομένα» τραγούδια του Θεοδωράκη, τραγούδια δηλαδή που γράφτηκαν στη δεκαετία του ’80 και που δεν παίχτηκαν πουθενά ή, σχεδόν πουθενά. Εκπληκτικό ήταν το «Χρώματα νυχτερινά» και το «Και σ’ αγαπώ» σε ποίηση Δήμητρας Μαντά, αλλά και το «Χαίρε» του Μίκη.

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε μοναδικά με το έργο «Μαουτχάουζεν» σε ποίηση Ιάκωβου Καμπανέλη. Η Σοφία Μανουσάκη απόδειξε ότι, παρά του νεαρού της ηλικίας της, μπορεί να υποστηρίξει τραγούδια βεληνεκούς σαν το «Τι ωραία που είν’ η αγάπη μου». Αργότερα, το πρόγραμμα κύλησε πιο «ανάλαφρα» με κομμάτια σαν τα «Αν θυμηθείς τ’ όνειρό μου», «Βάρκα στο γυαλό» και «Μαργαρίτα Μαργαρώ» για να κλείσει εκπληκτικά με το «Στρώσε το στρώμα σου», το οποίο συνεχίστηκε με τη διασκευή του «Ζορμπά» και ένα μοναδικό παίξιμο του Στέφανου Κορκολή. Το ανκόρ έγινε με το «Μαργαρίτα Μαγιοπούλα», κάνοντας το κοινό να χειροκροτήσει για μία ακόμα φορά τους καλλιτέχνες.

Βέβαια, στην όλη επιτυχία της βραδιάς συνέβαλαν και οι δυο μουσικοί που βρέθηκαν στη σκηνή μαζί με το Στέφανο Κορκολή και τη Σοφία Μανουσάκη. Ο λόγος για την ευρέως αναγνωρισμένη Μαριλίζα Παπαδούρη που συνόδευσε με το βιολοντσέλο της τον εδώ και αρκετά χρόνια συνεργάτη της στο πιάνο και για τον νεαρό Βασίλη Δεφίγγο που εξέπληξε τους πάντες με την τεχνική του τόσο στο σαξόφωνο όσο και στο φλάουτο.

Δεν χρειάζονται παραπάνω λόγια για αυτήν την παράσταση. Το μόνο που χρειάζεται είναι να αποκτήσουμε όλοι το cd «Συνάντηση ΙΙ» (για το οποίο θα επανέλθουμε σύντομα με αναλυτική παρουσίαση), γιατί, όπως και να το κάνουμε, ο Μίκης Θεοδωράκης είναι ένας ζωντανός θρύλος. Όταν, λοιπόν, ένας διεθνούς φήμης συνθέτης και μια νεότατη ολοκληρωμένη τραγουδίστρια διασκευάζουν - κυκλοφορούν έργα του Μίκη, τότε σαφώς και πρέπει να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις την προσπάθεια αυτή ώστε να έχει την απαιτούμενη από τους καλούς ακροατές συνέχεια

Πηγή: ogdoo.gr

Video

 

 

Σχόλια